Jump to content
MAINOS

Työntekijän valokuvaaminen


Hoitaja60

Recommended Posts

Haluaisin mielipiteitä, neuvoja ja kokemuksia tilanteeseen, johon jouduin työpaikallani. Toimin yksikkömme vastaavana sairaanhoitajana ja teen paljon yhteistyötä omaisten kanssa. Tänään kohtasin asukkaan omaisen, joka halusi keskustella meillä asuvan omaisensa lääkityksestä. Yritin keskustella hänen kanssaan asiasta, mutta hän hyökkäsi välittömästi minua vastaan, koska mielipiteemme asioista olivat eriävät. Hän vaati minua toimimaan hänen käskemällään tavalla, vaikka asukkaan terveydentilan kannalta mielestäni hänen vaatimiin toimenpiteisiin ei ollut syytä ryhtyä. Hän ei ollut millään tapaa valmis kuuntelemaan mitä minulla oli asioihin perusteluna. Hän kiivastui keskustelun edetessä kokoajan enemmän, nappasi lopulta puhelimen ja alkoi videokuvaamaan kasvojani keskustellessamme. Hän ei kysynyt minulta minkäänlaista lupaa tähän. Keskustelumme päättyi ja poistuin paikalta. Hämmennyin tilanteesta melkolailla, se tuli niin yllättäen. Nyt tällä omaisella on video minusta puhelimessaan. En missään nimessä halua että hänellä on minusta minkäänlaista luvatta kuvattua videomateriaalia. Kai hoitajallakin on vielä jonkunlainen yksityisyyden suoja?? 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Näin pääsääntöisesti asia menee niin, että jos kuvaaminen tapahtuu alueella, joka on selkeästi rajattu pois normaalin ihmisen kululta, niin siellä ei saa työntekijää kuvata. Käytännössä tämä hoitoyksikössä tarkoittaa esim. kansliaa tai kahvihuonetta tai vaikka baarissa takahuonetta.

Itse julkaisemista sitten rajoitetaan hieman enemmän, mutta pääsääntöisesti ihmisillä on oikeus kuvata käytännössä mitä tahansa. Tämän takia kannattaakin aina käyttäytyä ns. youtuben kestävästi töissä.

Jos video sinua haittaa, niin aina saa pyytää kuvaajaa poistamaan videon. Varsinkin nyt kun kierrokset on molemmilla vähän laskenut, voisi kuvaaja jopa suostua sen tekemään. Mitään pakkoa siihen ei kyllä ole.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä minua on aiemmassa työssäni (ei hoitoala) ohjeistettu, että voin kieltää kuvaamisen, jos joku sitä yrittää. Tai ääneni nauhoittamisen. 

 

Sinuna jatkossa, jos joku alkaa kännykällä kuvata, niin pyytäisin rauhallisesti ja kohteliaasti lopettamaan kuvaamisen. Ilmoita, että keskustelet asiasta vasta, kun toinen on laittanut puhelimen pois. Jos henkilö vain jatkaa kuvaamista, totea rauhallisesti, että keskustelua voidaan koska tahansa jatkaa toiste ilman tallennusvälineitä, mutta nyt sinulla on kiireellisiä työtehtäviä ja kävele pois paikalta.

Link to comment
Share on other sites

Ja tarvittaessa kutsu järjestyksenvalvoja (jos on) tai jopa poliisi poistamaan paikalta henkilö joka kuvaa ilman lupaa terveydenhuollon yksikössä jossa käsitellään arkaluontoisia potilastietoja.

Edited by jupet
  • Tykkää 1
Link to comment
Share on other sites

Jospa tiedettäis laki ennenkuin sanotaan mitä saa tai ei tehdä. 

 

"

YKSITTÄINEN TYÖNTEKIJÄ ei voi kieltää omaista kuvaamasta esimerkiksi hoitotoimenpidettä, jos potilas suostuu kuvaamiseen ja omainen voi ylipäätään olla huoneessa.

Kuvaaminen ei myöskään anna oikeutta kieltäytyä työstä.

– Työntekijä voi kieltää kuvaamisen vain, jos se vaarantaa toimenpiteen.

Myös synnytystä voi kuvata, jos synnyttäjä antaa siihen luvan. Työntekijä ei voi kieltää kuvaamista, vaikka näkyisi kuvissa tunnistettavana. Kuvaaja ei saa kuitenkaan häiritä kuvaamisellaan työskentelyä."

Link to comment
Share on other sites

Jospa luettaisi mihin kommentoidaan, ennen kuin kommentoidaan.

  • nyt ei ole kyse toimenpiteestä ollenkaan
  • ihan taatusti työnantaja on jo kieltänyt kuvaamisen kansliassa yms paikoissa jossa on muita potilaita ja heidän papereitaan jne
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...