Jump to content
MAINOS

THL: Mangaani on terveysriski juomavedessä


Pöllö

Recommended Posts

Juomaveden mangaani on yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, hienomotoriseen kömpelyyteen ja alentuneeseen älykkyysosamäärään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan. Vaikutus on samankaltainen kuin lyijyllä ja ilmenee 1- 12 -vuotiailla lapsilla juomaveden mangaanipitoisuuden ylittäessä 100 mikrogrammaa litrassa. Jo raskauden aikainen altistuminen vaikuttaa haitallisesti kehittyvään lapseen.

 

Mangaani on myös elimistölle välttämätön hivenaine, jonka tasapainoa keho säätelee tarkasti. Haitta syntyykin, kun elimistön säätelymekanismien käsittelykyky ylitetään. Mangaani on neurotoksinen eli hermostolle haitallinen aine. Se vaikuttaa erityisesti aivojen dopaminergiseen järjestelmään eli aivojen osiin, joissa dopamiini on välittäjäaineena. Aihe koskee lähinnä yksityiskaivojen, erityisesti porakaivoveden, käyttäjiä. Mangaani on raudan ohella tavallisin suomalaisten kaivojen laatua heikentävä alkuaine. Suurina pitoisuuksina se värjää vettä ja vesikalusteita (musta, harmaa väri). Noin joka neljäs suomalainen porakaivo sisältää mangaania yli 100 mikrogrammaa litrassa. Isojen vesilaitosten jakamissa talousvesissä mangaaniongelmaa ei ole. Hyvin mangaanipitoista vettä ei kannata käyttää peseytymisvetenäkään.

 

Lue lisää THL:n verkkosivuilta tiedotteesta "Mangaani on terveysriski juomavedessä" 29.8.2013: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=34166.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...