Jump to content
MAINOS

voiko kieltäytyä kotihoidossa menemästä asiakkaalle


Recommended Posts

Hei ! 

Kysyisin saako kieltäytyä menemästä erään aasiakkaan luokse kotihoidossa? Ahdistelee seksuaalisesti ja se ahdistaa erästä hoitajaa. Hänellä on kamalia kokemuksia tällä saralla ja häntä ahdistaa todella mennä asiakkaan luokse. Pomo ei tunnu kuitenkaan ymmärtävän ja hän ei halua pomolle mielellään kertoa ettei halua mennä ollenkaan ellei ole pakko. Onko mahdllista siis kieltäytyä menemöstä ?

Link to post
Share on other sites

Jos pomo ei halua ymmärtää asiaa niin kai siinä aika vähän on tekemistä. Toki jostain työsuojelun kautta on ainakin mahdollista saada painavampi kehotus siitä, että kohteessa ei käydä yksin tms. Olisi hyvää pelisilmää tuossa tilanteessa ottaa tämmöinen huomioon käyntejä suunnitellessa, mutta ei siitä mitään lakia taida olla.

Tämä kaikki lähtee kuitenkin siitä, että sen työntekijän pitää pomolle sanoa, ettei halua sinne kohteeseen mennä. Työnjohtoa ei voi velvoittaa arvaamaan tämmöistä asiaa. Uskoisin kyllä tuon olevan sovittavissa oman organisaation sisällä. Harvoin työnantajapuolella on halua sotkea asioihin kauheasti ulkopuolisia kyttäämään heidän tekemisiään.

Ja jos siellä kohteessa ilmenee jotain uhkaavaa käytöstä tai jopa koskemattomuuden loukkaamista niin sieltä pitää poistua. Rikosilmoituksen lisäksi tehdään toki organisaation käytännön mukaiset uhka- ja vaaratilanneraportit yms. Tuskin se potilas rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuu, etenkään, jos jotain muistisairautta on taustalla. Kyseisistä ilmoituksista on kuitenkin huomattava hyöty myöhemmin, kun mietitään miten ja missä sitä hankalaa potilasta hoidetaan. Ja ne ilmoitukset tietenkin tehdään vaikka joka käynnin jälkeen tarpeen mukaan.

Link to post
Share on other sites

Työsuojelulaki:

28 §

Häirintä

Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi.

Työsuojeluun siis seuraavaksi yhteyttä. Työnataja ei oikein voi vain viitata kintaalla tuollaiselle.

Edited by Kunkku
Link to post
Share on other sites

Aihetta sivuten.... Googlailin Ylen sivuilta uutista, josta sain vinkin; Helsingin kotihoito (erityisesti itäinen) on joutunut AVI:n "tarkkailulistalle". Työn epäillään vaarantavan työntekijöiden terveyden. Tieto AVIin on tullut työsuojelun kautta. Eli kannattaa avata suunsa. Se hampaiden kiristely ei aina auta.

Ohessa linkki (1.6.17) https://yle.fi/uutiset/3-9644466

  • Tykkää 3
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.