Jump to content
Pöllö

Diabetes heikentää fyysistä toimintakykyä ikääntyneillä

Recommended Posts

Pöllö

Diabetesta sairastavilla on vähintään 50 % suurempi riski ikääntyvien heikentyneeseen fyysiseen toimintakykyyn kuin diabetesta sairastamattomilla, kerrotaan The Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä. Australialainen Baker IDI Heart and Diabetes Institute on koonnut meta-analyysin aiemmista tutkimuksista. Heikentyneeksi toimintakyvyksi laskettiin heikentynyt liikuntakyky ja huonontunut kyky suoriutua päivittäisistä toiminnoista, kuten peseytymisestä, syömisestä tai esimerkiksi kaupassa käymisestä tai puhelimella soittamisesta.

 

Diabeteksen vaikutus toimintakykyyn on epäselvä, mutta erilaisia vaikutusmekanismeja on ehdotettu. Korkea veren sokeripitoisuus saattaa johtaa lihaksiston jatkuvaan tulehdukseen, joka lopulta vaikuttaa fyysiseen toimintakykyyn. Joissain tutkimuksissa diabetes on liitetty myös nopeutuneeseen lihaksiston menettämiseen. Lisäksi diabetekseen liittyvät komplikaatiot, kuten sydänsairaudet, aivohalvaus ja munuaissairaudet, voivat heikentää toimintakykyä. Tutkimuksissa ei eroteltu diabeteksen eri tyyppejä (I ja II), mutta suurin osa meta-analyysin tutkimuksista koski yli 65-vuotiaita, joilla tyypin II diabetes on vallitsevampi.

 

Aiheesta lisää englanniksi Baker IDIn tiedotteesta 24.7.2013: http://www.bakeridi.edu.au/diabetesanddisability. Tutkimus Wong, Evelyn et al: "Diabetes and risk of physical disability in adults: a systematic review and meta-analysis" on julkaistu The Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä 24.7.2013. Linkki tutkimusartikkelin abstraktiin: http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(13)70046-9/fulltext.

Jaa tämä kirjoitus


Suora linkki
Jaa toisille sivustoille
Vieras
Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
Vastaa aiheeseen...

×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.