Jump to content
Reportteri

SEHL: Ensihoitajien työergonomiaa parannettava

Recommended Posts

Reportteri

Ensihoitajien työturvallisuuden parantamiseksi peruskoulutuksessa, täydennyskoulutuksessa ja johtamisessa huomio tulee kiinnittää työasentojen ja nostotekniikoiden ergonomiaan sekä ergonomiaa parantavien työvälineiden kehittämiseen, toteaa Suomen Ensihoitoalan Liitto (SEHL) julkilausumassaan.

 

Työpaikan ergonomiseen suunnitteluun panostaminen mahdollistaa pitkävaikutteisten haittojen sekä tuki- ja liikuntaelinten rasittumisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn. Ergonomia ja työtavat tulee ottaa osaksi ensihoitoalan ammatillista osaamista ja tehtävänhallintaa. Hyvä fyysinen peruskunto on edellytys turvalliselle ja terveelliselle työskentelylle.

 

Ensihoitoalla henkilöstön työpoissaolotilastot ovat korkeita. Tuki- ja liikuntaelimien sairaudet sekä niihin vaikuttavat työtapaturmat korostuvat ensihoidossa. Sairauspoissaolot aiheuttavat työnantajille ja valtiolle vuotuisasti huomattavia kustannuksia. Poissaolot yhdistettynä pätevän ensihoitohenkilöstön puutteeseen aiheuttaa merkittäviä haasteita valtakunnalliselle ensihoitotyölle ja sen johtamiselle. Puutteelliset ergonomiset työtavat voivat vaarantaa myös potilasturvallisuuden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Enska

Yleensä vaan taitaa olla että ennaltaehkäisy maksaa liikaa. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Julma

Ei se ole ihme, että tulee saikkuja hoitajan ollessa 150 cm pitkä goretex-maihareissaan. Painoindeksikin saattaa hipoa viittätoista, jos on tarpeeksi meikkiä :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
jnnu

Ei se ole ihme, että tulee saikkuja hoitajan ollessa 150 cm pitkä goretex-maihareissaan. Painoindeksikin saattaa hipoa viittätoista, jos on tarpeeksi meikkiä :D

 

Ihanaa, tuohon asenteeseen törmää siis kolleegoidenkin eikä vain potilaiden taholta :)

Fyysiset mitat toki antavat jonkinlaiset raamit missä mennään, mutta treenaamalla voi kyllä kehittää itseään huimasti. Lisäksi oikeanlaisen työergonomian omaksuminen on tärkeää. Riuhtomalla ja repimällä saa niin pieni kuin isompi hoitaja vammoja. Pituuttaan kun ei voi itse valitettavasti valita vaikka mieluiten ottaisin 10-20cm lisää.

Ja kyllä siellä eh koulun pääsykokeissa huomasi että kyllä niitä hylsyjä sai kuntotestistä niin isot kuin pienetkin ihmiset, naiset sekä miehet (ja myös työelämässä aiemmalla tutkinnolla olevat ensihoitajat)..

Share this post


Link to post
Share on other sites
dino
Ensihoitoalla henkilöstön työpoissaolotilastot ovat korkeita. Tuki- ja liikuntaelimien sairaudet sekä niihin vaikuttavat työtapaturmat korostuvat ensihoidossa. Sairauspoissaolot aiheuttavat työnantajille ja valtiolle vuotuisasti huomattavia kustannuksia

 

Työterveyslaitoksen työsuojelullinen yleisperiaate on että työ ei saa sisältää painavia tai toistuvia nostoja, ohjeellinen maksimiraja on 25 kg kun nostotyötä on vain vähän (alle 12 nostoa päivässä). Nämä ohjeet perustuu tutkittuun tietoon, rankempi työ rasittaa kohtuuttomasti kroppaa ja aiheuttaa väistämättä fyysisiä ongelmia jossain uran vaiheessa. No, jokainen joka ensihoitotyötä tekee hymyilee kun nuo ohjeet ja kilomäärät lukee, limiitit paikkuu moninkertaisesti eikä ketään huoleta juuri muu kuin sairauskustannusten nousu..

 

Kun itse tulin alalle oli oma eläkeikä 55 vuotta, valtiovallan toimesta on systeemeitä muutettu ja nyt tällä hetkellä tiedossa oleva eläkeikä on 63-65 vuotta. Kun suhteuttaa työn luonnetta, nostojen määrää ja raskautta tehtyihin päätöksiin, työnantajan haluun satsata työntekijöiden (etenkin vanhenevien) työhyvinvointiin,  niin ehkä skarpeimmat päättäjät hoksaa mistä johtuu suuret sairastavuusluvut ja työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden määrän kasvaminen. 

 

Mutta ergonomia ja oman kunnon huolehtiminen on ehdottoman hyvä ja kannatettava asia. Paljon mukavampi on viettää aikaansa työkyvyttömyyseläkkeellä puolikuntoisena kuin täydellisen rampana kehäraakkina..:D

Edited by dino

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest yksi vaihtoehto monista

Pitäisi olla "10 pientä neekerilasta" nostamassa ja kantamassa ettei itse tarvitsisi tehdä. Saisi keskittyä olennaiseen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...