Jump to content
Pöllö

THL: Mangaani on terveysriski juomavedessä

Recommended Posts

Pöllö

Juomaveden mangaani on yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, hienomotoriseen kömpelyyteen ja alentuneeseen älykkyysosamäärään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan. Vaikutus on samankaltainen kuin lyijyllä ja ilmenee 1- 12 -vuotiailla lapsilla juomaveden mangaanipitoisuuden ylittäessä 100 mikrogrammaa litrassa. Jo raskauden aikainen altistuminen vaikuttaa haitallisesti kehittyvään lapseen.

 

Mangaani on myös elimistölle välttämätön hivenaine, jonka tasapainoa keho säätelee tarkasti. Haitta syntyykin, kun elimistön säätelymekanismien käsittelykyky ylitetään. Mangaani on neurotoksinen eli hermostolle haitallinen aine. Se vaikuttaa erityisesti aivojen dopaminergiseen järjestelmään eli aivojen osiin, joissa dopamiini on välittäjäaineena. Aihe koskee lähinnä yksityiskaivojen, erityisesti porakaivoveden, käyttäjiä. Mangaani on raudan ohella tavallisin suomalaisten kaivojen laatua heikentävä alkuaine. Suurina pitoisuuksina se värjää vettä ja vesikalusteita (musta, harmaa väri). Noin joka neljäs suomalainen porakaivo sisältää mangaania yli 100 mikrogrammaa litrassa. Isojen vesilaitosten jakamissa talousvesissä mangaaniongelmaa ei ole. Hyvin mangaanipitoista vettä ei kannata käyttää peseytymisvetenäkään.

 

Lue lisää THL:n verkkosivuilta tiedotteesta "Mangaani on terveysriski juomavedessä" 29.8.2013: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=34166.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.