Jump to content
MAINOS

Lancet: Guillain-Barrén riski rokotetulla ja influenssan sairastavalla


Pöllö

Recommended Posts

Jeffrey C. Kwong kumppaneineen on arvioinut influenssasta aiheutuvaa Guillain-Barrén syndrooman riskiä verrattuna influenssarokotuksesta aiheutuvaan riskiin. Tietoa koottiin Ontariossa, Kanadassa vuosien 1993 - 2001 rekistereistä. Rekistereistä löydettiin 330 Guillain-Barré -tapausta, jotka olivat saaneet rokotteen 42 viikkoa ennen sairaalaan joutumista, ja 109 tapausta potilailla, jotka olivat sairastaneet influenssan. Guillain-Barré -riskiksi arvioitiin 1,03 tapausta miljoonaa rokotettua kohden, mutta 17,2 tapausta miljoonaa influenssatapausta kohden. Riski saada Guillain-Barrén syndrooma on siis influenssan sairastavilla suurempi kuin influenssarokotteen saaneilla. Rokotusta harkitsevien potilaiden tulisikin saada tietoa Guillain-Barrén syndrooman riskeistä niin rokottamattomilla kuin influenssaan sairastuvilla.

 

Artikkeli "Risk of Guillain-Barré syndrome after seasonal influenza vaccination and influenza health-care encounters: a self-controlled study." on julkaistu The Lancet Infectious Diseases (Early Online Publication) -lehdessä 28.6.2013. Lue lisää aiheesta (englanniksi): http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(13)70104-X/fulltext.

 

(Guillain-Barrén syndroma on motorispainotteinen polyradikuliitti, hermojuurten tulehdus, joka voi johtaa velttohalvaukseen. Sen epäillään johtuvan mm. infektion tai immunomanipulaation laukaisemasta autoimmuunireaktiosta. Korkeammalle hermostoon ulottuessaan tulehdus voi vaikuttaa hengityslihasten hermostoon, jolloin potilaalle voi kehittyä jopa laitehoitoa vaativa hengityshalvaus jopa tunneissa. Tauti paranee itsestään, ja ennuste on varsin hyvä. Harvinaisempaa kroonista versiota hoidetaan tarvittaessa kortikosteroidein, plasmafereesillä ja gammaglobuliinilla.)

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Link to comment
Share on other sites

MAINOS

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...