Jump to content
MAINOS

Ripulointia 5 vrk


Helena

Recommended Posts

Ajattelin kysäistä kuinka pitkään voi kotihoidossa katsoa 1.3kk ikäisellä ripulointia? Virkeä vielä on, ei lämpöilyä,ruokaakin ottaa per os ja juomaakin jonkin verran. Osmosalia ei suostu ottamaan, mutta relatippoja olen aamuisin antanut. Muu perhe on jo mahataudissa ollut mutta pienin vaan jatkaa...vinkkejä... huh.gif

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Pienen vauvan kunto voi ripuloidessa romahtaa todella nopeasti. Jos ripulointi on ollut ihan rehellistä ripulointia 5 vrk, niin veisin jo lääkäriin. Onko aukile kuopalla? Se kertoo kuivumisesta. Toisaalta jos ruokaa ja nesteitä menee normaalisti, niin ei siinä mikään hirveä kiire sitten ole (siis jos aukile ei ole kuopalla, eikä muitakaan kuivumisen merkkejä ole näkyvissä).

Tämä ei nyt ole niinkään ammatillista tietoa vaikka kätilöksi opiskelenkin, vaan ihan oman lapsen kanssa käytännössä opittua. :)

Link to comment
Share on other sites

Kyllä pienten ripulit voi kestää yli viikonkin (ainakin täällä on kestäneet). Niin kauan kun ruokaa ja juomaa menee ja lapsi on virkeä, ei yleensä o mitään hätää. Sitten jos tulee kuivuman merkkejä, lapsi väsähtää tms sitten heti lääkäriin. Koska kuten Laala sanoi, noin pienet kuivuu aika nopeasti.

Tämmösiä ohjeita netistä:

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,546,570,1147,1245,1249,1268

http://www.lastenlaakari.com/17.htm

Link to comment
Share on other sites

Guest Student Midwife

Jos kyseessä on 1,3kk ikäinen, niin minä olisin ollut lääkärissä jo aikapäiviä sitten. Jos kyse taas on 1 vuotta ja 3kk ikäisestä lapsesta, niin sitten kotihoito on ok, jos lapsi syö edes jotain pientä, mutta nauttii nesteitä sen reilun litran päivässä. Nesteen tulisi olla jotain muuta kuin pelkkää vettä.  Jos kyse on tuosta reilun vuoden ikäisestä, niin nesteenä voi juottaa esim. tuoremehua lantrattuna vissyllä. Mehujääpuikot voi olla kova sana, ylipäätään kaikki viileä uppoaa paremmin. Ruoan menekki ei tosiaan ole niin tärkeää, mutta nesteiden saanti on. Kun olo paranee, sen yleensä huomaa heti sitten ruokahalusta.

Heti jos lapsi väsähtää, niin sitten helposti lääkäriin, koska tauti on kuitenkin kestänyt jo tuon verran.

Olin harjoittelussa lasten infektio-osastolla ja siellä oli hoidossa 2,5 vuotias vastatautipotilas, joka oli reipas kuin mikä, touhusi valtavalla energialla ja päällepäin ei olisi uskonut, että hänessä on mitään vikaa, jollei ripulivaippoja olisi haistanut. Kuitenkin nestetase oli -14,7 (vB-Be) ja sitä ihmeteltiin kyllä kaikkien hoitajien ja kahden lääkärin voimin, että voiko olla mahdollista. Uusintakoe oli just sama, joten lapsi laitettiin iv-nestetankkaukseen.  Tuosta huomasi, miten yksilöitä kaikki on, kun joku oli jo -5 nestetaseella aivan reporanka ja tämä herra taas valtavassa kuivumassa aivan terveen oloinen.

Link to comment
Share on other sites

Jos kyseessä on 1,3kk ikäinen, niin minä olisin ollut lääkärissä jo aikapäiviä sitten.

Joo niin minäkin. Mutta en usko että kysyjä tarkoitti alle 2 kuukauden ikäistä lasta. >:D
Link to comment
Share on other sites

Joo...sorry  ;D...muksu on reilun vuoden ikäinen...ripulointi kesti  6 vrk ja varmaankin noroa huh.gif Nyt taas ruoka ja juoma maittaa normaalisti...kiitoksia vastauksista :-*

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...