Jump to content
MAINOS

Kolmitiehanan käytöstä keskuslaskimokatetroidulla potilaalla..


sisukas

Recommended Posts

Tässä vastavalmistuneen pulma, kuinka käytän keskuslaskimokatetroidulla potilaalla kolmitiehanaa, niin ettei se haukkaa ilmaa infuusiota laittaessa. Cvk-potilaiden hoito jäänyt harjoitteluissa vähiin, joten nyt tuo asia askarruttaa.  Kun suljen kolmitiehanasta sen suunnan, mistä irroitan tulpan ja mihin laitan esim. antibiootti-infuusion letkun - niin onko väliä sitten hanaa avatessa mihin suuntaan sitä käännän? Siis ilman vuoksi? Entä pitääkö se kanta missä tulppa oli täyttää ensin nesteellä, ettei sinne jää ilmaa...? Toivottavasti joku tajusi mitä yritän tässä kysellä..  Joskus olen nähnyt jonkun hoitajan kääntävän kolmitiehanaa vain "puolikkaan pykälän" verran - miksi?

t. tyhmä ja tietämätön

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Täytät sen kolmitiehanan siinä laittovaiheessa, ennen yhdistämistä potilaaseen. Availet sen verran korkkeja, että ilmat tulee kannoista pois ja vedet niiden tilalle. Eihän tuossa kolmitiehanassa joka on cvk:ssa ole mitään sen erikoisempaa kuin perifeeriseenkään yhdistetyssä. Ei ole väliä mihin suuntaa kääntelet sitä hanaa jos kaikki suunnat on ilmattu kuten tulee ollakkin. Puolikkaan pykälän verran kääntäessä ei neste virtaa mihinkään. Se on kätevä esim kanyloidessa, ei tarvi kurotella sinne letkun sulkijaan kun laittaa tuota hanaa "puolikkaalle". Ei niin kätetää tuossa puolikkaassa on, että se joskus kääntyy siihen potilaan peuhatessa ja sitten on cvk tukossa.

Link to comment
Share on other sites

Jos on jatkuva infuusio meneillään niin käännät siihen suuntaan mistä toinen infuusio tulee.

Huomaathan , että jos jatkuvana infuusiona on liuos johon on lisätty KCL , niin lumen pitää huuhdella ennen ja jälkeen antibiootin. 10-20 ml NaCl.

Ja jos on vain antibiootin anto eikä muuta infuusiota niin sitten ensin heparinit ulos ja huuhtelu, samalla tarkistuu, että lumen vetää ja antibiootin jälkeen huuhtelu taas sekä heparinisointi.

"Kyllä on jännittävää elää,ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ylösalaisin-ilman mitään syytä."(Muumipappa ja meri)

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...