Jump to content
Kunkku

Furesis nostaa verenpainetta?

Recommended Posts

Kunkku

Hei.

Lähtökohtaisesti iv-furesis laskee aina verenpaineita, jopa aika huomattavastikkin. Jossain tapauksissa olen sen havainnut myös nostavan verepaineita jonkinverran tai verenpaineet eivät ole laskeneet nimeksikään.

Onko muut havainneet tämmöistä ja mistä silloin on kyse?

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
jupet

Joo joskus paineet muuttuu ja joskus ei. Verenpaineen säätely on niin monimutkainen ja monisyinen asia ettei syyhyn taida olla yhtään hyvää vastausta. Tähänhän vaikuttaa ainakin nestestatus (hiemankin hypovoleemisella varmasti notkahtaa helpommin, hypervoleemisella sydänsairaalla tilanne muuttuu parempaan ja paineet voi nousta...), elektrolyyttitasapaino (reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmä, sileän lihaksen supistukseen tarvittava Ca2+ jne), muut lääkkeet (betasalpaus, Ca-salpaus yms joka estää autoregulaatiota)...

Kaikenlaisia tutkimuksia myös löytyy joissa epäillään että furosemidilla voisi olla suoraan vaikutusta sileään lihaksen (ja siten mm. perifeeriseen vastukseen) mutta en löytänyt nyt suorilta yhtään jossa vaikutus olisi saatu todennettua (negatiivinen tulos esim https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19759873).

Muokattu - jupet

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Luo uusi...