Jump to content
MAINOS

Vårdförbundet=Ruotsin hoitajaliitto; on päätynyt sopimuksen irtisanomiseen


C/T

Recommended Posts

Vårdförbundet; joka edustaa sairaanhoitajia, kätilöitä, röntgenhoitajia, laboratoriohoitajia, eli yhteensä n. 80000 jäsentä, on eilen illalla päätynyt sanomaan irti ns. jatkuvan sopimuksen Ruotsin kuntien ja Landstingetin kanssa. (Landstinget suora käännös=maakäräjät;  poliittinen organisaatio joka edustaa suurinta osaa kunnista kysymyksissä jotka koskettavat mm. sairaanhoitoa; käytännössä esim. yliopistosairaalat ovat landstingetin alaisuudessa).

Vårdförbundetin tiedotteen

mukaan on kurjaa sanoa irti sopimus, jota on pidetty työmarkkinoiden yhtenä moderneimmista, mutta nykytilanteessa se on pakko tehdä. Ruotsin kuntien ja Landstingetilla on hyvä ekonomia, ja nyt on aika korjata ongelma suurien ammattiryhmien palkkauksessa ja tätä myöten väärin arvostetuissa ammattirymissä.

(en ole kääntäjä, mutta alla talar svenska, eller hur ;))

...........................................................

Eli käytännössä; unohtakaa ne tämän hetkiset vertailut sairaanhoitajien palkkauksesta Suomi vs. Ruotsi. Ruotsi maksaa tälläkin hetkellä enemmän, mutta voi olla että pian vielä enemmän. Ja lisäksi Ruotsissa on tällä hetkellä (ulkomuistista) yli 1500 suomalaista sairaanhoitajaa, Ruotsi tietää sen ja haluaa pitää heidät, Suomi haluaa heidät takaisin. Taistelu käydään rahalla. Tämän hetkisessä tilanteessa, jos ja kun, Tehy -saa palkkoja nostetuksi, voisi palkkaus olla Suomelle eduksi, maailmalle ei lähdetä jos sillä ei kunnolla tienaa, maailmalta palataan jos siitä saa myös palkkaa; samanverran tai enemmän. Mutta koska nyt Ruotsissa päädyttiin tilanteeseen jossa hoitajaliitto päätyi pelin poikki viheltämiseen, tarkoittaa se sitä että palkkauksesta aletaan työnantajapuolen kanssa neuvottelemaan. Ruotsi ei voi suuren suomalaisedustuksensa takia päätyä tilanteeseen jossa se maksaa saman verran; tai vain vähän enemmän palkkaa kuin Suomi, koska tällöin Ruotsi tulee menettämään satoja suomalaisia sairaanhoitajia, tilanteessa jossa sillä ei ole kroonisen hoitajapulan takia varaa. Ja jotta Suomi saisi kouluttamansa sairaanhoitajat takaisin, sen täytyy maksaa hoitajille asiallista palkkaa, suhteessa Ruotsin tulevaan palkkatasoon. Ruotsissa taas on, varsinkin erikoissairaanhoitajia käsittävä pula ja Suomessahan se koulutus on 20ov:ta pidempi, sisällyttäen syventävän osion, työkokemuksella Ruotsin työnantaja hyväksyy tämän erikoissairaanhoitajan tehtäviin pätevöittäväksi. Suomella ei todellakaan ole varaa menettää enään yhtään sairaanhoitajaansa Ruotsille.

Toivottavasti Suomineito ottaa uhkaavan tilanteen sen vaatimalla vakavuudella ja ei taas kerran häviä Sveamammalle mittelössä. Molemmat maat ovat taloudellisesti katsottuna yhtä rikkaita. Ja kummallakaan maalla ei ole varaa päätyä tilanteeseen jossa terveydenhoito kriisiytyisi entisestään työvoimapulan takia.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...