Jump to content
MAINOS

Valvira: Hoitajan tekemä triage voi vaarantaa potilasturvallisuutta


Reportteri

Recommended Posts

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira katsoo, että sellainen terveydenhuollon päivystyspisteiden käytäntö, jossa ensiarvion tekeminen potilaan hoidon tarpeesta ja hoidon kiireellisyydestä päättäminen on kategorisesti annettu hoitajan tehtäväksi, voi vaarantaa potilasturvallisuutta. Käytäntö on tullut esille muutamien valvonta-asioiden käsittelyn yhteydessä. Valvira toteaa verkkosivuillaan, että iäkkään ja monisairaan potilaan tutkiminen ja diagnoosin määrittäminen on haastavaa, eikä sairaanhoitajan koulutus ja osaaminen useinkaan riitä näiden potilaiden tutkimiseen, vaan potilaan pitää päästä lääkärin tutkittavaksi. Viimeksi Valvira on kiinnittänyt asiaan huomiota selvittäessään iäkkään potilaan tutkimista ja hoidon tarpeen arviointia.

 

Lue kanteluratkaisu Valviran sivuilta: http://www.valvira.fi/tietopankki/ratkaisulyhennelmat/huomion_kiinnittaminen_2/terveyskeskuspaivystyksessa_puutteita_iakkaan_henkilon_tutkimisessa_ja_hoidon_tarpeen_arvioinnissa

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Aika realistinen odotus Valviralta. Jokaiseen päivystykseen ja puhelinpalveluun lääkäri tekemään triagea. Sit me kaikki herättiin. Taitaa realiteetit iskeytyä jossain vaiheessa lujaa naamalle.

Link to comment
Share on other sites

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira katsoo, että sellainen terveydenhuollon päivystyspisteiden käytäntö, jossa ensiarvion tekeminen potilaan hoidon tarpeesta ja hoidon kiireellisyydestä päättäminen on kategorisesti annettu hoitajan tehtäväksi, voi vaarantaa potilasturvallisuutta. Käytäntö on tullut esille muutamien valvonta-asioiden käsittelyn yhteydessä. 

Valviran ei kannattaisi vetää johtopäätöksiä yksittäisten valitusten pohjalta. Tätä asiaahan on tutkittu, itsekin olen osallistunut paikalliseen tutkimukseen jossa todettiin että hoitajien tekemä triage on samaa tasoa erikoislääkärien kanssa ja selvästi paremmalla tasolla kuin tk-lääkäreiden ja etenkin yksityisen sektorin lääkäreiden tekemä hoidon tarpeen arviointi. Tämä tutkimuskaan ei ole ehkä lopullinen totuus, mutta voittaa kyllä Valviran mutun.

Link to comment
Share on other sites

Ikävä tapaus. Virhe, josta täytyy ottaa oppia. Lääkärille pääsyn kriteerien tulee olla riittävän selvät, ettei tällaista pääse tapahtumaan. Jos triagehoitajana on liian kokematon sairaanhoitaja, ei hän välttämättä osaa arvioida näin vakavasti monisairaan vanhuksen kokonaistilannetta. Tämä tuskin on mikään yksittäistapaus. Itsekin olen omaa vakavaa pitkäaikaissairauttani hoidattavana sairaanhoitajana törmännyt siihen, että sairaanhoitaja joutuu huonon taloustilanteen ja lääkäripulan takia ottamaan liikaa vastuuta asioista, joka kuuluisivat lääkärille. Tähän ei saisi suostua.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kati Hoffström

Myös kokemattoman lääkärin antama hoito (tai hoitamatta jättäminen) voi pahimmillaan johtaa potilasturvan vaarantumiseen tai hoitovirheeseen. Kokenut hoitaja on usein päivystyksessä jopa pätevämpi kuin kokematon keikkalääkäri! Yksittäisiä tapauksia yleistämällä mennään todella pahasti metsään. Triagehoitajaksi kuuluu laittaa sairaanhoitaja jolla on pitkäaikainen kokemus hoitotyöstä ja päivystypolityöstä. Siltikin inhimillisiä virheitä sattuu, joka alalla.

Link to comment
Share on other sites

Triagehoitajaksi kuuluu laittaa sairaanhoitaja jolla on pitkäaikainen kokemus hoitotyöstä ja päivystypolityöstä.

Sairaanhoitaja tai ihan mikä tahansa muukin hoitaja. Triagen tekeminen on niitä asioita jota ei koulussa opi, vain kokemuksella ja persoonalla on merkitystä. 

Link to comment
Share on other sites

Ei tässä potilastapauksessa hoitoonohjauksen suhteen mielestäni ole mitään vikaa, triagena toiminut lähäri pisti potilaan sh:n tutkittavaksi. Triage oli jopa potilastapauksen ainoa osa päivystyksen hoitoketjua joka toimi oikein ja ohjasi potilaan tarkempaan syyniin eteenpäin.

 

Jostain syystä sh ei kuitenkaan havainnut tekstissä mainittuja oireita (vatsakivut, sekavuus, hengenahdistus) tai sitten ei pitänyt niitä merkittävänä. Lääkäri ei joko saanut tietoonsa oireita tai jostain syystä ei kiinnostunut niistä kun ohjeisti sairaanhoitajaa kotiuttamaan potilaan reseptin kanssa. Kai tuossa viime kädessä pitäisi lääkärillä olla vastuu hoitamistaan potilaista. Oma asiansa toki jos ei heitä halua nähdä.

 

Olosuhteet huomioon ottaen on kieltämättä helppo ymmärtää oikopolku joka tuossa on otettu. Vanha potilas, stixissä löydös -> vti.

Link to comment
Share on other sites

Yleisimmät vaivat on yleisimpiä, siitä ei pääse mihinkään. Kellä vaan voi olla aneurysma odottamassa poksahtamista tai peritoniitti joka oireilee ainoastaan ilmavaivoina mut ei kaikille voida tehdä pään varjoaine-tt:tä ja diagnostista laparotomiaa joka kerta kun pierettää tai huimaa.

Virheitä ja "virheitä" eli tilastotappioita tulee aina tapahtumaan ja lainsäätäjän ja valvovan viranomaisenkin tarttis se jollain tasolla hyväksyä ja huomioida myös taloudelliset realiteetit ja kustannustehokkuus. Varmaan jonkun prosentin tai promillen tämmöiset tapaukset vähenisi jos triagen tekis aina kokenut lääkäri. Vielä lisää jos triagen tekisi aina tiimi jossa on neurologi, kardiologi ja kirurgi läsnä. Mutta olisiko se hintansa väärtiä? Etenkin kun sille tiimillekin voi sattua moka, tilastotappio tai EVVK-päivä.

Link to comment
Share on other sites

Valviran arvion mukaan jälkikäteen käytettävissä olevien tietojen pohjalta voi arvioida, että vaikka potilas olisi otettu sairaalahoitoon, on todennäköistä, ettei se olisi olennaisesti parantanut hänen sairauksiensa ennustetta.

Siis mummo olisi kuollut vaikka olisikin tavannut lääkärin. Mikä tässä nyt oli sellainen ongelma, että Valviralle piti kannella?

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

No mummo kuoli. Pakko olla jonkun syy kun eihän kukaan nykyään enää kuole ilman että se on jonkun vika.

Tekis terää kansalaisten realiteetintajulle jos kaikkia vähänkään julkiselle paikalle kuolleita ei kerättäis niin äkkiä ja vaivihkaa pois kuin keskimäärin tapahtuu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Raili Laitinen

Myös kokemattoman lääkärin antama hoito (tai hoitamatta jättäminen) voi pahimmillaan johtaa potilasturvan vaarantumiseen tai hoitovirheeseen. Kokenut hoitaja on usein päivystyksessä jopa pätevämpi kuin kokematon keikkalääkäri! Yksittäisiä tapauksia yleistämällä mennään todella pahasti metsään. Triagehoitajaksi kuuluu laittaa sairaanhoitaja jolla on pitkäaikainen kokemus hoitotyöstä ja päivystypolityöstä. Siltikin inhimillisiä virheitä sattuu, joka alalla.

vaan kun päivystys toistamiseen  kolmen vuoden sisällä  jättää hoitamatta? Ekalla kerralla laittoivat ahdistuneen potilaan aamuyöstä kävellen kotiin yli 30 km:n matkan. Musta se on jo verrattavissa heitteille jättöön. Toisella kertaa  lääkäri ei tutkinut lasta ,joka oli tapaturmaisesti loukannut pyllynsä. Putosi leikin lomassa mattotelineen päälle. Kolmas kerta oli tänään ,kun skitsofreenikolta loppui lääkkeet eikä ollut rahaa ostaa uusia. Suljetulta kehoitettiin päivystykseen ja ,kun mentiin niin hoitaja käski mennä oman kylän päivystykseen.(joka on kiinni sunnantaina)Tämä reipas hoitaja tiuskaisi asiaa kysyessäni , että potilas pyysi maksusitoumusta eikä heillä ole semmoisia. No mitä järkeä on lähettää naapurikylään ,kun ei sielläkään ole mokomaa??? Kun syytin häntä valehtelusta ,uhkasi hän vartijalla ja poliisilla.Päivystyksen henkilökunnan psykiatrisiin potilaisiin  suhtautuva ylimielinen ,pilkkaava ja halveksiva  sekä ammattitaidoton  käytös päivystyksessä on ala-arvoista ja sitte puhutaan , että psykiatrian päivystys yhdistetään näihin yksiköihin . Niin kauan ,kun siellä ei ole ammattitaitoista henkilökuntaa kohtaamaan esim. skitson ,joka ei osaa ilmaista asiaansa oikealla tavalla  niin puihin menee. Minä siis vastustan ja kovaa hanketta yhdistää psyk puoli pvs:pkl:n. Näin toimitaan ainakin Lohjan päivystyksessä.

Link to comment
Share on other sites

vaan kun päivystys toistamiseen  kolmen vuoden sisällä  jättää hoitamatta? Ekalla kerralla laittoivat ahdistuneen potilaan aamuyöstä kävellen kotiin yli 30 km:n matkan. Musta se on jo verrattavissa heitteille jättöön.

Ahdistunut pärjää ihan hyvin niin pitkään, että pääsee arkena terveyasasemalle. Jos pystyy kävelemään 30 km kotiin, niin ei ole niin ahdistunut, että tarvitsee päivystyksellistä hoitoa.

 

Toisella kertaa  lääkäri ei tutkinut lasta ,joka oli tapaturmaisesti loukannut pyllynsä. Putosi leikin lomassa mattotelineen päälle.

No myöskään kuulosta sellaiselta vammalta, että tarvitsisi päivystykseen mennä.

 

Kolmas kerta oli tänään ,kun skitsofreenikolta loppui lääkkeet eikä ollut rahaa ostaa uusia. Suljetulta kehoitettiin päivystykseen ja ,kun mentiin niin hoitaja käski mennä oman kylän päivystykseen.(joka on kiinni sunnantaina)Tämä reipas hoitaja tiuskaisi asiaa kysyessäni , että potilas pyysi maksusitoumusta eikä heillä ole semmoisia. No mitä järkeä on lähettää naapurikylään ,kun ei sielläkään ole mokomaa???

Jos rahat loppuu eikä ole varaa ostaa lääkkeitä, niin oikea paikka ei ole sairaalan päivystys. Varsinkaan sunnuntaina. Skitsofreenikko pärjää vallan hyvin yhden päivän ilman lääkkeitä. Sossun hommia on antaa maksusitoumus lääkkeitä varten. Ja jos potilaalla on skitsofrenia, niin eipä ne lääkkeet kauheasti muutenkaan maksa. Sen kolmen euron omavastuun saa kerättyä vaikka pulloja keräämällä.

 

Kun syytin häntä valehtelusta ,uhkasi hän vartijalla ja poliisilla.Päivystyksen henkilökunnan psykiatrisiin potilaisiin  suhtautuva ylimielinen ,pilkkaava ja halveksiva  sekä ammattitaidoton  käytös päivystyksessä on ala-arvoista ja sitte puhutaan , että psykiatrian päivystys yhdistetään näihin yksiköihin . Niin kauan ,kun siellä ei ole ammattitaitoista henkilökuntaa kohtaamaan esim. skitson ,joka ei osaa ilmaista asiaansa oikealla tavalla  niin puihin menee. Minä siis vastustan ja kovaa hanketta yhdistää psyk puoli pvs:pkl:n. Näin toimitaan ainakin Lohjan päivystyksessä.

Jokainen uhkailija pitäisi heittää saman tien vartijoiden toimesta sairaalasta pihalle, josta poliisi veisi putkaan. Päivystyspoliklinikoiden suurin yksittäinen ongelma on se, että niihin pyrkii hoitoa saamaan sellaiset, jotka eivät todellakaan kuulu päivystyksiin.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

"Virtsatieinfektioista vuonna 2013 laaditun Käypä hoito-ohjeen mukaan lääkäri voi hoitaa täysi-ikäisen, alle 65-vuotiaan naisen tyypilliset virtsatieinfektion oireet näkemättä potilasta. Valvira katsoo kuitenkin, että iäkäs potilas pitää tutkia, koska hänen yleiskuntonsa laskun takana voi olla muitakin syitä kuten sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia. Iäkkäältä henkilöltä on lisäksi usein vaikea saada luotettavaa virtsanäytettä, jolloin tarvitaan seulontakokeen lisäksi virtsan bakteerien viljelytutkimus, etenkin, jos potilaalla ei ole tyypillisiä virtsatieinfektion oireita kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä. Valvira toteaa, ettei potilaalla ollut nyt selvitettävänä olleessa tapauksessa tyypillisiä virtsatieinfektion oireita.."

http://www.valvira.fi/tietopankki/ratkaisulyhennelmat/huomion_kiinnittaminen_2/terveyskeskuspaivystyksessa_puutteita_iakkaan_henkilon_tutkimisessa_ja_hoidon_tarpeen_arvioinnissa

 

Tuo kait se oleellisin mitä olisi pitänyt huomioida ja mitä jatkossa ois sitten huomioitava. Tuossa tapauksessa oli 88-vuotias vanhus.

 

Lisäksi huomioitavaa...

 

"Valviran arvion mukaan potilaan tutkiminen päivystysvastaanotolla oli ollut riittämätöntä, ja tehdyt hoitoratkaisut eivät olleet loppuun asti harkittuja. Valvira totesi, että monisairaan vanhuksen alentunutta yleistilaa on selvitettävä ja tutkittava muutenkin kuin pelkän virtsan seulontakokeen ja pika-CRP:n avulla"

 

Ei voi muuta kuin hattua nostaa päivystyksessä työskenteleville, erittäin vastuullista hommaa..

Link to comment
Share on other sites

Ketään ei myöskään pakoteta kävelemään. Taksikin yleensä soitetaan ilman maksua. Se on sitten ihan potilaan asia meneekö taksilla, omaisen kyydillä, juosten, kävellen, hiihtäen tms ja mihin menee. Putkaan vie poliisi jos alkaa riehua.

Link to comment
Share on other sites

 

vaan kun päivystys toistamiseen  kolmen vuoden sisällä  jättää hoitamatta? Ekalla kerralla laittoivat ahdistuneen potilaan aamuyöstä kävellen kotiin yli 30 km:n matkan. Musta se on jo verrattavissa heitteille jättöön.

Ahdistunut pärjää ihan hyvin niin pitkään, että pääsee arkena terveyasasemalle. Jos pystyy kävelemään 30 km kotiin, niin ei ole niin ahdistunut, että tarvitsee päivystyksellistä hoitoa.

 

Toisella kertaa  lääkäri ei tutkinut lasta ,joka oli tapaturmaisesti loukannut pyllynsä. Putosi leikin lomassa mattotelineen päälle.

No myöskään kuulosta sellaiselta vammalta, että tarvitsisi päivystykseen mennä.

 

Kolmas kerta oli tänään ,kun skitsofreenikolta loppui lääkkeet eikä ollut rahaa ostaa uusia. Suljetulta kehoitettiin päivystykseen ja ,kun mentiin niin hoitaja käski mennä oman kylän päivystykseen.(joka on kiinni sunnantaina)Tämä reipas hoitaja tiuskaisi asiaa kysyessäni , että potilas pyysi maksusitoumusta eikä heillä ole semmoisia. No mitä järkeä on lähettää naapurikylään ,kun ei sielläkään ole mokomaa???

Jos rahat loppuu eikä ole varaa ostaa lääkkeitä, niin oikea paikka ei ole sairaalan päivystys. Varsinkaan sunnuntaina. Skitsofreenikko pärjää vallan hyvin yhden päivän ilman lääkkeitä. Sossun hommia on antaa maksusitoumus lääkkeitä varten. Ja jos potilaalla on skitsofrenia, niin eipä ne lääkkeet kauheasti muutenkaan maksa. Sen kolmen euron omavastuun saa kerättyä vaikka pulloja keräämällä.

 

Kun syytin häntä valehtelusta ,uhkasi hän vartijalla ja poliisilla.Päivystyksen henkilökunnan psykiatrisiin potilaisiin  suhtautuva ylimielinen ,pilkkaava ja halveksiva  sekä ammattitaidoton  käytös päivystyksessä on ala-arvoista ja sitte puhutaan , että psykiatrian päivystys yhdistetään näihin yksiköihin . Niin kauan ,kun siellä ei ole ammattitaitoista henkilökuntaa kohtaamaan esim. skitson ,joka ei osaa ilmaista asiaansa oikealla tavalla  niin puihin menee. Minä siis vastustan ja kovaa hanketta yhdistää psyk puoli pvs:pkl:n. Näin toimitaan ainakin Lohjan päivystyksessä.

Jokainen uhkailija pitäisi heittää saman tien vartijoiden toimesta sairaalasta pihalle, josta poliisi veisi putkaan. Päivystyspoliklinikoiden suurin yksittäinen ongelma on se, että niihin pyrkii hoitoa saamaan sellaiset, jotka eivät todellakaan kuulu päivystyksiin.

 

Aha. Kyseessä olikin potilas,joka oli lievästi masentunut,lapsen pyllystä tuli verta ja 112 käskivät mennä päivystykseen.Ja sitten nämä valopäät  kirjasivat valheellista tietoa ja yllyttivät varatie nimisen järjestön sieppaamaan lapsen klo. 2.00 yöllä. Lain mukaan huostaanottoa ei voida tehdä ilman , että vanhempien kanssa keskustellaan. susta varmaan klo. 2.00 yöllä on oikea aika keskustella. Tekivät äidille pakkohoitopäätöksen , isä oli tän tarinan skitso ,jonka psykoosioireet pahenivat. Vrk  ilman lääkettä on riittävä aika tämän miehen irrottaa loputkin hanat kodista tai lattialistat niinkuin lupaili tehdä. Tietysti umpihullu äiti olin minä. Lapsi näki painajaisia kaksi kuukautta ja pelkää tänä päivänäkin lääkäreitä. Mut pelasti psykiatri ,joka kumosi päätöksen lapsen pelasti kunnan lastensuojelu ,joka oli tietoinen perheemme tilanteesta. Tää juttu ei katos oo ihan yks oikonen. kiitos kuitenkin , että tajusit ettei tarinan äiti eli minä ollut niin sairaskuin antoivat ymmärtää. Tapahtumat syöpyivät mieleeni ja tulin pirun vihaiseksi. Poliisit poimi Myllylammella ja veivät Nummelan ta:lle todeten päivystyksen kohdelleen epäasiallisesti. Siis hoitaja uhkaili mua vartijalla ja poliisilla. Jos puhuu totta joutuu putkaan. Nykysin päivystyksistä ei saa paljon muuta kuin lämmintä kättä.Lohjasta valittaa moni muukin kuin minä. 

Link to comment
Share on other sites

Ja sitten nämä valopäät  kirjasivat valheellista tietoa ja yllyttivät varatie nimisen järjestön sieppaamaan lapsen klo. 2.00 yöllä. Lain mukaan huostaanottoa ei voida tehdä ilman , että vanhempien kanssa keskustellaan. susta varmaan klo. 2.00 yöllä on oikea aika keskustella. Tekivät äidille pakkohoitopäätöksen , isä oli tän tarinan skitso ,jonka psykoosioireet pahenivat. Vrk  ilman lääkettä on riittävä aika tämän miehen irrottaa loputkin hanat kodista tai lattialistat niinkuin lupaili tehdä. Tietysti umpihullu äiti olin minä.

Ihmettelen usein miksi huostaanottopäätöksiä tehdään täysin syyttä ja aivan malliperheisiin. Jatkakaa rohkeasti samaan malliin Babylonista huolimatta! Jaksuhali <3

Link to comment
Share on other sites

Aha. Kyseessä olikin potilas,joka oli lievästi masentunut,lapsen pyllystä tuli verta ja 112 käskivät mennä päivystykseen.Ja sitten nämä valopäät  kirjasivat valheellista tietoa ja yllyttivät varatie nimisen järjestön sieppaamaan lapsen klo. 2.00 yöllä. Lain mukaan huostaanottoa ei voida tehdä ilman , että vanhempien kanssa keskustellaan. susta varmaan klo. 2.00 yöllä on oikea aika keskustella. Tekivät äidille pakkohoitopäätöksen , isä oli tän tarinan skitso ,jonka psykoosioireet pahenivat. Vrk  ilman lääkettä on riittävä aika tämän miehen irrottaa loputkin hanat kodista tai lattialistat niinkuin lupaili tehdä. Tietysti umpihullu äiti olin minä. Lapsi näki painajaisia kaksi kuukautta ja pelkää tänä päivänäkin lääkäreitä. Mut pelasti psykiatri ,joka kumosi päätöksen lapsen pelasti kunnan lastensuojelu ,joka oli tietoinen perheemme tilanteesta. Tää juttu ei katos oo ihan yks oikonen. kiitos kuitenkin , että tajusit ettei tarinan äiti eli minä ollut niin sairaskuin antoivat ymmärtää. Tapahtumat syöpyivät mieleeni ja tulin pirun vihaiseksi. Poliisit poimi Myllylammella ja veivät Nummelan ta:lle todeten päivystyksen kohdelleen epäasiallisesti. Siis hoitaja uhkaili mua vartijalla ja poliisilla. Jos puhuu totta joutuu putkaan. Nykysin päivystyksistä ei saa paljon muuta kuin lämmintä kättä.Lohjasta valittaa moni muukin kuin minä.

Mä en nyt ihan oikeasti jaksa vääntää yhtään mistään vaikeasti psyykensairaan ihmisen kanssa.

Failure is always an option

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Vieras

Oman kokemukseni  (työskennellyt kahdessa eri yhteispäivystyksessä) on se, että varsinkin vanhuspotilaita liian herkästi käännytetään pois päivystyksestä. heidän sairautensa oireilee usein poikkeavasti kuten vaikkapa keuhkokuume ilman kuumeilua ja vain lievin yskäoirein tai vakava sairaus pelkkänä väsymyksenä ja yleistilan laskuna. Minun mielestäni ja onneksi myös Valviran mielestä epämääräisesti uusin oirein oireileva vanhus on laitettava lääkärille ja näin ainakin tämän hetkisessä työpaikassani toimitaan. Mitä nopeammin vanhus saa hoidon, sitä nopeammin hän toipuu. Kuten me kaikki.Jo lakikin kieltää potilaan syrjinnän iän perusteella.

Päivystyksen ruuhkautuminen ja työmäärän lisääntyminen ei ole hyväksyttävä syy jättää ihmistä hoitamatta. Ja kaikkein vähiten se, että ihmisellä sattuu olemaan jo muita sairauksia. Koska noin ajatellenhan ei kroonisista sairauksista kärsiviä lapsipotilaitakaan kannata hoitaa, hehän kuluttavat yhteiskunnan varoja useammalta vuodelta kuin vanhus.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest kikkoman

 

 

vaan kun päivystys toistamiseen  kolmen vuoden sisällä  jättää hoitamatta? Ekalla kerralla laittoivat ahdistuneen potilaan aamuyöstä kävellen kotiin yli 30 km:n matkan. Musta se on jo verrattavissa heitteille jättöön.

Ahdistunut pärjää ihan hyvin niin pitkään, että pääsee arkena terveyasasemalle. Jos pystyy kävelemään 30 km kotiin, niin ei ole niin ahdistunut, että tarvitsee päivystyksellistä hoitoa.

 

Toisella kertaa  lääkäri ei tutkinut lasta ,joka oli tapaturmaisesti loukannut pyllynsä. Putosi leikin lomassa mattotelineen päälle.

No myöskään kuulosta sellaiselta vammalta, että tarvitsisi päivystykseen mennä.

 

Kolmas kerta oli tänään ,kun skitsofreenikolta loppui lääkkeet eikä ollut rahaa ostaa uusia. Suljetulta kehoitettiin päivystykseen ja ,kun mentiin niin hoitaja käski mennä oman kylän päivystykseen.(joka on kiinni sunnantaina)Tämä reipas hoitaja tiuskaisi asiaa kysyessäni , että potilas pyysi maksusitoumusta eikä heillä ole semmoisia. No mitä järkeä on lähettää naapurikylään ,kun ei sielläkään ole mokomaa???

Jos rahat loppuu eikä ole varaa ostaa lääkkeitä, niin oikea paikka ei ole sairaalan päivystys. Varsinkaan sunnuntaina. Skitsofreenikko pärjää vallan hyvin yhden päivän ilman lääkkeitä. Sossun hommia on antaa maksusitoumus lääkkeitä varten. Ja jos potilaalla on skitsofrenia, niin eipä ne lääkkeet kauheasti muutenkaan maksa. Sen kolmen euron omavastuun saa kerättyä vaikka pulloja keräämällä.

 

Kun syytin häntä valehtelusta ,uhkasi hän vartijalla ja poliisilla.Päivystyksen henkilökunnan psykiatrisiin potilaisiin  suhtautuva ylimielinen ,pilkkaava ja halveksiva  sekä ammattitaidoton  käytös päivystyksessä on ala-arvoista ja sitte puhutaan , että psykiatrian päivystys yhdistetään näihin yksiköihin . Niin kauan ,kun siellä ei ole ammattitaitoista henkilökuntaa kohtaamaan esim. skitson ,joka ei osaa ilmaista asiaansa oikealla tavalla  niin puihin menee. Minä siis vastustan ja kovaa hanketta yhdistää psyk puoli pvs:pkl:n. Näin toimitaan ainakin Lohjan päivystyksessä.

Jokainen uhkailija pitäisi heittää saman tien vartijoiden toimesta sairaalasta pihalle, josta poliisi veisi putkaan. Päivystyspoliklinikoiden suurin yksittäinen ongelma on se, että niihin pyrkii hoitoa saamaan sellaiset, jotka eivät todellakaan kuulu päivystyksiin.

 

Aha. Kyseessä olikin potilas,joka oli lievästi masentunut,lapsen pyllystä tuli verta ja 112 käskivät mennä päivystykseen.Ja sitten nämä valopäät  kirjasivat valheellista tietoa ja yllyttivät varatie nimisen järjestön sieppaamaan lapsen klo. 2.00 yöllä. Lain mukaan huostaanottoa ei voida tehdä ilman , että vanhempien kanssa keskustellaan. susta varmaan klo. 2.00 yöllä on oikea aika keskustella. Tekivät äidille pakkohoitopäätöksen , isä oli tän tarinan skitso ,jonka psykoosioireet pahenivat. Vrk  ilman lääkettä on riittävä aika tämän miehen irrottaa loputkin hanat kodista tai lattialistat niinkuin lupaili tehdä. Tietysti umpihullu äiti olin minä. Lapsi näki painajaisia kaksi kuukautta ja pelkää tänä päivänäkin lääkäreitä. Mut pelasti psykiatri ,joka kumosi päätöksen lapsen pelasti kunnan lastensuojelu ,joka oli tietoinen perheemme tilanteesta. Tää juttu ei katos oo ihan yks oikonen. kiitos kuitenkin , että tajusit ettei tarinan äiti eli minä ollut niin sairaskuin antoivat ymmärtää. Tapahtumat syöpyivät mieleeni ja tulin pirun vihaiseksi. Poliisit poimi Myllylammella ja veivät Nummelan ta:lle todeten päivystyksen kohdelleen epäasiallisesti. Siis hoitaja uhkaili mua vartijalla ja poliisilla. Jos puhuu totta joutuu putkaan. Nykysin päivystyksistä ei saa paljon muuta kuin lämmintä kättä.Lohjasta valittaa moni muukin kuin minä. 

 

Kaikessa tässä paistaa läpi, että olet ilmeisesti erittäin tyylikkäästi osannut asiasi hoitaa.  :peukku:  Jottei mielenterveyspääsi tätä nyt käännä jotenkin muuten niin selvennykseksi; tämä oli sitten sarkasmia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest EEvariitta

Itse lyhyen aikaa isossa yhteispäivystyksessä työskennelleenä en kyllä allekirjoita väitettä että vanhuspotilaita ei tutkita. Tutkitaan ja niin maan perusteellisesti. Lähtiessäni sanoin pomolle että olisi kaikista järkevin vanhusten kohdalla (ja juoppojen) että kun tulevat valittamaan jotain vaivaa joko itse kävellen, omaisen sattamana tai ambulanssilla, niin hoitajan lähetteellä labraan (no niinhän ne meneekin) kusinäyte keinolla millä hyvänäs. hoitajan lähetteellä keuhkokuvaan (nykyään edelleen pitää lääkärin näpytellä lähete) ja sitten suoriltaan pään ct, kun aika usein sille yt.n laskulle/kuumeelle ei löydykään selitystä pneumoniasta tai virtsiitistä. Eihän se nyt hitto vanhus voi ihan ilman lääketieteellistä syytä olla heikossa kunossa. Joku lääkittävä vaiva on pakko löytyä ja sitä kaivetaan vaikka koko yö. Ja lopuksi tehdään se ct tai uä. Joskus joku viisas lääkäri ja yleensä kyllä hoitaja hoksaa kysyä miten on tullut syötyä tai juotua viime aikoina. Aika usien ei mitenkään. Meneehän siinä jossain vaiheessa jalat alta. Ja näillä juopollakin alkaa oleen nykyään niin huolehtivaiset "ystävät" että älyävät siinä vaiheessa soittaa lanssin kun kaveri enään pysty ryyppyä ottamaan ja on ollut usiamman päivän paskat ja kuset housuissa kotonaan. Ja ei ku sairaalaan ja teholle, kyllä se vielä saadaan valtiolle veroja maksamaan viinanoton muodossa muutamaksi päiväksi tai viikoksi.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...