Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest Foppa

Ensivasteyksikkö(kö)

Recommended Posts

Guest Foppa

Onko todellakin näin, että vain hoitotason autot ovat "oikeita" ambulansseja ja muut vaan ensivasteyksiköitä? Tällaisen käsityksen olen saanut muutamaltakin nimeltämainitsemattomalta taholta viikon sisällä. Minun antamaan hoitoon se ei vaikuta mitenkään, enkä näistä nimikkeistä juurikaan piittaa, mutta tuntuu vaan taas, että hoitoyksiköistä tehdään jumalia ja meitä muita painetaan maanrakoon... Onko perustason auto "oikea ambulanssi" vain kiireettömillä tehtävillä ja ensivasteyksikkö kiireellisillä vai pysyykö nimi samana koko ajan??? Mitäs jos perustaso on mennyt kohteeseen D-kiireellisyydellä ja kohteeseen päästyään muuttaa koodin A- tai B-kiireyteen ja hoitoyksikkö starttaa samaan paikkaan --> Onko yksikkö silloin ambulanssi vai ensivasteyksikkö?? Muuttuuko nimike kesken keikan? Ihmeellistä tämä maailman meno...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vippe

No onhan perustason yksiköt tärkeitä! Kiirekeikoilla perustaso pystyy jo hyvin aloittamaan potilaan hoidon jota hoitotason yksikkö tai lääkäriyksikkö tulee sitten täydentämään lääkkeillään yms. Eihän se perustasoa mitenkään ensivasteeksi muuta vaikka se hoitotason kohteeseen pyytääkin. Potilaan kunnosta sitten riippuu se että kuljettaako perus- vai hoitotaso hänet sairaalaan. Perustason yksiköiden ja ensivasteiden merkitystä ei kannata väheksyä. Jokaisella on paikkansa ja perustason yksiköistä löytyy varmasti ammattitaitoa ja kokemusta vaikka mihin. Harmi jos joillain hoitotasoilla nousee niin hattuun ettei toisten työtä arvosta. :)

Ensivaste-termin käyttö on vähän sekavaa. Lähin yksikkö (perus- tai hoitotaso) voidaan hälyttää kohteeseen ensivasteeksi jos se on esim. siirtokuljetuksessa jo kiinni. Ensivasteyksikköinä toimii yleensä palokunnan yksiköt vapaaehtoisporukalla. Lisäksi on poliisilla evy-toimintaa ainakin jossain päin? ja vielä on tullut spr:n ensivastetasoisia päivystäjiä, jotka päivystelevät yleisötapahtumissa yms, eivät siis ole jatkuvasti häken hälytettävissä. Sitten on vielä näitä kummallisia yksiköitä jotka toimii kaupungin a perustason yksikkönä, mutta sijoituspaikka on kaupungissa b ja siellä se toimii ensivasteyksikkönä.  Menee vallan pää sekaisin... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Söppe

Jos kohteesen on tulossa hoitoyksikkö, sillä on hoitovastuu. Eli perustason yksikkö toimii ensivasteena tai jossain käytetään nimitystä tukiyksikkö. Ensivasteena voi toimia paloauto, poliisiauto, rajavartioston vene, ambulanssi, mikä tahansa mikä kohtaa potilaan nopeimmin. Jos keikka on sellainen mikä vaatii enemmän hoitajia, on muut yksiköt tukiyksiköitä hoitoyksikölle. Kun paikalle hälytetään lääkäriyksikkö, on hoitoyksikkö sen tukiyksikkö ja usein kuljettava yksikkö.

Missä minä toimin ja on porrastettu järjestelmä, perustason yksikkö kuljetta niin että hoitoyksikkösetä saattaa. Eipä ainaskaan meillä ole nimikkeistä tullut kiistaa.

Nimikkeitä on monia, pääasia että potilas saa hoitoa. Ollaan kaikki vaikka minun puolesta sairasautoja joissa on kuski ja apumies.

Se on totta että perustaso ja sen kehittäminen on Suomessa unohdettu kun hoitotasoa taas on kehitetty jos jollain tavalla. Kyllä se nyt olisi perustason vuoro. Kuulemma Hesan suunnalla Abracadabra pitää(myy) perustason täydennyskurssia. Onko muualla samaa toimintaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Janne

Olet ollut viimeviikot huonossa seurassa, paranna tapasi!

Ilman toimivaa perustasoa ei ole olemassa hoitotasoa. Paitsi autohallissa, siellähän kaikki saa olla hoitotasolla. Myös ambulanssi on (tarvittaessa) ensivasteyksikkö, eli jos perusyksikön dertta on muuttunut bertaksi, niin se on ollut ko. keikalla evynä. Jos tämä kolisee jonkun itsetuntoon, niin ehkä se perustasokin on liikaa?

Jos hoitotaso tarvitsee lisäapua, on kohteeseen lähetettävä yksikkö tukiyksikkö, ellei yksikön vaste ole pyytävää yksikköä korkeampi.

Hoitoyksikkö ei voi ottaa vastuuta kohteesta, jossa se ei ole. Eli ennen hoitoyksikön saapumista korkeimman vasteen omaava yksikkö johtaa tilannetta.

Valitettavasti välillä tuntuu siltä, että kerran ansaitut "hoitoyksikkö" -natsat ovat voimassa ikuisesti! Jos joku aikoo pysyä hoitotasolla, vaatii se jatkuvaa opiskelua ja riittävää määrää kiireellisiä tehtäviä. "Hoitoyksikkö" -teksti auton kyljessä ei valitettavasti takaa muuta kuin laajemman lääkesetin!

Kiitos ja anteeksi. T: Jansku M991:stä

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Pölhö

Jälleen päästään mieliaiheeseeni..

TOIMIVA PERUSTASO lienee käytännössä toimivan ensihoitojärjestelmän kulmakivi. Periaatteessahan hoitotason yksiköitä tulisi sitten sijoitella sinne-tänne sekaan, niin ne olisivat järjellisesti irroitettavissa koville keikoille. Asiaan liittyy myös piirre, joka vouhotuksessa unohtuu; myös hoitotason yksikkö voi olla toisella keikalla, jolloin perustason yksikön pitää pärjätä omillaan. Perustason osaamista ei siis suinkaan saa ohittaa hoitotaso-huumassa.

Ja ihan vaan jotenkin kummasti olen saanut sellaisen mielikuvan, että perustason lanssareilla on perusasiat usein paremmin hallussa kuin monella hoitotasolla toimivalla. Hienokaan taikinointi potilaan kanssa ei onnistu, mikäli perusasiat ovat hukassa.

Mitä tähän kuka ajaa pillikyytejä, ja kuka ei aja keskusteluun tulee, niin muistutettakoon nyt asia ihan varsinaisten ensivasteyksiköiden kannalta. EVY:hän ajaa pelkästään kovia keikkoja toimiessaan ambulanssityhjiöiden paikkurina..

-P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest hoitaja

Meillä evy on puolivakinaisen palokunnan yksikkö, joka lähtee kiirekeikoille ambulanssin kaveriksi, tai jos ambulanssi on menossa ja tulee kiirekeikka, evy hälytetään kohteeseen, ja on siellä hoitamassa potskua niin kauan kunnes amppari porukka tehtävästä vapauttaa. Evy ei saa kuljettaa potilasta. Täällä ainakin homma pelaa... :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Hinni

onko kyse nyt perustasosta vai perstasosta???

Jotenkin alkaa tuntua että ei perustasolla enää saa tehdä mitään..

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...