Jump to content
 
Reportteri

Akuutti24 kouluttaa lääkäreistä ensihoidon osaajia

Recommended Posts

Reportteri

Kun potilas sairastuu tai loukkaantuu äkillisesti, pitää laadukas hoito aloittaa heti. Ensihoitokeskuksen lääkärit lähtevät kiireellisiksi luokiteltuihin kuljetuksiin mukaan. Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskuksessa Akuutti24:ssa on vuoden ajan ollut mahdollisuus suorittaa ensihoidon erityispätevyys toisena keskussairaalana Suomessa.

Laadukas ensihoito vaatii kenttäolosuhteita tuntevia lääkäreitä. Potilaiden hoidossa etupainotteisuus on lisääntynyt ja ensihoito tarjoaa yhä enemmän mahdollisuuksia hoitaa potilaan ongelma jo kotona.

Pelkkä päivystyksen hoidon laadun kehittäminen ei riitä akuuttilääketieteessä vaan vaaditaan myös ensihoidon osaajia. Kouluttajana Akuutti24:ssa toimii ensihoidon ylilääkäri Timo Jama.

- Ensihoitolääketiede tarkoittaa äkillisesti sairastuneen tai vammautuneen potilaan tapahtumapaikalla ja kuljetuksen aikana annettavaa hoitoa. Myös hoitolaitoksen sisällä annettava hoito kuuluu ensihoidon erityispätevyyden piiriin. Ensihoidon erityispätevyyteen voi kouluttautua, jos oma ala kuuluu päivystävien erikoisalojen piiriin.

Anestesialääkäreitä koulutuksessa

Koulutusaika on kaksi vuotta ja muiden kuin anestesiologian erikoislääkäritutkinnon suorittaneiden tulee suorittaa kliinistä palvelua vähintään kuusi kuukautta anestesiologian ja tehohoidon alalla.

- Myös anestesiologiaan ja akuuttilääketieteeseen erikoistuvat lääkärit saavat ensihoidon koulutusta Akuutti24:ssa. Useita anestesiaan erikoistuvia lääkäreitä on jo ollut koulutusjaksolla Akuutti24:ssä, Jama kertoo.

Heistä yksi on Hanna Vihonen. Hän on melkein valmis anestesiologian erikoislääkäri.

- Minulta puuttuu ensihoidon kolmen kuukauden koulutus. Akuutti24:aa suositeltiin minulle erinomaisena koulutuspaikkana. Lähden kaikkiin A-triage-luokiteltuihin kuljetuksiin paikan päälle, koska sellaiset potilaat mahdollisesti tarvitsevat lääkärin hoitoa jo tapahtumapaikalla. Käyn myös ajoittain B- ja C-luokiteltujen potilaiden kuljetuksissa. Olen ollut tyytyväinen monipuoliseen työjaksooni, Vihonen kertoo.

Akuutti24:ssä on uudet simulaatiokoulutustilat, joissa päivystyksen lääkärit ja ensihoitajat voivat harjoitella esimerkiksi elvytystä tai vaativan traumapotilaan ensihoitoa. Simulaatiokoulutuksen tarkoituksena on saada tietty toimintatapa selkärankaan, jolloin tiukassakaan tilanteessa ei jäädä seisomaan sormi suussa. Simulaation jälkeen käydään yhdessä läpi, menikö tilanne niin kuin piti ja mitä ensi kerralla voisi mahdollisesti tehdä toisin.

  • Akuutti24 on Suomen seitsemänneksi suurin yhteispäivystyskeskus, jossa vuosittainen potilasmäärä on yli 90 000.
  • Akuutti24 kouluttaa akuuttilääketieteen erikoislääkäreitä.
  • Kuuden vuoden tutkinnosta Akuutti24:llä on neljän vuoden ja 3 kuukauden koulutusoikeudet, loput palveluista tulee suorittaa terveyskeskuksessa ja yliopistollisessa keskussairaalassa.
  • Suomessa ensihoidon erityispätevyyden koulutusoikeudet on vain kahdessa keskussairaalassa, Päijät-Hämeen keskussairaalan Akuutti24:ssä ja Satakunnan keskussairaalassa.

Lähde: PHSOTEY tiedote

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×