Jump to content
MAINOS

Paha hypoglykemia sydän- ja verisuonisairausriskitekijä DM2:ssa


Pöllö

Recommended Posts

BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vakava hypoglykemia eli huomattavan alas laskenut verensokeri liittyy korkeampaan sydän- ja verisuonisairauden riskiin. Vakavan verensokerien laskun välttäminen voi olla tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemiseksi tyypin 2 diabetestä sairastavilla. Katsaukseen koottiin tietoa vakavan hypoglykemian ja sydän- ja verisuonitapahtumien yhteyttä selvittävistä tutkimuksista. Vakava hypoglykemia lisäsi sydän- ja verisuonisairauden riskiä kaksinkertaiseksi (2,05, luottamusväli 1,74 - 2,42, P < 0,001).

 

Aiemmin on tiedetty korkean verensokerin liittyvän sydän- ja verisuonisairauksien kohonneeseen riskiin. Alemman verensokerin ei kuitenkaan ole todettu vähentävän tutkimuksissa itsessään sydän- ja verisuoniriskejä. Tämä saattaa johtua vakavan hypoglykemian aiheuttamista lisäriskeistä, jotka peittävät hyvän sokeritasapainon tuomat hyödyt. Hypoglykemia aiheuttaa sympaattisen aktivaation sekä tulehdus- ja verisuonen pinnan reaktioita.  Sympaattinen aktivaatio johtaa verihiutaleiden aktivoitumiseen, valkosolujen mobilisaatioon ja veren hyytymisen lisääntymiseen. Verisuonen sisäpinnan muutokset ja tulehdusreaktiot voivat johtaa verisuonten ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen. Lisäksi sydämen hapenpuute ja rytmihäiriöt hypoglykemiassa voivat lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskejä.

 

Artikkelissa viitataan toiseen tutkimukseen, jonka mukaan tyypin 1 diabetesta sairastavilla suhteellisen nuorilla ihmisillä vakavilla hypoglykemioilla on ilmeisesti melko pieni vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin.

 

Artikkeli Onyebuchi et al: "Severe hypoglycaemia and cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis with bias analysis" on julkaistu BMJ-lehdessä 2013;347 30.7.2013. Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4533.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...