Jump to content
MAINOS

romani terveydenhuollossa- tutkimus


Guest KINSEY

Recommended Posts

Guest KINSEY

hei te kaikki jotka olette hoitaneet romani potilasta osastolla, tk:ssa, avohuollossa...

Teen tutkimusta romaneista terveydenhuollossa ja lukisin mielelläni teidän kokemuksia ko. vähemmistön hoidosta. minkälaisia vaikeuksia olette kohdanneet, onko työpaikallanne otettu huomioon romanikulttuuri, onko potilaillanne ollut erityistoivomuksia, minkälaista palautetta olette saaneet jne...

Vastauksia toivoisin osoitteeseen:

tutkimusta@luukku.com

toki tällekkin palsatalle voi kokemuksista kertoa

kiitos kaikille jotka vaivaudutte

EDIT: Olit laittanut saman ilmoituksen viidelle eri erikoisalojen foorumille mutta yksi ilmoitus riittää aivan hyvin ja parhaiten opiskeluihin liittyvät jutut löytyvät juuri tältä "keskustelua terveydenhuoltoalan opinnoista" foorumilta.

terv. dino, valvoja

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

mustalaiset ei tykkää tutkimuksista kotonaan ja paareilla kannettaessa eivät suostu jalat edellä menemään edes rapuissa.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Guest Tiikeri

Romaneille läheiset ihmiset ja sukulaiset tuntuvat olevan kaikki kaikessa ja haluavat osallistua kaikkeen.Kuljetettiin yksi romanimamma tk:n vuodeosastolle(aivoinfarktin jälkitila) ja mukaan autoon olisi halunnut tulla koko suku. Kaksi innokkainta pääsi saattamaan ja toinen huuteli koko matkan etupenkiltä ja toinen tuli takapäähän.Mekkala oli aika kova ja olivat tosi huolissaan mammasta. Toinenki vastaava juttu oli.

Link to comment
Share on other sites

juu saattajia tuli kans kovasti ja pillejä kiellettiin soittamasta,tosin ei ollut tarvettakaan.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

Guest Esaac

Mustalaisten omaisia joutui aika useesti heittää pihalle vierailuajan päättyessä. Heitäpiti myös valvoa, kun kuljeskelivat pitkin huoneita. Puukosta ei onneksi tullut. Ovat myös kovaäänisiä eivätkä ymmärtäneet, että hiljaisuus on puoli terveyttä eikä sairaala ole mikään hilupilttuu.

Link to comment
Share on other sites

Guest molla

Hei!

Mulla olisi pitkäkin juttu kokemuksesta romaani potilas pitkäaikaishoidossa. Satuin vielä valvomaan viimeisen yön kun hän oli terminaalivaiheessa ja kuoli sitten aamulla. Omaiset olivat kovasti mukana valvomassa. Kokemus sinänsä hyvin erikoinen, mutta positiivinen. Omaiset kunnioittivat omaistaan melkein enemmän tai ainakin eritavalla kuin tavallisesti. Kunnioittivat myös hoitajan työtä. Juttu on kyllä varmaan aika pitkä ja koska siitä on muutama vuosi aikaa, mun pitäis miettiä sitä vähän tarkemmin...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Marsalkka

Romaneja ei koske tavallisen talliaisen säännöt. Pitää saada erikoispalvelua ja pomppia miten sattuu... angry.png

Jotkut pöllöt hoitajat lähtevät mukaan heidän leikkiinsä...

Silmille on romaniakat meinannu tulla pari kertaa, kun olen esim. pyytänyt pois toimenpiteen ajaksi. Tai kun on alettu hoitamaan toista potilasta viereisessä paikassa.  angry.pngangry.png

Link to comment
Share on other sites

Guest tirlittan

Pahin niistä kerroista, jolloin asetta on tarjottu ongelmien ratkaisemiseksi on sattunut romanipotilaan hoidossa- aiheesta voisi kirjoittaa vaikka novellin jos ei sen enempää. Tapahtuma-aika oli n 30v sitten, jolloin poliisiakaan ei soiteltu turvaamaan henkeä-turhaa!

Valehtelua, varastamista, poliklinikan tilojen väärinkäyttöä jne oli aikanaan paljon ennen kuin heimo vaelsi eteenpäin kohti länttä. Yksi alkuperänsä myöntänyt on ollut työkaverina- silloin todella tarvittiin poliisia setvimään opiodien katoamista.

Rasistiksi en ole halunnut, asiat vaan ovat tapahtuneet näin.

Link to comment
Share on other sites

Meiltä oli taannoin ihan lyhyessä ajassa kadonnut kamalasta tuttipulloja. Vasta myöhemmin oli yksi lastenhoitaja tajunnut, että sinä kesänä oli paljon romanipotilaita, ja telkkarissa oli tullut joku ohjelma missä oli sanottu että jos tuttipullo (tai ruoka ylipäänsä) koskee lattiaan niin se on saastunutta. Eli todennäköisesti ovat heitelleet niitä roskiin (eikä röijyn poimuihin, niinkuin ekana tulis mieleen...)

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

joo,kovia ovat lääkkeitten perään,yks eukko seuras mua apteekista pitkän matkan ja ruinas pameja,kun olin ksh:ssa pokan tropit hakenut.myös monta 20vee eläkeläismiestä olen yöaikaan kuskannut otille.

"to ride,shoot straight and speak the truth"

Link to comment
Share on other sites

NO ite taas tiedän yhen tapauksen, jossa (romaniperheessä) vastasyntynyt otettiin huostaan koska oli vammainen, (aikaan jolloin se oli vielä lähes normaali käytäntö) mutta äiti lähti ryöstämään hänet takaisin, tietysti häntä uhattiin poliisilla yms. mutta, romani kun oli, sai lapsen matkaansa.. joka asui kotona hyvässä hoidossa vuosikymmeniä, hoitopaikassa taas olisi ollut järjyttävän huono hoito. Ja niinkuin edellä on jo viitattu, olisi hyvä tietää romanikulttuurin perinnäissäännöistä perusteet, koska niiden perusteella he toimivat (kuten edellä viestissä mainittu, lattialle ei saa laskea mitään käyttöesinettä..jne jne). Huom. tällä ei tietenkään ole perusteltavissa/puolusteltavissa ajoittain "asiaton" käytös, mutta monet seikat kylläkin.

Ratkaisu on vain hetki, jolloin väsyt ajattelemiseen.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...