Jump to content
MAINOS

Onko dementia vähenemässä?


Pöllö

Recommended Posts

The New York Times -lehden mukaan dementian esiintyvyys yli 65-vuotiailla Englannissa ja Walesissa on vähentynyt. Laskua on kahdessa vuosikymmenessä neljännes, 8,3 prosentista 6,2 prosenttiin. Dementian esiintyvyys saattaa vähentyä kehittyneissä maissa väestön ollessa paremmin koulutettua ja terveempää. Vastaavasti Tanskassa on havaittu 90-vuotiaiden selviävän psyykkisiä toimintoja mittaavassa testissä paremmin kuin kymmenen vuotta sitten.

 

Dementiaa esiintyy vähemmän koulutetuilla ja henkilöillä, joilla kolesteroli- ja verenpainearvot ovat hyvät, sillä osa dementoitumisesta aiheutuu pienistä verisuonitukoksista ("pienoisaivohalvauksista") sekä muista verisuonivaurioista. Toisaalla tutkimusten metodeja on kritisoitu, eivätkä yhdellä alueella saavutetut tulokset ole välttämättä yleistettävissä muihin maihin. Dementoitumisen suhteellinen väheneminen ikäihmisissä helpottaisi terveydenhuollon paineita väestön ikääntyessä.

 

Aiheesta uutisoi The New York Times: http://www.nytimes.com/2013/07/17/health/study-finds-dip-in-dementia-rates.html?pagewanted=all&_r=1&. Suomeksi aiheesta uutisoi YLE: http://yle.fi/uutiset/tutkimus_dementia_vaheni_huomattavasti_20_vuodessa/6736301. Alkuperäinen tutkimus Matthews et al: "A two-decade comparison of prevalence of dementia in individuals aged 65 years and older from three geographical areas of England: results of the Cognitive Function and Ageing Study I and II" on julkaistu The Lancet -lehdessä 16.6.2013 ja saatavissa kokonaisuudessaan: http://download.thelancet.com/flatcontentassets/pdfs/S0140673613615706.pdf. Tanskalainen tutkimus Christensen et al: "Physical and cognitive functioning of people older than 90 years: a comparison of two Danish cohorts born 10 years apart" on julkaistu The Lancet -lehdessä 11.6.2013. Sen abstrakti on luettavissa: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)60777-1/fulltext.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1800809

 

Viimeisessä käymässäni muistikoulutuksessa geriatri kertoi kyllä pakan leviävän käsiin, valitettavasti.

 

Juu ikäpyramidi on mitä on, eli kyllähän muistihäiriöisten absoluuttinen määrä nousee. Kuten edellä mainittu, uutisoidut tutkimukset ovat saaneet myös kritiikkiä niskaansa. Toivotaan kuitenkin, että edes jokin noista muistihäiriöitä vähentävistä asioista toteutuisikin. Eri maissahan toki on hyvin erilaisia taustoja riskitekijöiden suhteen; ikäluokkien koulutus, elintavat - tai vaikkapa alkoholin käyttö - voivat olla aika erilaisia.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

Olisiko kyse ihan yksinkertaisesti siitä, että varsinaisesti dementia-diagnoosia annettaisiin vähemmän ja esim. Alzheimer-diagnoosia enemmän?

Isona minusta tulee kasanukkuja.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...