Jump to content
MAINOS

Vertailutietoa eri sairaankuljetusmuodoista


Guest sairaankuljettaja

Recommended Posts

Guest sairaankuljettaja

Onkohan kukaan törmännyt tutkimukseen, artikkeliin tms. joka vertailisi eri sairaankuljetustahojen (yksityinen, palopuoli, SPR, kunnallinen) toimintaa ja laatua. Sairaankuljetusliitto on teettänyt muutama vuosi sitten yhden tutkimuksen mutta se painottui lähinnä sairaankuljetuksen järjestämisen taloudelliseen puoleen.

Tämä asia tuli juuri nyt ajankohtaiseksi koska olen törmännyt kevään aikana muutamaan ylilyöntiin sairaankuljetusten taholta. Allekirjoitusväärennöksiä, kolmen sanan saku-kaavakkeita, kilometrivirheitä ja laiskuuteen tai rahanahneuteen pohjautuvia arviointivirheitä on nähty aikanaan paljonkin, mutta tänä päivänä ne ovat sellaisia virheitä että esim. KELA ja omaiset saattaisivat olla hyvinkin kiinnostuneita.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest Hörhö

Onkohan kukaan törmännyt tutkimukseen, artikkeliin tms. joka vertailisi eri sairaankuljetustahojen (yksityinen, palopuoli, SPR, kunnallinen) toimintaa ja laatua.

Ei varmaan ole noin kattavaa tutkimusta tehty, jossa kaikki tahot olisivat edustettuina ja pienemmät tutkimukset tai artikkelitkin, jos sellaisia on, ovat mahdollisesti aika suppeita yhdeltä alueelta tehtyjä. Näin niistä on aika huono vetää pitkälle meneviä ja yleistettäviä johtopäätöksiä.

Allekirjoitusväärennöksiä, kolmen sanan saku-kaavakkeita, kilometrivirheitä ja laiskuuteen tai rahanahneuteen pohjautuvia arviointivirheitä on nähty aikanaan paljonkin, 

Eiköhän noita ylilyöntejä tapahdu enemmän tai vähemmän kaikilla noilla palveluntuottajilla. Se on ihan paikallisesta yrittäjästä, palopäälliköstä, SPR:n puheenjohtajasta tai ylihoitajasta kiinni millä laatukriteereillä sitä hommaa sitten pyöritetään ja minkälaisen työkulttuurin saa toimillansa aikaiseksi.

Link to comment
Share on other sites

Laaduttomuutta esiintyy kyllä paljon.

Kuka touhua alkaa selvitellä, tekee siinä kyllä ammatillisen itsemurhan. Siinä syy, miksi moista tietoa ei löydy. Niillä, joilla ei ole pelkoa uran tuhoutumisesta, ei asia taas kiinnosta.

Link to comment
Share on other sites

Empä ole ihan varma siitä ammatillisestä itsemurhasta. Tuossa Kuopion yläpuolelta on esimerkki kun eräs saku-firma mm. varasti polilta leimasimen yms. laittomuutta. Menivät kärjille asti ja saivat tuomio petoksesta.

Nuo paskat on saatava pois alalta ettei kaikilta mene maine!!!

Se on eriasia miten asian laittaa liikenteeseen. Siinä voi olla hienotunteinen ja viisas eikä päristää sotarumpua ympäri kyliä. Kyllä niitä valvovia instansseja löytyy, KELA yhtenä. Pitää vaan olla sitten todistusaineistoa.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Guest Roland

KAIKKI yksityinen sairaankuljetus tulisi lopettaa ja siirtyä kokonaan esim. sairaanhoitopiirien järjestämään sairaankuljetukseen. Näin saataisi verorahoille vastinetta, eikä kaikki menisi yrittäjän lompakkoon.. Lisäksi laatua voitaisiin tarkkailla paremmin kuin nykyään.

Link to comment
Share on other sites

Lisäksi laatua voitaisiin tarkkailla paremmin kuin nykyään.

Hyvä että ollaan jostain samaa mieltä  ;D

Kunnassa jossa työskentelin, oli vastuulääkärin tehtävät lykätty tk-lääkärille, joka siis joutui hoitamaan ensihoidon asioita oman työnsä ohessa ilman, että niihin olisi osoitettu erikseen aikaa. Ja kun jo pelkkä yksityinen ajaa n.600-700 keikkaa kuussa (n.49% kunnan keikoista), tähän lisätään laitoksen perustason ajamat keikat, päästään melkoiseen keikka määrään. Jos ajatellaan että yksi lääkäri tarkastaisi nämä keikat päätyönsä ohessa, taidetaan päästä mahdottomaan yhtälöön.

Tässä tapauksessa ainoa tapa jolla saat omasta työstösi palautetta, on se kun joku tekee valituksen/selvitys pyynnön/lähettää kiitoksia :o. Tämä on paskamainen tilanne potilaiden kannalta, mutta erittäin huono asia myös sairaankuljettajalle. Kun ei tule palautetta, tulee vaarallinen tunne että kaikki on ok, ja omaksutut toiminta mallit ovat oikeita, eikä kehitettävää ole. Tosin vain hullu ajattelee, että osaa kaiken, ja on helvetin hyvä sairaankuljettaja, joka ei tarvitse koulutusta. Surullisena katsoo koulusta tulleita noviiseja (joitain, en yleistä), jotka kuvittelevat osaavansa kaiken, tämä tilanne voi jäädä päälle, jos ei ohjausta ja palautetta saa heti alusta pitäen. Toki työparilla on osa vastuu tällaisessa tilanteessa, mutta kyllä sitä palautetta pitäisi saada ihan lääkäri tasolta asti.

Mitä pidempään työskentelee alalla, sitä tyhmemmäksi itsensä tuntee.

Link to comment
Share on other sites

Kunnassa jossa työskentelin, oli vastuulääkärin tehtävät lykätty tk-lääkärille, joka siis joutui hoitamaan ensihoidon asioita oman työnsä ohessa ilman, että niihin olisi osoitettu erikseen aikaa.

Tää taitaa olla ongelma laajemmaltikin?
Link to comment
Share on other sites

Kyllä vaan. On erittäin yleistä, etteivät terveyskeskusten ensihoidon vastuulääkärit ota juurikaan kantaa alueensa touhuihin. He pelkäävät aihetta. Toisaalta on aihettakin. Heillä ei useinkaan ole alan tuntemusta, lainkaan omakohtaista kokemusta puuhasta, koulutuskin on ensihoidon hallintoon sopimatonta ja työhön työnantajan puolesta annettu aika minimaalista.

Surullista on myös se, ettei edes kaikissa sairaanhoitopiireissa ole ensihoidon vastuulääkäriä. Ja monesti, vaikka sellainen olisi nimettykin, se ei tarkoita sitä, että hommat hoituisivat. Kyse onkin joskus vain tittelistä. Ei käytännöstä.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...