Jump to content
MAINOS

Ateriainsuliini


rusina77

Recommended Posts

Hei, opiskelen lähihoitajaksi ja käyn keikkatöissä yhdessä palvelutalossa. Yhdellä asiakkaalla menee Lantusta ja ateriainsuliinia. Oliko se niin että ateriainsuliini oli se joka laskettiin sillä laskukaavalla vs-6:2? Kumpi pistetään ensin, lantus vai ateriainsuliini? Myöskin mitä eroa on lantuksella ja ateriainsuliinilla? Miksi niitä molempia pistetään? Työpaikalla varmaan osattaisiin paremmin vastata ja kertoa mutta tuntuu että siellä oletetaan että tiedän vaikka koulussa ei ole kovin tarkkaan käyty näitä asioita. Kiitos jo etukäteen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

On aika vaarallista, ettei uskalla myöntää että ei jotain asiaa tiedä. Se ei ole huonoutta, ettei jotain tiedä, mutta se että sitä ei myönnä on sitä huonoutta.

Myöskään ulkomuistista ei pidä tehdä mitään. Itse esimerkiksi tiedän tasan tarkkaan paljonko annan lapsille mitäkin yleisimmin käytettyä lääkettä, mutta tarkistan silti aina joka kerta ohjeistuksesta annostuksen, enkä luota muistiini.

Tärkein asia minkä koulusta voi oppia ei ole joku käden taito tai lääkeannostus, vaan potilasturvallisuuden omaksuminen. Kaiken muun ehtii oppimaan asia kerrallaan työelämässä.

e: tämä "paasaus" nyt lähinnä sen takia, että olen itse henkilökohtaisesti (kuten varmasti lähes jokainen ensihoitaja) käynyt hypoista herättelemässä potilaita, kun on annettu vahingossa pikainsuliinia pitkävaikutteisen sijaan tai annostusta ei ole varmistettu ja on annettu ulkomuistista.

Muokattu - Veli Vitivalkoinen
  • Tykkää 1
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Perusinsuliini (Lantus, Levemir, Protaphane, Tresiba….. ) vastaa elimistön insuliinintarpeeseen joka on ilman aterioita.

Ateriainsuliini (esim. Actrapid, NovoRapid, Fiasp) taas korjaa aterian aiheuttamaa verensokerin nousua nopeasti. Se pistetään ENNEN ateriaa tai HETI SEN JÄLKEEN.

Ateriainsuliinia annosteltaessa tulee tietää, mikä on potilaan syömä hiilihydraattimäärä grammoina ja ateriainsuliinia annostellaan potilaskohtaisella yksilöllisellä suhteella yksikköä per 10 g hiilihydraattia. Esimerkiksi 10 gHH / 1  IU NovoRapid. Jottei asia olisi liian yksinkertainen, voi tuo suhde vaihdella kellonajan mukaan niin, että aamulla tarvitsee enemmän ateriainsuliinia kuin illalla per 10 g hiilihydrattia. Insuliinihoitoa aloitettaessa aikuisilla korjausta laskettaessa käytetään suhdetta 1 IU ateriainsuliinia laskee 2 mmol verensokeria. Tätä laskentaa käytetään, jos lähtöverensokeri on jo korkealla. Tämäkin korjaussuhde on YKSILÖLLINEN.

Esim. potilaan verensokeri ENNEN ateriaa 10,0 mmol/l.  Suhde on 10gHH/ 1 IU NovoRapid. Verensokeritavoite on 6-7 mmol/l Potilas syö 100 g hiilihydraattia.. Eli potilaalle annostellaan 10 IU. NovoRapid + 2 yks. korjausta NovoRapid eli yhteensä 12 IU NovoRapid.  Ateriainsuliinin annostelun onnistumista arvioidaan 1,5 tuntia RUOKAILUN JÄLKEEN otetulla verensokerilla.

Miten arvioin potilaan syömät hiilihydraatit? Tässä on yksi hyvä verkkopalvelu  https://www.novonordisk.fi/potilaat/diabetes/Mobhh.html

Tulee muista, että 2-tyypin diabeetikoilla on insuliiniresistenssiä esimerkiksi ylipainosta johtuen. Tulehdukset myös nostavat verensokeria ja insuliinin tarvetta. Myös eräät lääkkeet, kuten kortisoni, nostavat insuliinin tarvetta.

Jos potilas sairastuu äkisti, tulee huolehtia siitä että potilas saa perusinsuliininsa tästäkin huolimatta. Ateriainsuliinia taas pistetään sen mukaan, mitä potilas saa syödyksi. Jos on kyse 1-tyypin diabeetikosta, voi yli 12-24 tunnin perusinsuliinin puutos (riippuen käytetystä perusinsuliinista) johtaa happomyrkytykseen, asidoosiin, joka on hengenvaarallinen tila ja tämä vaatii aina sairaalahoitoa.  

Ne potilaat, joita hoidetaan insuliinipumpulla saavat pikainsuliinia (=ateriainsuliinia) jatkuvana infuusiona ihon alle vaihdettavan kanyylin kautta. Tämä jatkuva infuusio vastaa perusinsuliinin tarpeeseen ja pumpusta otetaan lisäannoksia (=boluksia) aterioille tätä samaa insuliinia. Nykyaikaiset insuliinipumput valvovat sensorin välityksellä potilaan verensokeritasoa ja ne keskeyttävät insuliinin annostelun jos verensokeri laskee liian alas tai lisäävät sitä, jos verensokeri taas nousee liikaa. Insuliinipumpun tietokoneelle ilmoitetaan aterioilla syöty hiilihydraattimäärä ja pumppu annostelee oikean määrän ateriabolusta huomioiden mm. verensokerin, verensokerin tavoitetason, hiilihydraattien määrän, aiemmat insuliinibolukset ja kellonajan. Insuliinipumppuhoidon tulee olla jatkuvaa, jo muutaman tunnin keskeytys hoitoon johtaa potilaan ajautumisen nopeasti ketoasidoosiin ja sairaalahoitoon.

Muokattu - pekka
  • Tykkää 2
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 8 kuukautta myöhemmin...

Itse diabeetikkona olen ihmetellyt että ei uskalleta pistää semmoisia määriä mitä pitäisi pistää asiakkaalle/potilaalle. Tyyliin kun potilaalla on 20 sokerit ja määrätty 10 ky korjaavaa ja syö 50hh johon on määrätty 2ky/10hh pikaa, niin aletaan vähentään syömisistä itse yksiköitä mitä pistää kuin on niin huima määrä yksiköitä pistettävänä.  Joka sitten taas kostautuu seuraavalla aterialla jossa vieläkin sokerit on 18. Iltaan saakka jatkuu oravanpyörä tai sitten niin kauan kuin joku uskaltaa pistää tarvittavan määrän insuliiniä. Näin siis tekevät lähihoitajat ja sairaanhoitajat. Ja sitten puhutaan paljon siitä että kaikilla olisi valmiit ohjeet kuinka paljon pistetään insuliiniä mihinkin aikaan päivästä, ettei tarvitsisi laskee hiilareita. Ihan jokailella se ei toimi niin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään
×
×
  • Luo uusi...