Jump to content
MAINOS

Hyvä saattohoito


risse

Recommended Posts

Hei,

olen itsekin lyhyehkön urani aikana hoitanut kyllä varmasti yli kymmentä saattohoitopotilasta mutta aina saattohoitoa toteuttaessa tulee jotenkin avuton olo. 

Jos ajattelee vaikka saattohoidon vaihetta jossa potilas on täysin liikuntakyvytön, melko reagoimaton ja lähestyvän kuoleman merkit näkyvät jo, kuinka oloa voi helpottaa? Tiedän toki asentohoidon, ihon kunnon seurannan, kivun lievityksen, suun kostutuksen, hygienian ja muut perusasiat mutta olenko ainut josta se tuntuu vähältä? 

Ja edellämainituissakin mietityttää jotkut asiat; mistä voi olla varma riittääkö tämä kivunlievitys? Suu kuivuu koko ajan kamalasti, mikä auttaa jos ei suihkeet ja geelit riitä jne?

Toisekseen, onko teidän työpaikoilla aina saattohoito ollut laadukasta? Joskus jossain esim. kivunhoito on voinut olla epäkäytännöllisesti järjestetty jos vaikka joillain lähihoitajilla on antamatta työpaikan pistosnäyttöjä ja esim. tälläinen pari on yövuorossa. Sitten pitäisi soitella muita pistämään keskellä yötä. Ei tunnu fiksulta järjestelyltä. Myös suun puhtaudessa ja muissa vastaavissa on joskus ollu toivomisen varaa, tuntuu että osittain kun keinot on niin vähissä. Kosteilla taitoksilla voi puhdistaa suuta, onko "lopussa" muita keinoja olemassakaan? 

 

Kiitos 😊

 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS
Guest sh saattohoidossa

Myös ruokaöljyjä voi käyttää suun kostutuksessa suihkeiden sun muiden lisäksi - allergiat huomioon ottaen. Myös lidokaiiinisuihketta suuhun, jos suun hoito vaikuttaa kivuliaalta potilaalle (kuten kuivan suun ja ikenien ronkkiminen tuntuukin ikävältä). Ja sitä kostutusta sitten useammin. Ruokaöljy pitää pitempään kosteana.

Pitkään vuodepotilaana ollessa niveletkin alkavat jäykistyä ja liike aiheuttaa kipua. Jos tekee suurempaa liikettä kuten vaipanvaihtoa (kivuliaille kuoleville katetri mieluiten), niin antaa hyvissä ajoin kipulääkettä. Muutoin vältän suuria liikkeitä, vaan teen asennonvaihtoa useammin ja pienissä erissä.

Kannattaa katsoa kehonkieltä ja ilmeitä, onko mahdollisesti kipua (painad-mittari esimerkiksi). Ihon lämpö ja hikisyys --> viilentäminen. Eipä siinä.. Kuolevilla korostuu se yleinen perushoito ja kivunhoito. Meillä saattohoidossa on kipupumput käytössä, joten peruskipulääkitys on yleensä kohdillaan. En lähde rääkkäämään kuolevaa ihmistä millään erikoisilla jippokonsteilla. Jos on aikaa, niin voi pitää kädestä ja jutella. Mahdollisuuksien ja uskomuksen mukaan sairaalapappi antamaan viimeistä siunausta. Tuuletin ja ikkuna raolleen, jos hengitys vaikuttaa vaikealta + opioidi.

Näin alkuun,.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kiinnostaisi tietää

Haluaisitteko te saattohoitotyötä tekevät olla oman saattohoitotyönne kohteena, jos olisitte kuolemassa?

Link to comment
Share on other sites

Guest Purple Pills
28.1.2017 klo 13.11, Vieras: Kiinnostaisi tietää kirjoitti:

Haluaisitteko te saattohoitotyötä tekevät olla oman saattohoitotyönne kohteena, jos olisitte kuolemassa?

Yhden kerran olen saattohoitoa tehnyt tällaisessa erittäin hyvämaineisessa vanhusten varastointilaitoksessa,  jonka johtaja on vähän väliä mainostamassa lehdissä kuinka kaikki on erinomaisesti heidän varastossa.

En todellakaan haluaisi maata siinä kolkossa huoneessa hetkeäkään, jossa hoitaja käy vain tarvittaessa. Ja tiedän, ei varmasti täyty saattohoidon määritelmää, mutta tuo on sitä arkipäivää suurimmalle osalle ihmisistä. Ja jostain syystä tässä varastohuoneessa makaava ihminen ei edes varsinaisesti kuulunut varastointilaitoksen varsinaiseen asiakas segmenttiin, mutta oli syystä tai toisesta sinne päätynyt.

Omalla kohdalla olen jo aikoja sitten päättänyt, että siinä vaiheessa kun sellainen sairaus uhkaa mihin joko ei ole parannuskeinoa tai parannuskeino on epävarma niin otan kohtalon omiin käsiini.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...