Jump to content
MAINOS

Vuoden päihdesairaanhoitajaksi valittiin Kristiina Hietamies


Reportteri

Recommended Posts

psh.jpg

Vuoden 2014 päihdesairaanhoitajaksi valittu Kristiina Hietamies työskentelee nuorten päihderiippuvaisten parissa. Hän kantaa huolta etenkin liikaa pelaavien määrän lisääntymisestä päihdepalveluiden asiakkaana. Hietamies kannustaa vanhempia luottamaan omaan arviointikykyynsä lasten pelaamisen suhteen.

 

- Vanhemmat ovat oman lapsensa parhaita asiantuntijoita. Etenkin alaikäisillä lapsilla liiallisen pelaamisen hälytysmerkit ovat huomattavissa.  Liiallinen pelaaminen on yksilöllistä, mutta se näkyy normaalin arkielämän häiriintymisenä. Koulu alkaa kärsiä, harrastukset jäävät, nuori syö ja nukkuu huonosti ja saa helposti raivareita. Pelaaminen alkaa hallita elämän muita osa-alueita, Hietamies sanoo.

 

Hietamies kannustaa vanhempia osallistumaan ja olemaan kiinnostuneita lapsen elämään kuuluvista asioista, myös pelaamisesta.

 

- Kokemukseni mukaan lapset esittelevät mielellään pelejä ja osaamistaan aikuisille. Osallistukaa ja menkää viereen katsomaan, kun lapsi pelaa.  Vanhempien tehtävä on myös asettaa pelaamiselle sopivat rajat, Hietamies muistuttaa.

 

Lapsi tarvitsee rajoja ja rakkautta, mutta aina eivät perheen omat konstit riitä tai ongelma on jo päässyt kehittymään pitkälle. Hietamies kehottaa perheitä ja nuoria hakemaan rohkeasti apua.

 

- Tietoa apua tarjoavista tahoista löytyy netistä. Esimerkiksi nuorisoasemat toimivat matalan kynnyksen periaatteella ja meille on helppo tulla. Ei se ole maailmanloppu hakea apua, Hietamies sanoo.

 

Hietamiehen mielestä kohtuullinen pelaaminen ei ole pahasta ja oleellista on ymmärtää nuorten pelaamista ilmiönä.  Hän aloitti työpaikallaan Vantaan nuorisoasemalla Pelaavat nuoret -ideariihet.  Ne ovat tuoneet saman pöydän ääreen niin hoito- ja järjestöhenkilöitä kuin pelien kehittäjiä ja pelaajia keskustelemaan pelaamisen hyvistä ja huonoista puolista.

 

- Tarvitsemme lisää ymmärrystä, sillä päihdepalveluiden asiakkaat ovat nuorempia kuin ennen ja liikaa pelaavat ovat kasvava ryhmä. Heidän hoitonsa on Suomessa alkutekijöissään ja tutkimustietoa on vasta vähän, Kristiina Hietamies sanoo.

 

Vuoden päihdesairaanhoitaja -tunnustus 

Vuoden päihdesairaanhoitaja on Sairaanhoitajaliiton myöntämä tunnustus kätilölle, sairaan-, terveyden- tai ensihoitajalle (AMK), joka on toiminut ansiokkaasti päihdehoitotyön kehittämiseksi. Palkinto on myönnetty vuodesta 2000 lähtien. Tunnustus luovutettiin Kristiina Hietamiehelle Päihteet ja hoitotyö -koulutuspäivillä Tampereella 10.9.2014.

 

SH Kristiina Hietamies

Kristiina Hietamies työskentelee sairaanhoitajana Vantaan nuorisoaseman päihdepalveluissa. Hänellä on pitkä kokemus työstä nuorten ja lasten päihdeongelmien parissa. Asiakastyön lisäksi Hietamies kehittää aktiivisesti liikaa pelaavien nuorten hoitoa.  Hän käyttää työssään hyväksi verkottumista niin kunnallisten kuin kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hakemalla kumppaneita toimiston ulkopuolelta hän löytää nuorten tueksi luovia ratkaisuja. Empaattisella otteellaan hän pystyy luomaan nuoriin ja heidän läheisiinsä poikkeuksellisen hyvän kontaktin.

 

Lähde:Sairaanhoitajaliitto

Kuva: Leena Koskela
Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...