Jump to content
MAINOS

Potilaan kieltäytyminen (suositellusta) hoidosta?


gettiz

Recommended Posts

Vastaan on nyt lyhyessä ajassa tullut useita potilaita, joiden mielestä lääkärin (ja muutamassa tapauksessa ihan ESH:n erikoislääkärin) määräämä/suosittelema hoito ei ole ollut oikea vaan potilas on tahtonut jotakin muuta tai ei hoitoa lainkaan. Ollaan töissä puhuttu, että missä mahtaa mennä se potilaan itsemääräämisoikeuden raja ja koska voitaisiin esim. tehdä M1 potilaan vaarantaessa jopa henkensä hoidosta kieltäytyessään. Esimies ohjeisti vain kirjaamaan hyvin, että potilas ei ole hoitoon suostunut. Esim. haavahoitoihin jotkut tahtovat käyttää lääkärin määräämien aineiden sijaan luontaistuotteita, jolloin meidän hoitajat ovat kieltäytyneet koska me emme tunne ko aineita eikä uskalleta tehdä lääkärinohjeiden vastaisesti.

Miten teillä toimitaan?

Isona minusta tulee kasanukkuja.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Meillä on ohjeissa potilaan suostuttelu hoitoon, ja jos tämä ei tuota tulosta, niin saatetaan kondultoida ensihoitolääkäriä, joka joskus myös puhuu potilaan kanssa. Mikäli psyykkisesti oireeton potilas ei edelleenkään halua hoitoon, niin kotiinhan hän jää, fyysisten vaivojen takia on melko vaikea viedä ihmistä väkisin, ainakaan laillisesti.

Lyhin itselle sattunut aikaväli hoidosta kieltäytymisestä kuoleman toteamiseen on ollut 6h, mutta yleensä suorauksena on tilan hitaampi heikkeneminen, ja jossain vaiheessa sairaalaan lähtö on potilaankin mielestä todella hyvä idea.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Potilaallahan on itsemääräämisoikeus. Hoidosta voi kieltäytyä, mutta sitä ei voi vaatia. Jos potilaalle ei ole aiheellista tehdä M1 eikä hänen kanssaan keskustelukaan tuota tulosta, niin sitten hoidosta kieltäytyminen on potilaan oma tahto ja hänen omalla vastuullaan. Meillä ainakin päivystyksessä pitää potilaan allekirjoittaa hoidosta kieltäytymisen lomake ja tietysti kirjata potilaspapereihin. Ja jos potilas haluaisi vaivaansa käyttää jotain muuta hoitoa, niin sitten vaan selittää, miksi lääkärin määräämä hoito olisi parempaa ja miksi terveydenhuolto ei ota vastuuta/suosittele esim. luontaistuotehoitoja. Itseäni lähinnä ärsyttää ne potilaat, jotka kiertävät sairaalassa pyöröoven tapaan ja aina kieltäytyvät jossain vaiheessa hoidosta. Pysykööt kotonaan, jos ei hoito kelpaa.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Potilaslaki on mielestäni hyvin selkeä. Potilaan hoito tulee järjestää yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Jos potilas ei jotain tiettyä hoitoa halua eikä tahdonvastaisen hoidon kriteerit täyty, niin sitten aikuinen ihminen saa kantaa vastuun omista valinnoistaan. Itse en ole koskaan jaksanut jankata hoidosta kieltäytyvän potilaan kanssa kauhean pitkään.

Failure is always an option

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Jep, kieltäytyä saa.

Itse olen pyrkinyt kirjaamaan asian mahdollisimman hyvin, selkeästi.

Viimeisin merkintä, minkä tein, on viime viikolta. Ei niitä tule kerran viikkoon, mutta sillöin tällöin kuitenkin.

carpe diem

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Meillä noita tulee vastaan aika usein. Kirjataan hyvin ja varsinkin että lääkäri kirjaa hyvin epikriisiin/päivystystekstiin tms. paljon käytetään..hmm.. miten sen kuvailisin... ei nyt suoraan potilaan sanoja, mutta sinne päin... "Potilas ilmaisee mieluummin kuolevansa kuin suostuvansa leikkaukseen...".

Veripalvelu kaipaa kipeästi hengenpelastajia!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Samaa asiaan sivuten. Esim Hussilla on käytössä näitä "hoidosta kieltäytymisen" lomakkeita. Onko niillä varsinaisesti mitään juridista pätevyyttä vai riittääkö pelkkä tekstin kirjoittaminen potilasasiakirjoihin?

"Have you ever tried? Have you ever failed? It doesn't matter. Try again.Fail again. Fail better" S.Becket

"Quad me Nutrit, Me destruit"

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

No onhan se aina tietysti virallisempaa jos on kirjallisesti lomake täytetty kuin parilla lauseella laitettu tietojärjestelmään. Toki aina ei allekirjoitusta poistumislomakkeeseen saa, jos potilas ei lähdöstään mitenkään ilmoita. Meillä on ainakin sellainen lomake käytössä, jossa lukee suunnilleen että "lääkäri on selventänyt minulle että terveydentilani vaatii hoitoa ja tästä huolimatta kieltäydyn saamasta sitä", taitaa lisäksi olla maininta että "minulle on selvennetty mihin hoidosta kieltäytyminen voi johtaa". Potilaan allekirjoitus, nimenselvennys ja kahden terveydenhuollon ammattihenkilön nimet paperiin, lisäksi aika ja paikka ja ko lomake sitten potilaan asiakirjoihin.+ lisäksi tietysti kirjaus tietojärjestelmään että lomake on täytetty.

Realiteeteissa olevalla potilaalla on itsemääräämisoikeus ja hän voi kieltäytyä hoidosta mikäli haluaa. Usein ihan mielellään allekirjoittavatkin poistumislaput kun perustelee juridisella näkökannalla.

Lisäys: En osaa sanoa miten kävisi, jos potilas kieltäytyisi esimerkiksi jäämästä sairaalaan jonkin infektion vuoksi ja saisi sitten rajun sepsiksen ja sitten syyttäisi päivystyspolia ettei hänelle ole kerrottu mitä hoidosta kieltäytymisestä voi seurata, että ketä uskottaisiin jos hoitajan kirjauksessa lukee ainoastaan että "pot poistuu omalla vastuulla".
Jos tuon hoidosta kieltäytyminen lapun täytättää niin siinä on ainakin se potilaan allekirjoitus ja 2 todistajaa, joten luotettavampaa se ainakin on jos erimielisyyttä jälkeenpäin tulee.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Samaa asiaan sivuten. Esim Hussilla on käytössä näitä "hoidosta kieltäytymisen" lomakkeita. Onko niillä varsinaisesti mitään juridista pätevyyttä vai riittääkö pelkkä tekstin kirjoittaminen potilasasiakirjoihin?

Jos täysi-ikäinen, täysipäinen ja suht selväpäinen ilmoittaa selkeästi ettei hoito kiinnosta, niin uskon tämän yleensä kerrasta. Tietysti jos henkeä uhkaava tilanne niin silloin neuvotellaan, muuten merkintä papereihin, saku-kaavakkeeseen tms. ja hoitotilanne on omalta osalta selvä. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Nykyään kun kaikki halutaan tutkia mahdollisimman pitkälle niin välillä tulee esim. kotihoidossa hyvin iäkkäitä ihmisiä jolla on oireita jotka lääkäri haluais esim. tähystyksellä tutkituttaa mutta asiakas ei niin sitten oon itse ainakin kirjannu että asiakas kieltäytyy tutkimuksista. Sma sitten usein monelle eri kävijälle niin on monta kirjaajaa. Osa kieltäytyy lähtemästä lääkäriin vaikka suosittelee jne. Itse tekevät valintansa, ei voi kun suostutella mutta itsemääräämisoikeus se on ihmisellä.

 

Sama jos esim. kieltäytyy verenpaineen mittauksesta tms. niin on kirjannut ettei asiakas suostu verenpaineen mittaamiseen joten jos vaikka kuukahtaa verenpaineeseen liittyvästä syystä jonka olis ehkä huomannut varsin poikkeavana arvona, niin on ainakin kirjattuna. 

 

Itselle tiiän yhden psyykkisesti sairaan jolla oli suolentukkeuma, kieltäytyi ehdottomasti leikkauksesta ja kuoli sitten siihen. 

3 lapsen äiti

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Itse otan piipaa-auton kuponkiin kieltäytyvän potilaan allekirjoituksen ja kirjaan, että "potilaalle selitytty mahdolliset tulevat seuraukset kieltäytymisestä," Joskus soittelen päivystävälle lääkärille, että kirjaa potilaan teksteihin myös saman.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 viikkoa myöhemmin...

Just yhden lääkärin kanssa vähän tähän sivuten huulta heitettiin, kun pyysin lääkäriltä varmennusta, että parasetamoliahan sitten ei saanut olla yli 3g päivässä eihän, kun määräsi Panadolin syöjälle vielä Panacodia. 

Lekuri sanoi, että on tää nyt p****le, Panadolejahan saa jokainen kotona vetää vaikka kolmesataa nappia päivässä, mutta kun se on eksynyt tänne osastolle, niin pitää huolehtia sen maksasta ja kirjata joka lippulapulle ja tietokantaan, että joka hoitsu sit varmasti huomaa huolehtia ettei maksimiannostus ylity.

 

Että jos ihminen on täyspäinen, ja periatteessa mummielestä vähän sama vaikkei oiskaan, onkse meidän hoitajien onkelma jos päättää hoidosta kieltäytyä? Mie otan ainakin luurin kouraan hetipaikalla ja soitan lekurille. Jos kiitää paikalle veivaamaan M1:stä, niin sit kiitää. Jos ei, niin nimi paperiin ja ulos.

 

Enää en oo päivystystyössä, mutta kun olin, huomasin, että jotkut oli tosi tarkkoja niistä todistajista siinä "omavastuulapussa", ja jotkut taas jonkun puumerkin otti potilaalta ja se oli siinä. Eipä sitä aina lauantaiyönä ehtiny kahta kollegaa alkaa metsästään, kun päänsä telonut juoppo halusi häipyä ennenku baarit menee kiinni. 

 

En oo kyllä koskaan kuullu, että kukaan terveydenhuollon ihminen ois syytteeseen joutunu tämmöisessä asiassa, ootteko työ???

Some people just need a high-five.

In the face. With a chair.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...

Joskus muinoin rouva tuli päivystyksen hoitajavastaanottoon saamaan piikit niskanjumiinsa. Siinä ampulleja esiinottaessani rouva kysyi "mitäs hoitaja tekee jos minä en haluakaan noita piikkejä?". Kahden sekunnin hölmistyksen jälkeen tokaisin jotta " Se on kuulkaa ihan rouvan niskat jotka on kipeät ja jos ette siihen hoitoa halua niin ei muuta kuin ovesta ulos niin pääsen ottamaan seuraavan potilaan vastaan, kiitos." Kummallista kyllä piikit kelpas... 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 3 vuotta myöhemmin...

Hiljattain  potilas oli toimenpiteessä erikoissairaanhoidossa ja toimenpiteen jälkeen oli seuranta-aika vuodelevossa, minkä potilaa varsin hyvin tiesi. Seuranta-ajalla potilaa päätti lähteä tupakalle käymään ja heräsi vaikutelma, että voipi olla että potilas ei enää toimenpiteen jälkeiseen seurantaan palaisi.. täytätetttiin allekirjoituksella poistumislomake, ja sille tiellehän potilas sitten jäi.. onneksi hoitajat olivat skarppina ja ennakoivia. Olisi ollut inhottava jälkikäteen soitella. Onhan se oma selusta turvattu sitten ainakin, jos jotakin tulee. Hoitava lääkärikin oli asiasta tietoinen ja kirjasi vielä potilaskertomukseen asian.. 

 

kaikillahan meillä on itsemääräämisoikeus mutta kehotan kyllä hoitoalan hklökuntaa täytättyttämään kirjallisena poistumislomakkeen.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

30 minuuttia sitten, Vieras: Auroora kirjoitti:

kaikillahan meillä on itsemääräämisoikeus mutta kehotan kyllä hoitoalan hklökuntaa täytättyttämään kirjallisena poistumislomakkeen.

Jota potilaan ei tietenkään ole missään tapauksessa pakko täyttää...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Eikä se lomake sinänsä mitään vaikuta. Jos (somaattinen) potilas poistuu vastoin suositusta niin kirjataan vaan papereihin että poistui aikaan x omasta aloitteestaan ja sillä hyvä. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...