Jump to content
MAINOS

Henkilöstöpolitiikka mättää!!


Sapataa

Recommended Posts

Hei!

Nyt taas hermostuttaa niin vietävästi, en tiedä onko kyseessä vain työnantajan epäoikeuden mukainen toiminta vai peräti laittomuus.

Eli kunnassani on eräässä työyksikössä muutettu lähihoitajan toimi sh:ksi, ihan ok, koska tarve sh:lle ilmeinen. Paikkaa on nyt odotettu hakuun, mutta nyt ilmenikin, että siihen on jo pestattu toisesta työyksiköstä sh, jolla oli siellä vaki toimi. Siinä yksikössä mihin tämä sh tulee on ollut pätevä sijainen tekemässä sh:n sijaisuuksia tähän asti määräaikaisena, pätkissä tosin.

Epäkohta: Mielestäni kunnan kaikilla sh:lla olisi pitänyt olla yhtälailla mahdollisuus ilmoittautua tähän toimeen ja  sijaisella olla mahdollisuus hakea sitä. Mitä mieltä olette? Onko kyseessä moraalinen vai peräti lainopillinen vääryys?

Vähän sama homma oli omassa työyksikössäni keväällä. Meillä vakinaistettiin yksi sijainen jotta pystyisi hoitamaan aoh:n hommia laillisesti. Meilläkään ei keltään vakkarilta kysytty halukkuutta hommaan. Perusteluna tämän sijaisen palkkaamiseen oli avoimessa opiskellut terveyshallintotieteen opinnot (apro) ja terveydelliset ongelmat rivish:n hommiin. Työnantaja ei vaivaitunut kyselemään olisiko muilla mitä opiskelusuunnitelmia tms.- ja yhdellä on meneillään hoitotieteen kandin opinnot.

Olen ehkä pöljä, että viitsin näistä edes hermostua, mutta meinaan sitä tehdä jatkossakin- ja nostaa meteliä. Oikeudenmukaisuutta kiitos!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kyseessä on ilmeisesti ollut vakituinen toimi. niin tylsältä kuin kuulostaakin, mutta työnantajalla on varsin vapaat kädet valita toimeen kenet haluaa, eikä toimia tarvitse laittaa edes julkisesti auki. Eli siis "laittomuutta" ei ole tapahtunut, jos toimeen valittu on ollut muodollisesti pätevä (ja ilmeisesti on, koska on ollut vakkari jo aikaisemmin).

Meillä vakinaistettiin yksi sijainen jotta pystyisi hoitamaan aoh:n hommia laillisesti. Meilläkään ei keltään vakkarilta kysytty halukkuutta hommaan. Perusteluna tämän sijaisen palkkaamiseen oli avoimessa opiskellut terveyshallintotieteen opinnot (apro) ja terveydelliset ongelmat rivish:n hommiin.

Mikään pykälä ei estä, etteikö määräaikainen työntekijä voisi toimia aoh:na. Millaiset kelpoisuusehdot teillä on aoh tehtäviin. meillä esim. vaaditaan nimenomaan hallinnon opintoja, hoitotieteen opinnot eivät anna meillä pätevyyttä. Ja tähän pätee myös sama kuin edellä, työnantaja ei ole velvollinen kysymään työntekijöiden halukkuutta tehtävään. Jos työntekijää kiinnostaa uudet haasteet työssä, kannattaa itse olla aktiivinen ja ottaa asia puheeksi esimerkiksi kehityskeskustelussa. Eli esimerkeissäsi työnantaja on toiminut muodollisesti oikein, mutta siihen, onko toiminta ollut hyvää esimiestyötä, ei välttämättä pysty antamaan yksiselitteistä vastausta.

Kokemus on hyvä opettaja, mutta lähettää sikamaisen isoja laskuja

Link to comment
Share on other sites

Se on aika pitkälle totta, että työantaja pystyy palkkaamaan aika pitkälle kenet haluaa, kunhan on muodollisesti pätevä haettuun tehtävään. Lisäksi työantajan tulee noudattaa tasa-arvo- sekä yhdenvertaisuuslainsäädäntöä.

MUTTA avoimista työpaikoista ja työtehtävistä työantajan on kuitenkin tiedotettava, eli ns. " julistaa auki" (ei ehkä kirjaimellisesti, mutta ymmärrätte pointin), jotta mm. määräaikaiset sekä osa-aikaiset voivat osoittaa tehtäviin halukkuutensa. Tämän määrää työsopimuslaki, 2. luku, 6§...

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...