Jump to content
 
Reportteri

Valvira: Potilaiden puhalluttaminen on useissa tilanteissa lääketieteellisesti perusteltua

Recommended Posts

Reportteri

Eduskunnan oikeusasiamies antoi joulukuussa päätöksen kanteluun, jossa kansalainen arvosteli erään terveyskeskuksen menettelyä puhalluttaa kaikki päivystykseen tulevat tapaturmapotilaat. Oikeusasiamiehen kannanoton mukaan terveydenhuollon toimintayksiköllä ei ole oikeutta kaavamaisesti puhalluttaa kaikkia tapaturmapotilaita. Toimenpiteet on valittava kunkin potilaan kohdalla siten, että potilaan oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon toteutuu potilaslaissa tarkoitetulla tavalla ja että ne ovat suhteessa niillä tarkoitettuun hyötyyn.

Valvira on todennut oikeusasiamiehelle antamassaan lausunnossa muun muassa, että se pitää toimia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi ja välttämiseksi tärkeinä, koska alkoholin suurkulutus on monien terveydellisten ongelmien ja usein myös tapaturmien taustalla. Valvira on todennut, että hyvään hoitokäytäntöön ja terveydenhuollon ammattihenkilötoimintaan kuuluu selvittää potilaan esitiedot riittävässä laajuudessa ja kartoittaa potilaan kliininen tila. Alkoholipitoisuuden määrittäminen potilaan kliinisen tilanteen selvittämiseksi on useissa tilanteissa lääketieteellisesti perusteltua, vaikka kaikkia tapaturmapotilaita ei tule kaavamaisesti puhalluttaa.

Lisätietoja: http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/eoa_n_kannanotto_terveyskeskuksella_ei_ole_oikeutta_puhalluttaa_kaavamaisesti_tapaturmapotilaita

Muokattu - Reportteri

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×