Jump to content
MAINOS

Virikkeitä dementikoille


Ellux

Recommended Posts

Heippa. Työskentelen tehostetussa palveluasumisessa ja kaikki asukkaat ovat muistisairaita. Koskaan ei ole rahaa hankkia mitään asukkaille. Moni asukas kaipaisi jotakin näpertelyä käsilleen. Mitkään virkkuukoukut, silmäneulat ja tai sukkapuikot eivät tule nyt kyseeseen. Hoitajia on vähän ja emme ehdi koko ajan olla ohjaamassa viriketuokioissa. Eli kaipailen sellaista touhuamista, mitä asukkaat voivat itsenäisesti tehdä. 

Olen jo tehnyt tyhjistä muovipulloista "kastanjetteja", pesukintaista hernepusseja ja ommellut essuja, joissa on nauhoja ja nappeja, joita voi näpertää. Mutta mitä muuta? Varsinkin miespuolisille asukkaille kaipailen jotakin. He purkavat tekemisintoaan repimällä verhoja alas, pudottamalla kukkaruukut lattialle ja repimällä säleverhon naruja jne. 

Musiikkia kuuntelemme paljon, laulamme, muistelemme ja tanssimme. Mutta nyt kaipailen itsenäiseen toimintaan jotakin juttuja. Jossakin keskusteluissa on sanottu, että lelujen antaminen loukkaa muistisairasta, koska hän ei ole lapsi. Minusta ei, mutta kun sitä rahaa ei ole enkä viitsii omia rahoja paljoa laittaa kiinni, mitä keksitte?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Ihan yhtenä yleisenä vinkkinä niin teidän paikkaanne kuin muuallekin niin lehti-ilmoituksen laittaminen, että vastaanotetaan ilmaiseksi vaikkapa nyt sitten vanhusten palveluasumispaikkaan voi tuottaa yllättäen hyviä tuloksia.

Muutaman paikan tiedän jotka ovat esimerkiksi saaneet näin lahjoituksen kautta pianot ym.

Kannattaa kokeilla.

Link to comment
Share on other sites

Kiitos, mietinkin jo tuota. Tai sitten laitan purkin osastolle ja kerjään vierailijoilta lahjoituksia! Mutta niitä vinkkejä tavaroista kaipailen edelleen. 

Link to comment
Share on other sites

Muistipelikin on sellainen, että asukkaat tarvitsevat sen käyttämiseen ohjausta. Etsin sellaisia toimintoja, joita asukkaat voivat tehdä ilman, että hoitaja on vieressä. 

Link to comment
Share on other sites

Hirmu hankalaahan se on järjestää sellaista tekemistä muistisairaille missä ei tarvitse ohjata yhtään.

Lähinnä tulee mieleen, että olisiko mahdollista järjestää joku yksi huone aistihuoneeksi. Sinne voi laittaa musiikkia, veden liplatusta, meren kohinaa ym. mitä nyt vaan youtuubista löytyy näin relaxing feeling juttuja, ehkäpä jotain tuoksuja, valaistus himmeäksi ja vaikka sähkökynttilöitä. Ynnä muuta mitä vaan keksii. Laavalamppuja jne.

Ja tiedän että jostain tulee taas se kaikentietävä 70-luvulta saakka muistisairaiden kanssa hommia tehnyt joka sanoo, että ei kannata, kun kuitenkin syövät ja rikkovat kaiken. Ei kannata mikään. Mutta kehitysvammaisten kanssa tuollaista aistihuonetoimintaa käytetään koko ajan ja hyvin toimii kunhan vähän miettii mitä siellä huoneessa on että homma pysyy turvallisena. Ja huoneen ovi toki auki, että pysyy silmän alla ja pääsee pois ja takaisin vapaasti.

Link to comment
Share on other sites

Vaikka muistisairaat rikkoisivat tavaroita jne, ei askeettinen ympäristökään ole parempi. Aistihuone tai -nurkkaus voisi olla toimiva. Pitänee alkaa sunnittelemaan. Kiitti. 

Link to comment
Share on other sites

Tervehdys Ellux

Työskennellessä muistisairaiden kanssa pitkälti tarkoitus pyhittää keinon.

Naispuoleisille vauva - nukke hoidettavaksi? Olen nähnyt niiden tekevän voimaannuttavan vaikutuksen joillain ihmisillä. Niitä voisi löytyä hoitohenkilökunnan kotoa tarpeettomana tai jopa omaisilta kun kysyy.

Itse suunnittelen pitkälle edenneiden muistisairaiden kanssa toimiessani (päätöntä vaeltelua, tavaroiden keräilyä, kaiken suuhun laittamista, ulostamista joka paikkaan ja sen jälkeen sen suuhun laittamista, vuorovaikutuskykynä pari sanaa tai tavua) "puuhaseinää" erityisesti miehille.

Pyörätuolillakin liikkuville asiakkaille tarpeeksi alhaalla oleva, seinään kiinnitetty lauta tai muu tukeva, johon hyvin kiinnitetty, ruuvattu tai naulattu, tukevan narun päässä oleva (esim. 1 m naru) muutama "miesten työkalu".

Asiakkaiden kuntoisuus ja tekemisen tarve työkaluilla toki ratkaisee, mitä laitat seinään kiinni ja mihin asetat "työkaluseinän".

Meillä muutama mies hääräilee innoissaan ruuvimeisseli kädessään, suurta lastulevyä työstäen, johon on muutama ruuvi ruuvattu niin syvälle etteivät ne käsin lähde irti pyörittämällä.

 

Maailma on vaarallinen paikka, ei niiden vuoksi jotka tekevät pahaa, vaan niiden vuoksi, jotka katsovat vierestä, eivätkä tee mitään.

- Albert Einstein -

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kiitos vastauksista. Tuo "puuhaseinä" on helppo toteuttaa. Ja käsityöihmisenä taidanpa ajan kuluksi alkaa tekemään noita muhveja. 

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...