Jump to content
MAINOS

TEHY:Tehyläisten ansiot nousseet 15 prosenttia neljässä vuodessa


OldOne

Recommended Posts

Tehyläisten säännöllisen työajan ansiot ovat nyt päättyvän nelivuotisen liittokokouskauden aikana vuosina 2000-2005 nousseet keskimäärin 15 prosenttia.Tehyläisten peruspalkat nousivat arviolta keskimäärin 23 prosenttia samalla ajanjaksolla. Ansiotason kehitys kuntasektorilla on ollut kuitenkin odotettua heikompaa huolimatta kunta-alan palkkaohjelmasta.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen palkkatilastoihin sekä Tehyn omiin arvioihin. Tiedot eivät vielä sisällä esimerkiksi hoitotakuuseen liittyviä paikallisesti sovittuja palkkaratkaisuja, vaan ainoastaan sopimuskorotusten laskennalliset kustannukset.

-Peruspalkkojen kehittymistä hyvään suuntaan selittää mm. viime vuonna toteutettu kokemuslisäuudistus. Sillä suunnattiin tietoisesti melko merkittäviäkin korotuksia pätkätyön ongelmista kärsiville nuorille, jotka edustavat kaikkien heikointa palkkatasoa. Tällä on merkitystä myös työvoiman saatavuuden kannalta tulevaisuudessa, toteaa Tehyn edunvalvontayksikön johtaja Marjut Sassi. Tehyn jäsenistä noin neljännes työskentelee määräaikaisessa palvelussuhteessa ja alle 30-vuotiaista tehyläisistä pätkätöissä on peräti 75 prosenttia.

-Näissä tiedoissa eivät vielä näy 1.3.2005 voimaan tulleen hoitotakuun toteuttamiseen liittyvät paikalliset jononpurkusopimukset tai uusien työnjakomallien myönteiset vaikutukset hoitohenkilöstön palkkaukseen. Meillä on tuntuma, jota vahvistavat jäsenkunnasta ja paikallisilta toimijoilta tulevat viestit, että näiden muutosten vaikutukset näkyvät selkeästi myös palkassa. -Lisäksi yhä kasvava niukkuus työvoimasta vaikuttaa palkkoja nostavasti, kun rekrytointitilanteessa työnantajan on vain maksettava enemmän saadakseen tarvitsemiaan hoitoalan koulutettuja ammattiryhmiä palvelukseensa, arvelee Sassi.

Liittokokouskauden alussa vuonna 2001 työmarkkinoiden eri sektoreiden välisen ansiokehityksen erot olivat suurimillaan. 1990-luvun talouskasvu oli elektroniikkateollisuuden viennin vetämänä voimakasta ja yksityissektorin ansiot kohosivat selvästi muita enemmän. Kuntasektori jäi selvästi jälkeen. Joulukuussa 2002 tehty tulopoliittinen sopimus tasasi eri sektoreiden välisiä eroja. Kuntasektorilla ansiotaso on kuitenkin viime vuosina kehittynyt odotettua heikommin huolimatta kunta-alan palkkaohjelmasta.

-Nyt näyttää huolestuttavasti siltä, että kunta-alan palkkaohjelman paikalliset erät eivät nostakaan pysyvästi palkkatasoa, sanoo Marjut Sassi.

Lehdistötiedote 06.06.2005

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Kyllä saatiinkin tilastoja hienoiksi tuolla kokemuslisä-uudistuksella.

-Nyt näyttää huolestuttavasti siltä, että kunta-alan palkkaohjelman paikalliset erät eivät nostakaan pysyvästi palkkatasoa, sanoo Marjut Sassi.

-Olipas yllätys. Henk.koht. epäillykseni, ja lompsaan vilkaiseminen, on ettei nämä saadut korotukset kata edes inflaatiota.

Totuushan on kuitenkin se miten se tulkitaan.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

Tietääkö kukaan paljon palkansaajien palkat on nousseet keskimäärin tuona aikana?

Link to comment
Share on other sites

Minä en ole prosenteilla ostanut kaupasta vielä yhtäkään leipää saatikka mitään muutakaan. Prosenttiluvut saadaan vielä suuremmiksi ja kauniimmiksi kun vertaillaan palkkoja kymmenen vuoden takaisiin.

Olen kuopassa koskapa ympärillä oleva maasto on korkeammalla. Kun yrittää varoen hissutellen kiivetä ylöspäin, niin joku lappaa maata koko ajan reunoille lisää - kaivinkoneella.

Link to comment
Share on other sites

Nyt on korkea aika saada, ensitöiksi, puheenjohtajiston palkka-asiat kuntoon ja kunnolla! Varaa on korottaa runsaasti ja JL-P jo näytti edellisellä pj-kaudellaan kuinka ne hommat onnistuvat. Tuponeuvottelujen säästöillä.

My brain is stuck from shooting glue

I'm not sorry for the things I do

 

Carbona not glue

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...