Jump to content
MAINOS

Paremmat ensipautaidot pelastaisivat satojen hengen


Reportteri

Recommended Posts

MAINOS

Suomen Punaisen Ristin mukaan ainakin 60 prosenttia liikenneonnettomuuksien uhreista kuolee siihen, ettei apua osata antaa.

Kovalta kuullostaa prosentti, mistähän tutkimuksesta tuo on peräisin..?
Link to comment
Share on other sites

Näemmä iltalehti hieman kaunistellut, mutta kovaa on silti teksti suoraan spärrän sivuilta

http://www.redcross.fi/aktiivit/yleiskokous/2008/uutiset/fi_FI/ea-kannanotto/

Tutkimusten mukaan esimerkiksi liikennekuolemia voitaisiin vähentää huomattavasti, jos paikalla on ihmisiä, jotka osaavat toimia onnettomuustilanteissa. Lähes 40 prosenttia liikennekuolemista johtuu pelkästään siitä, että tajuttoman uhrin hengitystiet ovat tukossa. Jos heidän hengitystiensä pidettäisiin auki, elämä voisi jatkua.

Varmasti on markkinointihuuhaata tässä mukana, ovathan he myymässä kurssejaan autokouluihin ja oppilaitoksiin pakollisiksi.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tuo varmasti on ihan täysin totta, että ne hengitystiet kun sais auki niin moni pelastuis. Voisivat silti ihan viitata johonkin nimenomaiseen tutkimukseen eikä tolleen epämääräisesti että "tutkimusten mukaan". Mäkin voisin väittää vaikka mitä ja lukea vaan Seiskan lääketieteen uutisissa julkaistavia tutkimustuloksia.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Kyllä tuo varmasti on ihan täysin totta, että ne hengitystiet kun sais auki niin moni pelastuis.

.... ainakin hetkellisesti. Sehän on selvää että jos ei henki kulje niin lusikka lentää nopeasti nurkkaan, mutta jos  se henki pihisee ei sekään vielä takaa selviytymistä korkea-energisestä vammasta.

Mä vähän luulen että toi ilmateiden avaus ei ois mikään kova rasti opettaa autokoulussa, tai ainakin se että kyllä siihen onnettomuuden uhriin saa koskea jos sillä ei henki kulje. Rankavammaan ei heti menehdy, ilmatie-esteeseen kyllä..

Link to comment
Share on other sites

Suuri Punainen Rahastus on taas markkinamielellä liikkeellä, ja heidän markkinoillahan ei muita kaivata. Miksi eivät suoraan ilmoittaneet, että oppilaitoksiin ja autokouluihin tarvittaisiin SPR:n ensiapukurssit?

Link to comment
Share on other sites

Lähes 40 prosenttia liikennekuolemista johtuu pelkästään siitä, että tajuttoman uhrin hengitystiet ovat tukossa. Jos heidän hengitystiensä pidettäisiin auki, elämä voisi jatkua.
No, 30 prosenttia on hieman eri kuin 60 prosenttia.. Tosin lopullisesta seliytymisestä tuokaan ei kerro mitään niin kuin kops jo kertoikin.
Link to comment
Share on other sites

..

Miksi eivät suoraan ilmoittaneet, että oppilaitoksiin ja autokouluihin tarvittaisiin SPR:n ensiapukurssit?

Heh, sama assosiaatio raa'asta varainhankintamotiivista tuli heti uutisen autossa kuultua mieleen ;D

Link to comment
Share on other sites

Kylläpäs taas kuulostaa katkeroituneelta toi keskustelu. Mikä mahtaa olla taas SPR:n koulutusta vastaan porukalla? Kouluttaa kuitenkin eurooppalaisten stanfardien mukaan suurimman osan Suomessa ensiapukoulutetuista. Kannattaa myös huomioida, ettei kouluttaja ole läheskään aina SPR, vaan SPR:n kouluttama ETK, joka pitää kursseja esim. omalla toiminimellään, tai jonkun muun firman, ei siis SPR:n piikkiin.

Ja sitten itse asiasta. Suomessa on esimerkiksi Norjaan verrattuna naurettavan pieni osa ihmisistä saanut ensiapukoulutusta. Keneltä mahtaa olla pois se, että autokoulussa, tai ihan jo peruskoulussa opetettaisiin perusensiaputaidot jokaiselle. Eikö tämä olisi pelkästään positiivinen asia?

Koulutavasta tahosta sen verran, että tällä hetkellä maallikoille suunnattu ainut sertifioitu koulutusjärjestelmä on SPR:llä.  Samalla taholla on kansalaisten ensipukoulutuksesta sopimus STM:n kanssa. Samoin, kuin sopimus rekisterin ylläpitämisestä kaikista ensiapukoulutetuista Suomessa.

Mutta että näin....

Link to comment
Share on other sites

Guest Nightmare74

Ensiaputaidot ovat äärimmäisen tärkeä taito ja niiden opettaminen voitaisiin hyvin sisällyttää jo peruskouluun ja viimeistään autokouluun. Aivan samoin kuin autokoulussa opetetaan pelastamaan oma ja muiden henki omalla ajotaidolla ja liikennesääntöjen tuntemuksella, pitäisi opettaa valmiudet auttaa myös onnettomuuksien uhreja.

Kaikkiahan ei pelastaa pystytä, se on kylmä totuus, mutta jo ajatus, että ihminen kuolee vain siksi, että henki ei kulje, tuntuu pahalta, se kun olisi ehkäistävissä.

Mikä mahtaa olla taas SPR:n koulutusta vastaan porukalla?

Samaa jäin ihmettelemään huh.gif

Link to comment
Share on other sites

Kyllä suurin syy on varmasti siihen, kuka opettaa ja mitä... SPR on saavuttanut työllään laajan asiakaskunnan ja on varmasti tehnyt hyvää työtä ensiaputaitojaen leviämisessä kansan keskuudessa. Muttä miksi SPR:n pitäisi olla ainoa lisensoituja koulutuksia myötävä taho. Jos autokouluihin tulee ensiapuosuus pakolliseksi, pitää sen olla myös avoin muille palveluntuottajille kun vain ainoastaan SPR:lle. Nykyinen ETK ( entinen HEO ) maksaa lähemmäs pari tonnia ja voimassa jonkun vuoden. Kuinka moni ETK:n läpikäyneistä on esimerkiksi koskaan itse osallistunut kolaripotilaan hoitamiseen kentällä tai edes sairaalassa... Sairaankuljetusyrityksemme  ETK-koulutettu työterveyshoitaja oli ihan vakavissaan tarjoamassa ea2 -kurssia sairankuljettajille.. eli jos ymmärrys on tätä luokkaa :) Tämä on nyt siis törkeä yleistys mutta valtaosa tuntemastani ensiapuopettajista on valitettavasti lähempänä tätä esimerkin kouluttajaa. Tiedän itsekin kokemuksesta, että moni yritys on ostanut esimerkiksi tutun ensihoitajan pitämää ensiapukoulutusta juuri siitä syystä, ettei SPR:n koulutus ole vastannut tarpeita.

I´m not sure what´s wrong... But it´s probably your fault

Link to comment
Share on other sites

Jatkan vielä edelliseen kommenttiini sen verran, että mikäli jonkin taho saa aikaiseksi lisenssoidun koulutuksen, joka on laadultaan sellainen, että sen pohjalta voidaan laajamittaisesti kouluttaa suuri määrä maallikoita, niin pelkästään hyvä niin. Maallikoiden kouluttaminen on kuitenkin aivan eri asia, kuin mitä tuo edellä mainittu tapaus, jossa työterveyshoitaja oli menossa kouluttamaan sairaankuljettajia.

Itse olen sitä mieltä, että mitä enemmän kouluttajalla on omakohtaista kokemusta ensihoidosta, sen parempi. Tämähän on aivan selvä asia. Nyt vaan on niin, että ensiapuopettajista on Suomessa huutava pula. Eli innokkaita, varsinkaan ensihoidossa työskenteleviä, osaajia ei kovinkaan paljoa ole lopulta tarjolla.

Ensiapuahan toki saa opettaa kuka tahansa, vaikka ihan maallikko. Se mikä on opetuksen taso, ja kuinka laadukasta ja opetus on. Sitä on hankala seurata, mikäli koulutus ei ole standardoitua, eikä sitä seurata. SPR:llä koulutuksen laatua ja koulutuspalautteita seurataan jokaisen kurssin kohdalta. Myös kolmen vuoden välein olevien pakollisten täydennyskoulutusten (1-2 päivää) tarkoitus on varmistaa, että koulutus ja sen taso olisivat mahdollisimman samanlaista koko maassa.

Aina on hyvä, jos on kilpailua. Se on monesti tekijä, jonka avulla myös laatu paranee. Joten jos jokin taho saa aikaiseksi sellaisen standardoidun koulutusjärjestelmän, jolla pystyy haastamaan Punaisen Ristin koulutusjärjestelmän nimenomaan maallikoiden koulutuksessa, niin hieno homma. Onnea siihen vaan >:D

Link to comment
Share on other sites

Kylläpäs taas kuulostaa katkeroituneelta toi keskustelu. Mikä mahtaa olla taas SPR:n koulutusta vastaan porukalla?

Sairaankuljetusyrityksemme  ETK-koulutettu työterveyshoitaja oli ihan vakavissaan tarjoamassa ea2 -kurssia sairankuljettajille.. eli jos ymmärrys on tätä luokkaa >:D Tämä on nyt siis törkeä yleistys mutta valtaosa tuntemastani ensiapuopettajista on valitettavasti lähempänä tätä esimerkin kouluttajaa.

Eiköhän ne akuuttihoidossa vallalla olevat mielipiteet ja asenteet SPR:ää kohtaan muodostu juuri  noista Buddhan kertoman esimerkin kaltaisista arkielämän tilanteista. Varmasti hyvä tarkoitus pohjalla, mutta ainakin omaan silmään/korvaan pistää vähän liian voimakkaasti firman kaupallisuus, muiden palveluntuottajien vähättely ja kouluttajien (ei kaikkien) akuuttihoidollinen kokemattomuus.

Link to comment
Share on other sites

Suuri Punainen Rahastus on käsittääkseni vapautettu alv:stä, ja käsittääkseni koulutuksen ostanut yritys voi laittaa kulut työterveydenhoidon piikkiin ainoastaan, jos kurssi on SPR:n ensiapukurssi. Tämä vääristää melkoisesti kilpailua.

Muiden kuin SPR:n kursseja tarjoavien on siis kaupattava kurssinsa muilla keinoilla, yksi hyvä pointti on se, että kannattaako yrityksen istuttaa työntekijöitä 16 tuntia kestävällä kurssilla, kun asiat voi käydä tehokkaasti läpi lyhyemmässäkin ajassa.

Ymmärtäisin sen, että SPR katsottaisiin "yleishyödylliseksi yhdistykseksi" koti- ja ulkomaalaisten kriisien avustuksen osalta, mutta kyllä SPR:n tekemä bisnes pitäisi katsoa bisnekseksi siinä missä muidenkin puljujen.

Link to comment
Share on other sites

Tämä kun on kerran niin sertifioitu ja standardoitu koulutus, niin tutkittua näyttöäkin varmaan löytyy?

Tulee vaan mieleen esimerkiksi tämä Mini-Anne-nukella suoritettu tutkimus jossa todettiin että tämän kanssa oppi paremmin 22 minuutissa kuin esimerkiksi 4 tunnin perinteisessä elvytyskoulutuksessa.

Niin ja ETK tarkoittaa ensiavun ja terveystiedon kouluttajaa.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä mulle jo peruskoulun terveydenhuollon tunnilla opetetiin, että miten avataan hengitystiet. Luulisin, että se opetettaisiin myös suurimmassa osassa peruskoulua.

Kyllähän tuollainen MiniAnne-Kotipakkaus on huomattavasti edullisempi kuin joku spr:n kurssi. Autokoulussahan on muutenkin sitä itseopiskelua. Mutta tuolta MiniAnnen taustatiedoista löytyy, että sen video-opetuksen tehokkuudesta aikuisväestölle ei ole varmuutta ja todennäköisesti vanhemmat aikuiset ovat juuri niitä, jotka sairaalan ulkopuolella ensimmäisenä löytävät sydänkohtauksen saaneen.

Link to comment
Share on other sites

Tähän voisi kirjoittaa vaikka kirjallisen erilaisia ajatuksia.

Mun mielestä SPR on ihan oikealla linjalla - ymmärrystä ja käsitystä tekemisistään poikkeavissa tilanteissa tulisi kansalaisten keskuudessa lisätä.

Sakusetänä liikenneonnettomuuteenkin saapuvana on paljon helpompi ottaa tilanne haltuun kun kohteessa saisi asiallista tietoa tapahtuneista asioista (mitä tapahtu - mitä sitten tapahtu - ja mitäs sitten tapahtu). Kansalaisella ei voi olla syntytietoa siitä mitä saa tehdä ja mitä ei. Mutu tiedon pohjalta jotkut "rambot" tekee jotain jolloin syntyy äkkiä lisävahinkoakin kun sitä "auttajaa" revitään auttettavasta irti.

Sama se erilaisilla työpaikoilla. Yleisluontoinen ea1-2-? antaa varmaan perustietotaidon, mutta työpaikan erityispiirteet edellyttää sitten täsmäkouluttautumista ja harjoitteita. Tähän rakoon työterveyshuolto olisi paras "tilaaja" koulutukselle. Tähtäähän se sitten työkyvyn ylläpitoon pidemmällä tähtäimellä monellakin tasolla. Vaikka sitten äkkitilanteissa, joita tulee vaikka kuinka varottais etukäteen.

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

Luin Iltalehdestä n. kuukausi sitten tapauksesta,jossa mieshenkilö oli saanut jotakin "väärään kurkkuun".Apua yritettiin soittaa hätänumerosta.Mies menehtyi, kun apua ei kuulunut.

Miksi ei lehdessä kerottu,attä paras apu olisi ollut ns"Heimlich manöver".Onko tämä tapa auttaa tuttu siellä Suomessa.Täällä Ruotsissa sitä opetetaan koulussa ja ainakin kaikki sairaanhoitohenkilöstö osaa sen.

Olen itse joutunut vastaanvanlaiseen tilanteeseen ja "potilas"selvisi.Ei olisi selvinnyt jos apua olisi ruvennut soittamaan ja odottamaan

Link to comment
Share on other sites

Suomessa hätäkeskus neuvoo toimenpiteen. Tässä tapauksessa se joko ei auttanut tai omainen ei pystynyt sitä tekemään. Tässä tapauksessahan se este saatiin pois hengitysteistä ensihoidon toimesta ja potilas elossa sairaalaan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...