Jump to content
MAINOS

Eksoten ensihoito sai kiitosta ystävällisyydestä ja moitteita kivunlievityksestä


OldOne

Recommended Posts

http://www.uutisvuoksi.fi/Online/2015/07/02/Eksoten ensihoito sai kiitosta ystävällisyydestä ja moitteita kivunlievityksestä/2015519254094/16

Ensihoidon toimintaan ollaan Etelä-Karjalassa pääsääntöisesti tyytyväisiä. Sekä ensihoidon potilaat että heidän omaisensa antoivat hyviä arvosanoja henkilökunnan toiminnasta.

Asiakastyytyväisyyttä selvittänyt tutkimus kävi läpi sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ensihoitoa että hätäkeskuksen palvelua. Tyytyväisimpiä vastaajat olivat ensihoitajien ystävällisyyteen ja kohteliaisuuteen sekä yksityisyyden säilymiseen tutkimus- ja hoitotilanteessa. Kiitosta saivat myös hätäkeskuspäivystäjät ystävällisyydestä.

Kehitettävää sen sijaan löytyi tiedon antamisessa ja kivunlievityksessä. Petrattavaa vastaajat näkivät myös potilaan ja omaisen huomioon ottamisessa.

Etelä-Karjalan alueella toimii yhteensä 11 ensihoitoyksikköä.

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/96576/Ensihoito raportti lopullinen.pdf?sequence=1

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Kivulievitys on varmaan sellanen asia mistä löytyy aina valitettavaa. Jos kipu ei lievity lanssin lääkevalikoimalla, on sitä kipua paha mennä enää lievittämään, kun ei ole millä lievittää. Maallikosta saattaa äkkiseltään tuntua että lääkettä kuuluu antaa niin paljon että kipu lähtee pois, mutta aina sekään ei ole mahdollista, vaikka lääkettä vielä olisikin. Lääkärin ohjeita kun on paha mennä ylittämään.

Jos kipu ei lähde lanssissa, täytyy vaan purra hammasta ja odottaa päivystykseen pääsyä. Sairaalaolosuhteissa ne kivut yleensä saadaan hallintaan, mutta on ihan hyvä että ettei ehdoin tahdoin lähetä tien päällä antamaan lääkettä vain sillä periaatteella että kivut saadaan pois. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Alilääkitsemistä tapahtuu ensihoidossa useastakin syystä. Useimmiten takana on laiskuus tai ylivarovaisuus. (omat kokemukseni muilta alueilta kuin eksotelta)

Kun lääkitseminen edellyttää tarpeeksi paljon byrokratiaa niin hyvin helposti aletaan vähätellä kipulääkkeen tarvetta (sekä tietoisesti että alitajuisesti). Omilla työpaikoilla ja jossain määrin ihan omassakin toiminnassani olen huomannut että nyt lääkitään selvästi helpommin ja laadukkaammin, kun tietyin edellytyksin saa kipulääkettä alku- ja lisäannoksen antaa soittelematta. Potilas saa lääkkeen näissä tapauksissa monesti myös nopeammin kuin ennen. Ns kovilla keikoilla nyt joka tapauksessa soitellaan tai lääkäri tulee kohteeseen mutta perus rannemurtumia yms on monesti kuljetettu lääkkeettä ihan siksi kun se lääkitseminen sisältää niin paljon kitkaa. Tapaukset joihin nykysäännöt eivät anna lääkelupaa soittamatta kärsivät tästä edelleen, esim vatsakipuiset joilla yleistila ja vitaalit ok saatetaan kuljettaa kaukaakin kipulääkitsemättä ihan laiskuuttaan.

Ylivarovaisuus näkyy sekä lääkärien määräyksissä että käytetyissä lääkemäärissä. Koulussa hoitajat etenkin yleensä hyvin pelotellaan siitä miten kaikki heti lakkaavat hengittämästä kun saavat opioideja... Tästä selvitään kokemuksella ja lääkkeenannostelulla riittävän pienissä erissä. Ja niitä harvinaisia yliherkkiä tapauksia varten on ambu ja naloksoni siellä ambulanssissa mukana....

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Oma kokemus on Jyväskylästä, ja siellä (en tiedä miten muuallapäin toimitaan) oli jaettu lääkkeet kolmeen luokkaan. Oli niitä joita perustason ensihoitaja sai antaa ilman lääkärin määräystä, sitten hieman laajempi valikko mitä sai hoitotason kaverit antaa ilman soittoa lääkärille, ja sit vielä lopuks se luokka, joista pitää aina soittaa lääkärille ennen antoa. 

Oma mielipiteeni olisi se että ehkä ihan muutamia lääkkeitä lukuunottamatta, parin vuoden työkokemuksen omaava hoitotason kaveri saisi antaa ihan huoletta suurinta osaa lääkkeistä ainakin yhden annoksen. Menee muuten sellaiseksi lääkärin häiritsemiseksi että siitä ei hyödy kukaan.

Toinen mitä olen jo pitkään pitänyt erittäin hyvänä vaihtoehtona, olisi kouluttaa ensihoitajille rajatut lääkkeenmääräämisoikeudet. Jos vaiva ei vaadi muuta kuin hieman kipulääkettä, sitä voisi ensihoitaja kirjoittaa potilaalle paikan päällä, eikä tarvitsisi sen takia lähteä päivystykseen kuljettamaan. 

Ja kyllä tuon alilääkitsemisenkin ymmärtää. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Asiaan perehtyneiden lääkäreiden laatimia indikaatioihin perustuvia pysyväismääräyksiä voisi tosiaan olla enemmänkin olemassa ihan koko terveydenhuollossa. Sekin kun on vähän sattuman kauppaa, onko hoitavan lääkärin ohjeissa järjen hiventäkään. Toki ensihoitolääkäri osaa aina kipulääkkeen määrätä, mutta jos geriatri alkaa lääkitsemään vaikka kouristelua, voi lopputulema olla jotain muuta kuin kelvollinen.

Väitän, että pysyväismääräyksillä hoidon laatua voisi parantaa ja turhia viiveitä vähentää. Kai niissäkin omat riskinsä on, kun eivät ole sen yleisempiä. Toki ohjeen käyttäminen vaatii myös hoitajien omaa järjenkäyttöä, vaikka sen lapun olisi lisensiaatti laatinutkin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...