Jump to content
MAINOS

Ambulanssi kuorma-autona


dino

Recommended Posts

On lähes päivittäistä että hoitolaitokset ja omaiset ovat työntämässä lanssin mukaan pyörätuoleja, rollaattoreita, happirikastimia yms. painavia esineitä kuljetettavaksi potilaan mukana hoitolaitokseen tai kotiin. 

Tieliikennelaki sanoo seuraavaa:

"Ajoneuvo on kuormattava siten, ettei kuorma voi vaarantaa henkilöitä,"

"Kuljettajan on ennen matkan alkamista varmistauduttava, että ajoneuvo on kuormattu säädösten mukaisesti"

"Kuljetuksen suorittaja vastaa siitä, että kuljetukseen käytetään ajoneuvoa, jossa on kuorman sitomiseen tarvittavat tavanomaiset välineet ja joka turvallisuudeltaan muutoinkin soveltuu tehtävään."

Itse ainakin suhtaudun näihin painavien ja koviin esineiden kuljettamiseen varauksella, sillä ainakaan meidän lanssissa ei ole kiinnityssysteemejä eikä edes kunnolla tilaa näille romppeille. Niinpä yritän mahdollisuuksien mukaan järjestää tavaroille vaihtoehtoisen kuljetusmuodon, (omainen, tk:n/shp:n pakettiauto yms.) aina se ei valitettavasti onnistu kun esim. happirikastinta tarvitaan välittömästi kuljetuskohteessa. Ideaalitilanne tietysti olisi jos omaiset tai osaston hoitajat olisivat miettineet asian etukäteen, mutta tämä lienee nykysysteemissä hieman turhaa haaveilua.

Mites te mut näette asian? Jos ambulanssi kolaroi tai ajaa ympäri ja pyörätuoli/rikastin/rollikka lentää vapaasti hoitotilassa ja tappaa potilaan/kollegan, niin eikö ole selvä asia että minä kuskivuorossa olleena olen automaattisesti syytettynä taposta oikeudessa?

Tuttu poliisi oli sitä mieltä että hän kieltäytyisi ehdottomasti kuljettamasta mitään vaatenyssäkkää painavampaa/kovempaa esinettä lanssin hoitotilassa, pitäsiköhän tässä tehdä yhteinen periaatepäätös että keskitytään me vaan potilaiden hoitamiseen + kuljettamiseen ja annetaan rahtareiden hoitaa tavaroiden kuljetus...?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Samaa mieltä, ja tuntuu välillä siltä, että potilaan mukana ambulanssiin kulkee kohta kotoa mieluinen sohvakalustokin. Yritän siirtää tavaroiden kuljettamisen omaisille mikäli suinkin mahdollista. Kyytivaunusta hieman riippuen pyörätuolit ja rollaattorit mahtuvat hankalasti mukaan ja matkan aikana ei välttämättä hoito-tilassa pääse edes liikkumaan tuoliltaan jos ottaa suosiolla kaiken mukaan tarjottavan. Kunnollinen kiinnittäminen irtohihnoilla/ rankalaudan remmeillä tuottaa välillä aika uniikkeja ratkaisuja, kun ei noita sopivia kiinnityspisteitä ole autoissa. Ja jos ei viitsi kiinnittää kunnolla, niin kyllä jossakin risteyksessä se pyörätuoli tai happirikastin päälle rullaa. Ja kyllä kai nekin potilaan ohella pitäisi ehjänä perille viedä, kun on mukaan ja vastuulleen suostunut ottamaan.

Link to comment
Share on other sites

Niistä romuista on vaikea päästä eroon. Alkaa kauhea itku. Muuttokuormia on tullut muutama kuljetettua. Mutta aina toki olen vähentämässä romun määrää. Toinen mikä ärsyttää, niin on että vaatteita pitäisi vetää päälle pilkkihaalaria myöten. Sekään ei meinaa loppua, vaikka kuinka asiasta yrittää mainita.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Guest f_soul

Tähän törmää lähes joka työvuoro. Milloin mitäkin tarvitsisi kuljetella potilaan mukana ympäri maakuntaa. Yleensä kieltäydyn aina ottamasta sitä tavaraa mukaan, juuri vedoten siihen ettei tavaraa saa kiinnitettyä mihinkään. Joissakin konsernin autoissa saa yhdellä turvavyöllä sidottua kokoontaitettavan rollaattorin tai juuri happirikastimen, silloin sellaiset suostun kuskailemaan. Ongelmaksi koituu, myös aika-ajoittain tehosiirroilla se, että mihin saan laitettua kaikki potilaan mukana tulevat lääkinnälliset laitteet. Tuollainen Drägerin Oxylogkin painaa kuitenkin sellaiset viisikiloa ja kun se paukahtaa takana hoitajan tai saattajan kuuppaan kolarissa tulee vainajia. Tai sen seittämät ruiskupumput jne. Ruiskupumput koituvat ongelmaksi ainoastaan silloin kun niille ei saada telneitä mukaan, jotta saataisiin auton tankoon kiinni. Mutta pääsääntöisesti kaikki ylimääräinen jää pois sairasauton kyydistä.

Link to comment
Share on other sites

Samaan olen törmännyt itsekkin. Erään potilaan mukana olis pitänyt viedä hänen televisionsa sekä muuta omaisuutta. Totesin samantien hoitajille että ambulanssi ei ole muuttoauto ja kaupungin sisäinen kuljetus voi hoitaa ne tai sitten taksi.

Link to comment
Share on other sites

Herää kysymys että miksi te otatte kyytiin niitä muuttokuormia? Ok, omaiset voi suivaantua, mutta jos he eivät järkipuhetta ymmärrä niin se lienee heidän häpeänsä.

Link to comment
Share on other sites

Mites te mut näette asian?

Erittäin yksinkertaisesti, ei tule kyytiin. Ja mikäli se haitaksi vastaanottavassa päässä, siirtyy kuljetus siksi aikaa, kun vastaanottavassa päässä on kaikki valmiina. Lähinnä siis mahdollisia kotiinkuljetuksia. Ja toistepäin, vastaanottavassa hoitolaitoksessa on yleensä rollit ja rikastimet osastoilla, eli ei siis kulje toiseenkaan suuntaan. Tätäkin vain silloin kun jaksanut vaivautua virkkuun..

Kohteessa tuo päällysvaatteiden haaliminen mukaan on erittäin ärsyttävää. Olen onnekseni työparin kanssa samoilla linjoilla, että potilas lähtee sellaisenaan ja omaiset tai vastaavat tuo vaatteita ja muuta romua perässä. Vain silloin joustetaan, kun on selvää ettei omaisia ole. Myöskään omaisia emme kyyditse kuin lapsipotilaiden osalta. Aikuinen ihminen ei tarvitse saattajaa, ja omainen voi näin ollen tulla hyvin muulla kulkuneuvolla perässä.

"Väkivalta parisuhteessa on asia, jonka eteen kannattaa tehdä töitä."

(Vantaan Sanomat 22.9.2009)

Link to comment
Share on other sites

Yleensä ilmoitan myös että meillä vakuutukset ei kata muuttokuormaa eli jos jotain käy emme korvaa ja tästä syystä emme kuljeta.

Hoitajille on hyvä sanoa että potilas ei varmaan tuon telkkarin kanssa hoitoon tullut niin sen saa myös muutenkin sieltä pois kuin lanssilla.

Rollan suostun ottamaan jos se potilaalle välttämätön mutta ei juuri muuta.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Rikastimen, rollan tai pyörätuolin otan jos se tosiaan on välttämätön, sekä korkeintaan yhden (1) kassin mahd. käsilaukun lisäksi. Siirtoautossa aikaan joutui ronttaamaan ties mitä tyyliin kultakalamaljoista flyygeliin, mutta näin toisinpäin kuskatessa vain se kaikkein tarpeellisin otetaan mukaan. Ja tosiaan se rollan tai pt:n kiinnittäminen...  :P

Joitain hasardejakin on käynyt. Kerran vietiin suoraan kohteesta yksin mökillä ollut potilas muutaman 100 km päähän omaan päivystykseen ja lukittiin ovet, auto ja laitettiin mökki kuntoon, mutta unohdettiin ottaa potilaan oma kotiavain mukaan  :-

Tää taas liittyy omaisten kuskaamiseen: oli fiksu omainen joka ei tupannut kyytiin, vaan sanoi ajavansa autolla perässä. Lähdettiin kuljettamaan ihan celsiuksena, mutta jouduttiinkin menemään evyksi berttakyydille. Omainen tietysti ihan paiseessa kun yhtäkkiä lanssi edessä lyö morgoonit soimaan ja kaasun pohjaan, eikä hänen omaistaan löydykään alkuperäisestä määränpäästä. Eli täytyisi aina muistaa sanoa sille perässä ajavalle omaiselle sekin, että voimme kesken kuljetuksen joutua kiireelliselle tehtävälle avuksi, ettette ihmettele. Toki tämäkin potilas päätyi lopulta sinne mihin pitikin, pienellä viiveellä vaan.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Kohteessa tuo päällysvaatteiden haaliminen mukaan on erittäin ärsyttävää. Olen onnekseni työparin kanssa samoilla linjoilla, että potilas lähtee sellaisenaan ja omaiset tai vastaavat tuo vaatteita ja muuta romua perässä.

Kyllä homman pitää mun mielestä lähteä kuitenkin pääsääntöisesti potilaan tarpeista; jos vaatteiden/kenkien/kotiavaimen kuljetuspyyntö on perusteltu, (niin kuin yleensä on) ei hankaloita potilaan kuljetusta/hoitoa kohtuuttomasti ja sen voi suorittaa turvallisesti, niin kyllä me ollaan vielä noita vaatenyssäköitä kuljetettu. Olishan se hieman kohtuutonta vaatia omaisia kuljettamaan esim. yöllä pieni ulkovaatepussi sairaalan polille pelkästään sen takia että sairaankuljettajia ei huvita/ärsyttää kuljettaa niitä...

Ja sama pätee saattajiin; jos ei ole odotettavissa ongelmia saattajan taholta niin kyllä me yksi saattaja ollaan etupenkille yleensä otettu. Tässäkin tietysti tilannekohtainen harkinta on paikallaan.

Link to comment
Share on other sites

Itsellä tulee kyllä aika nopeasti stoppi noille muuttokuormille!

Miksi potilaan pitää ottaa oma pyörätuoli mukaan sairaalaan?? Eikös niitä sieltäkin saa lainaan..

Happirikastimen nyt ymmärtää,sen saa näppäristi  kiinni apukuskin paikalle ja turvavöillä pysymään.. (joissakin katiskoissa haittaa kylläkin näkyvyyttä vasemmalle)

Kaikista paras muisto on siitä kun potilaan sähköinen pyörätuoli piti ottaa mukaan  :)

Onkos monella ollut ongelmaa siitä että koko suku pitää tulla mukaan lanssiin?

Link to comment
Share on other sites

Miksi potilaan pitää ottaa oma pyörätuoli mukaan sairaalaan??

Onkos monella ollut ongelmaa siitä että koko suku pitää tulla mukaan lanssiin?

Kehitysvammaisilla on mittojen/muodon mukaan tehtyjä tuoleja, eipä löydy toista mistään... Sukua otetaan yksi kyytiin etupenkille, lapsille yksi taakse max.

Meillä enemmänkin TKlta valitusta juuri toisinpäin, potilaalle ei ole otettu mukaan kotiutumisvaatteita, eli pyrimme lähtiessä ottamaan mukaan kengät/ulkovaatteet/hatun/veskan/kännykän+laturi/avaimet/silmätipat tms, poislukien keikat joissa on oikeasti kiire. Eli, en estä kohtuullista lastia, kerään itse kassillisen jos potilas ei ole sitä valmiiksi tehnyt  >:D Lopuksi vielä vilkaisu keittiöön ettei ole hella/keitin päällä.

Tuo omaisten perässäajo, pyrin itse lähettämään omaisen jo edeltä sairaalaan kun jäädään autoon väsäämään tippaa tms. Ehtivät saada auton parkkiin ja itsensä polille antamaan raporttia Alman/Einon kunnosta. Tulee vähemmän tuota pillit päällä karkuun efektiä.

"A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."

Link to comment
Share on other sites

Tuollainen Drägerin Oxylogkin painaa kuitenkin sellaiset viisikiloa ja kun se paukahtaa takana hoitajan tai saattajan kuuppaan kolarissa tulee vainajia.

Ei muuta kuin kiinnitystelinettä vaatimaan jos siirtoja ajatte. Ei pitäisi olla niin iso investointi ja kyseessä kuitenkin kaikkin kyydissä olevien turvallisuus.

Link to comment
Share on other sites

Samat hommat kun tossa delikallakin. Muuttokuormia ei ole kun ei ole kotiin kuljetuksiakaan, happirikastimia aniharvoin; pyritään sitomaan kantotuolinkohdalle turvavöillä. Ohjaamoon en ottaisi sitten mistään hinnasta, edes omasta. Mutta kuinka monesta autosta yleisesti löytyy turvavyöt pikkumukeloille, esim. fernon malli joka kiinnitetään paareihin? Joissain jenkkiläisten peleissähän tämä on hoidettu osin turvaistuimella joka on näppärästi piilotettu hoitotilan kapun istuimeen. Söppe varmasti osaa valaista enemmänkin.

Link to comment
Share on other sites

Guest f_soul

Mutta kuinka monesta autosta yleisesti löytyy turvavyöt pikkumukeloille, esim. fernon malli joka kiinnitetään paareihin? Joissain jenkkiläisten peleissähän tämä on hoidettu osin turvaistuimella joka on näppärästi piilotettu hoitotilan kapun istuimeen. Söppe varmasti osaa valaista enemmänkin.

Meiltä löytyy osasta paareista (stryker M-1) nelipistevyöt. Näissä paareissa käsken omaisen/saattajan ottaa tajuissaan olevan lapsen syliin ja kiinnitän heidät yhdessä nelipistevöin sänkyyn. Tajuton tai nukutettu onkin sitten aivan toisenlainen homma.

Link to comment
Share on other sites

Mutta kuinka monesta autosta yleisesti löytyy turvavyöt pikkumukeloille, esim. fernon malli joka kiinnitetään paareihin? Joissain jenkkiläisten peleissähän tämä on hoidettu osin turvaistuimella joka on näppärästi piilotettu hoitotilan kapun istuimeen. Söppe varmasti osaa valaista enemmänkin.

Meiltä löytyy osasta paareista (stryker M-1) nelipistevyöt. Näissä paareissa käsken omaisen/saattajan ottaa tajuissaan olevan lapsen syliin ja kiinnitän heidät yhdessä nelipistevöin sänkyyn. Tajuton tai nukutettu onkin sitten aivan toisenlainen homma.

Siis et kai laita sitä lasta samoihin vöihin aikuisen kanssa niin, että lapsi on vyön ja aikuisen välissä? Edellä kuvatussa mallissa lapsi rutistuu onnettomuustilanteessa aikuisen aiheuttaman massan ja turvavyön väliin.

Link to comment
Share on other sites

Kuulosti kanssa erikoiselta. Jokaisellahan tulisi olla luonnollisesti omat vyöt. Tosin, nokkakolarissahan energia kohdistuu tuollaisessa lastissa paareihin, mutta muissa mälleissä vöihin. Vai ymmärsimmekö oikein?

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

En anna koskaan kuljettaa lasta istuimella sylissä, laitan paareille vöihin ja reilusti päätyä koholle ja äiti viereen hoitajan penkille vöihin. Ei ole kellään semmoista habaa että pitää 10kg sylissä kun ajetaan kolari. Joskus ihan pieniä on kuljetettu kuten tasamaantallaaja esitti, paareille äiti ja lapsi syliin. On se parempi kuin ei mitään, tosin parempi ratkaisu on vauvan oma kantokoppa paarien vöihin, aina vaan ei ole se mahdollista. Mihin Janne ja Iipi laittaa puolivuotiaan ampparissa? Penkille istumaan omiin vöihin  :( Toki kukaan ei varmaan kuljeta lasta niin että äiti istuu hoitajan penkillä kasvot menosuuntaan ja lapsi samojen vöiden alla sylissä... Eihän?

Ihan paras ratkaisu olisi

http://www.fernonorden.com/fp_finland.php?nids=YTo2OntpOjA7aToxO2k6MTtpOjE7aToyO2k6MDtpOjM7czoyOiIxMiI7aTo0O2k6MDtpOjU7aTo0O30=

ei ole ollut missään yksikössä jossa olen ollut töissä, näyttää paperilla hyvältä.

"A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."

Link to comment
Share on other sites

En anna koskaan kuljettaa lasta istuimella sylissä, laitan paareille vöihin ja reilusti päätyä koholle ja äiti viereen hoitajan penkille vöihin. Ei ole kellään semmoista habaa että pitää 10kg sylissä kun ajetaan kolari. Joskus ihan pieniä on kuljetettu kuten tasamaantallaaja esitti, paareille äiti ja lapsi syliin. On se parempi kuin ei mitään, tosin parempi ratkaisu on vauvan oma kantokoppa paarien vöihin, aina vaan ei ole se mahdollista. Mihin Janne ja Iipi laittaa puolivuotiaan ampparissa? Penkille istumaan omiin vöihin  ;D Toki kukaan ei varmaan kuljeta lasta niin että äiti istuu hoitajan penkillä kasvot menosuuntaan ja lapsi samojen vöiden alla sylissä... Eihän?

Yritän saada kohteesta mukaan ko lapsen kaukalon, jos se ei ole mahdollista, niin sitten äiti paareille, vyöt kiinni ja lapsi syliin. Lasta en laita missään tilanteessa samoihin vöihin äidin kanssa. Melko pienestä lähtien menee kyllä paareilla olkavöiden tukemana, mutta sekään ei ole turvallinen ratkaisu, kuten ei mikään muukaan paitsi se lapsen oma kaukalo.

Ainakaan meidän organisaatiossa tuohon vauvaikäisten potilaiden kuljetukseen ei ole varauduttu mitenkään.

Link to comment
Share on other sites

No eipä ole meilläkään varauduttu. Että se on kanssa mitä milloinkin.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Niin ainoa missä näitä muuttokuormia sun muita ei juuri tule on ns enemmän akuuttiautot eli yleensä pelastuslaitosten lanssit ja sitten ne yksityiset keillä on sama painoarvo ensihoidossa jossain päin Suomea.

On meilläkin ollu niin monta kertaa niistä juttua mutta ei vaan mitään vaikutusta ole.

Tilanne on ihan mahdoton että kuka ne rollit, rikastimet, vaatekuormat, joskus potilasnosturikin sun muuta kuskaa jos ei se kuka vie potilaankin? Ihan tuntematonta sellainen että joku muu ne veisi. Kyllä kun muistelee niin on kyydissä ollu sellasta "pommia" että jos jotain käviä ihan jo pelkkä äkkijarrutus niin päätä alas sillä kranaattia tulee takakontista ja lujaa. Haetaanhan lansseilla tarvikkeitakin kaikenlaisia ja niitä mihinkään kiinni laiteta, laatikkoa kymmenittäin, happipullojakin jne.

Varmaan aiheeseen liittyen vähän, että kyllä niin paljon nekatiivista juttua perustason sakun työstä liikkuu mitkä on ihan totta eikä mitään mutua että saa nähdä miten paljon se tulee näkymään alan tulevaisuudessa. Kunnon koulutusta ei ole ja toisaalla sille ole edes tarvettakaan kun kyydit on mitä on. Kohta on Thaimaalaiset lanseissa ja maahanmuuttajat, käy niin bussikuskeille aikoinaan että liika on liikaa ja moni äänesti jaloillaan ja vaihtoi alaa tai etsi vielä jonkun järjissään olevan bussikuskin duunin.

Link to comment
Share on other sites

Se vaan pitäisi jaksaa perustasollakin pitää lippukorkealla ja tehdä työtä mukisematta. Mutta kyllä jatkuva kurakyyti ja muuttokuormat pistävät mukisemaan. Kun edes terveydenhuolto oppisi pitämään ambulanssia mielessänsä erossa taksista. Varsinkin, kun aamuyöllä pitää jotain lähteä siirtämään vain sen takia, kun eivät jaksa katsella paikallisessa päivystyksessä kyseisen ihmisen örveltämistä. Sitten toisessa päässä taas äksyillään ja mulkoillaan, että mitä te tänne tulette. Vaikkakin lääkärit nuo lähetteet tehtailee, ei me.

"Hurmuri on aina imagonsa vanki, ei en oo, vaikka väitetäänkin en ole pelkkä kanki.." (Herra Ylppö&Ihmiset "Sata vuotta").

Link to comment
Share on other sites

Kun edes terveydenhuolto oppisi pitämään ambulanssia mielessänsä erossa taksista.

Olet asian ytimessä! Ambulanssin väärinkäytöllä on takuulla ihan taloudenkin kannalta merkittävät vaikutukset. Joskus voi myös syntyä muita tappioita kun kaikki autot on D-siirroilla ja sirraa ei ole irrottaa sen oikeasti kipeän luokse. Onneksi kuitenkin harvemmin niin, mutta mahdollisuus on aina olemassa..

Oppisikohan ne jos tekis X4:n aina kun lanssia ei oikeesti tarvita? Joskus toimitettiin tk:n vos:lle kaikkien invataksien numerot ja keskusteltiin vähän aiheesta. Ainakin perstuntumalta sanoisin että diipadaapa-ajot väheni kummasti.

edit : anteeksi offtopic

Link to comment
Share on other sites

Varmaan aiheeseen liittyen vähän, että kyllä niin paljon nekatiivista juttua perustason sakun työstä liikkuu mitkä on ihan totta eikä mitään mutua että saa nähdä miten paljon se tulee näkymään alan tulevaisuudessa. Kunnon koulutusta ei ole ja toisaalla sille ole edes tarvettakaan kun kyydit on mitä on. Kohta on Thaimaalaiset lanseissa ja maahanmuuttajat, käy niin bussikuskeille aikoinaan että liika on liikaa ja moni äänesti jaloillaan ja vaihtoi alaa tai etsi vielä jonkun järjissään olevan bussikuskin duunin.

Mitä negatiivisi juttuja? Eikö lh/eh koulutusta enää järjestetä? Missä perustason kyydit on sellaisia, että niistä selviää ilman koulutusta? En kyllä näe tekstissäsi mitään yhteistä oman organisaation perustason työhön.

Link to comment
Share on other sites

Niin, ei pidä aliarvioida perustason vaativuutta. Ensin turrutetaan mieli jatkuvalla kyytien virralla, sitten sekaan heitellään heikentynyt yleistila jolla onkin kivuton infarkti, selkäkipuinen jolla onkin aortan dissekaatio jne jne. Ja kaikki pitäisi bongata sieltä C-D kyytien massasta. Ehdottomasti ei ilman koulutusta JA riittävää työkokemusta pysty kunnialla hoitamaan perustasoista(kaan) ensihoitoa. 3-5 vuotta alkaa olla jo riittävä työkokemus JOS on kulkenut silmät ja kirjat auki tuon aikaa häketehtävien parissa.

"A temporary mental state including symptoms of confusion, inability to concentrate, disorientation, anxiety and sometimes hallucinations."

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...