Jump to content
MAINOS

Hoitajille syytteet kuolemantuottamuksesta


OldOne

Recommended Posts

Joensuussa luettiin syytteet terveyskeskuksen lähihoitajalle ja sairaanhoitajalle kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hoidossa ollut vanhus kuoli suonensisäisesti annetun lääkkeen yliannostukseen. Lääkkeen antoi potilaalle lähihoitajaopiskelija. Syyttäjän mukaan lähihoitaja rikkoi virkavelvollisuutensa, koska hänellä ei ollut oikeutta suonensisäiseen lääkkeenantoon. Sairaanhoitajan olisi taas syyttäjän mukaan pitänyt huolehtia, että lääke annetaan oikein ja ettei lähihoitaja anna lääkettä lainkaan. Molemmat kiistää syytteet.Lue koko juttu Iltalehdestä http://www.iltalehti.fi/uutiset/200609285179991_uu.shtml

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Voi jeesus. Mihin suomen sairaanhoito on menossa? Kuinka tällaista voi tapahtua ja kuinka lähihoitajaopiskelija saa antaa iv-lääkkeitä kun eihän niitä saa antaa sairaanhoitajaopiskelijatkaan ainakaan ilman valmiin sairaanhoitajan valvontaa. Eikä valmis sairaanhoitajakaan saa niitä antaa ilman iv-lupaa. Vaikea käsittää miten tällaista voi tapahtua. Uskaltaako sitä enää sairaalaan mennä itse lainkaan jos sairastuu...

Link to comment
Share on other sites

No tässä sen taas näkee... :kypsä: Tota näkee NIIN paljon. :ei_ei: Toivottavasti nyt tosta edes osa oppii jotain...

Anna muutokselle aikaa. Eihän mikään voi kasvaa pellossa, jota jatkuvasti kynnetään.

Link to comment
Share on other sites

Kuinka tällaista voi tapahtua ja kuinka lähihoitajaopiskelija saa antaa iv-lääkkeitä kun eihän niitä saa antaa sairaanhoitajaopiskelijatkaan ainakaan ilman valmiin sairaanhoitajan valvontaa. Eikä valmis sairaanhoitajakaan saa niitä antaa ilman iv-lupaa.
Tätä samaa pohdin. Mikä on ollut osastolla vastuunjako? Kenellä on ollut vastuu lääkehoidon ja erityisesti iv-lääkehoidon toteutuksesta? Luulisin, että sh:lla. Kuka tällä osastolla on valtuutettu tekemään, ja mitä. Onko yleensäkään kaikki sh:t ja lh:t selvillä siitä, mitä he saavat tai eivät saa tehdä ilman asianmukaisia lupia? Seuraan mielekiinnolla miten asia edistyy.

Jos vasara on ainoa työkalu, niin kaikki ongelmat alkavat näyttämään nauloilta.

Link to comment
Share on other sites

Hieman poukkoilevia näyttäisi olevan syyttäjien ratkaisut, ainakin jos vertaa tähän rtg-hoitajaopiskelijan (http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=6555.0) tekemään virheeseen. Tarkoitan sitä että tässä tapauksessa konkreettisen virheen tehnyttä opiskelijaa ei edes asetettu syytteeseen kun taas tuossa rtg-tapauksessa opiskelija oli täysin tasa-arvoisessa asemassa muiden hoitajien kanssa. No, muutamat päiväsakot siitä hoitajille rapsahtaa, oikeastaan mielenkiintoisinta on se että saako sairaanhoitaja isommat sanktiot koulutuksensa ja ammattinsa vuoksi.

Link to comment
Share on other sites

Ja kuinka monta kertaa tälläkin foorumilla on kuullut juttua tyyliin 'mikä siinä i.v-lääkityksessä muka on niin ihmeellistä' tjsp.

Link to comment
Share on other sites

No, muutamat päiväsakot siitä hoitajille rapsahtaa, oikeastaan mielenkiintoisinta on se että saako sairaanhoitaja isommat sanktiot koulutuksensa ja ammattinsa vuoksi.
Eiköhän sh saa isommat sanktiot tässä tapauksessa, juuri siksi, koska hänellä se suurempi vastuu asiasta on ollut - ja juuri ammattinsa ja koulutuksensa vuoksi. Tai näin ainakin ymmärtäisin. Tässähän on oikeastaan tapahtunut virhe "tuplana", koska lääkkeen antaja ei ole ollut pätevä tekoonsa, eikä myöskään häntä ohjannut työntekijä. Ja käsittääkseni kummastakin on vastuussa sh, siitä mitä lh osastolla tekee ja siitä mitä opiskelijat siellä tekevät - huolimatta siitä, kuka opiskelijan varsinainen ohjaaja on.
Ja kuinka monta kertaa tälläkin foorumilla on kuullut juttua tyyliin 'mikä siinä i.v-lääkityksessä muka on niin ihmeellistä' tjsp.
Veit jalat suusta...

Jos vasara on ainoa työkalu, niin kaikki ongelmat alkavat näyttämään nauloilta.

Link to comment
Share on other sites

Kamala juttu, toivottavasti ao. yksikössä on toimintalinjaus muuttunut. Meille piti jokin aika sitten oman työpaikkani apteekin farnmaseutti lääkeasioista luentoa ja siinä hän pikaisesti kuvaili virheitä, joita on tehty ja joista on tullut ilmoitus. I.v.-lääkitykseen liittyen virheitä oli mitä erinäisempiä, mm. yskänlääkemixtuuraa suoneen, annosten kymmenkertaisuus jne. Erikoisin kyllä mielestäni oli virheenä Laxoberonia silmään tiputettuna ;D Siinä tuli mieleen kyllä, että tokihan virheitä sattuu, se on inhimillistä, mutta missä on terve järki? Laxoberonin nyt varmaan jokainen hoitoalan ihminen tietää? MItenhän tuollaisen aloittajan kertoman tapauksen jälkeen pystyy jatkamaan hoitajana?

Link to comment
Share on other sites

No, muutamat päiväsakot siitä hoitajille rapsahtaa, oikeastaan mielenkiintoisinta on se että saako sairaanhoitaja isommat sanktiot koulutuksensa ja ammattinsa vuoksi.
Eiköhän sh saa isommat sanktiot tässä tapauksessa, juuri siksi, koska hänellä se suurempi vastuu asiasta on ollut - ja juuri ammattinsa ja koulutuksensa vuoksi.
Näin saattaa olla vaikka itse en noilla lähtötiedoilla uskalla arvuutella asiaa. Käsittääkseni päätökseen vaikuttavia tekijöitä pitää olla hoitajien koulutus, työkokemus, työnjako osastolla, osaston/sairaalan ohjeistus yms. Jos ohjeistukset ja työnjaot ovat olleet asianmukaiset ja selkeästi työntekijöiden tietoon saatettu niin esimiesten rooli on asiassa selvä, muussa tapauksessa olisi oikeudenmukaista jos syytettyjen penkillä istuisi myös työnantajapuolelta asiasta vastuussa oleva henkilö.
Link to comment
Share on other sites

mä olen dinon kanssa samoilla linjoilla siinä että työnjohtajilla on vastuunsa. Onko oh informoinut osastonsa väkeä ja oppimaan tulevia siitä mitä saa/ei saa tehdä?

Medicus curat, natura sanat.

Link to comment
Share on other sites

Jos tässä on kyseessä sama keissi josta oli jo aikasemmin, muistaakseni kevättalvella, juttua lehdissä niin sen ko potilaan henki olisi pystytty vielä pelastamaan. Muistaakseni se meni jotenkin niin että tämä lh oli huomannut virheensä mutta oli mennyt niin paniikkiin ettei ollut uskaltanut kertoa siitä vaan mennyt kotiin ja seuraavana päivänä oli sitten tunnustanut yksikkönsä esimiehelle. Liian myöhään siis...

Optimisti näkee rinkilän. Pessimisti vain reiän.

Link to comment
Share on other sites

No eikös se ole niin, että suonensisäisiä lääkkeitä saa annostella vain lääkäri ja toimipaikkakoulutettu hoitaja, jolle se lääkäri on siitä lupalapun kirjoittanut? Minä olen ihan luullut, että tämä on jossain virallisissa ohjeistuksissa jos ei ihan jopa laissa tai asetuksessa määrätty. Kun lähäriksi opiskelin, me vielä harjoiteltiin letkuttamaan nesteitä ja vaihtamaan tippapussia / -pulloa, mutta sittemmin sekin oikeus monilla työpaikoilla lähi- ja perushoitajilta otettiin pois. Nyt on kai ruvettu palaamaan siihen, että perusnesteet saisi kuitenkin lähi- tai perushoitaja vaihtaa tippumaan tarvittaessa. Kuitenkin kaikki muu menee vain ja ainoastaan iv-luvan saaneen hoitajan kautta. Jossain päin suomea myös perushoitajia on otettu iv-koulutukseen ja lupia heillekin annettu, mutta se ei ole yleistä. Puhun tietenkin osastotyöstä, ensihoidossa ja ambulanssissa käytäntö tietenkin on omansa.Ja meitsihän ei saanut edes sh:ksi opiskeluaikana koskeakaan iv-vehkeisiin muuten kuin letkuttamalla nesteen, valmistamalla laimennoksen (valvottuna!) tai valmistamalla infuusion (valvottuna!), mutta letkua ei saanut liittää suoniyhteyteen eikä ruiskun mäntää painaa - edes valvottuna! Eli kanylointi ja kanyylin kautta minkään laittaminen potilaaseen oli kielletty. Sittemmin määräystä loivennettiin, mutta minulla oli silloin jo opiskelut siinä vaiheessa ettei se paljon enää hyödyttänyt. Nyt on pitänyt yrittää opetella työelämässä ja iv - luvat olen saanut.

Link to comment
Share on other sites

Eikä se iv lääkitys ole ainoa hankala asia sisäistää näissä lääkitysasioissa. Ollessani ksh:n sairaanhoitajana alueeni lähihoitajille pidettiin diabetes-tentti ennen lupia. Uskomattomia vastauksia sain useista tenttipapereista lueskella. Esim. yksi kysymys oli "Jos et muista/ole varma onko potilas saanut insuliiniannoksensa, mitä teet?" Lähes kymmenen sillä kertaa kolmenkymmenen joukosta olisi pistänyt insuliinin varmuden vuoksi uudellen.... Että tällä tasolla..

"Sinä elät kuolemanpelossa"

Link to comment
Share on other sites

Omassa työyksikössäni on selkeä työnjako.Ainoastaan sairaanhoitajat antavat lääkkeitä.Kun itse menin vastavalmistuneena töihin,minulla oli ns.lääkehoidon perehdytys eli käytiin tietyn kaavan mukaan läpi yksikön lääkeasiat.Kävin koulutuksessa ja tentissä sekä annoin näytön i.v-lupien vuoksi.Virallista lupaa odotellessa laittelin kanyylia ja perusnesteitä,jotain antibioottejakin parina kiire päivänä.Muuten en i.v-troppeihin koskenut ennen kuin oli mustaa valkoisella! Opiskeluaikana sai kanyloida ja lääkkeitä laittaa ohjaajan kanssa "käsi kädessä".

Totuus ei pala tulessakaan.

Link to comment
Share on other sites

Mikähän mahtoi olla se tippa mihin potilas kuoli. Kiinnostaa ihan ammatillisesti. Tuskin TK:ssa mitään nitroinfuusioita ;D Olisiko ollut kaliumlisä, kuka tietää.Joskus ärsyttää opiskelijoiden niinsanottu liika oma-aloitteisuus, mennään tekemään yksin kun harjoittelujakso loppupuolella. Kuvitellaan, että homma on nyt hanskassa. Itselle on tullut opiskelijan kanssa läheltä piti tilanne tälläsen takia>;)  Hienoa, että on yritteliäs ja innokas mutta KAIKKI  pitää hyväksyttää ohjaajalla silloin kun ollaan tekemisissä niin lääkkeiden ja i.v- nesteiden kanssa.Samoin tapa joka on yleinen meidänkin osastolla, joka minusta ei kyllä ole luvallista. Kuka tahansa osastolla korkkaa menneen tipan paitsi laitoshuoltajat. Sepsiksen voi saada ja kontaminoituminen tapahtua niin tipaa laitettaessa kuin se pois otettaessakin. Tapa on vain yleistynyt ja on käytössä ;D

Link to comment
Share on other sites

Joensuun käräjäoikeus tuomitsi perjantaina joensuulaisen 48-vuotiaan lähihoitajan kuolemantuottamuksesta sakkorangaistukseen.
Hivenen meni eri tavalla kuin olin kuvitellut tuolla ketjussa aiemmin. Mikä hemmetti siinä on, että ihminen joka on vastuussa lääkehoidosta (eli se sh) ei saa minkäänlaista rangasitusta siitä, että jätti tilanteen valvomatta? Voi kerpele sentään. En ymmärrä. Itse en anna lh:n antaa iv-lääkkeitä edelleenkään. Ja jos nyt on sitten joku viittä vaille valmis sh-opiskelija, niin voin valvoa iv-lääkkeen annon alusta saakka, jotta voin olla varma, mikä menee, minne ja miten, onko kontaminaatiota jne. Ja toivon niin suuresti, että tämä otettaisiin jokaisessa koulussa esiin tämä asia. Ja erityisesti tk:ssa, joissa mielestäni vastuun- ja tehtävänjako pitäisi varmistaa edes jotenkin. Eikä vain niin, että se opintojen aikana mekaanisesti toistetaan, vaan niin ettei todellakaan tehdä sitä virhettä!! Ja miksi, oi miksi ei tässäkään tapauksessa konsultoitu kollegaa?? Olisiko tuo lh oikeasti niin hemmetin varma siitä mitä tekee??? Aaaaaargh.... *poistuu takavasempaan*

Jos vasara on ainoa työkalu, niin kaikki ongelmat alkavat näyttämään nauloilta.

Link to comment
Share on other sites

Kenellä on ollut vastuu lääkehoidon ja erityisesti iv-lääkehoidon toteutuksesta?
Tämän päätöksen mukaan ainoastaan sillä hoitajalla joka ruiskun männän painaa pohjaan. Ennakkotapauksen statusta tuolla päätöksellä ei oikein ole koska on vasta käräjäoikeuden päätös, tavallaanhan olisi hyvä jos tuota juttua vietäisiin eteenpäin jotta voitaisiin oikeasti miettiä mikä on eri ammattiryhmien vastuu ja mitä siitä kuuluu maksaa ja kenelle...
Link to comment
Share on other sites

Tämän päätöksen mukaan ainoastaan sillä hoitajalla joka ruiskun männän painaa pohjaan. Ennakkotapauksen statusta tuolla päätöksellä ei oikein ole koska on vasta käräjäoikeuden päätös, tavallaanhan olisi hyvä jos tuota juttua vietäisiin eteenpäin jotta voitaisiin oikeasti miettiä mikä on eri ammattiryhmien vastuu ja mitä siitä kuuluu maksaa ja kenelle...
Lähihoitajaopiskelija joka painoi sen männän pohjaan ei saanut syytettä, vaan ohjaajana toiminut lähihoitaja.
Lähihoitaja antoi vaikeasti sairaalle naiselle yhdessä lähihoitajaharjoittelijan kanssa kymmenkertaisen annoksen kipulääkettä suonensisäisesti.

Ku tutkituttaa piäsä, ni suap oekkeet liäkkeet..

Link to comment
Share on other sites

Ja toivon niin suuresti, että tämä otettaisiin jokaisessa koulussa esiin tämä asia. Ja erityisesti tk:ssa, joissa mielestäni vastuun- ja tehtävänjako pitäisi varmistaa edes jotenkin. Eikä vain niin, että se opintojen aikana mekaanisesti toistetaan, vaan niin ettei todellakaan tehdä sitä virhettä!! Ja miksi, oi miksi ei tässäkään tapauksessa konsultoitu kollegaa?? Olisiko tuo lh oikeasti niin hemmetin varma siitä mitä tekee???
Uskon kyllä vakaasti, että jossain muodossa koulutuksessa otetaan vähintään kerran esille lääkehoitoa koskeva lainsäädäntö ja varsinkin tämä i.v.-lääkkeiden annostelu. MUTTA kukas sitä nyt sitä nipottavaa maikkaa kuuntelis tai noudattais sen kääkän ohjeita, kun käytäntö on kuitenkin jotain ihan muuta ja "käytäntö on paras opettaja"... ::epäilee::

Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut.

                                  - Mae West -

Link to comment
Share on other sites

Tämän päätöksen mukaan ainoastaan sillä hoitajalla joka ruiskun männän painaa pohjaan. Ennakkotapauksen statusta tuolla päätöksellä ei oikein ole koska on vasta käräjäoikeuden päätös, tavallaanhan olisi hyvä jos tuota juttua vietäisiin eteenpäin jotta voitaisiin oikeasti miettiä mikä on eri ammattiryhmien vastuu ja mitä siitä kuuluu maksaa ja kenelle...
Lähihoitajaopiskelija joka painoi sen männän pohjaan ei saanut syytettä, vaan ohjaajana toiminut lähihoitaja.
Niinpä näkyy, vaikeasti ovat ennakoitavissa nämä päätökset. Etenkin vertaa edellä mainittuun rtg-keissiin.
Link to comment
Share on other sites

Iltalehdessä olevassa jutussa sanottiin, että lähihoitajalla ei ollut oikeutta antaa ko. lääkettä, mutta sh oli kuitenkin antanut hänelle lääkekaapin avaimet. Lisäksi sanottiin, että lähihoitaja oli "tulkinnut väärin lääkärin annosteluohjeita" eli ei tainnut olla hajuakaan siitä, miten yleensä oxanest annostellaan? Lisäksi sanamuoto oli jutussa, että lähihoitaja oli määrännyt lähihoitajaopiskelijan toteuttamaan annostelun. Opiskelijaa ei pidetty edesvastuullisena koska syyttäjän mukaan häneltä ei voitu vähäisen työskentelykokemuksen vuoksi odottaa olevan sellaisia tietoja ja taitoja, joiden perusteella hän olisi voinut tarkastaa saamansa määräyksen oikeellisuuden. Iv-luvista tuossa jo onkin purpatettu, mutta entäs ns. "myrkkykaappiluvat"? Tuntuu olevan kirjava käytäntö ympäri suomenniemen, mutta tiedän sellaisiakin taloja, joissa lähi- ja perushoitajat tarvitsevat lupalapun injektioiden lisäksi myös huumausainelääkekaapilla käymiseen. Jossakin taas ei tarvita vaan kaikki saavat annostella (paitsi ei tietysti laitosapulaiset). Mitä mieltä olette, pitäisikö huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden annosteluun ottaa käyttöön iv - lupia vastaava lupakäytäntö yleisesti? Kaikille ammattiryhmille? Mielipiteitä, perusteluja.. ?? Olisiko jokin tällainen osaamisen varmistus voinut pelastaa tämänkin tilanteen kehittymästä?

Link to comment
Share on other sites

Hieman poukkoilevia näyttäisi olevan syyttäjien ratkaisut, ainakin jos vertaa tähän rtg-hoitajaopiskelijan (http://hoitajat.net/foorumi/index.php?topic=6555.0) tekemään virheeseen. Tarkoitan sitä että tässä tapauksessa konkreettisen virheen tehnyttä opiskelijaa ei edes asetettu syytteeseen kun taas tuossa rtg-tapauksessa opiskelija oli täysin tasa-arvoisessa asemassa muiden hoitajien kanssa. No, muutamat päiväsakot siitä hoitajille rapsahtaa, oikeastaan mielenkiintoisinta on se että saako sairaanhoitaja isommat sanktiot koulutuksensa ja ammattinsa vuoksi.
Lähihoitaja opiskelijahan ei tässä tehnyt itse mitään muuta kuin totteli vanhemman lähihoitajan määräystä.Ei tätä lähihoitajaopiskelijaa voida syyttä mistään.Näin ainakin itse jutun äsken luettuani käsitin.Ohjaava,vanhempi lähihoitaja neuvoi ja opasti vieressä ja käski antaa tämän tietyn annoksen joka oli siis kymmenkertainen.Vanhempi lähihoita taas oli saanut vastaavalta sairaanhoitajalta luvan ja avaimet kyseiseen hommaan,vaikka siihen ei ollut oikeutusta.Vanhempi lähihoitaja toimi ensi kertaa sairaanhoitajan sijaisena.Sääliksi käy opiskelijaa.Kuitenkin huonolla tuurilla vielä ihan perusopintoja opiskeleva opiskelija joka ensimmäistä kertaa sairaalassa..Jää paha maku varmasti.
Link to comment
Share on other sites

Lähihoitaja koulutuksessa on pistänyt kaikkein eniten silmään tämä erilaisuus ja vaihtelu eri luokilla.Ei siis pelkästään eri kouluissa.Ei edes ole kyse mistään "pienistä" eroista.Toiset on oppisopimuksella.toiset nuorisoasteen opiskeljoita ja toiset työvoimakoulutuksen kautta tulleita.Sitten kun nämä kaikki laitetaan erikoistumisjakson alkaessa samalle luokalle niin siittäpä se riemu repeää.Välillä tuntuu että tarve lähihoitajille on niin kova että niitä pitää syytää koulusta ulos paljon aivan kuin liukuhihnalta.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...