Jump to content
MAINOS

Tsemppiä, hoitsut!


Guest Vesa Koskivuo

Recommended Posts

Guest Vesa Koskivuo

Sairaanhoitajia ei pitäisi päästää lakkoon asti, vaan kuntatyönantajan olisi syytä ymmärtää olla ripustamatta sarvikuonon sarvea nenälleen ja ottaa kiltisti lusikka kauniiseen käteen. Tehyn tupossa on kysymys isommasta asiasta kuin muodollisesta tasokorotuksesta, ja on todella harmi, että Superilla ei ollut malttia olla siinä mukana. Elämme historiallisia hetkiä, kun ihmisten oikeudentajun mukaan kaikkein tärkeimmän työn arvostuksen vinoumia lopultakin oiotaan. Toivottavasti niin käy.

Nyt alkaa olla hetki, jolloin yhteiskunta joutuu ottamaan kantaa siihen, onko paperirullien peruskoulutasoinen stressitön pyörittely työnantajan maksamalla pyörittelykoulutuksella todella arvokkaampaa kuin ihmisten hoitaminen neljän vuoden itse kustannetun opiskelun jälkeen.

Palkkatason reippaan korjaamisen lisäkustannukset tulevat toki kuntatalouksille raskaiksi. asiaa voidaan kuitenkin katsoa myös niin päin, että sairaanhoitajien alipalkkauksen avulla kuntataloudet ovat nyt edes sillä tolalla kuin ovat, ja hoitajille kuuluneilla rahoilla kunnat  ovat voineet porsastella mm. ylläpitämällä hallintoportaidensa kuuluisaa raskautta ja tehottomuutta. Esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea, Porvoiden kuntaliitoksen jäljiltä niitä löytyy omiksi tarpeiksi.

Jos tällä valtakunnalla on varaa antaa muutaman ammattitaidottoman poliitikkopellen ja juppijohtajan lahjoittaa valtionyhtiöiden, siis meidän suomalaisten varoja 4,3 miljardia (4300 miljoonaa) vastikkeetta Saksan valtiolle ja hassata 3 miljardia Amerikan yrityskauppaleikeissä, niin hoitajille pitää löytyä rahat mennen tullen. Hoitsuihin sijoittamalla saadaan sentään jotakin aikaankin.

Nopeasti laskien, 500 euron kohtuullinen kuukausi palkan korotus kunta-alan 33 500 sairaanhoitajalle maksaa yhteiskunnalle sivukuluineen 250 miljoonaa vuodessa. Se on eturauhasvaivaisen hyttysen pissiä Porvoonjokeen verrattuna huippupalkkaisten poliitikko-johtajien möhläysmiljardeihin, jotka kuitataan suuruutensa nähden olankohautuksin. Pelkästään Fortumin johdolle jaetut bonukset maksoivat enemmän, yli 300 miljoonaa.

Vaikka palkka-asiaa ei katsottaisi edes epäoikeudenmukaisuutena hoitoalaa kohtaan, mitä se nimenomaan on, niin ansiotason rivakalla korjaamisella on joka tapauksessa tulenpalava kiire, nopeasti kärjistyvän työvoimapulan vuoksi. Jo nyt nähdään, että virkoja ei saada täytettyä edes Porvoon kaltaisella ruuhka-Suomen muuttovoittopaikkakunnalla.

Miten voi raskas työ rasittavilla työajoilla, alituisessa kiireessä, ja usein haistattelevien, kännisten, haisevien, hörhöisten ja vaarallisten poli –asiakkaiden kanssa huonolla palkalla pitkän päälle kiinnostaa, jos muuta on tarjolla? Systeemi pyörii vielä, mutta nitkahdellen, pikku hiljaa ikääntyvien ja harvenevien vastuunkantaja-hoitajien voimin, jotka ovat jo voimiensa ja kärsivällisyytensä äärirajoilla.

Sivusta katsojana tekisi mieli kehottaa koko sairaanhoitajaporukkaa laittamaan nimensä yhteiseen joukkoirtisanoutumispaperiin ja menemään rauhassa kotiin odottamaan, kunnes työnantajat seisovat hattu kourassa jonossa oven takana soittamassa varovasti ovikelloa, hyvän tarjouksen kanssa. Se olisi itse asiassa nopein ja kenties ainoa tapa laittaa asiat järjestykseen, sillä sairaanhoitajien lakko ei tunnetusti ole lakko, koska välttämättömät työt hoidetaan ”lakon” aikanakin. Kuntatyönantajahan ainoastaan hyötyisi siitä, hoitajien ja hoitoa tarvitsevien kustannuksella – jälleen. Toivottavasti hoitsut eivät mene siihen lankaan.

Mitä tulee muiden kunta-alan työntekijäryhmien käytökseen palkkaneuvotteluiden yhteydessä, eipä ole ällöttävämpää näytelmää aikoihin nähty. On selvää, että yksi jos toinenkin porukka on alipalkattu, mutta että hoitoalan oikeus saada vihdoinkin asiansa kuntoon kiistettiin, oli häpeällinen teko. Enpä olisi uskonut itsekkyyden ja kademielen voivan saavuttaa moisia muotoja.

Vesa Koskivuo 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest WayUnderPayd

Erittäin hyvä kirjoitus, ja kiitos tuesta. Toivoisin vielä että julkaisisit saman kirjoituksen esim. hesarissa.

Link to comment
Share on other sites

Erinomainen kirjoitus, Vesa! Kiitos siitä! Voisitko tarjota tätä vaikkapa avoimena kirjeenä tai mielipidepalstalle esim. Helsingin Sanomille?

Link to comment
Share on other sites

Todella hyvä kirjoitus.. ja kannatan tota joukkoirtisanoutumis kirjeen tekemistä! siihen kun saisi tarpeeksi hoitajia mukaan niin ihan varmasti päättäjillä tulis paskat ja kuset housuun.

I´am Wizard

Link to comment
Share on other sites

Hienoa tekstiä!

p.s. kuka on Vesa Koskivuo?

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Kirjoitus on julkaistu Porvoossa ilmestyvässä Uusimaa -lehdessä 2.10.2007, kirjoittaja on ilmeisesti porvoolainen maallikko.

Kirjoitukseen julkaisuun sivustolla on pyydetty kirjoittajan lupa, ja kirjoittajalle on lähetetty linkki tähän keskusteluun, joten toivottavasti Hesari saa pian postia.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos kovasti loistavasta kirjoituksesta. Saisko tämän myös muihin lehtiin? Ku kaikki ei hesaria lue...

I'm selfish, impatient and little insecure. I make mistakes, i'm out of control and at times hard to handle, but if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.

Link to comment
Share on other sites

Niin ja ei se neljävuotta opiskelua amk tason hoitajalle riitä. Vaaditaan pohjalle joko lukio 3v tai ammatillinen koulutus 3v, jotta sinne voi edes hakea ja sitten alasta riippuen vielä se 3,5-4,5v ammattiopintoja. Eli kyllähän sitä vuosia saa opiskella, että hoitajan paperit on taskussa, parhaillaan 7,5 v.

Opettaja jumalan armosta...

Link to comment
Share on other sites

Guest Vesa Koskivuo

Hei!

Koska en kuulu ammattikuntaanne, en pääse rekisteröitymään foorumiinne, mutta kenties Janne ystävällisesti laittaa puolestani nämä terveiseni näkyville.

Kiitos kaikille juttuani kommentoineille! Kuten jokainen työstään tietää, positiivisen palautteen ja tunnustuksen saaminen omista aikaansaannoksista tekee tosi hyvää ja se on tärkeätä. Sama pätee näihin mielipidekirjoituksiinkin.

Ensinnäkin jutun taustasta. Kirjoittelen silloin tällöin mielipidejuttuja kotipaikkakuntani lehdessä, ja siksi tässäkin kirjoituksessa näkyi porvoolaistaustani. Juttuhan oli sellaisenaan Uusimaa-lehdestä, kuten Janne jo kertoikin. Aiheen taustaa minun ei tarvitse perustella, mielestäni työllenne pitää vihdoinkin saada oikeudenmukainen rahallinen tunnustus. Oma tunteeni palo varmasti näkyi tekstistä.

Toiseksi, kovasti toivottiin jutun lähettämistä myös Hesariin. Kyllähän senkin olisi voinut tehdä, mutta itse en oikein pidä monien kynäilijöiden tavasta lähettää sama juttu useampaan lehteen. Tässä tapauksessa se olisi ollut toki perusteltavissa, mutta nyt se on kyllä jo myöhäistä, koska juuri tänään Tehy päättää jatkotoimenpiteistä, ja tilanne siirtyy ikään kuin seuraavaan vaiheeseen. Juttuni yksi ydinkohta, joukkoirtisanoutumisidea, näkyy myös

vilahdelleen julkisuudessa, joten siltäkin osin se on jo vähän vanhentunut.

Seurataan tilannetta. Vaikka en muuten ole yhteiskunnan kyykyttämisen kannattaja, koska sitä myös törkeästi väärinkäytetään, tässä tapauksessa asetelma vaan on sellainen, että äärimmäisillekin keinoille on mielestäni

oikeutus. Olette jo vuosikausia yrittäneet hyvällä, mutta teidän hyväntahtoisuuttanne on vain hyväksikäytetty.

Vaihtoehdot alkavat olla aika vähissä, jos oikeutta haluatte saada. Seuraava mahdollisuutenne on vasta vuosien

kuluttua, ja jos ja kun talouden suhdanteet kääntyvät huonoiksi, kenties vasta vuosikymmenten kuluttua. Eikä

tilanne sen helpompi ole silloinkaan kuin juuri nyt. Siksi asia on mielestäni vietävä nyt loppuun asti.

Superia manaan todella raskaasti, kun sen johdolla ei ollut tilannetajua nähdä asiaa syvällisemmin. En voi myöskään ymmärtää kuntatyönantajan ja valtiovallan nihkeilyä - tosin pokeri- ja roolipeliähän se osittain on. Tuponne tulee kyllä maksamaan paljon, mutta jos yhteiskunta katsoo yhtään nokkaansa pidemmälle, sen intresseissä on kiireesti tehdä hoitoalasta rahallisesti(kin) arvostettua työtä. Yleisön mielipiteet ovat juuri nyt niin vahvasti puolellanne, että jopa verojen korotukset teidän hyväksenne todennäköisesti onnistuisivat ilman suuria mutinoita. Itse asiassa luulisin, että teidän asianne olisi ylipäätään ainoa, minkä vuoksi kansa olisi valmis maksamaan enemmän veroja. Se on siksi vastapuolellennekin tuhannen taalan paikka juuri nyt, mutta se ei halua tai pysty sitä näkemään.

Tsemppiä!

Terveisin

Vesa

Muokkaus: Kappalejako

Link to comment
Share on other sites

Ehdotan Vesa Koskivuolle hoitajat.netin ensimmäistä kunniajäsenyyttä!

Kannatan, koko sydämestäni.

Jos et pidä siitä, että muut kävelevät ylitsesi, nouse ylös lattialta.

Non sunt multiplicanda entia praeter necessitatem.

Link to comment
Share on other sites

Ehdotan Vesa Koskivuolle hoitajat.netin ensimmäistä kunniajäsenyyttä!

Kannatan ehdottomasti!!

Mitä nopeammin, sitä nopeammin

Hiki säästää verta

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...