Jump to content
MAINOS

Kuormittava työ voi heikentää terveyttä vanhuudessa


Pöllö

Recommended Posts

Työterveyslaitos (TTL) uutisoi 26.8.2013 tiedotteessaan 41/2013, että kuormittava työ saattaa heikentää terveyttä ja toimintakykyä vanhuudessa. Riittämättömät fyysiset ja psyykkiset resurssit suhteessa kuormittavuuteen ennustavat toimintakyvyn vajauksien lisääntymistä ja terveyden heikkenemistä vanhuudessa. Tulokset perustuvat kunta-alan työntekijöiden 28 vuoden pitkittäistutkimukseen.

 

Keski-iän huono työkyky voi olla aikainen varoitusmerkki myöhemmän iän toimintakyvyn vaikeuksista. Tutkimusaineistossa keski-iän fyysisen ja psyykkisen työn kuormittavuuden todettiin olevan yhteydessä lisääntyneeseen sairaalahoidon tarpeeseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Tulokset viittaavatkin, että työn korkean kuormittavuuden pitkäkestoisia haittoja voitaisiin ehkäistä ennalta sopeuttamalla työ henkilön resurssien mukaiseksi. Ikääntyvän työvoiman hyvinvoinnin edistäminen voi estää terveyden heikkenemistä eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

 

Tiedotteessa 40/2013 todetaan, että monia sairauksia voitaisiin ehkäistä työn psykososiaalista kuormitusta vähentämällä. Riski tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin voisi vähentyä jopa 37 prosenttia ja mielenterveyssyistä johtuviin työkyvyttömyyseläkkeisiin vajaat 20 prosenttia. Lisäksi sydän- ja verisuonisairauksien ja muiden kroonisten sairauksien ehkäisy on tärkeää työuria pidennettäessä. Työstressi ja työn epävarmuus ovat esimerkiksi yhteydessä noin 20 prosenttia kohonneeseen sydäntaudin vaaraan. Pitkään jatkuva liiallinen työkuormitus lisää myös masennusriskiä. Tutkimustieto konkreettisista keinoista vähentää työpaikkojen psykososiaalista kuormitusta on kuitenkin puutteellinen. Työn suunnittelussa normaaleja ikään liittyviä muutoksia huomioidaan aivan liian harvoin. Esimerkiksi parempi mahdollisuus vaikuttaa työaikoihin voi lisätä ikääntyvien työssä pysymistä.

 

Lue lisää TTL:n sivuilta tiedotteesta 41/2013: http://www.ttl.fi/fi/tiedotteet/Sivut/tiedote_412013.aspx ja tiedotteesta 40/2013: http://www.ttl.fi/fi/tiedotteet/Sivut/tiedote40_2013.aspx.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...