Jump to content
MAINOS

Hoitajamitoituksien perusteet, etenkin kotihoidossa


Watcher

Recommended Posts

Tervehdys!

Olen nyt pyörinyt noin viitisen vuotta kotihoidossa hommissa ja tykännyt asiakastyöstä kovasti. Sattumalta keskustelin tänään ystäväni (hän ei ole työskennellyt hoitoalalla) kanssa kotihoidon työaikamitoituksista,  jotka tuntuvat olevan hieman hämärästi perusteltuja. Ystäväni on ollut töissä mm. kiinteistöhuollossa ja siellä esim. siivoustyöhön on laskettu standardi työaika. Eli mitä keskimääräisellä työntekijällä kuluu esimerksi puulattian moppaamiseen, imurointiin ym. Tässä kohtaa hoksasin, että en ole ikinä törmännyt perusteisiin joihin hoitajamitoitukset nojaavat.

Esimerkiksi tämä paljon julkisuudessa ollut 0,5 hoitajan lasku 0,4 hoitajaa. Niin mistä tämä 0,5 hoitajaa on alunperin saatu? Onko jossain mitoitettu, että keskimääräisellä hoitajalla menee tietyntyyppisen potilaan hoitotoimen X suorittamiseen aika Y. En ole ikinä löytänyt tälläisiä laskelmia.  Ainoastaan niitä iänikuisia sanallisia määritelmiä palvelujen laatusuosituksista. Kysynkin että onko edellä mainittuja mittauksia olemassa?

Kotihoito koskettaa itseäni enemmän. Kaivoin pari lähdettä esille. Huolestuin melko paljon.

https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/henkilostomitoitukset/henkilostomitoituslaskuri/

"Yhden työvuoron välittömään hoitotyöhön tarvittavien kotihoidon työntekijöiden määrä saadaan laskettua seuraavasti: Yhden työvuoron asiakkaiden päätöksellä myönnetyt ajat lasketaan yhteen tunteina ja jaetaan yhden hoitotyöntekijän käytettävissä olevalla välittömällä työajan tuntimäärällä = Tarvittavan henkilöstön lukumäärä. .... Sekä kotihoidon että ympärivuorokautisten asumispalveluiden henkilöstömitoitusta säätelee Sosiaali- ja terveysministeriön laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi (STM julkaisuja 2013:11)."

Katsotaanpa mitä edellä mainittu laatusuositus mitoituksista kertoo:

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110355/ISBN_978-952-00-3415-3.pdf?sequence=1

"Tutkimustiedon ja kuntien seurantojen perusteella tiedetään, että kotihoidossa sairaanhoitajien välitön asiakasaika on noin 20–40 prosenttia kokonaistyöajasta ja lähihoitajilla noin 40–70 prosenttia kokonaistyöajasta. Useissa Suomen kunnissa, joissa on toimivat seuranta- tai toiminnanohjausjärjestelmät käytössä, lähihoitajien välittömän asiakasajan suunnitteluohjeeksi on asetettu 60–70 prosenttia, joissakin kunnissa jopa enemmän. Kotihoidon henkilöstön välillisen ja välittömän työajan määrittely vaihtelee kunnittain ja maittain. Siksi tässä suosituksessa on tarpeen määritellä valtakunnallisesti, minkälaisia työtehtäviä sisältyy välittömään ja minkälaisia välilliseen työaikaan."

Tämän jälkeen on listattu välittömän työajan sisältö, mikä on hyvä. Mutta nuo luvut ovat aivan hatusta vedettyjä! On todettu ainoastaan toteutunut vaihteluväli ja suositukset. Mutta tuo lähde ei perustele mistä mainittu 60-70% on saatu. Mielestäni on aivan uskomatonta, että yhteiskunta suunnittelee kovasti säästöjä ja tehostamista jos työajan mitoitusperusteet ovat näin hataralla pohjalla.

Eli jos jollakulla on lisätietoa laskelmista, ottaisin mieluusti vastaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...
MAINOS
Vieras: Vierailija d

Kiitokset kaikille hoitoalan ammattilaisille tekemästänne arvokkaasta työstä. On hienoa, että näillä palstoilla pohditaan potilaan oikeasta kohtelusta. Itse olen vanhuksen omahoitajana parina päivänä viikossa ja näin saanut tutustua vuodepotilaan hoitoon. Esim. Vanhuksen syöttämiseen on mennyt aikaa 6 tuntia päivässä, ulos ei ole jaksettu mennä enää muutamaan kuukauteen. Varsinaisen huoltotyön ohessa ei ole ollut aikaa edes rupatteluun saati lehtien lukemiseen. Aika menee pyykin pesuun, silittämiseen lattioiden pesuun, tiskaamiseen, apteekkikäynteihin, lääkejakoon, kauppareissuihin, ruokien lämmittelyyn, syöttämiseen, wckäynteihin portatiivilla, jos jalat eivät kanna. Vaipanvaihtoihin, roskien vientiin... Suosittelen tätä avartavaa kokemusta kaikille. Meillä ei myöskään ole vieraillut edes kissa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 1 kuukausi myöhemmin...
Vieras: Niin, ne prosentit

MIten teillä seurataan prosentteja. Saatteko palautetta säännöllisesti välittömän työajan prosenteista? meillä jatkuvasti muistutetaan välittömän työajan prosenttien olevan liian alhaisia, mutta mitään faktaa ei ole tuotu esille. Matka-aikoja ei huomioida mitenkään, itsellä ne vaihtelevat 10-100 kilometrin välillä vaihdellen. Asiakastyöt vielä ennättää tehdä, mutta kaikki kirjalliset työt jäävät huonolle hoidolle. Joka päivä toivoo ettei mitään ekstraa tulisi, ja lähes joka päivä niitä muutoksia kuitenkin tulee. Työ on rikasta ja antavaa, mutta myös vaativaa ja kuluttavaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...