Jump to content
MAINOS

Ambulanssikuskeja sitä ollaan lääkäreidenkin mielestä, ainaskin AVH-potilaan hoidossa.


Söppe

Recommended Posts

Duodecim uutisoi miten hienosti HYKSin malli toimii maailmalla jos vaan "ambulanssikuskit" ilmoittavat että AVH-potilas on tulossa. Eipä juuri kehuta miten me olemme jotain oppineet vaan miten sairaala toimii hyvin. Eipä sinällään että noille potilaille paljoa sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa pystyttäisikään tekemään mutta ilmeisesti tässäkin taas nähdän millaisena lääkärit meidät kokevat.

Ei tässä kädestä suuhun elämisessä haittaa muu kuin tuo käden pienuus ja suun suuruus. Mutta kutsumusta löytyy!

Link to comment
Share on other sites

Duodecim uutisoi miten hienosti HYKSin malli toimii maailmalla jos vaan "ambulanssikuskit" ilmoittavat että AVH-potilas on tulossa. Eipä juuri kehuta miten me olemme jotain oppineet vaan miten sairaala toimii hyvin. Eipä sinällään että noille potilaille paljoa sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa pystyttäisikään tekemään mutta ilmeisesti tässäkin taas nähdän millaisena lääkärit meidät kokevat.

 

Juu riippuu aika lailla tilanteesta, missä se potilaan selviämisen kannalta kriittinen hoito oikeasti annetaan. Joskus ketju voi olla erittäin pitkä ja monimuotoinen - sivullinen havaitsee tilanteen, kuvaa sen hyvin hätäkeskukselle, joka poimii asian, tekee oikeat ratkaisut, hyvin resursoitu ja koulutettu ensihoito-organisaatio saapuu nopeasti paikalle, tekee oikean työdiagnoosin, alussa välttämättömät toimenpiteet, kuljettaa ennakkoilmoituksineen oikeaan päivystykseen, jossa kyetään tekemään nopeasti lisätutkimuksia ja potilas päätyy päivystävään toimenpidetilaan, jossa kyetään laadukkaasti tekemään oikea toimenpide. Ja ketjun jokaisen kohdan täytyy toimia...

 

Iske "tieteellisellä" artikkelilla vastaan. :D  BMJ:n Emergency Medical Journal -lehdessä juuri laskettiin, kuka tekee mitenkä paljon sairaalaa edeltävässä kriittisen potilaan hoidossa. Yhdistyneissä Kuningaskunnissa selvitettiin, mitä toimia osaavat paramedicit (P), kriittisesti sairaan potilaan hoitoon erikoistuneet paramedicit (CCP) ja sairaalan ulkopuoliseen kriittisen potilaan hoitoon erikoistuneet lääkärit (PHCC). Järjestyksessä, erilaisia toimia em. osaajat kykenivät tekemään 389, 441 ja 449 kappaletta. Kaksi jälkimmäistä erottuu tavallisista parameedioista neljässä ryhmässä: anestesian induktio ja ylläpito, toimenpidesedaatio, edistynyt sydän- ja verisuonitilanteiden hallinta ja monimutkaiset invasiiviset interventiot. Paramediceillä todetaan olevan huomattava määrä kompetenssiä diagnosoimaan ja toimimaan erilaisissa tilanteissa. CCP:t ja CCHP:t kykenevät suorittamaan muutamia lisätoimia, jotka ovat potentiaalisesti henkeä pelastavia, mutta joita tarvitaan harvakseltaan ja niihin liittyy huomattavia riskejä. Harjoittelua ja käytännön toimintaa kannattaneekin kiteyttää pieniin määriin kriittisesti sairasta potilasta hoitaviin tiimeihin, jotta hyödyt voidaan optimoida ja riskit minimoida.

 

Siitäpä sitä sitten suurusluokkia, miten paljon eri toimijoista kentällä on ehkä sitten hyötyä. Toki aivoinfarktin liuotus kuuluu vielä kenttäparameedion hoitovelvoitteiden ulottumattomiin...  :P

 

Aihetta sivuten muuten, mites hyvin aivohalvaus- tai vaikkapa aivoverenvuotopotilaan hoitoketju on virallisesti ja kirjallisesti nykyään ohjeistettu eri puolilla kentällä? Tutkiminen, kuljetus, mahdollinen konsultointi, ennakot, toimenpiteet kentällä? Osassa järjestelmiä on käsittääkseni aika hyvä kirjallinen ohje, vieläkö jossain mennään karrikoiden "omatoimisesti tai Ensihoito- tahi Ensihoidon taskuoppaan mukaan"...

 

Artikkeli von Vopelius-Feldt, Johannes ja Benger, Jonathan: Who does what in prehospital critical care? An analysis of competencies of paramedics, critical care paramedics and prehospital physicians on julkaistu Emergency Medical Journal -lehdessä Online First, 21.8.2013: http://emj.bmj.com/content/early/2013/08/21/emermed-2013-202895.short?g=w_emj_ahead_tab.

 

Huomautus: Tämän kommentin kirjoittaja oikeasti arvostaa erilaisten toimijoiden tarvetta ja ammattitaitoa, välillä tarvitaan melkoinen joukko erilaisia ihmisiä, että asiat menisivät oikein, edes sinne päin.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Samaa ihmettelin, ambulanssikuski.. Hesari oli julkaissut saman tekstin 23.8. Laitoin asiasta illansuussa palautetta HS:n toimitukseen, ja propsit sinne, ambulanssikuski oli muuttunut ambulanssin hoitohenkilökunnaksi lähes välittömästi palautteen lähettämisen jälkeen. Laitoin myös Duodecimille asiasta palautetta hetki sitten, saap nährä tullooko vastausta. Eiköhän ole käynyt vaan inhimillinen ereydys  ammattinimikkeessä 8)

Se mikä ei tapa, sattuu v*tusti.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...