Jump to content
MAINOS

Hoitotaso


Guest SVT

Recommended Posts

Aloitetaanpa kiivas mutta asiallinen keskustelu siitä millainen palstalaisten mielestä on hoitoyksikkö ?

Eli....

1. Millainen on hoitoyksikkö alueellasi (oikeudet,velvollisuudet,hoitovälineet,lääkkeet)

2. Mítä hoitotaso mielestäsi tulisi olla ? Miten hoitotaso määritellään ? Mikä koulutus ? ym. ym.

Ja ei sitten riitelyä vaan asiallisia mielipiteitä .....

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Myös Kuopion ohjeet verkossa www.kuh.fi, ohjeita ja sieltä sairaalanulkopuolinen ensihoitoa tai jotain sellasta se oli.

Mutta tämähän on sitten vain päättäjien määritelmä siitä mitä he odottavat alueen sakuilta, jotka ovat hoitotasolla.

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Lisätäänpä vielä yksi kysymys mukaan. Valvooko alueellanne kukaan perus/hoitotasoa muutenkin kuin pitämällä kirjallisia tenttejä. Tarkoitan siis tietääkö esim. hätäkeskus tai vastaanottava hoitolaitos mikä yksikkö on milläkin tasolla, vai onko millään. Ainakin täällä meilläpäin tuntuu (huom!), että koko asia on kärsinyt pienen inflaation.

Link to comment
Share on other sites

Guest nantti

Lisätäänpä vielä yksi kysymys mukaan. Valvooko alueellanne kukaan perus/hoitotasoa muutenkin kuin pitämällä kirjallisia tenttejä. Tarkoitan siis tietääkö esim. hätäkeskus tai vastaanottava hoitolaitos mikä yksikkö on milläkin tasolla, vai onko millään. Ainakin täällä meilläpäin tuntuu (huom!), että koko asia on kärsinyt pienen inflaation.

Hyperinflaatio? Ainakin Keski-Suomessa.

Link to comment
Share on other sites

Teipit auton kylkeen ja hoitoyksikkö on siinä.

Karstulassa olivat saaneet tän vuoden puolella hoitoyksikkö statuksen, kun koko porukka oli läpäissyt hoitotasontestin, en tiedä olenko oikeassa :D

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

Maalla onkin hyviä ja osaavia yksiköitä.

Samaa olen kuullut tännekkin saakka(PKS), ettei jyskälän hodeyksikkö olisi parhaimmasta päästä, kun ei ole kokemusta ei voi varmaksi sanoa!

Eellisessä viestissä tarkoitin, et olen keskustellut ko. yksikön työtekijöiden kanssa, eli informaatio on tullut vain yhdestä suunnasta :D

Kiitos.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Teipit auton kylkeen ja hoitoyksikkö on siinä.

Näinhän se menee.

Joissain paikoin, mitä tiedän homma toimii näinkin = motivaatio ja osaaminen hanskassa. Mielestäni hoitoyksikön tekee myöskin yleinen palvelualttius ja potilaan kokonaisvaltainen hoitaminen. Hoitoyksikkö-teksti on täysin turha jos maallikoilla on huono käsitys ambulanssitoiminnasta. Täytyy osata kohdata potilaat ja omaiset ihmisinä, selittää asiat ja hoitaa homma loppuun saakka viimosen päälle. Ei riitä että pelkästään liuotetaan infarktit, on osattava katsoa kokonaistilanne myös potilaan kannalta. Ja erityisesti hoitoyksikön toimintaan kuuluu potilaiden hoitaminen paikan päällä, sekä arviointi selviytymisestä kotona. Hoitoyksikön tunnistaa mielestäni juuri asiantuntevasti ja osaavasti hoidetuista keikoista. Tähänkin olisi hyvä saada palautesysteemi. (hoitotiede?)

Link to comment
Share on other sites

Guest hoitopoika

Liikaa kikkailu kamaa aina vain enennän sellaista materjaalia joka ei ole aivan välttämätöntä kun ei ole lääkäriyksikkö, tekniikkaa mukaan. TUHU yksikkö paikalla niin menee 15 min ylim. aikaa kun ne tekee potilaan kuljetus kuntoon ja EA:ss usein toivotaan, että jättäisivät hoidon aloittamisen polin väelle.  Tiedän he.... tin hyvin että jyväs hoitoyksikkö on syönyt rahat maakunilta tekniikan suhteen, missä ne olisivat hyvässä ja asian mukaisessa käytössä. Monesti ea: sa miettinyt olisiko tuon potilaan peripohjainen lämmitys auttanut mitenkään hoitoon, koska yleensä cu ja teho pistää potilaan kylmenemään. Pää sääntöiseti kyllä pojat homman hoitaa kiitettävästi

Link to comment
Share on other sites

En nyt oikein tajunnut sun viestiä. Mistä lämmittämisestä puhut ? Tahdoitko sanoa,että he jotenkin ylihoitavat potilasta ? Yleensä palaute sairaaloista on täysin päinvastainen. Monissa asioissa kannattaa mun mielestä muistaa myös sairaalan sisäiset viiveet.Kyllä esim helsinki liuottaa,juottaa hiiliä ym ym vaikka usein sairaalan on max 15 min matkan päässä.Eikö hoitoyksiköllä tarkoitus ole juuri "hoitaa" esim peruselintoiminnon häiriöt ja saattaa potilas kuljetuskuntoon ? Eli aloittaa elintoimintojen häiriöiden hoito tai jopa hoitaa vaiva kokonaan pois ? Eikös se ole sitä hoidon jatkuvuutta että tehdään ambulanssissa kaikki mitä voidaan,niin kiireisten polihoitajien työmäärä vähenee ? Mun mielestä ne on todella harvassa nykypäivän ensihoidossa ne potilaat,joilla on sairaalaan yhtään kiire !

Link to comment
Share on other sites

Eikös se ole sitä hoidon jatkuvuutta että tehdään ambulanssissa kaikki mitä voidaan,niin kiireisten polihoitajien työmäärä vähenee ? Mun mielestä ne on todella harvassa nykypäivän ensihoidossa ne potilaat,joilla on sairaalaan yhtään kiire !

Me ollaan ainakin pyritty yksiköissä, joissa olen työskennellyt juuri tähän. Polilla voi olla huono tilanne. Muutama hoitaja kiinni jossain muussa akuutissa ja sama määrä lääkäreitä. Te tuotte potilaan, jota kukaan ei välttämättä ehdi juuri edes vilkaista ensimmäiseen puoleentuntiin. Teidän toimintaoikeudet loppuvat kuitenkin luovutushetkellä, joten tehdään kentällä. Pitkissä matkoissa tämä sitten korostuu hoidon alkamisen nopeutumisena. Liuotus aloitetaan kohteessa ja mömmöt on jo elimistössä sairaalaan mennessä. Hoito nopeutuu todella paljon.

Sitten tuosta kiireestä. Mitäs ne onkaan millä on kiire...ainakin traumapotilaat, joilla mahdollisesti sisäisiä verenvuotoja tai hallitsemattomia ulkoisia vuotoja. Palovamma potilaatkin olisi hyvä saada nopeasti kunnon hoitojen piiriin, jos siis pahat palovammat, sydänjutuillakin saattaa olla kiire, jos hoitoa ei pystytä aloittamaan/jatkamaan lanssissa. Niin ja sitten ne kaikki muut, jotka unohdin mainita. 8)

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Jotenkin noin se menee joo. Kaikista keikoista on kuitenkin erittäin pieni osa niitä,joilla sairaalaan on kiire.

Sairaalaan sisäiset viiveet taas ovat yllättävän pitkiä. Kellottakaa jos ette mua usko. En nyt tietenkään tarkoita tapauksia jossa annettu ennakkoilmoitus ja sairaala suhtautuu siihen riittävän vakavasti. Viive voi helposti olla jopa 30min ovesta sisään tulosta siihen kun potilas saa vaikkapa lääkehiilet.

Link to comment
Share on other sites

Aivan. Perinteisestä vanhanmallisesta loand and go -meiningistähän on luovuttu jo kauan sitten. Tänä päivänä lanssitominnan tulisi nimenomaan ennemmin olla ensihoitoa eikä sairaanKULJETUSTA. Tietenkin juuri nämä mainitsemanne potilasryhmät ovat jossain määrin poikkeuksia.

Teoria on sitä, että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi. Käytäntö on sitä, että kaikki toimii, mutta kukaan ei tiedä miksi. Meillä teoria ja käytäntö ovat sekoittuneet siten, että mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä miksi.

Link to comment
Share on other sites

Mutta maalaisjäkeä kannattaa ja pitää käyttää. Se mikä on lähes jokaviikkoista leipää ison kaupungin päätoimiselle sairaankuljettajalle saatta olla pikkukaupungin pelastajalle ainutkertaista. Löytyy surullisen paljon esimerkkejä jossa yli-innokkaat sairaankuljettajat touhuavat sairaalan vieressä olevassa kohteessa liian pitkään potilaan kunnon huonontuessa koko ajan. Ja monesti näihin tilanteisiin liittyy väärän työdiagnoosin teko ja sen myötä totaalisen väärä hoito.

Olosuhteet kentällä ovat poikkeuksetta huonommat kuin shokkihuoneessa, käsiä on vähemmän, tutkimus/lab/hoitovälineitä vähemmän ja valitettavasti ammattitaitokin monesti vähän kyseenalainen. Miksi siis kannattaa riskeerata potilaan henkeä ja omaa oikeusturvaa tekemällä enemmän mitä osaa.

Kunnollinen ennakkoilmoitus hoitajalle/lääkärille ja huonokuntoisen potilaan kuljettaminen suoraan sairaalaan on hyvin usein parempi vaihtoehto kuin diagnoosin arvuuttelu vähäisellä kokemuksella ja epävarmoilla tiedoilla.

Link to comment
Share on other sites

Kovin ihmeellistä diagnoosia ei läheskään aina voi tehdä eikä siihen ole tarvettakaan.Elintoiminnon häiriöt on kuitenkin hoidettava (jos mahdollista), eli oireenmukaista hoitoa. Itse olen ainakin koulukuntaa,joka ei kuljeta peruselintoiminnan häiriöistä potilasta,jollei ole pakko.Tällaisia pakkoja ovat lähinnä juuri esim. hallitsemattomat verenvuodot syystä tai toisesta,joille ei mitään pysty tekemäänkään. Toki ammattitaitoa on myös se,että osaa huomata omien rahkeiden loppumisen ajoissa !! Huonokuntoisen potilaan kuljettaminen on siis hyvin harvinaista.Ainakin meilläpäin.

Sun viestissä oli myös pieni asiavirhe.Ison kaupungin pelastajat ajavat yleensä paljon keikkaa ja ovat myös kokeneita.Kun taas pienen paikan päätoimiset ajavat vähemmän vaikka olisivat kuinka päätoimisia (nyt kaivan taas verta nenästäni)  ;D

Link to comment
Share on other sites

Guest hoitopoika

Juuri tätä yliinnokkuutta tavoittelin kirjoituksessani, mutta yön jälkeen koomassa olevat aivot ja käsien yhteistyö ei ole parhaimmillaan. Jyskälässä potilaan saaminen ea:n on n. 5-10 min ja kohteeseen n.10. min Auto on täynnä huippukalustoa ja ym... usein on potilaan kannalta parempi nopea arvio ja ensiapuun toki määrätyt toimenpiteet pitää tehdä. Mutta lämmitetyt peitot ja muut niin hieman arveluttaa. Mutta kyllä Jyväskylän pelastajilta löytyy myös ammatitaitoa ja maalaisjärkeä. Kumarrus heille siitä

Link to comment
Share on other sites

Kovin ihmeellistä diagnoosia ei läheskään aina voi tehdä eikä siihen ole tarvettakaan.

Kyllä sairaankuljettajan päässä pitää olla jonkilainen "työdiagnoosi" jos hän haluaa hoitaa ja "äksätä" potilaita kohteessa. Ja jos tuo työdiagnoosi on väärä, niin metsään mennään.

Esimerkki: Nostaessaan painava esinettä n. 30v. miespotilas saanut lanne-ristiselkään voimakkaan kiputilan, selkä aivan lukossa, alaselän lihakset paineluarat, potilas ei juurikan pysty kävelemään, kipu ei säteile alaraajoihin. Vuosi sitten vastaavanlainen tilanne, lääkäri diagnosoinut lumbagoksi, hoitona lepo ja Voltaren. Sairankuljettajat päättävät hoitaa selkävaivan kohteessa, potilas saa kipulääkettä joka auttaakin kolmenvartin odottelun jälkeen >> X-8

Kolmen tunnin kuluttua kohteeseen uusi kyyti, potilas erittäin kivulias, harmaankalpea, paineet alhaalla, selkäkivun lisäksi myös vatsakipua>> nesteytyksen aloittaminen ja sairaalaan.

Kyseessä oli puhjennut vatsa-aortan aneurysma, potilas leikattiin ja selvisi hengissä.

Tässä tilanteessa nuorten sairaankuljettajien ammattitaito, kokemus ja "kliininen silmä" eivät riitäneet tekemään diagnoosia kentällä ja he menivät ns. halpaan, eli olivat johdateltavissa liian helposti ja terve kriittisyys ja potilaan monipuolinen tutkiminen puuttui. Lähtötilanteessa mm. vatsan palpaatio puuttui.

Jos sairaankuljettaja on innokas "äksäämään" ja hoitamaan kohteessa, niin pitää olla henkisesti valmistautunut että jossain vaiheessa uraa tulee vaastaavanlainen tilanne vastaan jossa potilaan epätyypilliset oireet hämäävät ja tulee tehtyä totaalinen arviovirhe ja sitä myöden hoitovirhe. Toivoa sopii ettei näitä arviovirheitä kenenkään tarvitse olla selittämässä oikeudessa, siinä ei paljon auta vaikka tietää että nämä ovat ns. tilastotappioita joita tulee tietenkin myös lääkäreille.

Ero on siinä että lääkäreille maksetaan asianmukainen korvaus tästä vastuusta ja päätöksenteosta, meille ei vastuusta makseta yhtään mitään eli kaikki sairaankuljettajan tekemät hoitopäätökset menevät täysin omaan piikkiin "harrastepohjalta". Huomioitava myös on että konsultointi ei siirrä vastuuta mitenkään, näissä ikävissä keisseissä kyllä lääkärit pesevät kätensä päätöksistä ja selittäminen jää sairaankuljettajille.

Sun viestissä oli myös pieni asiavirhe.Ison kaupungin pelastajat ajavat yleensä paljon keikkaa ja ovat myös kokeneita.Kun taas pienen paikan päätoimiset ajavat vähemmän vaikka olisivat kuinka päätoimisia (nyt kaivan taas verta nenästäni)  ;D

Joo, eroja on varmaan "isojen" kaupunkien systeemeissä. Mutta jos laitoksella on 60 pelastajaa ja kuukaudessa sairaankuljetusvuoro iskee kerran tai kahdesti, niin ei siinä kokemusta juurikaan kerry vaikka vuorokaudessa olisi kuinka keikkaa.
Link to comment
Share on other sites

Tässä tilanteessa nuorten sairaankuljettajien ammattitaito, kokemus ja "kliininen silmä" eivät riitäneet tekemään diagnoosia kentällä ja he menivät ns. halpaan, eli olivat johdateltavissa liian helposti ja terve kriittisyys ja potilaan monipuolinen tutkiminen puuttui. Lähtötilanteessa mm. vatsan palpaatio puuttui.

Kertomasi juttu on ikävä yksittäistapaus. Kunnollista tutkimusta kuljettamatta jättämisestä ei ole Suomen oloissa tehty. Yksi on kyllä käynnistymässä, katsotaan nyt mitä siitä tulee.

Miten arvelet esimerkkipotilaasi saaneen parempaa hoitoa, jos hänet olisi kuljetettu? Noilla oireilla todennäköinen hoitopaikka olisi ollut tk-päivystys, jossa hän olisi paareilla makoillut sen kolme tuntia lääkärin tutkimusta odottamassa. Hoitomahdollisuudet eivät terkkareissa ole useinkaan yhtään paremmat kuin hoitotason ambulansseissakaan.

Jotta potilas olisi oikeasti hyötynyt kuljettamisesta, hänet olisi pitänyt viedä paikkaan, jossa massukka olisi saatu auki ja aortta uusittua. Mitäpä luulet, olisiko parameedio saanut kehuja jos olisi noilla löydöksillä vienyt potilaan sinne, ja olisikin todettu että iskiashan se siellä vihoittelee?

Kerronpa minäkin esimerkin. Kerran oli n. 60-vuotias mies, jonka yleistila oli romahtanut vessassa käydessä. Kohteessa oli harmaankalpea ja matalapaineinen potilas, jolla oli vielä vatsakipua ja palpoidessa laajalti pulsoiva vatsa. Ensihoitaja loihe arvaamaan, että jonkinmoinen verisuonikatastrofihan tässä on kyseessä, potilas paareille ja menoksi. Kuljetuksen aikana ensin ennakkoilmoitus, sitten muutama iso kanyyli, jokunen putki verta ristausta varten, varovainen nesteytys.

Sairaalassa taas ei oltu tehty oikein mitään. Ei leikkaustiimiä, ei takapäivystäjää, ei verivarauksia. Niitä haalittiin vasta, kun etupäivystäjä ensin katsoi potilaan. Leikkuriin olivat päässeet muistaakseni kolmen vartin päästä sairaalaan tulosta. Tulos X1. Tullessa luukulla kyllä muistettiin vinkua kun ei ollut lähetettä...

Link to comment
Share on other sites

Miten arvelet esimerkkipotilaasi saaneen parempaa hoitoa, jos hänet olisi kuljetettu? Noilla oireilla todennäköinen hoitopaikka olisi ollut tk-päivystys, jossa hän olisi paareilla makoillut sen kolme tuntia lääkärin tutkimusta odottamassa.

Mahdollisesti näin, mutta peruspointti minun jutussa olikin muistuttaa siitä että sairaankuljettajan tai yleensä kenenkään hoitajan ei kannata ottaa enempää vastuuta kuin mitä pystyy kantamaan loppukädessä.
Link to comment
Share on other sites

Eikös tän keskustelun aihe ollut enemmänkin ylihoitaminen. No ei se mitään....

Tuo sinun keissisi on kuten joku jo sanoi yksittäistapaus, joita osuu kaikkien kohdalle joskus.Minusta äksääminen ei muutenkaan nyt kuulunut tähän topiciin ollenkaan. Se on tietysti paha moka jos huonolla tutkimisella tekee x-koodin. Eri asia on jos potilas on hyvin tutkittu ja lappu on hyvin täytetty.Silloin ei ainakaan meilläpäin ole mitään sanktioita tullut.Virhearviointeja ja erityisesti potilaan tilan muuttumisia sattuu silloin tällöin.Sille ei voi mitään.Oleellinen asia on potilaan sen hetkinen vointi ja asianmukainen kirjaaminen.

Oikeassa olet siinä,että näitä yli-innokkaita äksääjiä riittää suomen maassa.En oikein ole ikinä heitä ymmärtänyt.Joskus tuntuu,että äksääminen koetaan jotenkin hienoksi ja todellisen ammattitaidon mittariksi.Näille tyypeille niitä hasardeja jostain syystä sattuu enemmän !

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...