Jump to content
MAINOS

Disperin 250 mg


Guest Liisa Ihmemaassa

Recommended Posts

Guest Liisa Ihmemaassa

Kysymys kuuluu: jos kohtaa työssään potilaan, jolla on epäselvät oireet, mutta epäilys siitä, että saattaisi olla infarkti; annetaanko automaattisesti Disperin 250 mg pureskeltavaksi ?

Itse ajattelen, että kyllä ( jos ei tiedossa ASA-allergiaa),  työkaverini empii. Hänen mielestään pitäisi olla varmempi. Vanhuksilla ainakin oireet ovat joskus hiukan epämääräiset ja kun ei ole käytössä tarvittavaa laitteistoa tarkempaa todennusta varten, niin mahdotonta sen diagnoosin tekeminen joskus on.

Mitä indikaatioita on olemassa, että tästä on potilaalle/teille työssänne todellista haittaa, jatkohoitoa ajatellen, jos kyse ei olekaan infarktista ? Marevanhoito-vuotovaara?

Liisa

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Ainakaan useampien tutkimusten valossa 250mg ASA:sta ei ole haittaa, vaikka potilaalla olisi käytössä esim. Marevan, Plavix tai vaikkapa antitrombootti-injektiohoito. Määrä on sen verran pieni, ettei sen pitäisi vaikuttaa juurikaan, ellei potilaalla sitten ole INR-arvo aivan pielessä. 250mg ASA:aa ei kovinkaan suurella todennäköisyydellä lisää vuotoriskiä ja kuten muutenkin lääketieteessä, tässä asiassa noudatetaan pienimmän pahan käytäntöä.

God save the king - cause no-one else will!

- Black Adder

Link to comment
Share on other sites

ASA:n antaminen opetetaan myös maallikoille jo SPR:n EA1-kurssilla, ja ainoana kontraindikaationa mainitaan allergia http://www.redcross.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/sairauskohtaukset/fi_FI/rintakipu/

Eli antaa mennä vaan. ASA on tärkeä lääke rintakipupotilaalle, koska se ehkäisee verihiutaleiden aggregaatiota eli yhteen takertumista, ts. tulpan muodostumista.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Otetaanhan ASAa ihan tavalliseen päänsärkyynkin tosta vaan jos ei ole kontraindikaatioita. Anna palaa vaan.

Link to comment
Share on other sites

Yliherkkyys tulehduskipulääkkeille vois olla este, astma suhteellinen este. Jos ihmisellä astmaoireet pahenevat aspiriinista, niin... Jos ihminen on käyttänyt aspiriinia aiemmin, niin eipä esteitä. Muistaakseni joku 10 - 15 % astmaatikoista voi reagoida ylipäätään aspiriinille. Joskus joku lekuri on sanonut, että 250 mg aspiriinista ei olisi lisähyötyä, jos potilas popsii jotain 100 mg Primaspania päivittäin. Tosin muistelen ihmisestä riippuen sen hyödyn tulevan jossain 70 - 120 mg tietämillä, joten tietyllä logiikalla 250 mg lisää voisi olla jollekulle tarpeenkin? Oma linja on tyyliä 250 mg ASA ellei 1) allergiaa ASAlle tai tulehduskipulääkkeille tai 2) astma reagoi voimakkaasti ASA:lle 3) ei muuta ehdotonta vasta-aihetta. Hyvä kysymys on, onko aiemmin käyttänyt/voinut käyttää aspiriinia ongelmitta.

Hyvä lääkehän ASA on, blokkaa yhden reitin tulpan kasvamisessa. Jos vasta-aiheita ei ole, niin 250 mg ASA kerta-annoksena on suhteellisen haitaton. Osalla ihmisistähän infarkti on hankala tunnistaa, kun oireina voi olla pahoinvointi, epämääräiset kivut, kipu ylävatsalla, yleistilan lasku... Kuitenkin hoidon tulisi olla infarktin alussa melko aggressiivista, koska sydänsolujen vaurio helposti kuulemma leviää naapurisoluun. Pysyvä vaurio sydänsoluille tulee noin 30 minuutissa. Tietysti iskemiahan voi olla täydellistä tai osittaista sekin.

Tärkeää on se oikea ottamistapa eli pureskellaan suussa ennen nielaisemista (imeytyy nopeammin). Tietysti tajuttomuus on este, kun pureskeleminen ja nieleminen puuttuu ja aspiraation vaara on ilmeinen. Ja tuskin potilaskaan pystyy kertomaan vasta-aiheita ASA:lle.

Aina voi tietysti hakea tilanteita, joissa paineet ovat 295/190, aivoverenvuoto takana ja ottanut Marevania ja Klexanea yliannoksen, ja nyt alkaa pumpustakin puristamaan, mutta...

Ensihoidon käsikirja 2004 (josta tullut jo uudempi kappale) esittää vasta-aiheina ASA- ja tulehduskipulääkeallergiat, aktiivisen maha-suolikanavan haavauman, vaikean munuaisten vajaatoiminnan, veren hyytymishäiriöt ja raskauden. Varovaisuutta noudatettava "verenohennuslääkitystä" käyttävillä, erityisesti jos tromboplastiiniaika pitkä ("tosin akuutissa sydäninfarktissa tai iskemiassa kerta-annoksesta enemmän hyötyä kuin haittaa), ja astmaatikoilla. Hyöty epästabiilin angina pectoriksen ja sydäninfarktin hoidossa kiistaton ja merkittävä.

Tuo vaikea munuaisten vajaatoiminta liittyy noihin prostaglandiinivaikutuksiin, eli tulehduskipulääkkeethän vaikuttavat munuaisten verenkiertoon. Ja tunnetusti voivat pidemmän aikaa käytettynä mm. vähentää eräiden verenpainelääkkeiden tehoa.

Ja aivoinfarktiepäilyissähän taas ASAa ei voi antaa, ennenkuin on varmistettu, ettei kyse ole vuodosta. Vaatii käytännössä radiologisen kurkkauksen pään sisään.

Jos itse ei tiedä jossain rajatapauksessa, voi monessa hommassa onneksi nopeasti konsultoida...

Edit: pureskeluun liitetty tosiaan se nieleminen...

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Guest motti

Tärkeää on myös muistaa, että aspiriini ei imeydy suusta vaikka sitä kuinka pureskeltaisiin. Se massa täytyy myös nielaista. Tämä siksi koska suun ph on normaalisti n. 7 ja aspiriinin pKa on 4.4.

Link to comment
Share on other sites

ASA:n antaminen opetetaan myös maallikoille jo SPR:n EA1-kurssilla, ja ainoana kontraindikaationa mainitaan allergia http://www.redcross.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/sairauskohtaukset/fi_FI/rintakipu/

Juu ja meille ainakin kouluttaja sanoi päivystysensiapukurssilla, että asperiini/disperiini on ainoa lääke jota pitäisi löytyä SPR:n päivystäjien pakista. Juuri siis rintakiputilannetta ajatellen.

Meillä ei kyllä tuota disperinia/asperinia ole infarktiepäillyissä annettu. Eikä kyllä koskaan ole lääkärikään moista ohjetta antanut, jos on kyselty ohjeistusta. Dinit-suihkausta kyllä jossain tilanteessa käytetään ja yleensähän meillä rintakipuisilla se jo tarvittavissa löytyykin.

RR (jos ei tosi tuskainen) +Dinit+asento ja happi, jos ei helpota, yhteys lääkäriin. Yleensä lanssi paikalle ja he tekee tarvittavat tutkimukset (sydänkäyrät yms) ja eteenpäin, jos tilanne siltä näyttää. Verenpaineesta otetaan usein konrolli ennen lanssin tuloa. Mitataan myös verensokeri jos diapeetikko.

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Uutta ASAa vaan se 250 mg kehiin jos sydänperäiseltä vaikuttava kipu. Vaikka pot. popsisikin primaspania niin se liuottelee vain lääkkeen nauttimisen aikaan kehittyvät hyytymistekijät. Eli jos pot. on ottanu Priimaspania klo 9.00 ja rintakipuoireisto alkaa klo 12.00 ei tuo ysin aikaan vedetty tabletti enää auta. Ja marevaanista muistaisin kouluajoilta kerrottaneen, että ei tosiaan ole vasta-aihe asan annolle ja vaikutusmekanismikin on erilainen. Varfariini vaikuttaa enemmän laskimopuolen tukoksiin kun taas asetyylisalisyyli puree valtimopuolen tukosjuttuihin. Eli rohkeesti vaan mummolle tai papalle puolikas tabu kouraan jos rintaan koskee.

Joka kuuseen kurkottaa on metsuri.

Link to comment
Share on other sites

Varfariini vaikuttaa enemmän laskimopuolen tukoksiin kun taas asetyylisalisyyli puree valtimopuolen tukosjuttuihin. Eli rohkeesti vaan mummolle tai papalle puolikas tabu kouraan jos rintaan koskee.

Asetyylisalisyylihappo voimistaa varfariinin tehoa, joten ihan rohkeasti en kyllä menisi marevan-ihmiselle Asaa antamaan.

Ja tosiaan vanhuksilla ne oireet ovat usein epämääräisiä. Monet rintakivut on parannettu asentohoidolla ja ikkunahapella, tarvittaessa lääkehappella. Välttämättä kyse ei aina edes ole rintakivusta, vaan lopulta syy löytyy vatsa-alueelta. Gavisconilla ja Litalginillakin on parannettu noita mummojen/pappojen mielestä "varmoja sydänkohtauksia".

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Sydänperäiseltä vaikuttava rintakipu hoidetaan hoito-ohjeen mukaan johon tuo asa kuuluu. Ainoa vasta-aihe on allergia ko ainetta tai jotain sen ainesosaa kohtaan, eli Asa250mg huuleen eikä siinä virhettä tapahdu.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

Guest f_soul

Meillä sanoo hoito-ohje, seuraavaa.

Asperin Cardio 100mg tabl

Indikaatio:

- sydänperäinen tai sydänperäiseksi sopiva rintakipu

Annos:

- 2 tabl pureskeltuna

Kontraindikaatiot:

Ehdottomat:

- Asperiinin tai muiden tulehduskipulääkkeiden yhteydessä ilmennyt vakava allerginenreaktio

Suhteelliset:

- Astma(mikäli ottanut ennenkin ASAa voidaan antaa)

- Aktiivinen pohjukaissuoli tai mahahaava

- Hemofilia

HUOM!!!

-Potilaalle AINA syd.peräiseksi sopivan rintakivun yhteydesä, mikäli ei kontraindikaatioita esiinny.

- Kotilääkitys ei vaikuta lääkkeenantoon

  - voidaan antaa, vaikka omissa lääkkeissä Primaspan, Asa jne.

  - Varfariinihoito(marevan) ei este ASAn annolle.

Ja kyllä meilläpäin ainakin yliopistosairaalassa sisätautilääkärit liuottaakin Marevan hoidossa olevan potilaan AMI:n, mikäli INR-arvo hoitotasolla.

Link to comment
Share on other sites

Sydänperäiseltä vaikuttava rintakipu hoidetaan hoito-ohjeen mukaan johon tuo asa kuuluu. Ainoa vasta-aihe on allergia ko ainetta tai jotain sen ainesosaa kohtaan, eli Asa250mg huuleen eikä siinä virhettä tapahdu.

Meillä ei kyllä tuollaisia suosituksia ole. Varmoissakaan rintakiputapauksissa ei olla annettu Asperinia/Disperinia tai vastaavaa.

Minusta "varmuuden vuoski" tapahtuvassa lääkkinnässä ei ole järkeä, jollei tilanne ole kriittininen. Siinä kuitenkin on se riski, että vaikutusta inr-tasapainoon voi tulla. Sitten saadaan tihentää inr-kokeita ja lähteä hakemaan tasapainoa, pahimmassa tapauksessa laitetaan mummo/pappa sairaalaan tämän vuoksi.

Meillä esim talon vanhimmalla on vähintään 5 x viikossa rintatuntemuksia. Jos jokakerta heittää Asperinin/Disperinin huuleen, varmasti alkaa vaikuttamaan inr-tasoon jossain vaiheessa.

Puhelinohjeena lääkäreiltä tullut järestään dinit.suihkeen käyttö.

Ei ole meidän alueen ja vanhentunutkin jo on, mutta vastaavilla ohjeilla toimii ensivastekin meillä.

http://66.102.9.104/search?q=cache:m-xlNUFW_NcJ:extra.pkshp.fi/HTML/hoito-ohjeet/tulosteet/pdf/Ensivasteen_hoito-ohjeet.pdf+syd%C3%A4nper%C3%A4isen+rintakivun+hoito-ohje&hl=fi&ct=clnk&cd=1&gl=fi

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Meillä esim talon vanhimmalla on vähintään 5 x viikossa rintatuntemuksia. Jos jokakerta heittää Asperinin/Disperinin huuleen, varmasti alkaa vaikuttamaan inr-tasoon jossain vaiheessa.

Puhelinohjeena lääkäreiltä tullut järestään dinit.suihkeen käyttö.

Itse ajattelisin, että on syytä tehdä ero ikään kuin akuuttien rintatuntemusten ja sepelvaltimotautipotilaan Angina Pectoris -tyyppisten rintakipujen välille. Akuuteissa rintakipu-tapauksissa, joissa on syytä epäillä sydäninfarktia eli sepelvaltimoissa olevan trombin aiheuttamaa tukosta on indisoitua antaa ASA:a, kun taas Angina Pectoris -rintakivussa eli tilanteessa jolloin rintakipua (sydänlihaksen hapenpuutetta) tulee rasituksen tms. mullistuksen yhteydessä annetaan Dinit-suihke tai Nitro-tabletti. Angina Pectoris -kivussahan kyseessä ei ole trombi vaan ahtautuneet sepelvaltimot, joiden verivirtaus saattaa normaali tilanteissa olla hyvinkin riittävä mutta rasituksessa virtaus on liian pieni ----> Syntyy hapen puute ----> Aiheutuu kipua

Eli siis ASA tarkoitettu annettavaksi akuuteissa henkeä uhkaavissa tilanteissa, ei jatkuvasti rintakivun hoitoon. Koska ASA:han ei varsinaisesti vaikuta tässätapauksessa kipuun vaan sen pääasiallinen tarkoitushan on estää verihiutaleiden liimantumista, kun taas Dinit laajentaa verisuonia ja sitä kautta auttaa verta virtaamaan ahtautuneen kohdan ohi ja helpottaa kipua nopeammin. Olikohan nyt tarpeeksi sekavasti kirjoitettu?  ;D

"Toiset uskoo ihmeisiin, toiset vahvaan valuuttaan. Mua ei puhuttele kumpikaan." -Raid-

Link to comment
Share on other sites

vastaus oli kyllä hyvä ja ainakin itse ymmärsin pointin. Itse tosiaan puhuin "infarkti kivusta", eli AP oireisille ei aina tule annettu sitä asaa mutta pitäisihän sekin periaatteessa ohjeiden mukaan kentällä hoitaa kuten infarktikin. Sitten tulee vielä ne "rintakivut" joissa ei päädytä siihen sydänperäiseen rintakipuun työ diagnoosissa.

Lisäksi kentällä on toimintaohjeet ja sairaalassa toimitaan  usein lääkärin ohjeistuksen mukaan tilanne kohtaisesti.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

Meillä esim talon vanhimmalla on vähintään 5 x viikossa rintatuntemuksia. Jos jokakerta heittää Asperinin/Disperinin huuleen, varmasti alkaa vaikuttamaan inr-tasoon jossain vaiheessa.

Puhelinohjeena lääkäreiltä tullut järestään dinit.suihkeen käyttö.

Itse ajattelisin, että on syytä tehdä ero ikään kuin akuuttien rintatuntemusten ja sepelvaltimotautipotilaan Angina Pectoris -tyyppisten rintakipujen välille.

Lisäksi myös siihen, onko lopulta kyse rintakivusta vai jostain muusta.

En anna ASAa "varmuuden vuoksi" mutta hoito-ohjeiden mukaisesti jos filmissä näkyy nousuja eikä kontraindikaatioita ole annan ASAn.

Niin, meillähän ei ole filmiä käytössä. Lanssi kutsutaan toki paikalle, jos tilanne näyttää siltä. Silloin saadaan filmiä suoraan lääkärille, joka tekee päätökset.

Itse tosiaan puhuin "infarkti kivusta"

Toki silloin, jos on täysin varma, että kyse on infarktikipuja.

Oma työkokemus on vain opettanut, ettei läheskään aina ole kyse "infarkti kivuista" vaikka sinne rintaan koskeekin. Toki tähän vaikuttaa myös asiakkaan tunteminen. Esim refluksivaivat  vanhukset usein kertovat rintakipuna. Joilekin käsisärky on aina rintakivun merkki (muuta syytä käsisärylle eivät siis hyväksy), vedetään nitroja kun rintaan koskee niin kovasti, vedetään lisää kun nitrot ei auta ja kokoajan hoetaan kun rintaan koskee niin lujaa. Kun kipua aletaan oikein jäljittämään, niin oikeastaan käsvarsiin koskee molempiin...

Eihän se helppoa ole tehdä eroa kivun syylle tutunkaan ihmisen kohdalla, saati tuntemattomamman ihmisen kanssa.

On ne niin erilaiset raulit, toinen on herkkä ja ujo, toinen taas suuna päänä

Link to comment
Share on other sites

Niin, meillähän ei ole filmiä käytössä. Lanssi kutsutaan toki paikalle, jos tilanne näyttää siltä. Silloin saadaan filmiä suoraan lääkärille, joka tekee päätökset.

Kyllähän se filmi on pakollinen, että saadaan varmuus kivun laadusta. Ei sitä silmällä erota onko ST- tason muutoksia ym. mitä ekg näyttää.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

Guest f_soul

Esitin konsultaationa tämän kysymyksen tohtorille, joka sanoi seuraavaa:

Asan annosta syd.infarktin yhteydessä suuri hyöty ja jos ei tiedoss olevia kontraindikaatioita pieni haitta. Lääkärin mielestä siis aina AMI epäilyssä asaa. Lääkäri sanoi, että jokaisen ambulanssissa ja polilla työskentelevän tulisi tunnistaa infarkti, haastattelemalla ja katsomalla potilasta. Puristava voimakas rintakipu. joka säteilee raajoihin kaulalle, pt.kylmähikinen jne.

Link to comment
Share on other sites

Guest motti

Lääkäri sanoi, että jokaisen ambulanssissa ja polilla työskentelevän tulisi tunnistaa infarkti, haastattelemalla ja katsomalla potilasta. Puristava voimakas rintakipu. joka säteilee raajoihin kaulalle, pt.kylmähikinen jne.

Ja tunnistaa sydäninfarkti myös silloin kun noi oireet ei oo paikalla..

Link to comment
Share on other sites

Lääkäri sanoi, että jokaisen ambulanssissa ja polilla työskentelevän tulisi tunnistaa infarkti, haastattelemalla ja katsomalla potilasta. Puristava voimakas rintakipu. joka säteilee raajoihin kaulalle, pt.kylmähikinen jne.

Ja tunnistaa sydäninfarkti myös silloin kun noi oireet ei oo paikalla..

Just, taitaa tuo samainen lääkäri olla sitä mieltä että kaikki sairaskohtaukset ovat suoraan oppikirjasta repäistyjä...

Link to comment
Share on other sites

Turha tästä asiasta on sen vaikeampaa tehdä. Jos rintakipu vaikuttaa sydänperäiseltä, ei ole väärin antaa sitä ASA:a. Siis jos potilas ei allerginen. Ei se aiheuta mitään vahinkoakaan. Voithan sä kokeeksi antaa nitroakin jos paineet ok. Ja kuten me kaikki tiedämme, rintakipu hoidetaan rintakipuna vaikka filmi olis ihan normaalikin.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Turha tästä asiasta on sen vaikeampaa tehdä. Jos rintakipu vaikuttaa sydänperäiseltä, ei ole väärin antaa sitä ASA:a. Siis jos potilas ei allerginen. Ei se aiheuta mitään vahinkoakaan. Voithan sä kokeeksi antaa nitroakin jos paineet ok. Ja kuten me kaikki tiedämme, rintakipu hoidetaan rintakipuna vaikka filmi olis ihan normaalikin.

Totta. ASA:n kanssa ei kannata säästellä. Siitä on kuitenkin huomattavasti enemmän hyötyä kuin sen mahdolliset haitat ovat.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Guest Liisa Ihmemaassa

Lääkäri sanoi, että jokaisen ambulanssissa ja polilla työskentelevän tulisi tunnistaa infarkti, haastattelemalla ja katsomalla potilasta. Puristava voimakas rintakipu. joka säteilee raajoihin kaulalle, pt.kylmähikinen jne.

Ja tunnistaa sydäninfarkti myös silloin kun noi oireet ei oo paikalla..

Ja alkuperäinen kysyjä työskenteli vanhainkodilla, työvälineenään omat aivot (kehitystä vielä tapahtunee ;)) ja verenpainemittari).  Ei kun oikeesti, kiitos tästä keskustelusta! Yhteenvetona; annan ASA;aa

Liisa

Link to comment
Share on other sites

Ja eikös ASA ole ainoita lääkkeitä joilla on tutkitusti osoitettu olevan suuri hyöty ko potilaalle.

Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.

Link to comment
Share on other sites

Ja eikös ASA ole ainoita lääkkeitä joilla on tutkitusti osoitettu olevan suuri hyöty ko potilaalle.

Nitrosta väittäävät myös jatkon kannalta olevan hyötyä, vaikka vain hyvin hitaallakin infuusiolla laitettais menemään.

"Work smart, not hard." Dr. House

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...