Jump to content
MAINOS

Balansoitu anestesia?


Caby

Recommended Posts

Mitähän tuo mahtaa tarkoittaa?

Kun ihminen núkutetaan, niin "lamautuuko" hengitys aina? Eli laitetaanko aina hengityskoneeseen vai "pumpataanko" pienissä toimenpiteissä käsin?

Tässä tyhmänä  ;) kyselen kun en ole tätä osa-aluetta opiskellut...

Kiitosss

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Melkeimpä kaikki anestesia-aineet lamaavat hengitystä, joten jossain vaiheessa on avustaminen koneellisesti tai käsin tarpeen. Lyhyissä anestesioissa ("humautus") uni tulee iv-reittiä ja hengitystä autetaan hapella ja hengityspalkeella. Eli vastaus on: ei aina laiteta koneeseen. Esimerkkejä lyhyet toimenpiteet lapsilla, narkoosimanipulaatiot, abraasiot jne.

Pidemmissä yleisanestesioissa unta, kipua ja relaksaatiota hallitaan lääkkein (balansoidusti) ja ventilaattori huolehtii hengittämisestä. Joskus potilas voi hengitellä itsekin, mutta pidemmissä toimenpiteissä pelkkään potilaan omaan hengitykseen turvautuminen aiheuttaa hiilidioksidin nousua. Ja taas on asiassa mutta, painetukea säätämällä sekin voidaan ehkäistä.

Tämä mielipide tai kommentti on yksityishenkilön antama eikä välttämättä edusta työnantajani, minkään yhteistyökumppanini, ammattiliittoni tai puolueeni kantaa.

Link to comment
Share on other sites

Guest takapäivystäjä

Mitähän tuo mahtaa tarkoittaa?

Tarkkoittanee samaa kuin kombinoitu anestesia. Kyseessä eri lääkkeitä yhdistämällä aikaansaatu tila, jossa potilas ei tunne kipua, on sedatoituna tai täysin unessa sekä lihakset relaksoituna. Yhdelläkään yksittäisellä lääkeaineella ei saada kaikkia vaikutuksia ja siksi tarvitaan useampia lääkeaineita. Tästä termi kombinoitu. Sedaation ja anestesian raja on häilyvä. Sedaatiosta voitaneen puhua silloin kun potilas hengittää itse ja tai on jopa niin "hereillä" että sietää jonkin toimenpiteen tajuissaan. Mitä enemmän anntetaan lääkkeitä, sen syvempi uni. Tavoite on tietenkin riittävä mutta ei liian syvä sedaatio / uni, jolloin potilas sietää toimenpiteen mutta toipuminen tapahtuu nopeasti.

Kyllä se siellä koulussa vielä läpi käydään. Älä ressaa....

Link to comment
Share on other sites

Mitähän tuo mahtaa tarkoittaa?

Anestesia koostuu unesta, lihasrelaksaatiosta ja kivuttomuudesta, jotka osin ovat "päällekkäisiä", eli yhteen käytetty lääkitys voi vaikuttaa toisellakin alueella. Tietystikin lihasrelaksantit eivät välttämättä aiheuta kivuttomuutta saati unta, jolloin käyttämällä vain niitä luodaan erittäin ikäviä dokumenttiohjelmia nukuttamattomista leikkauspotilaista, jotka eivät kykene liikauttamaan silmäluomeaankaan ilmaistaakseen kipunsa ja hereilläolonsa.

Kokonaisuutena anestesia on vieläkin monimutkaisempi, eli siellä aiheutetaan amnesiaa (muistinmenetystä), vähennetään elimistön stressivasteita, eli pyritään minimoimaan hormonaalisia vaikutuksia tai esimerkiksi sydämen toiminnan muutoksia. Tietysti potilastilanteita ja operatiivisia tilanteita on monenlaisia, jolloin voi olla tarpeen huomioida erilaisia kehon vasteita anestesialääkkeille: monet nukkuaineet (uni) lamaavat hengitystä, mutta esimerkiksi ketamiini säilyttää spontaanihengitystä ja verenkiertoa - harmi vain kohottaa kallonsisäistä painetta, rajoittaa käyttöä siltä osin vammapotilaiden kanssa, jos taisi olla kriisiajan kenttäleikkureissa joskus suositeltu troppi. Nukkumatti sitten valitsee tilanteen mukaan potilaalle sopivan kokonaisuuden.

Tuo "balansoitu" tarkoittaa "tasapainotettua", eli osa-alueet ovat annostelulla tasapainossa keskenään, kun päällekkäisyyttä aineilla tosiaan voi olla. Eli käytettäessä kaikkia kolmea yhdessä ei tarvitse läntätä yhtä ainetta sitä määrää, joka aiheuttaisi yksinään kaikilla osa-alueilla riittävän vaikutuksen. Mutta kaikilla osa-alueilla vaikutuksen pitää olla riittävä. Noin melkoisena yleistyksenä. Kun nuo aineet ovat jokainen vähän erilaisia, niin niitä yhdistelmiä löytyy vielä enempi.

Takapäivystäjä oikaissee asiavirheet.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Guest takapäivystäjä

Tietystikin lihasrelaksantit eivät välttämättä aiheuta kivuttomuutta saati unta,

Eivät aiheuta ei. Relaksantit eivät nukuta, eivätkä poista kipua, vaan aikaansaavat paremmat intubaatio-olosuhteet sekä eritoten konepellin alla tapahtuvissa leikkauksissa helpottavat operaatiota kun potilaalla ei ole minkäänlaista lihasjännitystä.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos vastauksista... *nolona*

Vaikuttavaa asiantuntevuutta....ja vielä taitavasti selitettynä. Maallikkokin ymmärtää

*Haltioissaan*

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...