Jump to content
MAINOS

Sh syventävät harkat


Kema

Recommended Posts

Aloitin juuri kuudennen viikkoni syventävässä harjoittelussa sisätautiosastolla. Missä menee raja, mitä opiskelija saa tehdä itsenäisesti? Pitääkö hallita kaikki sairaala-apteekin lääkkeet? Tuntuu että saan jatkuvasti palautetta että pitäisi osata enemmän lääkkeistä. Suurin osa työpäivästä menee siihen että juoksen kellojen perässä. Jos en vastaa 1-2 kelloon, saan heti palautetta että pitäisi vastata kelloihin enemmän… jos kysyn jotain. Vastataan heti että asia pitäisi osata jo. Vaaditaanko lääkärinkierrolla opiskelijalta täydellistä suoritusta? 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Hyvin tyypillistä osastoilla, joissa on henkilöstö vaje, että opiskelijoista tulee nopeasti "yksi ilmainen työntekijä lisää". Niin ei saa olla. Keskustele ohjaajasi kanssa, että vauhti vaikuttaa olevan liian kova sinulle, että vähän vähemmän kelloihin vastailisit jne. On monta tapaa miten edetä harjoittelussa kohti itsenäisempään ja vastuullisempaan rooliin. Olise sitten muutaman viikon päästä tai vasta viimeinen vikko. Riippuu paljon miten harjoittelusi sujuu. Lääkärinkierrolla useimmiten lääkärit ovat jo tutustuneet potilaisiin, että he haluavat vain kuulla onko mitään erikoista tapahtunut ja esim onko suunniteltuihin toimenpiteisiin kuljetukset tilattu tai milloin pääsisi röntgeniin. Voit myös kysyä suoraan lääkäriltä, että onko jotain tarkalleen mitä haluat tietää. Jos A-E (opettele ISBAR) kunnossa, sitten kerrot vain sairaalaan tulosyyhyn liittyvistä asioista. Muista se, että et ole lääkärinkierrolla antamassa raporttia potilaasta. 

Opiskelijana ei tarvitse vielä osata lääkkeitä, mutta on hyvä tuntea osastolla käytettäviä lääkkeitä esim osaston top 5 -lääkkeet (esim betasalpaaja, verenpaine, kolesteroli, nesteenpoisto..). Harjoittelussa voit toki ottaa esim 1-2h päivästä aikaa itsellesi, jolloin rauhassa tutustut lääkkeisiin tai mihin asiaan tahansa. Sano vaan ohjaajallesi heti vuoron alussa. Voit myös sanoa ohjaajallesi, että pidetään joka päivä pieni keskustelu hetki, jossa käydään asioita läpi (tämä itseasissa kuuluu tehdä joka tapauksessa). Opiskelijat ovat tärkeitä ja opiskelijanohjaus otetaan huomioon työvuoron sijoituksia tehdessä (niin ainakin pitäisi), jotta aikaa jäisi opiskelijanohjaukselle ja kahdenväliselle palautteelle. Palautetta ei kuulu antaa esim "käytävällä" potilashuoneiden välissä kaiken työn oheessa vaan istua alas ja rauhassa keskustella ja reflektoida päivän tapahtumia jne.  Tärkeintä harjoittelussa on, että muistat kysyä paljon ja vaatia ohjaajaltasi ohjeistusta ,selvennystä asioihin, keskustelua, palautetta, vauhdin hidastamista yms mitä mieleen tuleekaan. Et ole töissä vaan harjoittelussa ja sinulla on oikeus vaatii asioita. Muistuta siitä ohjaajaasi myös. Oppilaitoksilla ja harjoittelupaikoissa on sopimukset näistä asioista. Jos koet, että homma ei vaan suju niin hyvin nopeasti ja matalalla kynnyksellä olet yhteydessä kouluun ihan samantien soittamalla ja kerrot tilanteen. 

Tsemppiä harjoitteluun!

Link to comment
Share on other sites

Mulla oli jossain 4 viikon kohdalla väliarviointi. Toinen on tulossa ens viikon loppupuolella. Ohjaaja meinasi menneen huonosti koska en ole oma-aloitteinen. Perusteli sillä että pitäisi vastata enemmän kelloihin. Tehdä yksinään paljon. Teen yksinään myös hommia. Kädentaidot ovat pielessä… silti olen esim. yksinään katetroinut toisen hoitajan katsellessa vieressä jonka jälkeen vain kehui. 

 

Olen lähihoitaja taustainen opiskelija joten perushoito on kunnossa. Silti suurin osa ajasta menee siihen että vessatan potilaita. Sen jälkeen yhtäkiä pitäisi lääkärinkierrolla osata toimia täysin itsenäisesti + toteuttaa määräykset. Osa lääkäreistä kirjoittaa vielä latinaa ja siinäkin on kirjoitusvirheitä. 

 

Tämä on toinen osastoharjoitteluni. Ensimmäisen tein osastolla missä ei i.v lääkkeitä annettu opiskelijan ollenkaan harjoitella. Joten tämä on ensimmäinen harkka, jossa i.v lääkkeitä harjoittelen. Tästä sanoin ja sen jälkeen palautteeksi annettiin syventävässä harjoittelussa opiskelijan pitäsi osata täysin itsenäisesti tehdä jo alusta alkaen. Opettaja vain nyökytteli väliarvioinnissa… 

Link to comment
Share on other sites

Se on se helvetin kova kiire, mikä tekee opiskelijan sekä ohjaajan olosta yhtä v.......a. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...