Jump to content
MAINOS

Pneumothorax


Guest annukkav

Recommended Posts

Guest annukkav

Kyselisin tässä tuosta pneumothoraxin tähystyksessä tapahtuvasta "klipsauksesta". Lähipiirissäni eräällä henkilöllä todettiin jokin aika sitten pneumothorax, jota hoidettiin osastolla asianmukaisesti. Päästyään kotiin tämä henkilö flunssaisena ja astmaatikkona oli aivastellut ja saanut uuden pneumothoraxin. Tällä hetkellä pötköttelee osastolla ja odottaa tuota tähystystmp:ta.

Minkäslainen mahtaa tämä toimenpide käytännössä kaikkinensa olla? Siis mitä lääkkeitä potilas saa ja miten se kokonaisuudessaan tapahtuu? Haluaisin vielä kuulla hyviä ja huonoja kokemuksia ilmarinnan hoidosta ppkl:llä sekä hoitajan että potilaiden näkökulmasta.

Kiitän!

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest annukkav

Ihan tarkalleen en toimenpiteestä tiedä. Olen kuullut kyseisestä tmpstä puhelimessa ja saanut siitä vain sen verran tietoa, että se tapahtuu tähystyksessä ja nukutuksessa. Tarkoituksena on ollut saada ilmavuoto loppumaan eli maanläheisesti "reikä kiinni". Potilas on maannut kohta kolme viikkoa osastolla ja edessä on uudelleen sama tähystys.

Mikähän on yleensäkin tämmöisen tapauksen hoitolinja? Alkaa pikku hiljaa nimittäin itsekullakin kärsivällisyys loppumaan...

Link to comment
Share on other sites

Guest Lilia

Hoitoa vaativa pneumothorax hoidetaan laittamalla potilaalle thxdreeni, pidetään dreeniä imussa niin kauan kuin tulee ilmavuotoa eli keuhkoa laajana kunnes reikä umpeutuu. Thorakoskopiassa voidaan reikää yrittää sulkea juuri ns.talkkauksella. Leikkauksen jälkeen potilasta tarkkaillaan heräämössä muutama tunti ja sen jälkeen hän pääsee thximulaatikon kanssa osastolle. Leikkaussalivaiheesta en osaa sanoa..

  Paranemisaika vaihtelee muutamasta päivästä viikkoihin, on hyvin yksilöllistä.

Paranemista edistää hyvä kivunhoito, jonka turvin potilas pystyy liikkumaan ja hengittämään mahdollisimman hyvin jo heti alkuvaiheessa.

Jos kyseessä on esim. spontaani pneumothx, voi keuhkossa olla rakenteellisesti heikko kohta joka helposti aukeaa uudestaan toimenpiteen jälkeenkin.

Tällöin joudutaan laittamaan uudestaan thxdreeni imuun ja odottelemaan hieman kauemmin, että reikä umpeutuisi kunnolla.

Link to comment
Share on other sites

ööh... meidän sairaalassa ainakin pleurodeesi eli talkkaus suoritetaan ihan vaan osastolla lykkäämällä talkki keuhkopussinlehtien väliin... siellä se sitten saa aiheutta tulehduksen ja näin liimata lehdykät kiinni toisiinsa. Eli ei mitään nukutuksia, sali ja heräämövaiheita. :)

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

Guest Lilia

Aikamoinen ero tyylissä, meillä se tosiaan tehdään thorakoskopiassa ja salissa. Jaksatko vielä kertoa kuinka se tapahtuu osastolla? Paikallispuudutuksessa ja ruiskulla laitetaan? Ja osasto kir.vo?

Link to comment
Share on other sites

keuhko-osastolla tai kirurgisella thx/verisuoniosastolla. Eli potilaallahan on dreeni, jota pitkin talkkiseos ihan neulaa ja ruiskua käyttäen työnnetään sisään ja suljetaan sitten crileilla tai vastaavalla, jottei valu pois. Eii tarvi mitään puudutella tms, eihän se potilaasta miltään tunnu.

- Joka pierua pidättää, sillä on jotain vilppiä mielessä -

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...