Jump to content
MAINOS

Sairaankuljettajia epäillään potilaan kuolemasta


dino

Recommended Posts

"Ambulanssimiehistöä epäillään koulupojan kuolemantuottamuksesta Espoossa. 15-vuotias poika menehtyi kotonaan joulukuun alussa. Poika oli viettänyt perjantai-iltaa ystävänsä luona Soukankaarella. Illan aikana poika oli paininut kaverinsa kanssa ja loukannut päänsä lyömällä sen johonkin. Ulospäin näkyvää vammaa päähän ei tullut. Poika voi kuitenkin pahoin ja paikalle hälytettiin puolen yön aikaan ambulanssi.

15-vuotias lähti miehistön kanssa omin voimin pois ja sairaankuljettajat veivät hänet ambulanssilla kotiin Espoonlahteen. Pojan vanhemmille annettiin seurantaohjeet. Seuraavana aamuna poika löydettiin kuolleena."

Lisää: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1306928

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ambulanssimiehistöä epäillään koulupojan kuolemantuottamuksesta Espoossa. 15-vuotias poika menehtyi kotonaan joulukuun alussa.

Poika oli viettänyt perjantai-iltaa ystävänsä luona Soukankaarella.

Illan aikana poika oli paininut kaverinsa kanssa ja loukannut päänsä lyömällä sen johonkin. Ulospäin näkyvää vammaa päähän ei tullut. Poika voi kuitenkin pahoin ja paikalle hälytettiin puolen yön aikaan ambulanssi.

15-vuotias lähti miehistön kanssa omin voimin pois ja sairaankuljettajat veivät hänet ambulanssilla kotiin Espoonlahteen. Pojan vanhemmille annettiin seurantaohjeet. Seuraavana aamuna poika löydettiin kuolleena.

Lisää: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1306928

Jonkinverran vierastan näitä uutisia koska kokototuus ei aina ilmene uutisissa...

Näillä esitiedoilla kuulostaa erikoiselta ratkaisulta kuljettaa potilas kotiin koska yleisesti päävammat on arveluttavia, toki eihän sitä itsekkään tule kaikkia kolautuksia kuljetettua...

Ammattikuntaa ajatellen nämä uutiset ei tietenkään ole kivoja ja on varmaan aika rankkaa jatkaa duunia vaikka vapauttava päätös tulisikin...

Melko yleisenä tunneälyn määritelmänä voidaan pitää tiedon puutetta yhdistettynä kyvyttömyyteen ja siitä johtuvaan haluttomuuteen tehdä loogisia johtopäätöksiä.

Soveltuvin osin voidaan tunneälynä pitää myös sitä, että älyää anoppinsa hautajaisissa olla viheltelemättä.

Link to comment
Share on other sites

Jonkinverran vierastan näitä uutisia koska kokototuus ei aina ilmene uutisissa...

Näillä esitiedoilla kuulostaa erikoiselta ratkaisulta kuljettaa potilas kotiin koska yleisesti päävammat on arveluttavia, toki eihän sitä itsekkään tule kaikkia kolautuksia kuljetettua...

Ammattikuntaa ajatellen nämä uutiset ei tietenkään ole kivoja ja on varmaan aika rankkaa jatkaa duunia vaikka vapauttava päätös tulisikin...

Niin, eihän näistä koskaan tiedä mitä oikeasti on tapahtunut. Ihan hyvin on mahdollista, että tämä potilas on vakaasti kieltäytynyt lähtemästä sairaalaan ja sairaankuljettajat ovat hänet kotiin kuljettaneet hyvää hyvyyttään. Vanhemmatkaan eivät sitten ole ilmeisesti nähneet tarpeelliseksi lähteä pojan kanssa sairaalaan, joten poika on pantu nukkumaan.

Ja tottahan se on, eihän siitä tulisi mitään jos jokainen pään kolauttanut lähetettäisiin sairaalaan ja kuvattaisiin kuuppa CT:llä. Pään vammojen kanssa sattuu näitä odottamattomia kuolemia aina silloin tällöin, mutta kenen vika se sitten on? Onko se painikaverin, potilaan itse, sairaankuljettajien, vanhempien vai voisiko olla, että onnettomuuksia ja vahinkoja sattuu ilman, että varsinaista syyllistä on?

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

Aivan koko totuushan ei ole lehdistössä ja tarina muuttuu aina mikä on totuus sen tietää tuon hoitaneet saku miehistö. Mutta sakuissa työskentelevät jotkut tuovat herkästi kaikki pienet päänkoljut saaneet polille seurattavaksi vaikka olis vain pieni hipaisua ja kaatuminen taustalle eikä mitään oireita ole taustalla mutta kaverin ovat vain soittaneen ambulansin kun tippui sängyltä.

Kun toinen samassa tilassa olisi vain ottanut vitaalit ja katsonut neurologiset statuksen nopeasti ja antanut kotihoito-ohjeet ja poistunut asemalle. Tietysty oman taustan turvaamiseksi useat ehkä tuovat polille ja antavat lekurin tehdä päätökset ettei vastaavia kuoleman syytöksiä tule kontolle jotka eivät varmasti ole mielyttäviä kantaa harteilla, ei saku miehistölle siinä missä ei myöskään lääkärille.

Etulinjan mies

Kanyloi varjoaan nopeammin.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä noilla tiedoilla ihmetyttää miten ollaan päädytty siihen, että oikea toimintamalli on heittää poika kotiin vanhempien seurattavaksi. Espoossa hoito-ohje ei muistaakseni vaadi äksien konsultointia lääkäriltä (tai ainakin sitä pidettiin outona), joten sitä tuskin on tehty.

Mutta kuten edelläkin mainittiin, turhaa spekulointia kun ei ole ollut läsnä.

Link to comment
Share on other sites

Vähän peräänkuuluttaisin vanhempienkin vastuuta. Jos poika aamulla löytyi kuolleena, voisi veikata että montaa kertaa ei yön aikana ole herätelty.

Toinen asia on sitten se, että olisiko pojan päätä välttämättä sairaalassakaan kuvattu? Tuore commo taitaa olla kirurginen vaiva, ja lapsien kallo-ct:tä on ainakin meillä selkeästi vähennetty, en tiedä johtuuko sädeannoksesta vai mistä. No seurantaan olisi tietysti voinut sentään osastolle päätyä. Riippuu minkälaisia ja kuinka rajuja nuo oireet on olleet (tuskin kovinkaan rajuja, kun kerran lanssiväki on päätynyt viemään kotiin). Inhottava tapaus kuitenkin, ja spekulointihan on turhaa kun ei ole kyytilappua nähtävänä, eikä muutakaan tarkempaa tietoa tapahtumista.

"Olkaapa hetki paikallanne, kun otetaan sydänfilmiä."

"Jaa KUHANSILMIÄ?!"

Link to comment
Share on other sites

Paha on lähteä sakuja virheestä syyttämään noiden esiteitojen perusteella. Itse olen äksäillyt vastaavanlaisia tapauksia ja varmasti olisin äksännyt tuossakin tapauksessa (jos: ei tajuttomuutta, GCS15, ei phv, ei kipuja, eikä vammoja) mutta ehdottomasti myös ensin konsultoinut lääkäriä. Sainoi ohjeet mitä lystää, aina pitää konsultoida jos yhtään siltä tuntuu.

Kyllä minäkin peräänkuuluttaisin tässä vanhempien vastuuta, jos kontuusionseurantaohjeet annetaan (huom. kirjaaminen) niitä on myös noudatettava. Eri asia jos vanhemmat eivät sellaiseen pysty (kännissä tms.) silloin ei pitäsi myöskään äksätä..

Ku tutkituttaa piäsä, ni suap oekkeet liäkkeet..

Link to comment
Share on other sites

Ei meillakaan rutiinisti paan CT:ta oteta. Yleisesti seurataan 4 tuntia vamma ajankohdasta ja lahetetaan kotiseurantaan. Eika viela yhdesta tai kahdesta oksennuksesta kuvata.

Ei kai se kovin jarkevaa ole sateilyttaa aivoja turhan takia ja vanhemmiten kaihiriski kasvaa, kun silmat saavat sateilya.

Jos enemmin oireita tai pitkittynytta oksentelua, huimausta yms, niin silloin kuvataan.

A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof was to underestimate the ingenuity of complete fools.

- Douglas Adams

Link to comment
Share on other sites

Ei lyödä (vielä?) lyötyjä. Espoossa on voimassa HUS -alueen toimintaohjeet ja kyllä yksikkö oli potilaasta lääkäriä konsultoinut. Yhteistuumin päädytty kyseiseen ratkaisuun, jopa vielä vanhempienkin kanssa. Myös ohje soittaa heti uudestaan 112, jos tilassa muutosta, oli annettu. Jännäksi tämän tekee nyt sitten se, että mitä juridista merkitystä yleensäkin on konsultoinnilla saati sillä, että päätökset ovat tehty potilaan, vanhempien, lanssin ja lääkärin kanssa?

Link to comment
Share on other sites

Noniin Texin tekstissä vilahti ensimmäisen kerran se mitä kaipasin. Mikäli TILASSA MUUTOSTA. Se, että on kolauttanut pään ei tarkoita sitä, että koko tapahtuman lopullisen seurauksen syy on siellä päässä. Pään kolautus edellyttää kohtuullisella varmuudella jotain tasapainon menettämisen syytä, joka puolestaan voi johtua vaikkapa liukastumisesta, ulkopuolisesta voimasta tai ihan vaikka verenpaineen tipahtamisesta. Tälle viimeiselle raati varmaan keksii montakin syytä.

Pään kolauttaminen, vaikka sitten pieni harmiton kuhmu, ajetaan helposti mediassa pääsyyksi asiaan, joten se CT ei välttämättä olisi kertonut mitään uutta. Mikään ei kerro, että taustalla olisi voinut olla vaikka piilevä sairaus tms.

Ei se äksääminen ole niistä arvoinniesta "helpoin" ratkaisu. Tiedä sitten kuunnellako huuto turhasta kuljettamisesta vai jäädä pohtimaan tuliko äksättyä liian helposti. Väärin se menee kuitenkni jonkun mielestä. Kirjaamisen merkitys korostuu taas sekä luonnollisesti se yhteistyö konsultoivaan tahoon. Juridisesti taas sitäkin asiaa mietitään. Yhtälailla potilas olisi voitu lähettää terkkarin/polin käynnin jälkeen taksilla kotiin "ota yhteyttä jos olotila muuttuu" ohjeella. Välttämättä tuo olisi edes päässyt kotiin. Ja taas haetaan vastuullista. Liekö kuitenkin se siellä vanhempien suunnassa.

Tsemppiä median myllytykseen joutuneille!

Vikoja korjataan - ominaisuuksien kanssa opetellaan tulemaan toimeen.

Jokainen kyynel on muistutus onnen hetkestä.

Link to comment
Share on other sites

Ilmeisesti tapauksen kuolemansyyntutkinta on johtanut syyteharkintaa/syytteeseen = kuolema ei ole ollut "luonnollinen" vaan päänvammasta johtuva.

Mun mielestä jos jokun pää pitää välttämättä tossa pölkylle saada niin kyllä se on lääkäri tai vanhemmat.

Ku tutkituttaa piäsä, ni suap oekkeet liäkkeet..

Link to comment
Share on other sites

jos sakut todetaan syylliseksi, niin tästä lähin roudaan jokaisen päänsä kolauttaneen / iskun saaneet erikoissairaanhoidon seurantaan. vaikka potilas olisi kuinka asiallinen ja ei vammaa havaittavissa / kivuton jne. toivottavasti kaikki muutkin lanssarit tekevät samoin.

- Ambulanssijuntti -

Link to comment
Share on other sites

Silloin kun lääkäreitä epäillään jostain tämän tyylisestä, niin kukaan lääkäri ei missään nimessä pidä mahdollisena sitä (ei ainakaan sano ääneen), että syytettynä olevan toiminnassa olisi voinut olla mitään vikaa. Tätä kutsutaan KOLLEGIAALISUUDEKSI.

Meille hoitajille tämä on tietysti täysin tuntematon käsite, ja juuri siksi saamme jatkossakin tehdä raskasta ja epäkiitollista työtämme ankeissa olosuhteissa ja pienellä palkalla.

Itse olen ottanut nykyisin sen linjan, että jos joku henkilö (kaveri, sukulainen, joku muu tuttu) kritisoi hoitajia jostain, niin vedän heti hullut pultit tai poistun paikalta. Tällä tavoin ne lääkäritkin huolehtivat siitä, että heidän arvovaltaansa ei loukata.

1/12800

Link to comment
Share on other sites

Yhdyn edelliseenn, luukuunottamatta vapaaehtoisia pelastuspalveluita ;D

Ja kuinka usein kun näitä ambulanssi sitä ambulanssi tätä onkin ollut kyse juuri vapaaehtoisten pelastuspalveluiden autoista, joilla ei muuta tekoa ole ambulanssin kanssa kuin autonulkonäkö angry.png

Jos et tiedä, mumise. Jos olet kusessa, Delegoi!

Link to comment
Share on other sites

Itse asiasta taas: Itsellä on tapana kaikki pään vammat kuljettaa lähes poikkeuksetta päivystykseen, ettei tule kontolle mitään tuollaista... ;D Mutta kyllä tätäkin asiaa on paha lähteä spekuloimaan ilman kunnollisia taustatietoja. En nyt ainakaan silti itse lähti laittamaan lanssikuskien päätä pölkylle..  huh.gif

Mutta todella ikävää tämä medioiden tapa tuoda asiat julki, koska tuntuu että oletuksensa perusteella syyttävät näitä lanssareita/usuttavat kansan näiden lanssarien kimppuun... Uutisoisivat joskus jostain tapauksesta jonkaambulanssi-väki on pelastanu tms...

Mutta toive-ajatteluahan tämä on...  ;)

Ikävä tapaus joka tapauksessa.

mikä mä oon?

Link to comment
Share on other sites

Itse asiasta taas: Itsellä on tapana kaikki pään vammat kuljettaa lähes poikkeuksetta päivystykseen, ettei tule kontolle mitään tuollaista... *nolona* Mutta kyllä tätäkin asiaa on paha lähteä spekuloimaan ilman kunnollisia taustatietoja. En nyt ainakaan silti itse lähti laittamaan lanssikuskien päätä pölkylle..  huh.gif

Mutta todella ikävää tämä medioiden tapa tuoda asiat julki, koska tuntuu että oletuksensa perusteella syyttävät näitä lanssareita/usuttavat kansan näiden lanssarien kimppuun... Uutisoisivat joskus jostain tapauksesta jonkaambulanssi-väki on pelastanu tms...

Mutta toive-ajatteluahan tämä on...  8)

Ikävä tapaus joka tapauksessa.

ei hyvät uutiset myy.

- Ambulanssijuntti -

Link to comment
Share on other sites

Itse asiasta taas: Itsellä on tapana kaikki pään vammat kuljettaa lähes poikkeuksetta päivystykseen, ettei tule kontolle mitään tuollaista... *nolona* Mutta kyllä tätäkin asiaa on paha lähteä spekuloimaan ilman kunnollisia taustatietoja. En nyt ainakaan silti itse lähti laittamaan lanssikuskien päätä pölkylle..  huh.gif

Mutta todella ikävää tämä medioiden tapa tuoda asiat julki, koska tuntuu että oletuksensa perusteella syyttävät näitä lanssareita/usuttavat kansan näiden lanssarien kimppuun... Uutisoisivat joskus jostain tapauksesta jonkaambulanssi-väki on pelastanu tms...

Mutta toive-ajatteluahan tämä on...  8)

Ikävä tapaus joka tapauksessa.

ei hyvät uutiset myy.

Eli tästä päästään siihen, että mikä lukijoissa on vikana!? ..onko kaikkien oma elämä niin hienoa ja mahtavaa ja missä ei ikinä tapahdu mitään epämiellyttävää. Silloin pitää ammentaa joka päiväinen negatiivisuus annos täyteen ahmimalla se mediasta. Vai onko kaikkien elämä niin ankeeta, että kaikkien muiden ihmisten elämä kiinnostaa paljon enemmän (esim. kaikki helkkarin reality sarjat). Kyllä mie ainakin tykkäisin lukea paljon sellaisia artikkeleita, missä puhutaan hyvistä asioista ja mitenkä maailma on menossa parempaan suuntaan..

(ohops, taasko noi vaaleanpunaiset lasit oli päässä...)

"I mean, how hard can it be?"

- Jeremy Clarkson

Link to comment
Share on other sites

Ammattikuntaa ajatellen nämä uutiset ei tietenkään ole kivoja ja on varmaan aika rankkaa jatkaa duunia vaikka vapauttava päätös tulisikin...

Rankinta aikaa on tuon vapauttavan päätöksen odottelu - siihen kun voi mennä pahimillaan vuosia. Mutta jos ko. sairaankuljetustehtävä on hoidettu asianmukaisesti ja protokollan mukaan ja jos sairaankuljettajilla on realistinen ajatusmaailma niin kyllä tuollaisen asian kanssa pitää pystyä elämään. Tilastotappio mikä tilastotappio - toivottavasti...
Link to comment
Share on other sites

Eihän ainakaan tossa iltiksen jutussa vielä ketään syytetä....Ruumiinavauksessa on todettu,että poikanen kuoli jotenkin muuten kuin "luonnollisesti" ja poliisin tehtävähän on sitten aloittaa esitutkinta...

Jutussahan ei myöskään kerrota sitä,ovatko pojan vanhemmat vaatineet tutkimaan sairaankuljettajien tekemisiä...Sehän voi olla vaikka patologi, TEO tai vaikka näiden kyytiukkojen esimies....Tai sit ihan vaan poliisi itse ;D

Mun mielestä on loppujenlopuksi hyvä,että tällaiset jutut tutkitaan.Enkä tarkoita,että pitäisi syyllisiä hakea mutta ehkä taas opitaan jotain???

Median tapa riepotella näitä sitten lehdissä onkin ihan eriasia, ja sitä en viitsi alkaa edes kommentoimaan(saatana).

Link to comment
Share on other sites

Miten muka sairaankuljettajat olisivat voineet aiheuttaa pojan kuoleman? Painikaverihan tässä on vamman aiheuttanut ja toisekseen vaikuttaa siltä, että potilas olisi voinut mennä omin avuinkin sairaalaan.

Jossain ruuhkaisessa päivystyspisteessä olisi voinut taju lähteä jonkun verhon takana ja kuolema koittaa joka tapauksessa.

Jos nyt muutama lehti saatiin kaupaksi niin mediassa työpaikat on taas turvattu hetkeksi. ;D

Link to comment
Share on other sites

Jos nyt muutama lehti saatiin kaupaksi niin mediassa työpaikat on taas turvattu hetkeksi. ;)

Näinhän se menee. Ihminen on syystä tai toisesta niin kiinnostunut kaikesta pahasta mitä muille tapahtuu ja toisaalta kateellinen kaikesta hyvästä, mitä toisilla on, että lehti on pakko ostaa.

Se on tosi väärin ruveta tuomitsemaan julkisuudessa sairaankuljettajia, jotka ovat toimineet parhaansa mukaan. Jos joku rikollinen tekee rikoksiaan, häntä kyllä suojellaan, mutta jos joku ammatti-ihminen tekee pienen virheen, heti lynkataan!

Link to comment
Share on other sites

Sääliksi vaan käy kyseisiä sairaankuljettajia, kuinka heidän kohdalleen noin sattuikin. Niin kuin monet ovat kirjoituksissaan esille tuoneet, että kun paikalla ei ole oltu niin hankalaa tietenkään sanoa kuinka asiat tosiasiassa on. Herkästi itse myös kuljetan monet mahd. pään vammat ja aina niistä saa hoitolaitoksessa kuulla (varsinkin yö aikaan erikoissairaanhoidon paikassa), mutta mitä sitten. Ei nekään aina pidemmälle ajattele asiaa, kunhan jostakin pitää muputtaa ja yleensä se tietysti aina on sairaankuljettajan vika kun toiselle kävi näin. No anyway, muistakaamme tällöin miksi tässä työssä olemmekaan. Eräässä kirjoituksessa joku oli myös tokaissut tästä kollegiaalisuudesta ja tässä samaa mieltä. Meillä hoitajilla tätä ikävä kyllä ei ole kuin esim. lääkäreiden kohdalla.

Mutta jokainen tallaa tavallaan. Inhottavaa toki että sitten aina yleistetään kun jotain ikävää vahingossa tapahtuu. Aina me kaikki ei osata tehdä oikeita valintoja, niistä sakotetaan toisinaan myös rankalla kädellä, mutta toisinaan tarkoituksella tappaneet pääsevät kuin koira veräjästä.

Hoitoala: paljon se ottaa, vähän se antaa. Sen vähän puolesta

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kyllä noilla tiedoilla ihmetyttää miten ollaan päädytty siihen, että oikea toimintamalli on heittää poika kotiin vanhempien seurattavaksi. Espoossa hoito-ohje ei muistaakseni vaadi äksien konsultointia lääkäriltä (tai ainakin sitä pidettiin outona), joten sitä tuskin on tehty.

Mutta kuten edelläkin mainittiin, turhaa spekulointia kun ei ole ollut läsnä.

Niin turha vääntää asiaa mutta.

Noin yleensä niin ambulanssi vie hoitoon tai jos kotiin niin suunta on silloin sairaalasta kotiin, ei koskaan kadulta kotiin, se olisi mun mielestä se moka! Mutta toissijaistahan tuo on mistä minne vietiin kunhan mainitsin tämän näkökulman. Kyllä minun mielestä voisi viedä aina seurantaan varsinkin päänvammoissa  kun kerran on paikan päällekkin tultu. Liian varovainen ei voi olla.

Hyvänä ohjeena: Älä koskaan poikkea ohjeista asiakkaan toiveesta, itse siinä vaan joutuu kuseen jos jotain sattuu. Jos pitää poiketa niin asiasta on jonnekkin informoitava ja pyydettävä lisäohjeita ja hyväksyntä asialle. Asiakas ei ole se asiantuntija mutta kunnioittaa häntä täytyy.

Link to comment
Share on other sites

Noin yleensä niin ambulanssi vie hoitoon tai jos kotiin niin suunta on silloin sairaalasta kotiin, ei koskaan kadulta kotiin, se olisi mun mielestä se moka!

Miksi ei? Onko se parempi äksätä siihen kadulle kuin tehdä peeärrää ja kuljettaa potilas kotiin?

Klassinen tapaus tällaiseen; 15 vuotias joka juonut alle promillen kännit, jalat kantaa, puhe kulkee, peruselintoiminnot ok,

konsultointi +, ei perussairauksia eikä traumaa ja kotiväki asiallista.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...