Jump to content

Furesis nostaa verenpainetta?


Kunkku
 Share

Recommended Posts

Hei.

Lähtökohtaisesti iv-furesis laskee aina verenpaineita, jopa aika huomattavastikkin. Jossain tapauksissa olen sen havainnut myös nostavan verepaineita jonkinverran tai verenpaineet eivät ole laskeneet nimeksikään.

Onko muut havainneet tämmöistä ja mistä silloin on kyse?

Link to comment
Share on other sites

Joo joskus paineet muuttuu ja joskus ei. Verenpaineen säätely on niin monimutkainen ja monisyinen asia ettei syyhyn taida olla yhtään hyvää vastausta. Tähänhän vaikuttaa ainakin nestestatus (hiemankin hypovoleemisella varmasti notkahtaa helpommin, hypervoleemisella sydänsairaalla tilanne muuttuu parempaan ja paineet voi nousta...), elektrolyyttitasapaino (reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmä, sileän lihaksen supistukseen tarvittava Ca2+ jne), muut lääkkeet (betasalpaus, Ca-salpaus yms joka estää autoregulaatiota)...

Kaikenlaisia tutkimuksia myös löytyy joissa epäillään että furosemidilla voisi olla suoraan vaikutusta sileään lihaksen (ja siten mm. perifeeriseen vastukseen) mutta en löytänyt nyt suorilta yhtään jossa vaikutus olisi saatu todennettua (negatiivinen tulos esim https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19759873).

Edited by jupet
  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...