Jump to content
MAINOS

Opinnot ja lääkelaskut


nillakka

Recommended Posts

Nyt on asiat niin että alkaa tuntumaan siltä että valmistumisestani ei tule mitään. Lääkelaskut kinnaa, aina on joku virhe, lähinnä kuiva-aineiden valmistuksissa tietyn prosenttisiksi. Miten voi olla näin vaikeaa , en tiedä itsekään mikä niissä takkuaa. Harjoittelen laskuja mutta sitten kokeessa iskee joku black hole ja lasken moneen kertaan välillä noin ja välillä näin ja lopulta tuli taas hylsy. Kotimatkalla sitten selviää kirkkaasti miten se lasku olisi pitänyt tehdä , mutta liian myhään.  Onko kukaan jäänyt lääkelaskujen takia valmistumatta? Nyt  taidan olla sitten ensimmäinen jolta jää paperit hankkimatta sen takia

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS
Vieras: kyllä se

Hei! Kyllä se siitä vielä. Hyvä tapa on laskea laskut uudestaan läpi alusta alkaen kun on valmis. Se auttaa huolimattomuusvirheissä. On monella ollut ongelmia, mutta kyllä sinäkin ne vielä selätät.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Keneltäkään ei valmistuminen lääkelaskuihin tyssää. Harjoittelet laskuja lisää ja tuot sitä kautta varmuutta koetilanteessa suoriutumiseen. Varmasti on myös mahdollista sopia tukiopetustakin, jännitys varmasti vähenee kun taidot kasvaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Olen huomannut että monelle se black hole tulee siitä kun siinä tilanteessa ajattelee että on kyse lääkelaskuista ja sen vuoksi se olisi vaikeampaa. Normaali tilanteessa selättäisit laskun noin vain, ohjeeni olisi se että yritä ajatella laskun tilanne tavalliseksi tilanteeksi mitä teet muutenkin, pystyt sen tekemään varmasti:)

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Kyllä se vielä läpi menee ! Vinkkinä vielä, että älä jää samaa laskua laskemaan uudestaan ja uudestaan, laske välillä joku muu lasku ja yritä sitten uudelleen. Aloitan itse aina vaikeimmasta ja siirryn helpompiin, niiden jälkeen tarkistan vielä vaikeimman.

En tiedä mimmosia virheitä sulle tulee, mut ite myös kirjotan tentti paperin yläkulmaan muunnokset (g kaks ruutua mg kaks ruutua mikrog) jne. Sekä kirjotan 1%=10mg/ml ja 20gtt=1ml. Näin mä pystyn ainaki paremmin luottamaan omiin laskuihini.

Lääkelaskuissa on vielä myös hyvä se, että niistä voi päätellä meneekö oma vastaus ihan metsään, esim. Lihakseen pistettävää lääkeainetta ei voi laittaa yli 5ml ja jos oon saanu vaikka 8ml vastaukseks nii ei muutaku lasku uusiks.. Yms.

Mut kyllä se vielä läpi menee !

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jos ihminen on kiinteä tyhmä ettei selviä tällaisista peruslaskuista millään, niin silloin olet väärällä alalla. Ei ole mikään rakettitiede kyseessä!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • The title was changed to Opinnot ja lääkelaskut
16 tuntia sitten, Vieras: J.S.M kirjoitti:

Jos ihminen on kiinteä tyhmä ettei selviä tällaisista peruslaskuista millään, niin silloin olet väärällä alalla. Ei ole mikään rakettitiede kyseessä!

Sinäpä olet mukavan empaattinen ihminen.

 

Tsemppiä aloittajalle! Hyviä vinkkejä täältä on tullutkin, oon ihan ite samanlainen koetilannejännittäjä. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Tuota noin.. Olet enemmän huolissasi siitä että valmistutko, kuin että teet virheitä lääkehoidossa potilastyössä? Oletko miettinyt sitä, miksi lääkelaskuissa tulee olla virheetön? Ja miksi sinulta vaaditaan niissä virheettömyyttä?

Valitettavasti tuolla on helvetin monta hoitajaa, joilta ei esimerkiksi IV laskut suju, ja jotka joutuvat joka päivä IV lääkkeitä tiputtelemaan. Kuin tikittäviä aikapommeja. Perusjutut handlaa kaikki, "tiputa ringeriä suoneen jne.", mutta sitten kun tulee se yövuoro jossa olet yksin vastuussa lääkkeistä, ja jossa joudutkin tekemisiin vähän oudomman lääkkeen kanssa jota on määrätty ja pitääkin laskea tarkasti potilaalle annettava annos tai potilas voi jopa kuolla. Mitä siis silloin teet? 

Siinä ei auta miettiä aamubussissa kotimatkalla, "että teinköhän jonkun virheen laskuissa?", vaan pitää osata laskea se oikein ennen antamista.

Eli sinunkin pitäisi istua alas ja vähän miettiä miksi niitä lääkelaskuja lasketaan.

Ja jos ne laskut eivät suju - niin aloitappa matematiikan perusteista. Matematiikka on sellainen laji, että jos perusta on huono, niin sen päälle eiv voi rakentaa mitään kestävää. ja kaikki tuntuu helvetin hankalalta sen jälkeen laskemisessa.

Oletko koskaan ihmetellyt miksi joku osaa laskea päässä laskut, joita sinun on vaikea laskea ollenkaan? Ei heillä mitään laskukonetta päässä ole sitä varten, vaan he ovat aikanaan opetelleet laskemaan, ja hyödyntävät tuota opeteltavaa taitoa. Eli vaikka kuinka nöyryyttävältä se ajatus voikaan tuntua, niin palaa ihan peruskoulun matematiikan opiskeluun. Yhteen ja vähennyslaskut, kerto ja jakolaskut, murtoluvut, verranto, prosenttilaskut, yksikkömuunnokset - ja tulikohan siinä kaikki? Ala-asteen matematiikkaa. Onko se liikaa vaadittu että opettelet laskemaan, kuten kaksitoistavuotias osaa? 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nyt on tullut muutamia niin empaattisia vastauksia, että ei voi sanoa kuin hohhoijaa. Kyllä se siitä! Hyviä vinkkejä tullut. Tuo on tosiaan hyvä "viimeinen vaihe" että tarkistaa vielä onko vastaus järkevän kuuloinen. Esim. Jos kysymys on, että paljonko lidocainia potilaalle annetaan ennen propofolia, niin jos saat vastaukseksi 2000ml, se ei lähtökohtaisesti voi pitää paikkaansa, jolloin lasku tulee laske alusta alkaen uudestaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Vieras: Tuleva hoitaja

Kyllä sinä pärjäät: itse jouduin uusimaan liuoslaskutentin ja pääsin toisella kertaa läpi. Opettaja oli niin fiksu että laittoi minulle ekan tentin jälkeen viestin jossa oli kerrottu missä menin vikaan. Eli treeniä ja treeniä niin onnistut kyllä! Tsemppiä!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 9 kuukautta myöhemmin...

Laskemaan oppii laskemalla! Varmaan aika vähän tulee itse kullakin laskettua arjessa. Täytyy koittaa malttaa tehdä tarpeeksi paljon toistoja harjoitustehtävillä. Siitä kasvaa hiljalleen varmuus. Ja tietenkin peruslaskeminen pitää olla kunnossa. Youtubessa on paljon lääkelaskuvideoita. Niitä kannattaa varsinkin aloittavien opiskelijoiden katsella. Meille muille se on vain treeniä ja treeniä. Ja tietenkin jos voi harjoitella sitä koetilanteessa selviämistä. Rentoutumista jne. Myös tuo edellä annettu vinkki jättää lasku hetkeksi ja palata siihen myöhemmin, on hyvä.

Eikä pidä pelätä niitä uusintoja. Sillä tavalla oppii ainakin niitä koetilanteita. Meillä järjestettiin lääkelaskennassa vielä 1 op lisäkurssi tarvitseville. Ei tainnut kenelläkään enää sen jälkeen jäädä suorittamatta.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään
×
×
  • Luo uusi...