Salama Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Aloitan syksyllä amk:ssa ensihoitajan opinnot ja olen suunnitellut työskenteleväni joskus hamassa tulevaisuudessa ambulanssissa. Minkälaista koulutusta ja kokemusta varsinaiset hälytysajot vaativat? Ajavatko yksityiset firmat muita kuin sairaalasta-sairaalaan kuljetuksia vai tekeekö palolaitoksen ensihoitajat suurimman osan kriittisistä ajoista? Onko tietoa miten vaikea on päästä palolaitokselle ensihoitajaksi ja pitääkö silloin käydä palomiehenkin opinnot?` "Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman."
pesuua Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Eiköhön tuo kiire kyyditys ole tällä hetkellä alpe kohtaista (huom tällä hetkellä). Tästä aihe kun on varsin ajankohtainen tänä päivänä, joten en siitä sen enempää. Alpesta myös paljon riippuu, miten se toteuttaa sairaankuljetusta. Oma työnantajani toteuttaa sairaankuljetuksen siten, että löytyy varsinaiset sairaankuljettajat ja palomies-sairaankuljettajat. Meillä varsinaisilta sairaankuljettajilta ei pelastaja tutkintoa vaadita, joten kyllä ainakin sille puolelle pääsee ja on päässyt. Palopuolella pyörivään yksikköön valikoidaan, sitten niitä joilla myös terveydenhuoltoalan koulutus, toki myös pelastaja tutkinnon omaavat osallistuvat. Ensihoitajien hälytysajo opinnoista en osaa sanoa. Totuus kuitenkin taitaa olla se, että tähän ei taideta missään koulutuksessa kunnolla paneutua. Opistolla tosin tähän saa jotain valmiuksia. Kokemustahan hälytysajo tietty kysyy ja kokemuksen mukanaan tuomaa malttia. Yksityisen sairaalasiiroista vielä sen verran, että isot sairaalat kilpailuttavat yrityksiä siirtokuljetuksista, joten sitä kyllä joissakin paikoissa riittää :o
bifaasinen Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Eiköhön tuo kiire kyyditys ole tällä hetkellä alpe kohtaista (huom tällä hetkellä). Tästä aihe kun on varsin ajankohtainen tänä päivänä, joten en siitä sen enempää. Alpesta myös paljon riippuu, miten se toteuttaa sairaankuljetusta. Oma työnantajani toteuttaa sairaankuljetuksen siten, että löytyy varsinaiset sairaankuljettajat ja palomies-sairaankuljettajat. Meillä varsinaisilta sairaankuljettajilta ei pelastaja tutkintoa vaadita, joten kyllä ainakin sille puolelle pääsee ja on päässyt. Palopuolella pyörivään yksikköön valikoidaan, sitten niitä joilla myös terveydenhuoltoalan koulutus, toki myös pelastaja tutkinnon omaavat osallistuvat. Ensihoitajien hälytysajo opinnoista en osaa sanoa. Totuus kuitenkin taitaa olla se, että tähän ei taideta missään koulutuksessa kunnolla paneutua. Opistolla tosin tähän saa jotain valmiuksia. Kokemustahan hälytysajo tietty kysyy ja kokemuksen mukanaan tuomaa malttia. Yksityisen sairaalasiiroista vielä sen verran, että isot sairaalat kilpailuttavat yrityksiä siirtokuljetuksista, joten sitä kyllä joissakin paikoissa riittää ::) Edelliseen vielä lisäten, että kyllä yksityisetkin ajavat Myös muutakin, kuin siirtoja. Työnantajista se ajokoulutuksen määrä, ja laatu täysin riippuu. Pääsääntöisesti kuitenkin väittäisin, että koulutus on lähes olematonta. Meillä on tapana ollut järjestää kerran vuodessa talvitapahtuma, jossa vietetään päivä liukkaankelin harjoituksissa, mutta varsinaiseen hälytys ajoon ei kyllä oikeata koulutusta ole ollut. Tietenkin Em. tapahtumassa on jonkinlainen teoreettinen osuus, jossa käsitellään myös hälyajoa. Poikamies voi olla idiootti tietämättään, ukkomies ei ikinä.
kops Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 En tiedä miten muissa oppilaitoksissa on, mutta ainakin ne koulut jotka käyvät opistolla kuopiossa harjoittelemassa, saavat juurikin sieltä oppilailleen sitä hälytysajokoulutusta sekä teoriassa että käytännössä.
skpelastaja Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Itse opiskelin Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksessa ensihoidon linjalla, siellä kävi poliisikoulun kouluttaja pitämässä luentoja hälytysajosta lisäksi olimme yhden lauantai päivän poliisikoululla harjoittelemassa hälytysajoa maijoilla. Siihen kuului mm. liukkaankelin ajoa.
SirLucas Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Itselläni ei koulussa hälytysajosta muuta käyty läpi kuin muutama tunti lainsäädäntöä aiheesta poliisin toimesta. Itselläni hälytysajon puoli tullut sitä kautta, että ensin riittävästi peruskäsittelyä Sprintteristä/Transportterista (yli vuosi) ja sitten pikkuhiljaa kun tulee "sopivia" hälytysajokeikkoja niin raattiin esimerkiksi muutaman kilometrin matkoja. Itse tiedän useitakin yksityisiä firmoja jotka ajavat myös kiirekyytejä, näin on suurimassa osassa pieniä paikkakuntia joissa ei ole kuin se yksi yksityinen firma. http://retropelaaja.nettisivu.org
pesuua Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Kiirekyytejä ajavat myös yksityiset, pahoittelen jos tämä jäi hieman epäselväksi. Meillä tilanne muutoinkin alueella sellainen, että yksityisen autot tulevat lähikunnista usein ajamaan/paikkaamaan meidän kyytejämme. Tämä nyt koskee kaupunkia, mutta pienissä kunnissa harvemmin kun muuta onkaan kuin yksityinen. Molemmilla puolilla olen työskennellyt ja kyllä niitä kyytejä riittää ihan molemmille.
kops Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Erot on eri paikkakunnalla huomattavia, homma tulee kyllä selkeentymään opiskelun edetessä. Tulet myös huomaamaan että ei se auton ajaminen ole se hankalin ja haastavin homma. Toivottavasti myös mahdollinen pillikuume laantuu jo opiskelujen aikana. Työn todelliset haasteet tulee ihan kyllä sieltä potilaspuolelta ::) Opiskeluintoa.
Salama Posted August 8, 2007 Author Posted August 8, 2007 Kiitos vastauksista. Tuota pillikuumetta ei ole , ainakaan vielä :) Autot ovat aika tuttuja töistä onneksi. Tiedättekö onko pääkaupunkiseudun lähettyvillä pienempiä kuntia joihin voisi olla potentiaalia sitten joskus päästä vaikka palolaitokselle tai yksityiselle ajamaan vaativimpiakin ajoja? Täällä pääkaupunkiseudulla taidetaan vaatia paljon kokemusta hälytysajoihin? "Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman."
mca Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Heti Helsingin ulkopuolelta Espoo on päätoimisten lanssareiden vakaa äänenkannattaja, johon myös mahdollista työllistyä, kun koulun saa suoritettua. Vaatimuksena ensihoitaja-amk. Kesäpandoina toki myös tutkintoa loppusuoralla opiskelevia. Olet varmasti tietoinen Helsingin nihkeästä suhtautumisesta päätoimisiin ensihoitajiin. Helsingin yksityinen sitävastoin on hyvä paikka opetella hoitotyön perusteita kiireettömässä ympäristössä eikä hälytysajoperusteita vaadita töitä hakiessa. Tietysti työkokemus helpottaa sitä työnsaantia ja jos sitä on, niin on todennäköisesti hälytysajokokemustakin. No one dies a virgin, Life screws us all
hannu koli Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Espoossa pätevyys vaatimuksena, myös kesäsijaisilla, on terveydenhoitoalan tutkinto. Toki voit olla lh tms ja jatkamassa esim ensihoitajakoulussa, mutta tutkinto pitää olla taskussa ennen töihintuloa. Salamalle, jos nyt aloitat sen koulun ensin sinulla on yli neljä vuotta vielä aikaa ihmetellä eri järjestelmiä ja työpaikkoja.
Salama Posted August 15, 2007 Author Posted August 15, 2007 Salamalle, jos nyt aloitat sen koulun ensin sinulla on yli neljä vuotta vielä aikaa ihmetellä eri järjestelmiä ja työpaikkoja. Joo uskon samaa, olen toiselta alalta siirtymässä, niin yritän vain saada vähän juotavaa tiedon janoon. Kiitos tiedonannoista jälleen. "Se, joka pelastaa yhden elämän, pelastaa koko maailman."
Guest IsostaSairaalasta Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Aloitan syksyllä amk:ssa ensihoitajan opinnot ja olen suunnitellut työskenteleväni joskus hamassa tulevaisuudessa ambulanssissa. Minkälaista koulutusta ja kokemusta varsinaiset hälytysajot vaativat? Ajavatko yksityiset firmat muita kuin sairaalasta-sairaalaan kuljetuksia vai tekeekö palolaitoksen ensihoitajat suurimman osan kriittisistä ajoista? Onko tietoa miten vaikea on päästä palolaitokselle ensihoitajaksi ja pitääkö silloin käydä palomiehenkin opinnot?` Kokemus: Jostainhan on aloitettava ja yleensä aika kiireettömästä yksiköstä jossa saa rauhassa ajella ja oppia siis ylipäätään ajamaan ja toivottavasti siellä olevat kolleegat osaa asiaa vähän opettaakkin. Sen mitä liikenteessä näkee kuljettajien ajotaidoista noin yleensä ja siis ihan mihinkään ammatteihin katsomatta niin on se aika surkeaa. B tai bc ajokortti. Mitkä tahot ajaa mitäkin: Pk-seudulla yksityiset ajaa vähiten kiireellistä ja taas muualla Suomessa asia voi olla toisin ja aina vaan enemmän toisin mitä kauemmaksi mennään. Periaatteessa kaikki ajaa kaikkea ja kaikille yksiköille tulee kaikkea mutta yleensä jako on selkeä mitä mikäkin yksikkö ajaa. Kaikkeen kiireellisintä ajaa Etelä Suomessa hoitotason pelastuslaitoksen autot ja ne aina myös uusimpia autoja. Seuraavaksi eniten taas sama pulju mutta perustaso ja sitten yksityiset ja sitten sairaaloiden omat autot. Pelastuslaitokselle pääsee ensihoitajaksi käymällä mainitsemasi koulutuksen jos riittää sekään + että sulla kokemusta ambulanssityöstä 2-3 vuotta. 2-3 vuoden työkokemuksella hankit sen osaaminen että osaat muuallakin kuin vain koulunpenkillä hoitaa, ajaa ja vahata autoa. Pelastuslaitoksella hoitotaso on ihan terveydenhoitoalan koulutettuja 100%. Perustaso taas on palomies-sairaankuljettajia jotka tulee sinne pelastajakouluksesta vai mikä se oli, tekevät työvuorossa toisen puolen ambulanssissa ja toisen puolen paloautossa. Perustaso taas muualla on lähihoitajia, perushoitajia, lääkintävahtimesta-sairaankuljettajia jne aika kirjavaakin.
Jone Posted August 15, 2007 Posted August 15, 2007 Mitkä tahot ajaa mitäkin: Pk-seudulla yksityiset ajaa vähiten kiireellistä ja taas muualla Suomessa asia voi olla toisin ja aina vaan enemmän toisin mitä kauemmaksi mennään. Periaatteessa kaikki ajaa kaikkea ja kaikille yksiköille tulee kaikkea mutta yleensä jako on selkeä mitä mikäkin yksikkö ajaa. Kaikkeen kiireellisintä ajaa Etelä Suomessa hoitotason pelastuslaitoksen autot ja ne aina myös uusimpia autoja. Seuraavaksi eniten taas sama pulju mutta perustaso ja sitten yksityiset ja sitten sairaaloiden omat autot. Pelastuslaitokselle pääsee ensihoitajaksi käymällä mainitsemasi koulutuksen jos riittää sekään + että sulla kokemusta ambulanssityöstä 2-3 vuotta. 2-3 vuoden työkokemuksella hankit sen osaaminen että osaat muuallakin kuin vain koulunpenkillä hoitaa, ajaa ja vahata autoa. Pelastuslaitoksella hoitotaso on ihan terveydenhoitoalan koulutettuja 100%. Perustaso taas on palomies-sairaankuljettajia jotka tulee sinne pelastajakouluksesta vai mikä se oli, tekevät työvuorossa toisen puolen ambulanssissa ja toisen puolen paloautossa. Perustaso taas muualla on lähihoitajia, perushoitajia, lääkintävahtimesta-sairaankuljettajia jne aika kirjavaakin. Koko tekstisi mutua vai faktaa? Jos faktaa, niin kehoittaisin avaamaan silmät tai hankkimaan luotettavamman lähteen...
Janne Posted August 16, 2007 Posted August 16, 2007 Mitkä tahot ajaa mitäkin: Pk-seudulla yksityiset ajaa vähiten kiireellistä ja taas muualla Suomessa asia voi olla toisin ja aina vaan enemmän toisin mitä kauemmaksi mennään. Periaatteessa kaikki ajaa kaikkea ja kaikille yksiköille tulee kaikkea mutta yleensä jako on selkeä mitä mikäkin yksikkö ajaa. Kaikkeen kiireellisintä ajaa Etelä Suomessa hoitotason pelastuslaitoksen autot ja ne aina myös uusimpia autoja. Seuraavaksi eniten taas sama pulju mutta perustaso ja sitten yksityiset ja sitten sairaaloiden omat autot. Etelä-Suomen tilalle kun vaihdetaan PKS niin ollaan jo melko lähellä totuutta, Uudellamaalla taas ainoastaan KUP harjoittaa ensihoitoa lähes koko toimialueellaan. LUP ja IUP tarjoavat ensihoitoa (ambulanssin toimesta) vain keskuskunnissa, eli Espoossa ja Porvoossa. Pelastuslaitokselle pääsee ensihoitajaksi käymällä mainitsemasi koulutuksen jos riittää sekään + että sulla kokemusta ambulanssityöstä 2-3 vuotta. ... Pelastuslaitoksella hoitotaso on ihan terveydenhoitoalan koulutettuja 100%. Perustaso taas on palomies-sairaankuljettajia jotka tulee sinne pelastajakouluksesta vai mikä se oli, tekevät työvuorossa toisen puolen ambulanssissa ja toisen puolen paloautossa. Kaikki pelat eivät edellytä lanssareilta työkokemusta, eivätkä välttämättä ensihoitaja AMK papereitakaan. Tosin ensihoitaja vakanssin saaminen edellyttää työkokemusta ja hyväksyttyjä testejä, mutta ei ensihoitaja AMK tutkintoa. Helsingissä hoitotaso voi käsittääkseni olla edelleen H+P, eli vain toinen on hoitovelvoitteinen. Muualla Uudellamaalla pelastuslaitosten hoitoyksiköt lienevät ainakin vielä H+H, mutta kuinka kauan? Helsingin pelastuslaitos on Uudellamaalla ainoa paikka, jossa pelastajat tekevät 12h ambulansssi vuoroja.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.