Jump to content
MAINOS

Altistutko pintojen kautta tupakan syöpää aiheuttaville aineille?


Pöllö

Recommended Posts

Lawrence Berkeleyn Kansallisen Laboratorion tutkijat ovat tutkineet entuudestaan huonosti tunnettua altistusreittiä tupakan syöpävaarallisille aineille. Tupakoinnin ja passiivisen tupakoinnin lisäksi ihmiset altistuvat ihon ja pintojen kautta. Palavasta tupakasta vapautuu nikotiinia, jota jää sisätilojen pinnoille ja imeytyy sisätilojen materiaaleihin, kuten seiniin, lattioille, mattoihin, verhoihin ja huonekaluihin. Nikotiini voi säilyä materiaaleissa päivistä viikkoihin, jopa kuukausiin. Jäämiä jää myös ihmisen iholle. Erityisen haitallisia pinnoille jäävät yhdisteet ovat lapsille. Tutkijat osoittivat, että nikotiinijäämät voivat reagoida ilman epäpuhtauksien, kuten otsonin ja typpiyhdisteiden kanssa muodostaen nitrosoamiineja, jotka ovat eräitä voimakkaimpia syöpää aiheuttavia aineita. Nämä yhdisteet solukokeissa vaurioittivat myös DNA:ta.

 

Tutkija Lara Gundelin mukaan ikkunan avaaminen sisätiloissa tupakoidessa ei ratkaise ongelmaa, vaan nikotiinia jää edelleen sisätilojen pinnoille. Ulkona tupakoinnistakin jää nikotiinia tupakoijan vaatteisiin ja iholle, mistä se leviää kaikkialle muualle. Pintoja on myös vaikea puhdistaa. Jos jäämistä haluaa täysin eroon, täytyy materiaalit, kuten matot vaihtaa, ja pinnat maalata. Tutkijoiden mukaan myös sähkötupakan nikotiini muodostaa tätä "kolmatta reittiä" syöpäriskin. Ikävää asiassa on, että pinnoilla oleville jäämille altistuvaan hyvin pitkäaikaisesti.

 

Suomeksi uutisen on julkaissut HS 29.6.2013: http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+My%C3%B6s+kolmannen+asteen+tupakointi+aiheuttaa+solumuutoksia/a1372469156692?ref=hs-art-top-2. Lawrence Berkeleyn Kansallisen Laboratorion sivulta voit lukea aiheesta lisää englanniksi: http://newscenter.lbl.gov/news-releases/2010/02/08/dangers-of-third-hand-smoke/ ja http://newscenter.lbl.gov/feature-stories/2013/06/20/berkeley-lab-confirms-thirdhand-smoke-causes-dna-damage/. Tutkimusryhmä on julkaissut artikkelin "Thirdhand smoke causes DNA damage in human cells." Mutagenesis -lehdessä (vol. 28, nro 4, sivut 381 - 391).

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...