Jump to content
MAINOS

Miksi muille on väliä kuka palkkasi maksaa?


Helmiinana

Recommended Posts

Mietin tässä, että en voi olla ainut jota ärsyttää mm. Aamulehden toimittajan Matti Kuuselan ja muiden armoton kritisointi, mikä koskee yksityisiä hoitoalan yrityksiä. He saavat kunnallisen puolen kuulostamaan niin hienolta ja mahtavalta paikalta, kun taas yksityisen puolen ja varsinkin näiden isojen yritysten omistamat paikat, taas niin kauheilta, että melkein mieluumin kuolisivat kuin joutuisivat hoidettavaksemme. Ihan kuin ammattitaitomme katoaisi jonnekkin, kun palkanmaksajamme vaihtuu, niinkuin minun kohdallani on käynyt. Ihan kuin olisimme niin paljon huonompia hoitajia kuin ennen. Minäpä kerron teille kritisoijille hieman omasta työstäni, jota teen nyt yksityisen puolen työnantajalla. Sillä isolla pahalla.

Minä teen työtä muistisairaiden parissa ja minä ainakin teen tätä työtä parhaalla mahdollisella tavalla, sillä suurella sydämellä mikä minut tälle alalle alunperinkin on tuonut. Halu auttaa ja olla läsnä. 

Me autamme parhaan taitomme mukaan, me voimme joskus auttaa myös juuri sinua. Mutta sinulla ei ole hätää, koska me otamme sinut avosylin vastaan kun muutat, pysähdymme ja kuuntelemme jos sinulla on huolia, vastaamme sen mukaan mitä osaamme. Joskus todenmukaisesti ja joskus valkoisten valheiden siivittämänä. Joskus tuomme muistot lähemmäksi ja joskus yritämme karistaa ne kauemmaksi. Sillä joskus ne ovat iloisia, tuovat hyvää mieltä ja liikuttavat. Ja joskus ne taas pelottavat, ahdistavat ja tekevät liian surulliseksi. Joskus on vain parempikin olla muistamatta.

Usein me avustamme, syötämme, juotamme ja puemme sekä riisumme. Teemme sen mitä sinä et enää jaksa tai osaa. Käännämme ja nostamme, kun et enää itse pysty. Neuvomme, jos et enää itse muista. Pidämme sinua kädestä kiinni, että sinun olisi parempi olla. Jaamme kanssasi ilot, nauramme, halaamme ja olemme lähellä aina kun haluat. Jaamme myös kanssasi surut. Olemme vierelläsi hyvinä hetkinä ja olemme vierelläsi huonoina hetkinä. Otamme vastaan naurun remakat ja otamme vastaan huudot ja joskus jopa iskut, kun hermostut, etkä enää muista tai ymmärrä. Me kuitenkin ymmärrämmebtai ainakin kovasti yritämme.  Me autamme aina, jos sinuun sattuu, poistamme kivut mitkä voimme. Ja silloin kun väsyt, etkä jaksa enää elää, me seisomme vierelläsi, pidämme kädestä kiinni ja olemme läsnä saattamassa, kun menet. Kutsumme omaisesi, jättämään sinulle hyvästit ja autamme lähettämään sinut vielä viimeiselle matkallesi.

Mutta jos tämä kuulostaa niin kurjalta, että ennemmin jopa kuolisit, kuin joutuisit käsiimme, niin se on sinun valintasi. Minä ainakin toivon sinulle vain parasta. Minä kunnioitan toisia ihmisiä ja toivoisin että sinäkin kunnioittaisit minua, etkä pitäisi huonompana vain sen takia, että työskentelen sille isolle pahalle yksityiselle.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Lisäyksenä vielä, että sen verran on myöskin molemmista sekä kunnallisesta että yksityisestä kokemusta, että en myöskään allekirjoita sitä kuinka kunnallisessa olisi työntekijän tai asukkaan jotenkin automaattisesti  parempi olla. Kunnallisella ei ole sen enempää henkilökuntaa välttämättä, siellä ei ole sen vähempää kiire. Sielläkin me hoitajat pyykkäsimme, siivosimme, laitoimme ruokaa, tiskasimme jne. Meillä oli paljon kouluttamatonta henkilökuntaa, työkokeilussa ym jotka sitten jäivät meille sijaisiksikin. Monet toki tunnollisia ja tarkkoja työssään, mutta vastuu oli usein sen yhden koulutetun harteilla. Usein kunta, oli se joka vetosi miten budjetissa ei ole varaa johonkin, miten sijaisia on käytetty liikaa ja rahat monessa kohtaa loppu. Monesti taas tällä isolla yksityisellä olemme saaneet paremmin äänemme kuulluksi, olemme saaneet hankittua tarvikkeita mitä kunta ei antanut hankkia. Monessa asiassa meitä kuunnellaan paremmin.

Tietenkään tämä ei päde jokaiseen yksityiseen yksikköön, tietenkään ei voi yleistää. Sama pätee siis toisinkin päin, moni kunta on niin velkaantunut ettei ole varaa antaa vanhuksille sitä mitä he tarvitsevat, vaan sielläkin kiristetään menoja ja tehostetaan tuottoa.

 

Link to comment
Share on other sites

Harvoin kai kritiikki kohdistuu työntekijöihin tai heidän osaamiseensa. Veronkierto, haamutyöntekijät ja resurssiongelmat ainakin itsellä on jäänyt päällimmäisenä mieleen lehtikirjoittelusta. Tuskin ne kaikki ihan keksittyjäkään juttuja on. 

Link to comment
Share on other sites

En ole koskaan tehnyt vanhustenhoitoon kuin keikkaa, mutta muissa ympyröissä on kokemusta sekä yksityisestä että julkisesta ja kyllä se vaan on niin että pahin laadun polkeminen taloudellisen voiton maksimoimiseksi tapahtuu yksityisillä työnantajilla. Ei toki joka paikassa -- myös paras työnantajani on ollut yksityinen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Entinen a-lainen

En monesti näihin lähe kommentoimaan. Mutta, noi mainitsemasi asiat on hoitajan omia ajatuksia, jotka pitää olla työssä mukana. Se että tukeeko se iso kansallinen pörssiyhtiö oikeasti noita samoja asioita. Tukee se, sillon kun osinkoja jaetaan. Olen pitkän pätkän, todella pitkän pätkän tehnyt työtä yksityisellä, niin perhe yrityksissä ja ison firman palkkalistoilla. Kokemuksen perusteella, pienet perhe yritykset on mukavia, mutta kun se perhe yritys menee isolle yritykselle, huomaa kyllä eron. Eli yksityisen puolellakin huomaa eron. Mutta se pää pointti. Työntekijän panos on siinä miten tilinpäätös taipuu sinä vuona ja kiitos sen mukainen. Oletko oikeasti sitä mieltä, että on oikein kunnan maksamien hoitomaksujen ja kelan tukien, lisäksi asiakkaiden eläkkeiden ja varallisuus joita käytetty maksuihin, niin näiden jälkeen on oikein yrityksen kiertää veroja ja maksaa pienen pientä palkkaa työntekijöille, korvauksista puhumattakaan. Nuo hoitomaksut ja kelan asumistuet on vero varoin maksettua. Eli a Oy ottaa voittonsa suomen kansalaisten maksamista veroista ja mummojen eläkkeistä. Mutta takas työntekijään, eli kunnallisessa, nyt kun olen viimeisen pari vuotta tehnyt tällä puolen töitä, on merkitys aika yksiselitteinen. Palkka. Ihan yks lysti mitä hienoja korulauseita sieltä yksityiseltä puolelta suolletaan. Saan kymppitonnin enemmän vuodessa, kun asiallisesti maksetaan ylityöt ja muut korvaukset ilman, että niistä tarvitsee erikseen sanoa. Muutenkin peruspalkka lähtöineen on parempi. Lähes samat ongelmat on ja luvataan ihan samat asiat. Jokainen joka arvostaa tekemäänsä työtä, on myös oikeutettu saamaan siitä kunnollinen korvaus ja vapaa aika. 

Link to comment
Share on other sites

No, mutta jos jatkuvasti kuuntelet ja luet kommentointia missä ihmiset pitävät itsestäänselvänä, että yksityinen on automaattisesti aina pelottava, paha ja huonompilaatuinen paikka joka suhteessa, niin kyllä sinuakin varmaan siellä työskentelevänä hieman kirpaisisi kuunnella moisia mielipiteitä. Meihin työntekijöihin se  kuitenkin aika usein kohdistuu, vedotaan hoidon huonoon laatuun, miten ei ole aikaa asukkaille, työnkuva kirjavampi kuin kunnalla ym. Ja varsinkin, kun liian usein ne luulot perustuvat mielikuviin minkä muut ovat luoneet, eivätkä niinkään ihmisten omiin kokemuksiin. Ja edelleen olen 10v työskennellyt kyllä kunnallisessa vanhainkodissa/asumispalveluyksiköissä, jossa työnkuva on ollut juuri sama kuin nytkin. Erona esim kunnallisella oli sijaisten jatkuva vaihtuminen, johtuen todella ala-arvoisesta kohtelusta, sopimusten pätkiminen, kouluttamattomat sijaiset, millä ei mitään kokemusta juuri aiemmin koko alasta, vakipaikkojen panttaaminen, jotka vasta yksityisen tahon tultua mukaan laitettiin heti hakuun, ja osa sijaisista vakinaistettiin suoraan paikkoihin mitä olivat vuosikaudet tehneet, mitä kunta oli syyllä jos toisella pitänyt täyttämättä. ym nyt takana yksityisen leivissä pari vuotta ja todellakin parempaan on ainakin meidän kohdallamme mennyt niin työntekijöiden kuin asukkaiden näkökulmasta.

Link to comment
Share on other sites

Guest Luottamuksens menettänyt

Tosiasia vaan on se että monikansalliset yhtiöt hinnoittelevat palvelunsa taivaisiin ja verorahat menevät näiden ulkomaisten yritysten tileille joko paratiisisaarille tai ainakin yritysten kotimaahan. Kunnat tai Suomen valtio eivät hyödy oikeastaan mitään. Veronmaksajana en halua ylläpitää monikansallisia hoivayrityksiä.  Terveys - ja hoiva-ala kiinnostavat näitä monikansallisia yrityksiä vain yhdestä syystä ja se on raha.  Siksi henkilöstöresurssit ovat myös minimissään. Ei savua ilman tulta eli eivät ne surulliset jutut hoivalaitoksista tuulesta temmattuja ole.  Toimintatapa on arvostelun alla ei niinkään yksityinen hoitaja.       

Link to comment
Share on other sites

Guest Monenlaista nähnyt...

Luultavasti ne huonot yksityisetpalveluntuottajat  pilaavat myös hyvien yksiköiden maineen. Ne joissa ruoka ei riitä ja hoitajat ostavat omilla rahoillaan maitoa vanhuksille. Ne joissa rajoitetaan pesulappujen käyttöä ja suihkussa käyntiaikaa... Ne joissa hoitajan työaikaa lyhennetään  niin ettei työnteko kannata. Ne joissa ei tehdä vakituisia sopimuksia vaan runko sopimuksia tai nollasopimuksia joissa hoitajaa pidetään kuin löysässä hirressä.. Ne pilaavat hyvienkin yksiköiden maineen Valitettavasti :( 

Link to comment
Share on other sites

18 tuntia sitten, Julma kirjoitti:

Harvoin kai kritiikki kohdistuu työntekijöihin tai heidän osaamiseensa. Veronkierto, haamutyöntekijät ja resurssiongelmat ainakin itsellä on jäänyt päällimmäisenä mieleen lehtikirjoittelusta. Tuskin ne kaikki ihan keksittyjäkään juttuja on. 

Ja viivan alle täytyy jäädä runsaita miljoonia!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...