Jump to content
MAINOS

SUPER: Sosiaali- ja terveysalan ammatillinen opetus siirtynyt työpaikoille


OldOne

Recommended Posts

STTK:lainen Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer vaatii päättäjiä osoittamaan riittävästi voimavaroja työpaikoille siirtyviin opetustehtäviin. - Ensi vuonna (1.8.2006) tulevat ammatilliseen peruskoulutukeen pakollisiksi näytöt, jotka tulevat työllistämään työpaikkoja. Tämä lisätehtävä on otettava huomioon jatkossa yhtä lailla valtion budjetissa kuin työnantajien ja koulutuksenjärjestäjien toimesta, SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki vaatii.

- Ammatillinen koulutus on muutakin kuin syrjäytymisen ehkäisyä. Koulutuksen päätehtävä on hyvän ammatin tarjoaminen nuorille. Työmarkkinoiden näkökulmasta tämä tarkoittaa osaavaa työvoimaa. Nuorten näyttöjen kuuluminen olennaisena osana opiskeluun lisää ammatillista osaamista. On kuitenkin otettava huomioon, että näyttöjen ohjaaminen on ylimääräinen lisä työtehtäviin. Tämä on otettava huomioon palkkauksessa ja henkilöstöresursseissa, Palomäki painottaa.

- Työelämän ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyötä on määrätietoisesti kehitettävä alueellisiksi kumppanuuksiksi. Niissä yhdistyvät oppisopimuksen, työssäoppimisen, näyttötutkintojen ja ammattiosaamisen näyttöjen lisäksi työpaikalla olevan henkilöstön kehittäminen sekä työpaikan ja oppilaitosten väliset hankkeet. Ammatilliset oppilaitokset voisivat olla aloitteellisia ja rohkaista työelämän edustajia yhteistyöhön, Palomäki patistaa.

Lähihoitajakoulutusta on annettu vuodesta 1993 lähtien. Koulutus on kolmevuotinen, ja koulutusohjelmia yhdeksän: ensihoidon, lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen, mielenterveys- ja päihdetyön, sairaanhoidon ja huolenpidon, suu- ja hammashoidon, vammaistyön, vanhustyön, asiakaspalvelun ja tietohallinnan sekä kuntoutuksen koulutusohjelmat.

SuPeriin kuuluu yli 63 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Juhani Palomäki, 044 569 2634

Tiedotteen on toimittanut Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer. Tiedote on alkuperäisessä muodossaan.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ammatillinen koulutus on muutakin kuin syrjäytymisen ehkäisyä.

Ihan totta?! ;D

- Työelämän ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyötä on määrätietoisesti kehitettävä alueellisiksi kumppanuuksiksi. Niissä yhdistyvät oppisopimuksen, työssäoppimisen, näyttötutkintojen ja ammattiosaamisen näyttöjen lisäksi työpaikalla olevan henkilöstön kehittäminen sekä työpaikan ja oppilaitosten väliset hankkeet.

Samanlaisia kaavailuja on AMK:llakin. Pitäisköhän AMK:ssakin ottaa muuten näyttöt osaksi opiskelua, kun on tullut noita tutkimustuloksia, että sh:t ei osaa sitä eikä tätä...?

Mutta kyllä nyt ollaan jo niillä rajoilla, että enempää ei voi ammatillista opetusta siirtää enää työpaikoille.

Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut.

                                  - Mae West -

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Olen ollut ohjaajana ja näytön vastaanottajana usealla lähihoit.opisk.. Vaatii kyllä paljon, joskus omaa aikaakin, kun ei työaikana ehdi arviointia tehdä ja näyttösuunnitelmaan tutustua. Itsekin kyllä oppii paljon  ja saa mielekkyyttä työhön, mutta saisi se näkyä myös tilinauhassa. Kaikki ei ala em. hommiin ja silti saavat samaa palkkaa.

Olisi oikeudenmukaista maksaa ohjauksesta ja näytöstä lisäliksaa silloin, kun niitä on ja vain niille jotka sitä tekevät.

Link to comment
Share on other sites

Olisi oikeudenmukaista maksaa ohjauksesta ja näytöstä lisäliksaa silloin, kun niitä on ja vain niille jotka sitä tekevät.

Niimpä, koska koulu kuitenkin maksaa niistä harjoittelupaikkaankin. Joissakin sairaaloissa ohjaajat saavatkin ohjauspalkkion itselleen, joissakin menee os:n omaan tyhy-rahastoon ja HUS-piirissä pohjattomaan kaivoon...

Aina kun minun pitää valita kahdesta pahasta, kokeilen sitä pahaa, johon en ole vielä tutustunut.

                                  - Mae West -

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...