reindeerman Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Ensihoitolistalla kyselin aiheesta ja ajattelin laittaa saman myös tänne eli...: Nykyään alkaa olla useilla pienilläkin paikkakunnilla tunnuksilla 190 olevia ambulanssiyksiköitä riippumatta siitä mikä organisaatio ensihoitopalvelua tuottaa. Mielenkiinnosta nyt kyselenkin millaisia eri variaatioita näistä 190-yksiköistä löytyy eri puolilla Suomea. Onko lähtövalmius jossain muuta kuin välitön tai hoitaako "nolla"-yksikkö muitakin kuin korkeariskisiä tehtäviä. Mitä "nolla"-yksiköiden miehistöltä vaaditaan koulutusten ja hoitovelvoitteiden suhteen yms...? Helsinki 190:n tiedän olevan lääkäriyksikkö...
Iipi Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Autothan voi numeroida eri tavoin. Joskus numerointi alkaa nollasta, mutta useimmiten ykkösestä. Eli se nolla voi olla ihan mitä vaan. Useimmiten varmaankin hoitotaso tai lääkäriyksikkö. Mutta ei kait välttämättä ole estettä numeroida kylän ainoa perustasoinenkin auto nollaksi... Vai ohjeistaako hätäkeskuslaitos jotain yksikkötunnuksista?? Ps. Mikä on ensihoitolista? "Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").
OldOne Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Ps. Mikä on ensihoitolista? http://health.groups.yahoo.com/group/ensihoito/
Söppe Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Länsi-Uudenmaan puhelinvaihteen alainen nolla yksikkö pitää olla jatkuvassa välittömässä valmiudessa miehitettynä kahdella hoitotason kyytiläisellä.Tämä ohjeistus on tullut vastuulääkäreiltä. Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!
hiski Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Vai ohjeistaako hätäkeskuslaitos jotain yksikkötunnuksista?? Niin, itse asiassahan ambulanssien yksikkötunnuksista ei ole olemassa minkäänlaista terveydenhuollon antamaa ohjetta, pelastustoimen ohjeeseenhan tämä x9y -numerointi perustuu... Sitä vaan on totuttu käyttämään. Yksikkötunnusten määrääminen ei ole vastuutettu kenellekään, vaikka käytännössä hätäkeskusten yt-ryhmissä ne päätökset on nuijittu. Itse olisin sitä mieltä, että autot voitais alkaa numeroimaan vaikka numerosta 1 eteenpäin, loppuisi tämäkin turha vääntö...
Iipi Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Sitähän minäkin. Numero ei takaa valtakunnallisesti mitään, vaan käytännöt vaihtelee pitäjä kohtaisesti. "Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").
Maailman vahvin tyttö Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 Meillä Pirkanmaalla ei ole nollia(kaan). Niinkuin ei paljon muutakaan mitä kehittyneessä Suomessa. Mutta hyvin on ykkösillä ja kakkosillakin pärjätty. Muoks: Satakunnassa tietääkseni nollat hoitoyksiköitä. Joku suippokorva voinee valaista tarkemmin? "Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä." "Jaa KUHANSILMIÄ?!"
SirLucas Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Muoks: Satakunnassa tietääkseni nollat hoitoyksiköitä. Joku suippokorva voinee valaista tarkemmin? Suippokorva en ole kun täältä en alunperin ole kotoisin mutta Satakunnan ainut nolla on Säkylä 190 joka siis tarkoittaa että autossa on molemmat henkilöt hoitotasolla (melkein aina). Myös Huittisissa oli aiemmin 190 joka muuttui 191:ksi. http://retropelaaja.nettisivu.org
hiski Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Olenko väärässä jos väitän että Hämeen hätäkeskuksen alaisuudessa ei ole kahta autoa samalla tunnuksella, tälläistä muistan joskus kuulleeni. Aika monessa täyspäisessä häkessä on yritetty sorvata asia silleen, että samassa ANTO-ryhmässä ei olisi samoja yksikkötunnuksia.
bifaasinen Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Muoks: Satakunnassa tietääkseni nollat hoitoyksiköitä. Joku suippokorva voinee valaista tarkemmin? Suippokorva en ole kun täältä en alunperin ole kotoisin mutta Satakunnan ainut nolla on Säkylä 190 joka siis tarkoittaa että autossa on molemmat henkilöt hoitotasolla (melkein aina). Myös Huittisissa oli aiemmin 190 joka muuttui 191:ksi. Huittinen käsittääkseni joutui nollatunnuksesta luopumaan, koska tuota kahden hota kaverin velvoitetta ei kyetty jatkuvasti täyttämään. Säkylässä on edelleen, mutta tuon varallaolon takia sitä myös ihmettelen. Eikös Shp:n ojeessa ollut nimenomaan tuo 2xhota + Välitön lähtövalmius vaatimuksena tuolle tunnukselle? Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.
Iipi Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Meillä on jopa viereisessä hätäkeskuksessa yksiköt nimetty niin, että ei tule samaa tunnusta. Meidän autojen tunnuksiin tulee yksi kirjain lisää, kun viereinen hätäkeskus hälyttää, koska heillä on yhdellä kylällä samat tunnukset. Tämän olen nähnyt viereisen hätäkeskuksen palokunnan viesteistä. "Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").
Luuriapina Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Olenko väärässä jos väitän että Hämeen hätäkeskuksen alaisuudessa ei ole kahta autoa samalla tunnuksella, tälläistä muistan joskus kuulleeni. Et ole väärässä. Hämeessä 191:n on tasan ainoastaan Lahdessa, joka on alueen isoin asukaskeskittymä. Autot numeroitu loogisesti toimialueittain. Vastaavalla kaavalla menee hoitolaitostunnisteet ja pikavalinnat häken puhelimissa. (Joissa otettu huomioon myös muiden toimialojen kutsutunnukset) Helpottaa huomattavasti, kun ei tarvitse välttämättä sen kirjaimen perusteella erotella sakuja. Radiossa ei tule sekaannuksia lähinnä kentän puolella, koska samoja tunnuksia ei ole. Häkessähän DWS:ltä nähdään kutsuvan yksikön operatiivinen tunnus ja itsi-numero, sekä tukiasema minkä alaisuudessa se on. Ja ne myös jäävät muistiin näytölle. Tästä johtuu, kun häke kyselee myöhemmin, että oliko sillä ja sillä yksiköllä häkeen asiaa. Ja tuohon Iipin juttuun lisäten, että meillä naapurialueen yksiköt ovat tarkoituksella koko kunnan nimellä kirjoitettu, ettei sekoittui oman alueen yksiköihin teoreettisesti. Onhan Hämeessäkin toki puolenkymmentä muiden alueiden 191:stä hälytettävissä heti (käytännössä ns. ennakkoviestit mainittuihin yksiköihin, varsinaisen hälyttämisen tekee ao. hätäkeskus). Lisäksi on paljon enemmän muuten numeroituja muiden alueiden sakuja.
Pöllö Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Mielenkiinnosta nyt kyselenkin millaisia eri variaatioita näistä 190-yksiköistä löytyy eri puolilla Suomea. Ihan mitä vain löytyy. 190 voi olla lääkäriyksikkö tai hoitotason yksikkö. Hoitotason yksikössä voi olla H+H tai H+P. H+P voi olla myös esim. vaativan perustason yksikössä. Hoitotaso on myös jossain REHY (rajoitettu ensihoito/rajoitettu hoitotaso), ja vain lääkäriyksikkö hoitotaso. Myös 191 voi olla hoitotaso (ja Helsingissä H391, H591 ja H691 ja jopa pelastusyksikkö H61 ovat hoitotasolla). Jossain perustasolla saattaa vastuulääkärin hyväksynnällä olla laajempi lääkevalikoima kuin toisaalla hoitotasolla. Koulutus- ja testausvaatimukset vaihtelevat toistaiseksi, mutta enemmän mennään alueelliseen, (erikoissairaan)hoitopiirin testauksen suuntaan. Hoitotaso voi olla välittömässä valmiudessa, virka-ajan tms. valmiudessa, jopa varalla 15 minuutin valmiudessa. Ja riippuen, minkä tasoista henkilöä saa työvuoroon, voi yksikkö välillä olla perus- tai hoitotason yksikkö. Esim. piirit tai laitokset saattavat ohjeistaa, että X90 tai X95 on hoitotason tai rajoitetun hoitotason yksikkö. Joku paikka vaatii hoitotasolle H+H, joku toinen H+P. Ja jossain 190 on H+H, 195 H+P - tai H+H. En muista, millä tunnuksella Helsingin lääkäriambulanssi (alun perin sydänambulanssi) toimi, mutta ennen H190:aa se oli mm. H195. Sittemmin erilaisia yksiköitä tuli maahan X95:na, ja kun lääkäriyksiköt olivat X90:a, seurasivat perässä. Ja lääkäreitä on myös joskus jonkin toisen yksikön mukana, jos yksikkö käväisee hakemassa esim. tk-lääkärin kyytiinsä. Lääkärin tunnus voi olla myös kopterissa vaikkapa MH01 (Helsinki) tai MH02 (Turku) - tai Ilmari (Varkaus) - ja maayksiköllä vaikka V390. Jossain lääkäri on suoraan suuronnettomuuskaavion mukaisella tunnuksella L3. Jossain taas L0. Pelastusyksiköiden tunnusmäärittelyssä mainitaan vain X9X ensihoidon käyttöön. Ei estä sitä, että ensivasteyksikkö on pelastusyksikkö, pioneeriyksikkö - tai vaikkapa 170... (7 = miehistöyksikkö). Ja jossain esim. X91 - X92 ovat varattu hoitotasolle, X93 on perustasoa. Ja toisaalla X196.sta alkaen ovat päiväsakuja tai siirtoyksiköitä. Selvä juttu, eikö? Ei minustakaan... Oman tontin käytäntö tietysti on syytä tuntea. Ja jollain tontilla kiireiset (A-C) ja kiireettömät (D) voivat olla ryhmitelty lähtökohtaisesti eri toimijoille. Ylivuoto- tms. tilanteessa taas kuvio muuttuu. Ja paikallinen vaste-ehdotus eri tilanteisiin voi riippua tontista - ja tietysti vapaista yksiköistä. Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.
Maailman vahvin tyttö Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Muoks: Satakunnassa tietääkseni nollat hoitoyksiköitä. Joku suippokorva voinee valaista tarkemmin? Suippokorva en ole kun täältä en alunperin ole kotoisin mutta Satakunnan ainut nolla on Säkylä 190 joka siis tarkoittaa että autossa on molemmat henkilöt hoitotasolla (melkein aina). Myös Huittisissa oli aiemmin 190 joka muuttui 191:ksi. Huittinen käsittääkseni joutui nollatunnuksesta luopumaan, koska tuota kahden hota kaverin velvoitetta ei kyetty jatkuvasti täyttämään. Säkylässä on edelleen, mutta tuon varallaolon takia sitä myös ihmettelen. Eikös Shp:n ojeessa ollut nimenomaan tuo 2xhota + Välitön lähtövalmius vaatimuksena tuolle tunnukselle? Se on tietysti tosi hyvä suuntaus, että hoitoyksikön määreenä käytetään lääkkeiden, henkilökunnan ja teippauksen lisäksi myös lähtövalmiutta. Mä olin kuullut vaan tosta Huittinen 190:sta mutta en tiennyt, että se on joutunut luopumaan siitä. Tai tarkemmin ajatellen muuten olenpas joskus ihmetellyt kun satunnaisesti huutelevat meidän infolla, että aiemmin olivat 190 ja nyt 191. Sitten on sellainenkin kummallisuus kun Loimaa L4 joka käsittääkseni on yksityisen ylläpitämä yksikkö, joka ei kuitenkaan ajele omalla autollaan vaan on kyytiauton hoitaja. En ole varma, korjatkaa tietoni ken on paremmin perillä. Sitäkin joskus meidän infolla kuulee, ja aina herättää yhtä suurta hämmästystä, kun kuitenkin on suht pieni kylä kyseessä. "Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä." "Jaa KUHANSILMIÄ?!"
X1 Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Loimaa L4 on kylläkin täysin erillinen ei kuljettava yksikkö. Yhdellä hoitotasolla miehitettynä.
Maailman vahvin tyttö Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Ahaa... onko se välittömässä 24/7 ja aina miehitettynä? Onko tämä L4 niinkuin oikeasti vastuullinen ja velvollinen toimimaan kentällä tapahtuvan toiminnan esimiehenä? Vai mikä on toimenkuva? Monta kuljettavaa yksikköä Loimaalla on ja kenen kaikkien esimies tämä L4 on? "Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä." "Jaa KUHANSILMIÄ?!"
TexWiller Posted October 20, 2009 Posted October 20, 2009 Länsi-Uudenmaan puhelinvaihteen alainen nolla yksikkö pitää olla jatkuvassa välittömässä valmiudessa miehitettynä kahdella hoitotason kyytiläisellä.Tämä ohjeistus on tullut vastuulääkäreiltä. Muusta savosta (savotasta) en tiedä, mutta kuten Söppe laittoi niin L-U alueella homma toimii juurikin näin; XX90 = h+h 24/7 välitön, XX91 + X92 = h/p+h 24/7, X93 - p+p. Toimii hyvin, sillä kaikki keille tieto kuuluu tietävät minkä tasoinen yksikkö on kyseessä. Numerot ja tasot määritelty terveyskeskuksissa + HUS + hätäkeskus. L4;sia toimii kolme; Espoo L4, Hiiden L4 ja Västra L4. Näistä kaksi jälkimmäistä shp:n nimeämiä ja tehtäväkuva alueensa lääkintä- ja operatiivinenjohto- Ja kyllä, istuvat hoitoyksikön toisella jakkaralla. Lääkeapua muutamalle perusautolle toimittavat alueilla toimivat muut hoitotasonyksiköt (shp nimeämät).
SirLucas Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Muoks: Satakunnassa tietääkseni nollat hoitoyksiköitä. Joku suippokorva voinee valaista tarkemmin? Suippokorva en ole kun täältä en alunperin ole kotoisin mutta Satakunnan ainut nolla on Säkylä 190 joka siis tarkoittaa että autossa on molemmat henkilöt hoitotasolla (melkein aina). Myös Huittisissa oli aiemmin 190 joka muuttui 191:ksi. Huittinen käsittääkseni joutui nollatunnuksesta luopumaan, koska tuota kahden hota kaverin velvoitetta ei kyetty jatkuvasti täyttämään. Säkylässä on edelleen, mutta tuon varallaolon takia sitä myös ihmettelen. Eikös Shp:n ojeessa ollut nimenomaan tuo 2xhota + Välitön lähtövalmius vaatimuksena tuolle tunnukselle? Shp ohje on että koko henkilökunta on aina hoitotasolla. Tästä johtuen V@ul@ on sanonut että myös Pori L4 on hoitoyksikkö. Ainut hoitoyksikön "etuhan" on normaaliin hoitotason autoon että he saavat kaikista oman alueen keikoista viestin häkeltä vaikka sinne menisikin joku muu yksikkö. http://retropelaaja.nettisivu.org
vaniljahani Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Siis tietenkin MH01-Uusimaa, ei Helsinki... Mielenkiinnosta nyt kyselenkin millaisia eri variaatioita näistä 190-yksiköistä löytyy eri puolilla Suomea. Ihan mitä vain löytyy. 190 voi olla lääkäriyksikkö tai hoitotason yksikkö. Hoitotason yksikössä voi olla H+H tai H+P. H+P voi olla myös esim. vaativan perustason yksikössä. Hoitotaso on myös jossain REHY (rajoitettu ensihoito/rajoitettu hoitotaso), ja vain lääkäriyksikkö hoitotaso. Myös 191 voi olla hoitotaso (ja Helsingissä H391, H591 ja H691 ja jopa pelastusyksikkö H61 ovat hoitotasolla). Jossain perustasolla saattaa vastuulääkärin hyväksynnällä olla laajempi lääkevalikoima kuin toisaalla hoitotasolla. Koulutus- ja testausvaatimukset vaihtelevat toistaiseksi, mutta enemmän mennään alueelliseen, (erikoissairaan)hoitopiirin testauksen suuntaan. Hoitotaso voi olla välittömässä valmiudessa, virka-ajan tms. valmiudessa, jopa varalla 15 minuutin valmiudessa. Ja riippuen, minkä tasoista henkilöä saa työvuoroon, voi yksikkö välillä olla perus- tai hoitotason yksikkö. Esim. piirit tai laitokset saattavat ohjeistaa, että X90 tai X95 on hoitotason tai rajoitetun hoitotason yksikkö. Joku paikka vaatii hoitotasolle H+H, joku toinen H+P. Ja jossain 190 on H+H, 195 H+P - tai H+H. En muista, millä tunnuksella Helsingin lääkäriambulanssi (alun perin sydänambulanssi) toimi, mutta ennen H190:aa se oli mm. H195. Sittemmin erilaisia yksiköitä tuli maahan X95:na, ja kun lääkäriyksiköt olivat X90:a, seurasivat perässä. Ja lääkäreitä on myös joskus jonkin toisen yksikön mukana, jos yksikkö käväisee hakemassa esim. tk-lääkärin kyytiinsä. Lääkärin tunnus voi olla myös kopterissa vaikkapa MH01 (Helsinki) tai MH02 (Turku) - tai Ilmari (Varkaus) - ja maayksiköllä vaikka V390. Jossain lääkäri on suoraan suuronnettomuuskaavion mukaisella tunnuksella L3. Jossain taas L0. Pelastusyksiköiden tunnusmäärittelyssä mainitaan vain X9X ensihoidon käyttöön. Ei estä sitä, että ensivasteyksikkö on pelastusyksikkö, pioneeriyksikkö - tai vaikkapa 170... (7 = miehistöyksikkö). Ja jossain esim. X91 - X92 ovat varattu hoitotasolle, X93 on perustasoa. Ja toisaalla X196.sta alkaen ovat päiväsakuja tai siirtoyksiköitä. Selvä juttu, eikö? Ei minustakaan... Oman tontin käytäntö tietysti on syytä tuntea. Ja jollain tontilla kiireiset (A-C) ja kiireettömät (D) voivat olla ryhmitelty lähtökohtaisesti eri toimijoille. Ylivuoto- tms. tilanteessa taas kuvio muuttuu. Ja paikallinen vaste-ehdotus eri tilanteisiin voi riippua tontista - ja tietysti vapaista yksiköistä. Pelastuslaitos iltaa, älkää rouva hätäilkö, me parannamme teidät tuota pikaa...
Iipi Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Tuota katselin jo aiemmin, kun kuuntelin Loimaan L4 huutelua Pirkanmaan infolla: http://www.loimaanambulanssi.fi/fi/Etusivu.html Tuolloin keskustelivat, että kumpi kuljettaa, paikallinen vai Loimaan yksikkö. L4 kutsua käytti koko ajan. Eli on L4 silloin istunut ambulanssissa tai ambulanssin hoitaja on halunnut välttämättä ottaa L4 tittelin. Ps. Lähtövalmiudet näyttävät olevan heti etusivulla. "Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").
Lanssari Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Liittyy ja ei liity asiaan, mutta erittäin hauska yksikkötunnus tuo LOL 4 *pyhimys* Jännittää, sanoi mummo kun kahvimerkkiä vaihtoi...
bifaasinen Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Shp ohje on että koko henkilökunta on aina hoitotasolla. Tästä johtuen V@ul@ on sanonut että myös Pori L4 on hoitoyksikkö. Ainut hoitoyksikön "etuhan" on normaaliin hoitotason autoon että he saavat kaikista oman alueen keikoista viestin häkeltä vaikka sinne menisikin joku muu yksikkö. No tuon koko henkilökunta jutun ei luulisi pitävän paikkaansa ainakaan siinä määrin, että Yrityksessä voi olla myös p+p yksikkö valmiudessa ja se estäisi tuon 0 tunnuksen vaikka ko yksikössä olisi aina h+h miehitys? EV juttelee välillä asioita vaikka ei niitä juuri näin tarkoittanutkaan.. *pyhimys* Onhan tuo L4 periaatteessa oma hoitoyksikkö joka ei vain kuljeta, koska siinä on 24/7 terveydenhuoltoalan ammatillisen koulutuksen saanut hota kaveri työssä. Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.
SirLucas Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 Shp ohje on että koko henkilökunta on aina hoitotasolla. Tästä johtuen V@ul@ on sanonut että myös Pori L4 on hoitoyksikkö. Ainut hoitoyksikön "etuhan" on normaaliin hoitotason autoon että he saavat kaikista oman alueen keikoista viestin häkeltä vaikka sinne menisikin joku muu yksikkö. No tuon koko henkilökunta jutun ei luulisi pitävän paikkaansa ainakaan siinä määrin, että Yrityksessä voi olla myös p+p yksikkö valmiudessa ja se estäisi tuon 0 tunnuksen vaikka ko yksikössä olisi aina h+h miehitys? EV juttelee välillä asioita vaikka ei niitä juuri näin tarkoittanutkaan.. ;D Onhan tuo L4 periaatteessa oma hoitoyksikkö joka ei vain kuljeta, koska siinä on 24/7 terveydenhuoltoalan ammatillisen koulutuksen saanut hota kaveri työssä. Siis tarkoitin että kyseisen yksikön koko henkilökunta ei yrityksen http://retropelaaja.nettisivu.org
Delirium Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Meidän 190 (Siilinlärvi) on välittömässä 24/7, tämä ei kuitenkaan ole SHP vaatimus kun alueella on mm. Suonenjoki 190 ja Rautalampi 190 jotka eivät ole välittömässä koko ajan. Meillä myös H+H toteutuu 99.99% kun vain äkillisissä sairastumisissa on joskus ollut tunnin tms H+P kunnes toinen H on löytynyt. SHP vaatii sh, sh-amk tai eh-amk koulutuksen ja hototentin. Hoto on kaikilla mutta koulutus osalla vielä kesken, kaikilla vähintään käynnissä ja valmistuminen SHP siirtymäajan puitteissa. "A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."
L4 Posted November 5, 2009 Posted November 5, 2009 Itä-Uudenmaan 0-yksiköt (Porvoo 190 ja Sipoo 290) ovat miehitettynä H+H ja ovat 24/7 välittömässä valmiudessa.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.