Jump to content
MAINOS

Tehyn valtuusto: Kuntatyönantajat ruotuun yt-asioissa


OldOne

Recommended Posts

Laiminlyönnit yhteistoimintamenettelyssä ovat maanlaajuinen ongelma. Kuntatyönantajat eivät kunniota yhteistoimintaa koskevia sopimusmääräyksiä vaan niitä rikotaan yleisesti. Työnantajilta tuntuu unohtuvan, että yhteistoimintaa koskevat sopimusmääräykset ovat aivan yhtä velvoittavia kuin muut. Tehy aikoo tiukentaa linjaansa ja puuttua kovemmin yhteistoimintasäännösten rikkomiseen, totesi Tehyn valtuusto tänään keskustelussaan kunta-alan yt-lain valmistelusta sekä yhteistoiminnasta kuntasektorilla.

Yhteistoimintamenettely kunnissa on yhä tärkeämpää, kun mm. kunta- ja palvelurakenneuudistus merkitsee mittavia muutoksia terveydenhuollossa ja sosiaalialalla. Työnantaja toimii lyhytnäköisesti, kun jättää käyttämättä aidon yhteistoimintamenettelyn ja henkilöstön asiantuntemuksen muutoksessa.

Työnantajien piittaamattomuutta olemassaolevista yhteistoimintamääräyksistä on erityisen vaikea ymmärtää, kun kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyvä määräaikainen puitelaki tuo vuoden vaihteessa lisää yhteistoimintaa koskevia velvoitteita. Sen mukaan kaikki uudelleenjärjestelyt on käsiteltävä yhteistoiminnassa jo valmisteluvaiheessa. Puitelain perustelut ulottavat yhteistoiminnan koskemaan myös ylikunnallista yhteistyötä. Puitelaki on kuitenkin määräaikainen ja tiettyyn uudistukseen sidottu.

Varsinaisen kunnallisen yhteistoimintalain valmistelu nytkähti äskettäin eteenpäin sisäministeriössä, kun lakiesityksen erimielisenä syyskuussa jättänyt työryhmä kutsuttiin uudelleen koolle. Työryhmä pääsi yksimielisyyteen uudesta esityksestä kuntasektorin yt-laiksi tämän viikon maanantaina. Ministeriön tavoitteena lienee edelleen saada laki käsiteltyä eduskunnassa vielä kuluvalla vaalikaudella. Tehy ja Super saivat jatkovalmistelun aikana uuteen lakiesitykseen mukaan muutamia parannuksia. Muokattua lakiesitystä kannatti nyt myös kuntatyönantaja.

Tehyn edunvalvontayksikön johtaja Minna Helteen mukaan lakiesitys voitiin näillä täydennyksillä hyväksyä. Myönteistä esityksessä on ylipäänsä lakitasoinen yhteistoiminnan sääntely kunnissa sekä sen sisältämät sanktiot. Erittäin tärkeä parannus on myös, että määräaikaisuuksien käyttötavat tulee lakiesityksen mukaan käsitellä yhteistoiminnassa. Ylikunnallista yhteistyötä koskevien säännösten puuttuminen jäi lakiesityksen suurimmaksi puutteeksi.

Viesti lähetetty alunperin Tehyn tiedotepostituslistan kautta. Listalle liittyminen, sähköpostiosoitteen muuttaminen ja listalta eroaminen tapahtuvat osoitteesta https://omat.tehy.net/ekstranet/tehy_viestii/ . Kirjoitus julkaistu hoitajat.net:issä muokkaamattomana.

Link to comment
Share on other sites

Kyllä se niin on, että suositukset ovat suosituksia ja lait ja asetukset määräyksiä.

"Tietä käyden tien on vanki/ vapaa on vain umpihanki."

- A. Hellaakoski -

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...