Jump to content
MAINOS

Hoitotahto ja ER-päätös


xeniadd

Recommended Posts

Tuli töissä vanhusten palvelutalossa työkavereiden kanssa vääntöä, että jos vanhuksella on hoitotahdossa, että ei halua, että elvytetään, mutta hänellä ei ole kuitenkaan ER-päätöstä, niin pitääkö elvyttää vai ei?

Toiset oli sitä mieltä ettei elvytetä, kun vanhuksella hoitotahto. Toiset taas sitä mieltä, että pitää elvyttää, koska lääkäri ei ole ER:ää kirjottanut. Miten oikeasti menee?

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Itse laittaisin asian lääkärin listalle. Hoitotahdosta on tehtävä selkeä merkintä potilasasiakirjaan. Potilasasiakirjoihin on lisäksi tehtävä merkinnät siitä, että potilaalle on annettu riittävä selvitys vaikutuksista, joita hänen tahtonsa noudattaminen voi seurata. Jos potilas ei pysty itse varmistamaan hoitotahtoa niin sen voi varmentaa kaksi terveydenhuollon ammattilaista, jotka ovat luotettavasti todenneet potilan tahdonilmaisun. Mikäli potilas ei kykene tekemään päätöstä, niin asiasta neuvottelee usein lääkäri potilaan läheisten kanssa. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/elaman_loppuvaiheen_hoito/hoitotahto

 

Lisäys: Tässä linkissä lisää tietoa hoitotahdosta: http://www.exitus.fi/hoitotahto.html

Link to comment
Share on other sites

Tottakai hoitotahtoa on kunnioitettava!

Se ei toki ole luotettava hoitotahto jos mieleltään syystä tai toisesta epävakaa yhtäkkiä mutisee jotain "tappakaa minut sitten vaan kun tämä elämä on yhtä kärsimystä" vastauksena johonkin arkipäivän tilanteeseen.

Jos asiallinen jotakuinkin orientoitunut ihminen ilmoittaa ettei häntä elvytetä, tulee tätä noudattaa. Ja laatia toki asiasta kirjallinen merkintä tai asiakirja ettei henkilö halua elvytystä, jotta muutkin voivat tahtoa kunnioittaa. ER-päätös lisäksi on turhaa byrokratiaa jos on jo olemassa selkeä hoitotahto joka on ylös kirjattu, mutta ei iso vaiva. Holhouksenalaisten kohdalla toki edunvalvojaakin on kuultava.

Olisi TODELLA epäeettistä elvyttää monisairasta potilasta jolla on olemassa selkeä hoitotahto jossa hän kieltää elvytyksen.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...