Jump to content
MAINOS

Yöksi lattialle makaaman jätetyt vanhukset


Annuli

Recommended Posts

Törmäsin omasta mielestäni erikoiseen ja eettisesti epäilyttävään käytäntöön, kun omaiseni joutui yksityiseen hoitokotiin, josta kunta oli ostanut hoivapaikan.

Omaiseni oli halunnut yöllä lähteä vessaan, mutta sairaudesta johtuen aivoista lähtevä käsky ei ollut tavoittanut jalkoja, vaan hän oli luisunut lattialle. (Kyseessä ei ole halvauspotilas eikä dementti vaan asiallinen, mutta jääräpäinen ihminen) Siinä hoihkiessaan apua, yksin oleva yökkö oli saapunut paikalle ja ilmoittanut, että koska olet siihen lattialle päässyt, pääset kyllä sieltä ylöskin. Ilmoittanut vielä, että hän ei ainakaan nosta. Työturvallisuuslaki kieltää sen. Niinpä potilas oli nukkunut kylmällä lattialla yönsä, peiton hän oli saanut päälleen ja tyynyn, mutta siinäpä ne pehmusteet sitten olikin. Kun lääkkeet olivat sitten aamuyöllä alkaneet vaikuttaa, oli hän kömpinyt sieltä vessaan ja lopulta sänkyynkin.

Tälläinen käytäntö on nyt jatkunut, tosin nyt hän on saanut patjan pehmukkeeksi. Tämä käytäntö ei ole kaikkien yöhoitajien käytäntö onneksi. Kyseenalaistaessani toimintaa sain vastaukseksi, että omaiseni ja hoitaja eivät tule toimeen keskenään ja siitä kaikki johtuu. Palvelun maksava kunta antoi vastauksen, että kunnallisessakin palvelussa heillä on sama käytäntö, potilaat makaavat lattialla.

Nytpä haluisinkin kuulla onko tämä tosiaan käytäntö kaikkialla?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 76
  • Created
  • Last Reply

En tiedä käytännöistä, mutta ikävä kyllä, yksin jalatonta ihmitä nostamaan ei kannata yhden hoitajan lähteä. Saletisti siinä hoitajalla posahtaa selkä tjsp. Itse toimisin noin, jos yksin valvoisin, että patja lattialle ja peitto ja tyyny mukaan ja vanhus siihen nukkumaan. Eihän se kivaa ole, mutten kyllä lähtis omaa terveyttäni riskaamaan.

Link to comment
Share on other sites

Samoin teen kuin s-hoo.

Patja lattialle, pyöräytän mummon/papan patjalle, peitto päälle ja unille. Kyllähän siinä yön vanhaksi pääsee.

Siinä, että lähdetään yksin repimään ylös lattialta jalatonta vanhusta, särkyy joko hoitaja tai vanhus, pahimmassa tapauksessa molemmat.

Btw, jos tätä sängystä luisumista tapahtuu jatkuvasti, miksei ole laidat ylhäällä öisin?

Link to comment
Share on other sites

Jos ei yksin turvallisesti pysty nostamaan eikä yksin turvallisesti käytettävää nostolaitetta ole käytössä,

niin patja, tyyny ja hyvä peittely - jos lattialla sattuu vetämään.

Tietysti voi miettiä, miten yöllisen vessapyrkimyksen voisi hoitaa - käyttö wc:ssä kun henkilökuntaa on enemmän, sorsa tms muu turvallinen ja potilaalle mahdollisimman mieluisa keino; useista ehkä mahdollisista vaihtoehdoista toivoisi edes jonkun kelpaavan. Ikävä tietysti, jos henkilö joka tapauksessa pyrkii laitojen yli, vaikka jalat eivät kanna - eikä yksi ihminen häntä kykene turvallisesti saattamaan.

Onhan näitä tekniikoita, joilla kohtalaisen kokoisen ihmisen saa istualleen ja siitä ylemmäksikin, mutta... Teollisuudessa voi olla ehdoton kielto nostaa yli 20 kg esineitä yksin, hoitotyössä pitäisi nostella elävää ihmistä, joka painaa useita kertoja enemmän... Ei järkeä hajottaa selkää, niveliä tai lihaksia. Ja jos hoitajalla pamahtaa, tipahtaa todennäköisesti asiakaskin hallitsemattomasti alas. Ja kun näin käy, sitten on hoitaja syytteessä.

Oma mielipide on, että ei ole järkeä vaikka 30-vuotiaana pamauttaa välilevyä palasiksi, koska se ehtii vaikuttamaan n. 37 vuotta työkykyyn ja aiheuttaa kuluja sairauslomina, toimenpiteinä, kipulääkkeinä - joskus valitettavasti työkyvyttömyytenä. Inhimillisistä kivuista ja menetyksistä huolimattakaan. Jos potilaalla ei ole välitöntä hätää ja kylmettyminen estetään kaikin keinoin, niin näin se vain on. Jos paikalle saa samasta yksiköstä muuta henkilökuntaa, siirto on ok, mutta enpä alkaisi joka yö kilauttamaan kotihoidon partiota tai pelastuslaitosta nostamaan potilasta lattialta. Tai kertaakaan, heillä on muutakin tekemistä ja potilaan hyvinvointi ei ole uhattuna.

Anteeksi aloittajalle, voi kuulostaa kylmältä mielipiteeltä, mutta näin joissain organisaatioissa jopa ohjeistetaan. Siellä täällä on kokemuksia myös tapaturmista, joissa on sitten loukkaantunut niin hoitajaa ja potilastakin. Ei kuulosta mukavalle, mutta...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Kun potilaan saa istumaan niin siitä saa mukavasti nypättyä ylös kun menee selän taakse ja ottaa ympäriltä kiinni ja nousee ylös niinkuin nousisi muutenkin kyykkysiltään. Näin tosin on pakollista että sen potilaan jalat pystyvät pitämään ihmisen ylhäällä tuettuna, muuten tulee ongelmia laittaa potilas takaisin pedille.

Toki asetelma 50 kg hoitaja - 100 kg potilas on todella ongelmallinen yksin, mutta näin 100 kg hoitajana keskivertopotilaiden ollessa reilusti keveämpiä niin olen huomannut hyväksi.

Jos kertomus hoitajan käyttäytymisestä tosiaan pitää paikkansa eikä tarina ole värittynyt missään vaiheessa niin en kyllä käsitä miksi ihminen sitten on hoitoalalla, jos ei tuon vertaa kiinnosta. Jos toteaa tilanteen liian vaativaksi niin voisi mielestäni ilmoittaa asiakkaalle ihan kohteliaasti että odotellaan nyt aamuun, laitetaan sulle vaan pehmikettä alle niin on mukavampi olla.

Olen itsekin hämmästynyt että laitoja ei ole vedetty ylös jos lattiayöpymiset toistavat itseään. Mainitse ensi visiitillä hoitajille asiasta.

Link to comment
Share on other sites

Guest Student Midwife

Ymmärrän, että joskus on potilasturvallisempaa (ja hoitajaturvallisempaa) jättää vanhus nukkumaan lattialle, mutta jos käsitin oikein, niin esimerkkitapauksessa hoitaja ei auttanut patjaa alle. Potilaan jättäminen makaamaan kylmälle lattialle ei ole oikein toimittu.

Link to comment
Share on other sites

Jos on tosiaan yksinyksin talossa, niin ei kai auta muu kuin jättää vanhus lattialle nukkumaan. Olen kuitenkin samaa mieltä, että patjaa, peittoa ja tyynyä pitäisi tarjota.

Itse olen valvonut yksin, mutta aina on talossa ollut toisia osastoja, joista on saanut tarvittaessa apua. Enpä ole koskaan siis joutunut tilanteeseen, että olisin joutunut jättämään vanhuksen nukkumaan lattialle.

EKG NERD

Link to comment
Share on other sites

Patjat ja peitot vaan lattialle. Arvatkaapa kaksi kertaa monestikko ollaan ambulanssilla käyty nostamassa joku yöllä sänkyyn ja tunnin päästä sama homma uudestaan. Pahimmillaan toisella kaatumis/ sängystä tippumis kerralla on saatu se lonkka jo murrettua. Onneksi jossain palvelutaloissa on tajuttu että lattialta ei voi tippua. Sängyissäkin tietysti voisi olla laidat että näitä tippumisia ei tulisi, mutta kun ei aina ole..

Kovassa kännissä olevatkin voi kätevästi jättää suoraa lattialle patjan kanssa. Ei sotkeennu sänky ja kaatumis/tippumisriskikin on pienempi.

Link to comment
Share on other sites

Ittekkin "kylmästi" lattialle jättäisin patjan, tyynyn ja peiton kera.. Hullua lähtiä sekä omaa, että potilaan terveyttä vaarantamaan, jos tosiaan apua ei ole saatavilla..

Sängynlaitakaan ei välttämättä aina toimi, mikäli potilaalla (niiinkuin tässä tapauksessa) on liikuntakykyä jäljellä ja vielä sattuu olemaan jääräpäisen luonteen omaava.. Päättää lähtiä sinne vessaan laidoista huolimatta, niin voi laita olla enemmän vaaraksi, kuin hyödyksi, kun ylitte lähtee kömyämään..

Link to comment
Share on other sites

Yksin voisin nostaa, jos kyseessä olisi kevyt ja itsenäisesti / rollan avulla kävelevä vanhus, jonka saisin aluksi tuolia vasten konttausasentoon. Siitä on helppo sitten vanhuksen jo itsekin avittaa sen verran, että saisin hänet p-tuolille tms. istumaan.

Ergonomian oppitunneilla olen oppinut sen verran, että vanhus olisi nostettava siten ylös kuin lapsenkin kehitys menee eli - 1. selällään makaa. 2. pyörähtää mahalleen. 3. nousee kontalleen. 4. nousee istualleen. 5. nousee tukea vasten seisaalleen.  Tuo siis toimii niillä vanhuksilla, joilla jalat kantaa ja pää ottaa vastaan ohjeita.

Link to comment
Share on other sites

Ihan ensimmäiseksi minä varmistaisin sen, että ei ole satuttanut itseään kaatuessaan. Tai mikä kaatumisen on aiheuttanut.

Jos kyseessä vanhus, joka on suht pienikokoinen ja kevyt, niin ainakin yrittäisin nostaa ylös. Itse kun olen pitkä, niin ylös nostaminen on kohtalaisen helppoa. Lyhyemmillä hoitajilla voi nostaminen olla ongelma.

Jos taas kyseessä on obeesi / jalaton vanhus, eikä nostolaitteita ja apuvoimia saa paikalle niin silloin voi olla parasta jättää vanhus lattialle. Kunhan vain varmistaa ettei tule kylmä (patja + tyyny + lämmin peitto).

Kerran olen ambulanssissa törmännyt vanhukseen, joka oli kaatunut (omassa kodissaan tosin) kesäyönä lattialle. Huoneen ikkuna oli ollut vielä rakosellaan. Oli saanut kuitenkin vedettyä peiton suojaksi ja tyynyn pään alle, mutta lonkkamurtuma ja pneumonia siitä seurasi.

- Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla!

- Ei ne oo pussit, ne on tissit!

Link to comment
Share on other sites

Kannattaskohan nuo lääkkeet ottaa aikasemmin, että eivät vasta aamuyöllä vaikuta.

Mikä lie tuo lääke joka tuommosen vaikutuksen tekee?

Zen ja moottoripyörän kunnossapito: tutkimusmatka arvojen maailmaan. (valitettavasti Zen ei ymmärrä mitään moottorikelkkojen sielunelämästä)

Link to comment
Share on other sites

Miksei tässä ko. paikassa ole nostolaitetta? Sen kanssa saa ongelmitta lattialle tipahtaneen vanhuksen ylös yksinkin. Jos omaisesi hoito täällä jatkuu, kannattaa keskustella, josko moisen laitteen käyttö onnistuu. Entäs potilaskutsu, lähteekö omaisesi sen takia itse liikkeelle, ettei tavoita hoitajaa? Onko mies puolinen, sorsa olis hyvä apu? Tai wc-tuoli vuoteen viereen, johon hoitajan avustamana.

Tosin kokemusta on itsellänikin vastaavista tilanteista, että sieltä sängystä tullaan jopa laitojen yli ja takaisin  ;). Syynä se, ettei halua häiritä hoitajaa.

Aika suuri vaara tuossa on tosiaan lonkkamurtuma, ym. pienempiä vammoja.

Liisa

Link to comment
Share on other sites

Miksei tässä ko. paikassa ole nostolaitetta? Sen kanssa saa ongelmitta lattialle tipahtaneen vanhuksen ylös yksinkin. Jos omaisesi hoito täällä jatkuu, kannattaa keskustella, josko moisen laitteen käyttö onnistuu.

Itsellä ainakin kokemus että ei täällä edes (?) yo-sairaalan neurolla ole nosturia. Syöpätaudeilla on, kun on uusi talo, mutta muualla soitetaan vaksit nostamaan.

Miten nämä hädin tuskin pystyssä pysyvät dementikot pystyy näihin voimistelutaidon ja notkeuden huippusuorituksiin on edelleen mulle mysteeri.

OT: Aivan käsittämätöntä tosiaan. Ei 90v mummo voi olla niin notkea, kun ei uskalla kireämmälle laittaa ja mummo vaan tulee ali, yli, ympäri.

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Link to comment
Share on other sites

En minäkään sairaalassa ole nostureihin törmännyt, mutta vanhainkodeilla kyllä. Tuo tässä ketjussa mainittu paikkahan on hoitokoti... Ehkä hankintaa voisi perustella esim. sillä jos tarvetta olisi muutenkin moiselle härpäkkeelle. Vaikka suht hintaviahan ne ovat.

Liisa

Link to comment
Share on other sites

Omaisellani on Parkkinsonintauti, siksi viesti aivoista ei aina mene varpaankärkeen asti. Välillä on liikuntakyky hyvä, välillä huono ja välillä olematon. Lääkitys menee noin neljän tunnin välein. Noin tuntia - 1/2  ennen lääkitystä liikuntakyky alkaa huonontua, kunnes noin 1/2 - tunnin kuluttua lääkkeenottamisesta palautuu. Mutta päivä on samanlaista vuoristorataa. Taas joku päivä saattaa mennä, että liikuntakyky säilyykin hyvänä koko päivän ja yön.

Tiedän, että omaistani on syytetty siitäkin, että hän näyttelee, esittää. Tämä lausahdus hoitajan suusta kertoo kyllä huonosta taudin tuntemuksesta.

Ymmärrän, että hoitajana tuon lattialla makuuttamisenkin. Omaiseni ei vaan sitä itse hyväksy. Taas itse hänen kanssaan touhutessani olen havainnut, että siinä vaiheessa, kun liikkuminen alkaa tahmoa, kannattaa ottaa kauko-ohjaus eli annat itse ohjeet; nosta nyt oikea jalka, nyt vasen jalka, selkä suoraksi...

Link to comment
Share on other sites

En minäkään sairaalassa ole nostureihin törmännyt, mutta vanhainkodeilla kyllä. Tuo tässä ketjussa mainittu paikkahan on hoitokoti... Ehkä hankintaa voisi perustella esim. sillä jos tarvetta olisi muutenkin moiselle härpäkkeelle. Vaikka suht hintaviahan ne ovat.

Liisa

Pitkäaikaissairaaloista kyllä nostureita pitäisi löytyä, ja hoitokodeissa tähän mennessä onneksi törmännyt niihin

Link to comment
Share on other sites

Ymmärrän, että joskus on potilasturvallisempaa (ja hoitajaturvallisempaa) jättää vanhus nukkumaan lattialle, mutta jos käsitin oikein, niin esimerkkitapauksessa hoitaja ei auttanut patjaa alle. Potilaan jättäminen makaamaan kylmälle lattialle ei ole oikein toimittu.

Aivan totta, peitto ei hirveästi siis auta, jos alla on kova lattia, lämpötila rapiat 20 astetta. Kuten jokainen joskus yönsä vessan lattialla viettäneenä ehkä joskus tietää. Sellaisia ne vatsataudit joskus ovat.

Ihminenhän on huomattavasti helpompi ja turvallisempi yksin esim. pyöräyttää patjalle kuin nostaa matalallekin säädettyyn sairaalapetiin. Tai joskushan on asiakkaita, joita ei ole turvallista siirrellä parinkaan paikalla olevan ihmisen voiminkaan.

Parkinsonin lääkehoidon säätö ja ajoitus... Ai hitsi, mun puhelin soi varmaan ihan kohta...  ;D

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Miksei tässä ko. paikassa ole nostolaitetta? Sen kanssa saa ongelmitta lattialle tipahtaneen vanhuksen ylös yksinkin. Jos omaisesi hoito täällä jatkuu, kannattaa keskustella, josko moisen laitteen käyttö onnistuu.

Liisa

Nosturi on monelle paikalle turhan hintava hankinta, ainakaan yhden muksahtelevan potilaan vuoksi sellaista ei tulla hankkimaan. Ennemmin mietitään onko asiakas sen kuntoinen, että kyseisessä paikassa kyetään hoitamaan vai pitäisikö potilas sijoittaa tehostetumman hoidon yksikköön jossa esim. yökköjä on kaksin kappalein.

Itse en lähtisi omaa selkääni riskeeraamaan yhdenkän potilaan vuoksi. Tällä hetkellä työnkuvaani kuuluu suurimmaksi osaksi ikääntyneiden nostelu lattialta takaisin sänkyyn, silti tulee vastaan tapauksia joita en todellakaan yksin lähtisi nostelemaan. Olen huomannut jännän seikan työni myötä, laitoksissa asuvan ikääntyneen nosto on huomattavasi rankempaa kuin kotona asuvan ;D En keksi mitään muuta syytä kuin, että kotona asuvalla tuntuu löytyvän sitä halua nousta sieltä lattialta, pitää todistaa aivan eritavalla, että pärjää vielä kotona. Laitoksissa olevat ikääntyneet heittäytyvät huomattavasti helpommin avuttomiksi, eivätkä auta itse yhtään siinä ylös nousussa...kun kyllähän sen hoitajan kuuluu sekin tehdä hänen puolestaan. En todellakaan väitä, että asia on aina näin, mutta omakohtaiset kokemukseni tuntuvat olevat juuri tälläisiä.

Link to comment
Share on other sites

Yksin ei pidä alkaa "nostamaan" mutta vanhuksen olon voi tehdä mukavaksi siellä lattialla,niin meillä tehdään.

Nostolaitteita/nostureita voi saada lainaksi kaupungin/kunnan apuvälinelainaamosta, kysyin sitä nimittäin aika äskettäin fysioterapeutilta jota konsultoitiin siirto ja asentohoitoasioissa omassa työpaikassani. Työskentelen yksityisessä hoivakodissa...

Link to comment
Share on other sites

Kävelevän ja yhteistyöhön kykenevän vanhuksen saattaa saada ylös lattialta ilman hoitajan suurta ponnistusta . Tarvitaan 2 tuolia.

Asetetaan toinen tuoli potilaan viereen istuinosa potilaaseen päin ja pyydetään makaavaa nousemaan konttaus asentoon lattialle ja sitten nousemaan kyynärpäihin nojaten istuimen varaan ja siitä nousemaan. Polvien alle pehmusteet(peittoa) jos polvet kipeät.  Housunkauluksesta avustusta jos tarpeen.  Toinen tuoli on potilaan takana, jonka hoitaja työntää sopivalla hetkellä potilaan taakse eikä nousevan tarvitse välttämättä nousta suorille jaloille.

Tuolilla hetken levättyään potilas jaksa jo nousta jatkamaan matkaa vessaan/sänkyyn.

Näin olen auttanut useita potilaita ylös, vaikka olisikin ollut työkaveri mukana.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

Tiedän, että omaistani on syytetty siitäkin, että hän näyttelee, esittää. Tämä lausahdus hoitajan suusta kertoo kyllä huonosta taudin tuntemuksesta.

Ymmärtääkseni joissain vaiheissaan erittäin haastava tauti säätää lääkitystä kohdilleen - tai edes sinnepäin, että ihminen pystyy edes jollain tapaa liikkumaan. Osa potilaista tosiaan popsii aika huikealla tarkkuudella lääkkeitä yrittäen ennakoida liikkumisongelmia, jäykkyyttä, lihaskipuja sun muita. Ja pahimmillaan jäykistelyt yms. aika ikäviä, yöunet voivat olla melkoista koiranunta, ikävimmillään kivuliaita. Ja jos sitten kropassa on jotain kipeää paikkaa ja jäykkyys iskee päälle... Osalla taitaa minuutintarkalla ennakoimisella liikuntakyky toimia, mutta yllätyksiä tuntuu silti tulevan välillä...

Hmm... Jos Parkinson alkaa olemaan keskivaikeaa tai vaikeaa, niin taudin feikkaamiseen ei ole tarvetta. Tietysti aina on ihmisiä, jotka eivät halua syödä lääkkeitä tai hakevat jotain, mitä muut eivät hevin ymmärrä - eikä ehkä ole tarpeen ymmärtää/hyväksyäkään. Mutta haastava tauti.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kyllä ne yölliset wc-reissut tulisi pyrkiä lopettamaan, jos potilas toistuvasti kaatuilee. Parempi vaihtoehto olisi alusastia/sorsa, jos ei kerran jalat kanna. Käytännössä voi tietysti olla vaikeuksia, jos kyseessä hyvin itsepäinen potilas, joka yksin pyrkii ylös sängystä, eikä hälytä hoitajaa saattajaksi. Ikävä kyllä, monesti jossain vaiheessa lonkka murtuu ja potilas jää jatkossa vuodepotilaaksi.

Mahdollisuus, että joku katselee sinua, on suoraan verrannollinen toimintasi typeryyteen.

Link to comment
Share on other sites

Hämmästyttää lukea näitä juttuja kaikenlaisista konsteista joilla ihminen saadaan lattialta sänkyyn, joku jopa työkseen kulkee nostelemassa näitä kaatuneita ja liukuneita. Omassa työpaikassani (terveyskeskussairaala) on ollut potilasnosturit käytössä jo lähes 30 vuotta, uusimmat mallit on tosi näppäriä ja helppokäyttöisiä, niillä nostaa helposti yksin potilaan takaisin sänkyyn.

Ihmettelen että vielä on paljon paikkoja joissa nostureita ei ole, onhan sillä paljon muutakin käyttöä. Nosturilla viemme potilaita suihkuun ja nostamme sen avulla pyörätuoliin ne joiden omat jalat ei kanna. Kainaloista nostamista emme harrasta ollenkaan. Yhtään päivää en ole ollut selän takia sairaslomalla työurani (yli 30 v) aikana.

Link to comment
Share on other sites

Ihmettelen että vielä on paljon paikkoja joissa nostureita ei ole, onhan sillä paljon muutakin käyttöä.

Nosturit eivät sovellu kaikkiin laitoksiin, yksinkertaisesti ei ole tilaa riittävästi. Ja näitä todella ahtaissa tiloissa toimivia hoivasairaaloita, vanhainkoteja ja yksityisiä laitoksia on vielä yllättävän paljon. Ja kun ahtaisiin tiloihin lisätään vielä 80 cm:n ovet ja korkeat kynnykset niin ei paljoa tarvitse miettiä apuvälineiden käyttöä.
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...