theino Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Varmaan olette lukeneet lehdistä, että väkivalta on lisääntynyt sairaaloissa. Yksi hoitaja loukkaantui vakavasti, kun potilas puukotti häntä Puolarmetsän sairaalassa Espoossa. Kestämme vielä nyrkiniskut ja potkut sekä sanallisen väkivallan, mutta voisiko potilailta saada teräaseet ja pistoolit pois? On nimittäin ollut tilanteita, että esim. psyykkisesti sairaalla potilaalla on ollut puukko, ase sekä kyynelkaasuase. Poliisilta apua tiedusteltaessa poliisi on vain tyytynyt ilmoittamaan, että kyseisellä henkilöllä on aseenkantolupa, eivätkä he voi asialle mitään. Jälleen yksityisyyden suoja menee sairaalassa potilaina olevien ja siellä työskentelevien turvallisuuden edelle. Mielestäni näin ei voi jatkua. Maailmalla tähän ongelmaan on jo herätty ja siellä sairaalaan tulevalle tehdään turvatarkastus kuten lentokentillä. Lähdin selvittämään asiaa eduskunnasta käsin, mutta pikaisen selvitystyön tulos oli, että asialle ei voi tehdä mitään, koska oma liittomme ei halua että potilailta kerättäisiin teräaseet pois. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja uskoo, että metallinpaljastamien ja järjestyksenvalvojien käyttö ei olisi hyvä keino turvallisuuden parantamiseen vaan hän uskoo niiden nostavan hoitoon hakeutumisen kynnystä. Minun mielestäni se on hyvä asia, jos väkivaltaiset ihmiset jäävät kotiin, eivätkä tule sairaalaan riehumaan. Ilmeisesti Sairaanhoitajaliiton keino turvallisuuden parantamisessa on pukea hoitajat luotiliiveihin ja antaa heille aseet, jotta he voivat puolustaa itseään ja muita potilaita. Sairaanhoitaja Tommi Heino Jos firma on maksavinaan niin minä olen tekevinään.
Teemu Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 YLE:n "inhimillinen tekijä" tekee aiheesta TV-prokkista ja siinä käsitellään juri tätä tapausta ja haastatellaan jotain hoitajaa, joka on kokenut pahoipitelyn tai vastaavan... Kiitos.
Guest u-päivä Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Keskustelimme juuri tänään asiasta yhden STM:n juristin kanssa. Potilaan itsemääräämisoikeuden rajoittaminen :ei hyvä:. Potilailla on oikeudet, hoitajilla vastuu...mutta jos sos.terv.alan henkilökunnan toiminta on eettisesti korkeatasoista niin ei oo mitään hätää. ;D Kyllä Jaana tietää...
theino Posted November 22, 2005 Author Posted November 22, 2005 Korkea etiikka ei auta jos on puukko keuhkossa :- Voisiko sairaanhoitajaliitto tulla etiikka- / hoitotiede-pilvilinnasta ihan tänne käytännön tasolle edes kerran. Liitto ei tajua että sen jäseniä yritetään oikeasti tappaa työpaikalla asiakkaiden toimesta. Mikä tahansa muu liitto olisi jo vaatimassa toimia asian ratkaisemiseksi, mutta ei meidän liitto. Pitää ilmeisesti kääntää toinenkin keuhko. Jos firma on maksavinaan niin minä olen tekevinään.
Asswiper Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Tuskinpa missään muualla Euroopassa hoitajan puukottamiseen suhtauduttaisiin näin välinpitämättömästi. Keskustelua on kyllä syntynyt, mutta tarpeeksi jyrkkiä kannanottoja ei ole julkisuudessa pahemmin kuulunut. Omasta mielestäni seuraavat asiat tulisi korjata välittömästi. 1. Yksin työskentely tulisi lopettaa terveydenhuollossa (siirryttäisiin enemmän parityöskentelyyn, yksin valvominen kiellettäisiin kokonaan) 2. Metallinpaljastimet kaikkiin sairaaloihin. Sekä omaiset että potilaat läpivalaistaisiin. 3. Kaikille terveydenhuoltohenkilöille pakollinen turvallisuuskoulutus (jonka pitäisivät vartijat, poliisit tai muut asiaan oikeasti perehtyneet) 4. Hoitajiin kohdistuvaan väkivaltaan ehdoton nollatoleranssi, jokaiselle velvollisuus ilmoittaa väkivalta ja uhkailutilanteista. Tuntuvat sanktiot niille esimiehille, jotka yrittävät salata näitä ongelmia. 5. Hälyttimet ja virka-apu velvollisuus käyttöön myös somaattiselle puolelle. 6. Somaattiselle puolelle samat valtuudet ja mahdollisuudet potilaan eristämiseen kuin psy. puolella. 7. Ympärivuorokautinen vartiointi kaikkiin sairaaloihin. 1/12800
Fiu Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Keskustelimme juuri tänään asiasta yhden STM:n juristin kanssa. Potilaan itsemääräämisoikeuden rajoittaminen :ei hyvä:. Potilailla on oikeudet, hoitajilla vastuu...mutta jos sos.terv.alan henkilökunnan toiminta on eettisesti korkeatasoista niin ei oo mitään hätää. ;D Kyllä Jaana tietää... Mutta kenelläpäs on sitten vastuu, jos hoitaja saa puukosta tai luodista? Ei meinaan varmaankaan työnantajataho (esim. kunta) suostu tällaisissa tapauksissa myöntymään vaikkapa siihen että työturvallisuus olisi laiminlyöty, tms. Jos tehtaalla sattuu työtapaturma, jossa työntekijä loukkaantuu vakavasti, niin takuulla perustetaan joku onnettomuustutkintalautakunta selvittelemään että oliko työturvallisuutta laiminlyöty. Mutta jos hoitajalle jotain sattuu töissä (esim. potilas puukottaa), jolloin hän loukkaantuu vakavasti, niin enpä ainakaan minä ole kuullut että mikään onnettomuustutkinta alkaisi tällaisissa tapauksissa selvittelemään, onko työturvallisuutta laiminlyöty. Ristiriitaista, eikö vain? ;D - Sinähän olet väsynyt, kun on oikein pussitkin silmien alla! - Ei ne oo pussit, ne on tissit!
Guest -jj- Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Pykiatrisen puolen turvallisuuteen on onneksi kiinnitetty nykyvuosina kovasti huomiota. Ihmettelen vain, että miksi somaattinen puoli ja varsinkin päivystykselliset yksiköt on jätetty "jälkijunaan" tässä asiassa. Kuitenkin miltei kaikki psyk. potilaat tulevat jonkún somatiikan puolen laitoksen/päivystyksen kautta osastoille. Meillä päivystykseen tulijat kulkevat metallinpaljastimen läpi luodinkestävän lasin takana, ennen kuin heitä päästetään sisään. Osastolle sisään tullessa potilaalle tehdään ruumiin- ja tavaroiden tarkastus, vaatteet heitetään pesuun ja potilas menee valvotusti suihkuun, ennen kuin pääsee edes osaston puolelle. Jokainen henkilökunnasta on koulutettu väkivaltatilanteiden varalle, käytössä on myös henkilökohtainen hälytinjärjestelmä. Osastolla ja ulko-ovilla on kameravalvonta. Kaikki potilaille tuotava tavara tarkastetaan henkilökunnan toimesta. Voi kuulostaa kovinkin tiukalta, mutta homma toimii ;D Se muuten jätetään yleensä aika vähälle huomiolle, että kun esim. hoitajan päälle käydään, kyseessä on virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, josta minimituomio on 3kk ehdollista vankeutta. Sanallisesta uhkailusta voi myös tehdä rikosilmoituksen, silloin kyseessä on virkamiehen vastustaminen, solvaus tai uhkaus.
Guest u-päivä Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Korkea etiikka ei auta jos on puukko keuhkossa :- Voisiko sairaanhoitajaliitto tulla etiikka- / hoitotiede-pilvilinnasta ihan tänne käytännön tasolle edes kerran. Liitto ei tajua että sen jäseniä yritetään oikeasti tappaa työpaikalla asiakkaiden toimesta. Mikä tahansa muu liitto olisi jo vaatimassa toimia asian ratkaisemiseksi, mutta ei meidän liitto. Pitää ilmeisesti kääntää toinenkin keuhko. Sä oot osunu asian ytimeen kolleega hyvä. Mut juristi vastaa niinkuin laki sanoo. Dilemma on just siinä, että asiakkaan/potilaan oikeusturva on parempi kuin hoitajan tällä hetkellä. Prosessi on selvä kun puukko on jo keuhkossa (rikosilmoitus, hautajaiset yms.), mutta esim. työturvallisuuslaki ei määrittele tarkasti mitä toimenpiteitä työnantajalta vaaditaan väkivallan ennaltaehkäisyyn. Periaatteessa työnantaja voi antaa liput HIFK-Jokerit peliin ja sanoa et asiaan on kiinnitetty huomiota ja henkilökunta on saanut oppia seuratessaan miten vältetään laitataklaukset. Vähän karrikoitu esimerkki, mutta käytännössä mahdollinen työnantajan kannalta. Liittohan on mitä on...
Simppis Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Sä oot osunu asian ytimeen kolleega hyvä. Mut juristi vastaa niinkuin laki sanoo. Dilemma on just siinä, että asiakkaan/potilaan oikeusturva on parempi kuin hoitajan tällä hetkellä. Prosessi on selvä kun puukko on jo keuhkossa (rikosilmoitus, hautajaiset yms.), mutta esim. työturvallisuuslaki ei määrittele tarkasti mitä toimenpiteitä työnantajalta vaaditaan väkivallan ennaltaehkäisyyn. Periaatteessa työnantaja voi antaa liput HIFK-Jokerit peliin ja sanoa et asiaan on kiinnitetty huomiota ja henkilökunta on saanut oppia seuratessaan miten vältetään laitataklaukset. Vähän karrikoitu esimerkki, mutta käytännössä mahdollinen työnantajan kannalta. Liittohan on mitä on... ei voi muuta sanoa ku että ;D "Miksi olla hankala kun voi vähällä vaivalla olla täysin mahdoton"
Simppis Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 ja eiku muutosehdotuksia tekemään työturvallisuuslakiin... :-X ugh, olenpa taas puhunut ;D "Miksi olla hankala kun voi vähällä vaivalla olla täysin mahdoton"
Guest u-päivä Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Se muuten jätetään yleensä aika vähälle huomiolle, että kun esim. hoitajan päälle käydään, kyseessä on virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, josta minimituomio on 3kk ehdollista vankeutta. Sanallisesta uhkailusta voi myös tehdä rikosilmoituksen, silloin kyseessä on virkamiehen vastustaminen, solvaus tai uhkaus. Tarkoittaako siis että olet Valtion sairaalassa töissä?
theino Posted November 23, 2005 Author Posted November 23, 2005 Yksi kollega oli sitä mieltä, että pitäisi kerätä adressi, jotta päättäjät heräisivät. Allaolevasta linkistä pääset lisäämään nimesi adressiin. En tiedä auttaako mitään, mutta jotain on tehtävä :nauraa: http://koti.mbnet.fi/kard/adressi.php Jos firma on maksavinaan niin minä olen tekevinään.
Janne Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Tuon linkin voisi varmaan valvojien toimesta siirtää jonnekin näkyvämmälle paikalle?
Guest -jj- Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Tarkoittaako siis että olet Valtion sairaalassa töissä? Ei, vaan ihan kunnallisessa (sairaanhoitopiirin) sairaalassa. Meillä on muutama ennakkotapaus aiheesta. Tämä siis pätee niin virassa oleviin, viransijaisuutta tekeviin, työsuhteessa (toimessa) oleviin tai sijaisiin hoitajiin, lääkäreihin, sosiaalityöntekijöihin, toimintaterapautteihin ym. Jostakin syystä siitä ei ihmisillä näyttäisi tietoa olevan. Toisaalta aika harva tekee väkivaltatapauksesta rikosilmoitusta hoitsupuolella, vaikka minun mielestä ehdottomasti pitäisi.
theino Posted November 23, 2005 Author Posted November 23, 2005 Tuli vielä mieleen, että on tainnut Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajalta unohtua tuo sääntöjen viimeinen kohta: "Sairaanhoitajaliitto on mukana kehittämässä koulutusta, hoitotyötä ja työoloja." Jos firma on maksavinaan niin minä olen tekevinään.
dino Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Yksi kollega oli sitä mieltä, että pitäisi kerätä adressi, jotta päättäjät heräisivät. Allaolevasta linkistä pääset lisäämään nimesi adressiin. En tiedä auttaako mitään, mutta jotain on tehtävä :) http://koti.mbnet.fi/kard/adressi.php Mihinkä kaikkiin instansseihin tuo adressi on tarkoitus toimittaa?
Guest u-päivä Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Tarkoittaako siis että olet Valtion sairaalassa töissä? Ei, vaan ihan kunnallisessa (sairaanhoitopiirin) sairaalassa. Meillä on muutama ennakkotapaus aiheesta. Tämä siis pätee niin virassa oleviin, viransijaisuutta tekeviin, työsuhteessa (toimessa) oleviin tai sijaisiin hoitajiin, lääkäreihin, sosiaalityöntekijöihin, toimintaterapautteihin ym. Jostakin syystä siitä ei ihmisillä näyttäisi tietoa olevan. Toisaalta aika harva tekee väkivaltatapauksesta rikosilmoitusta hoitsupuolella, vaikka minun mielestä ehdottomasti pitäisi. Meillä on täällä Etelässä semmoinen ennakkotapaus hoitajan lyömisestä, jotta hoitaja teki rikosilmoituksen, minkä jälkeen poliisi otti yhteyttä kyseiseen hoitajaan n. vuoden päästä ja kysyi "haluatko jatkaa vielä tätä prosessia ja tulla mahdollisesti kuulusteluihin". Kyseinen hoitaja oli toimenhaltija.
Guest u-päivä Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 No jatkoiko prosessia? Jatkoi...onneksi...
staffi Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Ihan vaan uteliaisuudesta kysyisin, että minkälaisia ohjeistuksia eri sairaaloissa/sh-piireissä on poliisien kutsumisesta osastolle uhkatilanteessa? Meillä kun täällä ei kovin kummoisia turvatoimia ole, kaksi vartijaa puhelimen päässä ja hoitajat siinä lisänä, ja jos ja kun ollaan poliisit osastolle soitettu, on tullut melkosen negatiivista palautetta.
Guest rawster Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Ihan vaan uteliaisuudesta kysyisin, että minkälaisia ohjeistuksia eri sairaaloissa/sh-piireissä on poliisien kutsumisesta osastolle uhkatilanteessa? Meillä kun täällä ei kovin kummoisia turvatoimia ole, kaksi vartijaa puhelimen päässä ja hoitajat siinä lisänä, ja jos ja kun ollaan poliisit osastolle soitettu, on tullut melkosen negatiivista palautetta. Voiks niitä vartijoita hälyttää muuten kuin vain soittamalla?
-VF- Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Voiks niitä vartijoita hälyttää muuten kuin vain soittamalla? Meillä on käytössä Spider-hälyttimet ja sitten kansliassa on sellainen hätäpainike, jolla saa vartijat hälytettyä. Failure is always an option
Guest u-päivä Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 Voiks niitä vartijoita hälyttää muuten kuin vain soittamalla? Meillä on käytössä Spider-hälyttimet ja sitten kansliassa on sellainen hätäpainike, jolla saa vartijat hälytettyä. Kyllähän vartijoilla on suora yhteys hälytyskeskukseen, mistä voivat tarpeen vaatiessa kutsua poliisit vaikka saman tien paikalle...
Simppis Posted November 23, 2005 Posted November 23, 2005 meillä myös edellisessä työpaikassa varsin huono tämä työturvallisuuspuoli, koska, jos tuli tilanne jossa (kuntoutuskoti) potilas oli aggressiivinen, uhkaava tms. paikalle kutsuttiin poliisit ja tarvittaessa ambulanssi... Ei vartijoita tms. ollut mailla ei halmeilla. Yleensä tilanteet olivat jo siinä vaiheessa ohi, kun poliisit olivat paikalla. Onneksi mitään vakavempaa ei sattunut ja tässä kyseisessä työpaikassa on nykyään kunnon turvallisuusohjeet ja hälyt olemassa... ;) "Miksi olla hankala kun voi vähällä vaivalla olla täysin mahdoton"
theino Posted November 23, 2005 Author Posted November 23, 2005 Mihinkä kaikkiin instansseihin tuo adressi on tarkoitus toimittaa? Koska oma liitto ei tee asialle mitään, niin eduskunta on varmaan seuraava instanssi, joka voi asialle tehdä jotain. Jos firma on maksavinaan niin minä olen tekevinään.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.