Jump to content
 
Maalisq

Hoitotyö henkilökohtaisena avustaja

Recommended Posts

Maalisq

Hei!

Haluaisin kysyä mielipiteitä seuraavanlaisesta tilanteesta:

Minut palkattiin henkilökohtaiseksi avustajaksi ja toimenkuvaan kuului mm. peg-letkun avulla lääkkeiden anto ruiskuilla, ravinnon anto peg-letkuun, peg-letkun juuren puhdistaminen ja lapun vaihto. Lisäksi nielun stimulointi jotta nielu alkaisi toimia ennen ruokailua.

Perehdyttäminen hommiin kesti muutaman päivän. Minulla ei ole mitään aiempaa kokemusta edellämainituista, tiputustelinettä ja -pulloja ym. en ole käyttänyt koskaan.

Ovatko nämä tehtäviä, joita voi antaa kouluttamattomalle henkilölle (minulla on koulutus eri alalta, ei hoitoala)?

 

Heta-liiton (Henkilökohtaisen avustajan työnantajat) TESissä sanotaan näin:

 

Avustaminen kohdistuu kotona ja kodin ulkopuolella niihin teknisiin toimiin, jotka
vammainen henkilö tekisi itse, mutta ei niistä vamman tai sairauden vuoksi selviä.
Henkilökohtaisen avustajan työ ei ole sairaanhoitoa eikä hoito- ja hoivatyötä.

 

Lopetin työn, koska koin sen liian vaativaksi, ja nyt on erimielisyyttä työnantajan ja ehkä TE-toimistonkin kanssa, oliko työ kaltaiselleni henkilölle sopivaa. Yritän tässä etsiä jotain tietoa hoitotyön ja avustustyön rajoista.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
K.U. Sijainen

No tuo on aivan selvää hoitajan työtä. Näin näyttää nykyään olevan, että ilman koulutusta yritetään hommat saada hoitumaan.

Muistelen omalla kohdallani taas menneitä: Vaikka koulutettu hoitaja olenkin (ei SaHu), niin kotihoidossa iltavuoroon tultuani minut valtuutettiin menemään käynnille toisen tiimin asiakkaalle. Ei siinä mitään, mutta kun hän oli myös PEG- ruokittava ja samalla käynnillä piti hoitaa Trachea (onko oikein?) - kanyylin pesu, puhdistus ja uudelleen käyttöön otto.

Kieltäydyin, koska en ollut koskaan tehnyt asiaa, en myöskään ollut saanut koulutusta siihen. Työhön oli perehdytetty oma ryhmä, joka syystä tai toisesta ei voinut käydä. No, Minulle "määrättiin" toinen hoitaja mukaan, joka oli kuulemma tehnyt asian aiemmin. Hän seuraisi, että tein asian oikein?

No, minähän tein, koska "asiantuntija" seurasi vierestä töitäni. Kun tultiin ovesta ulos, niin hän tunnusti, että ei ollut koskaan itsekään hommaa tehnyt. Oli vaan annettu minulle mukaan, että tekisin työn. Tuntui hirveältä!. Ihmisen henki riippuu pitkälti ko. kanyylin käytöstä ja minä urpo onnistuin (onneksi) hoitamaan homman niin, että hengitys kulki seuraavaan vuoroon asti.

Kokemukset kyllä opettivat sen, että jatkossa pidän kyllä puoleni. Olisi kannattanut vaikkapa valittaa eteenpäin leväperäisyydestä. Eli kyllä hoitotyössä pitkälti tuurilla seilataan monessa paikassa.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Maalisq

Kiitos vastauksesta. Heta-liiton lakimies vastasi ex-työnantajalleni: Henkilköohtaisen avustajan työ voi sisältään myös hoidollisia toimia. Kuvaamanne työnkuva kuulostaa varsin tavanomaiselta henkilökohtaisen avustajan työnkuvalta.

 

Jos TE-toimisto on samaa mieltä, niin siinä ratkaistaan mahdollinen hoitajapula helposti, kouluttamattomia vaan töihin.

Miksi edes käydä esim. lähihoitajakoulutusta, jos voin kotisairaanhoidossa vain opiskella muutaman päivän, ja olen pätevä hommiin. Ihmeellistä on työelämä.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×